Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου (19 Ιουνίου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Αδελφοθέου, γνωστού και ως Θαδδαίου ή Λεββαίου, του Μάρτυρα Ζωσίμου, του Οσίου Παϊσίου του Μεγάλου και του Οσίου Ζήνωνος.
Ο Άγιος Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος, είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ήταν γιος του Ιωσήφ του μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο αδελφός του Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Ιεράρχου των Ιεροσολύμων. Ανήκε στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Κυρίου.
Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση του σημερινού τιμώμενου Αποστόλου Ιούδα του Αδελφοθέου, με τον Απόστολο Θαδδαίο, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 21 Αυγούστου. Ενδεχομένως η σύγχυση επήλθε λόγω του ότι και οι δύο απόστολοι έζησαν και κήρυξαν την ίδια εποχή και στην ίδια γεωγραφική περιοχή.
Ο Απόστολος κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη και τη Μεσοποταμία. Υπέστη πολλούς διωγμούς και τελικά πέθανε μαρτυρικά στην πόλη Έδεσσα της Συρίας.
Ανάμεσα στις καθολικές επιστολές της Καινής Διαθήκης περιλαμβάνεται και μια δική του η οποία διακρίνεται για την πυκνότητα και το θεολογικό βάθος των μηνυμάτων της.
Γράφει, «αγαπητοί μου, συνεχίστε να προοδεύετε στερεωμένοι πάνω στο θεμέλιο της παναγίας πίστης σας και να προσεύχεστε με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Διατηρήστε τον εαυτό σας στην αγάπη του Θεού, προσμένοντας το έλεος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που θα μας χαρίσει την αιώνια ζωή. Άλλους (από τους συνανθρώπους σας) να τους ελεείτε με διάκριση, και άλλους να φροντίζετε να τους σώσετε με μεγάλη προσοχή …» (Επιστολή Ιούδα, 20-23)
Ο Όσιος Παΐσιος καταγόταν από την Αίγυπτο και γεννήθηκε το έτος 300 μ.Χ. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του τον ανέθρεψε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, όπως το βιώνουμε μέσω του Ευαγγελίου. Σε νεαρή ηλικία ο Παΐσιος, πήγε στα ασκητήρια κοντά στον Αββά Παμβώ.
Κοιμήθηκε σε πολύ προχωρημένη ηλικία και τον έθαψαν στην έρημο όπου ασκήτευε.
Η ψυχική ωφέλειά μας με τη μελέτη της επίγειας πορείας των Αγίων, είναι λεπτή αύρα αισιοδοξίας, χαράς και παρουσίας του αληθινού Θεού και στα εύκολα και τα δύσκολα της ζωής.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: