Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Δυο λέξεις για ένα βιβλίο - Γ. Δ. Μαρκάκης

 

Δυο λέξεις για ένα βιβλίο

Μετά το διήγημα που υποδειγματικά υπηρέτησε με το πρώτο της βιβλίο «Μια στάλα ουρανός» και το παιδαγωγικό παιδικό βιβλίοΌχι βέβαια” όπου με δεξιοτεχνικό τρόπο παρουσιάζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το σύγχρονο παιδί η Νίκη Κατσιάπη, στο τρίτο της βιβλίο με τον τίτλο “Το παιδί που ήθελε να γίνει Άγιος” καταπιάνεται με τον σύγχρονο άγιο της Πάτρας τον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον Άγιο Γερβάσιο των Πατρών.

Αξιοποιώντας το έμφυτο αφηγηματικό της τάλαντο που ντύνει και αναπλάθει με μαεστρία την πρώτη της ύλη, δηλαδή τα γεγονότα που έμαθε μέσα από την εξαντλητική μελέτη των πηγών, η Νίκη δασκάλα-αφηγήτρια δίπλα στην Δρ. Κατσιάπη μελετήτρια των πηγών μάς παραθέτουν ένα ακριβές και ταυτόχρονο γλαφυρό αφήγημα τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους που αγαπούν να γίνονται ξανά παιδιά.

Κι όλα αυτά περασμένα από το προσωπικό, βιωματικό της φίλτρο που της επιτρέπει όχι μόνο να εστιάσει στα σημαντικά, αλλά και να αναδείξει την ορθόδοξη αγιότητα μέσα από εκείνα τα μικρά, συχνά απαρατήρητα κομμάτια που οδηγούν κάποιον στην αληθινή αγιότητα ως αποτέλεσμα συνεχούς –συχνά αόρατου στους ανθρώπους και φανερό μονάχα στον Καρδιογνώστη- αγώνα μακριά από φανταχτερά και γρήγορα καμώματα.

Μ’ έναν τέτοιο τρόπο η Νίκη Κατσιάπη μας συστήνει το νεοφανή Άγιο της Πάτρας. Και την ευχαριστούμε.

Γ. Δ. Μαρκάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το προμηθεύτηκα και πράγματι είναι ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να το διαβάσει ένα παιδί και να μάθει πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα.