Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Πρώην Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου. Νικόλαος : “σας ζητώ να είστε πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε…….”

Πρώην Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου, κ. Νικόλαος : “σας ζητώ να είστε πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε…….”

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τα ΜΜΕ: ΑΚΤΙΝΕΣ, Εξάψαλμος, Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου, Εκκλησία online, ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ, Adologala.gr, Romfea.gr, Arxon.gr, iNews, Poimin.gr

Αγαπητοί,

Γνωρίζοντας το πνεύμα και το σκοπό των ΜΜΕ που διαθέτετε, μένω κατάπληκτος, διότι, κατά καιρούς, δημοσιεύετε άρθρα και επιστολές που προσβάλλουν, άθελά σας, μεγάλη μερίδα αναγνωστών σας. Μια τέτοια δημοσίευση έγινε και προ ημερών με τίτλο: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα!»(11/6/2024)

Γνωρίζω ότι ο συγγραφέας του σχετικού άρθρου, δυστυχώς, όταν αναφέρεται στην Καθολική Εκκλησία, προσβλητικά και υποτιμητικά, χρησιμοποιεί τον ανύπαρκτο όρο ΠΑΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Γνωρίζω το πνεύμα του, που, παρά την ιδιότητά του, κάθε άλλο παρά χριστιανικό μπορεί να θεωρηθεί, γι’ αυτό και θεωρώ περιττή κάθε απάντησή μου προς τον ίδιο.

Απευθύνομαι όμως σε σας και σας ζητώ να θελήσετε να είστε πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε, διότι οι αναγνώστες σας δεν είναι μόνο κάποιοι άνθρωποι που συνεχώς, ακόμη και σήμερα, αναμοχλεύουν γεγονότα του χθες, τα οποία και ηθελημένα παρερμηνεύουν, με μοναδικό σκοπό να θίξουν άλλους συνανθρώπους τους που δεν ανήκουν στα 350 εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών, αλλά ειδικά στο ένα δισεκατομμύριο τριακοσίων εξήντα εκατομμυρίων πιστών της Καθολικής Εκκλησίας.

Σέβομαι την ελευθεροτυπία και τιμώ ιδιαίτερα εκείνα τα ΜΜΕ που έχουν το θάρρος να δηλώνουν, ότι κάποιες δημοσιεύσεις τους δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία τους. Αυτό είναι προς τιμή τους.

Λυπούμαι ειλικρινά, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα, υπάρχουν μερικά πρόσωπα στις τάξεις της Αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ενώ θέλουν να κατηγορήσουν την Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιούν ένα τρόπο που πρώτα προσβάλλουν τον εαυτό τους, έπειτα την Εκκλησία τους και μετά την Καθολική Εκκλησία, η οποία όμως και προσβαλλόμενη δεν παύει να θεωρεί Αδελφή την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το μίσος, η έχθρα, ο φονταμενταλισμός και ο φανατισμός είναι ξένα προς τον Χριστιανισμό. Όσοι τα χρησιμοποιούν παραποιούν το χθες με σκοπό να επισκιάσουν το λαμπρό σήμερα των άλλων Αδελφών τους.

Αδελφικά λοιπόν, και από αγάπη και σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία τους συμβουλεύω να αντικαταστήσουν αυτά τα αντιευαγγελικά, αντιχριστιανικά κακόβουλα συναισθήματά τους, με εκείνα της αδελφοσύνης και της αγάπης, που είναι τα χαρακτηριστικά του κάθε Χριστιανού και δεν διότι «Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ» μένει και ο Θεός εν αυτώ»( Α’ Ιωαν. 4,16 Και η ενσαρκωμένη αγάπη, ο Ιησούς Χριστός απευθυνόμενος στους μαθητές του όλων των εποχών τους επαναλαμβάνει: «εντολήν καινήν δίδωμι υμίν και υμείς αγαπάτε αλλήλους, εν τούτω γνώσοντες πάντες ότι εμοί μαθητές έστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ιωαν. 13, 34).

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην πικρία μου και στην πικρία πολλών αναγνωστών σας που δεν ξεχνούν, όπως και εσείς, ότι η εντολή της αγάπης πριν κηρυχθεί πρέπει να τηρηθεί. Σας ζητώ να αποδείξετε ότι συμφωνείτε σ’ αυτό, δημοσιεύοντας αυτή την ανοικτή επιστολή μου.

Με εκτίμηση

+Νικόλαος, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου.

8 σχόλια:

Σωτηρία είπε...

Δυστυχώς αυτά που γράφει ο συγγραφέας του άρθρου βρίσκουν απήχηση σε πολλούς πιστούς της Εκκλησίας μας. Πραγματικά, αν μπορούσε κάποιος να τους/μας κάνει την απλή ερώτηση "πιστεύετε ότι οι Χριστιανοι που ανήκουν σε άλλες Εκκλησίες - Καθολικοί, Προτεστάντες, κλπ. - μπορούν να σωθούν", φοβάμαι ότι οι πιο πολλοί θα απαντούσαν /σαμε "όχι, ποτέ, αφού αυτοί δεν είναι Χριστιανοι Ορθόδοξοι". Μακάρι να κάνω λάθος!

Ανώνυμος είπε...

Αν υπάρχουν γεγονότα που παρερμηνεύονται στο κρινόμενο άρθρο, τότε πρέπει να δοθεί σε αυτά η σωστή ερμηνεία.
Η λογοκρισία, μερική ή ολική, καί η "επιλογή άρθρων καί επιστολών" δέν είναι σωστή λύση.
Οποιος θίγεται, μπορεί να παραθέσει τη δική του εκδοχή στα γεγονότα καί τα ιστολόγια θα πρέπει να τήν δημοσιεύσουν.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 18 Ιουνίου 2024 στις 11:04 μ.μ

Ο Θεολόγος Θεόδωρος Γεωργόπουλος μου είχε πει ότι σε παρόμοια ερώτηση "πιστεύετε ότι οι Χριστιανοί που ανήκουν σε άλλες Εκκλησίες - Καθολικοί, Προτεστάντες, κλπ. - μπορούν να σωθούν" ο επίτιμος Καθηγητής Παναγιώτης Τρεμπέλας είχε απαντήσει: «Οι Ορθόδοξοι διασχίζουν τον Ατλαντικό από Ευρώπη σε Αμερική με υπερωκεάνιο και οι ετερόδοξοι με βάρκα. Υπάρχουν πιθανότητες να διασχίσουνε και αυτοί τον ωκεανό.»
Κριτής είναι ο Θεός και όχι εμείς.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Κοιτάξτε,είναι αδύνατον να ξεχάσω την ιστορία της Εκκλησίας και το ΟΡθοδοξο άγιο παρελθόν ,την Ορθόδοξη σταυροΑναστασιμη Παρακαταθήκη,η οποία είναι και συνάμα ομολογιακή.
Σκοπός του δόγματος είναι η δια Του Δόγματος ένωσις του ανθρώπου με Τον Θεό.
Αυτό έχει κηρύξει ο αγ.Γρηγοριος Παλαμάς στο βιβλίο του πατρός Θεοκλήτου Διονυσιατου,
" άγιος Γρηγόριος Παλαμάς".

Διότι,εάν δεν τα βρεις πρώτα με Τον Θεό πως θα τα βρεις με τους ανθρώπους;

Θυμήθηκα πάλι τον γ.Παισιο ο οποίος είχε την εμπειρία και είχε μελετήσει πολύ καλά και κατά το παρελθόν τους φιλενωτικους,όταν είπε ότι από όσους φιλενωτικους εγνωρισα δεν υπάρχει φλοιός(φλοιός) ούτε ψύχα (ψύχα) πνευματικότητας.
Μόνο ξέρουν να ομιλούν περί αγάπης κ ενότητας,ενώ δεν είναι οι ίδιοι ενωμένοι με Τον Θεό επειδή δεν Τον Αγάπησαν!

Αγάπη αληθινή έχει αυτός που έχει Ορθή Πίστη!

Ο Αθηναγόρας είχε δηλώσει ότι το αλάθητο,το πρωτείο και το φιλιοκβε είναι απλές παραδόσεις εν αντιθέσει με τους αγίους Πατερες.ΚΑΙ π ς η προσθήκη έγινε μεν τον 6 ο αιώνα αλλά αγαπιωμαμασταν,έτσι πάνω από την αλήθεια είναι η αγάπη.
Μα αγαπούσαν οι άγιοι Πατέρες πάντοτε εν αλήθεια!Γιατί υπάρχει και αγάπη με ψεύδος.

Δεν είναι καπρίτσιο αυτό των αγίων Πατέρων !

Εις ΜΙΑΝ ,ΑΓΙΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩς ΜΑΣ.
Τόσο απλά τα πράγματα!

ΚΑΙ δίνω και ένα παράδειγμα μικρό μεν σημαντικό δε .
Το 1990 στο Σαμπεζυ αναγνωρίστηκαν τα μυστήρια των μονοφυσιτων.
Όμως,
Η Αγία Τριάδα είναι αδιαίρετη.
Η δε Χάρις λέγει η ΑγιοΠατερικη επιχειρηματολογια είναι κοινή ενέργεια της Αγίας Τριάδος ΜΙΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ.
ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘ.ΠΙΣΤΕΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΧΑΡΙΣ!!!
ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Εις
ΜΙΑΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ.
Πάντοτε μιλάμε με σεβασμό κ αγάπη,αλλά κ εν αλήθεια...

Ανώνυμος είπε...

Κάτι παρόμοιο με αυτό που είπε ο Τρεμπέλας, είχε πεί ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή, που συμμετείχε.
"Μία γυναίκα που γεννήθηκε καί έζησε στη Ρώμη καί όλη τη ζωή της έβλεπε καί άκουγε τον Πάπα, χωρίς να ξέρει κάτι άλλο, εφ' όσον έχει καλή ζωή, θα την ελεήσει ο Θεός."

Ανώνυμος είπε...

Το λιγότερο που έχω να σου πω ORTHODOXIA ORTHO είναι ότι αν δεν γνωρίζεις καλύτερα, μην γράφεις αρλούμπες. Διότι οι αρλούμπες σου μένουν και κάποιοι μπορεί να τις πιστέψουν. Σοβαρέψου και λίγο. Διότι θα δώσεις λόγο στον Θεό, δεν έχω τίποτε άλλο να σου πω πρόσεξε εάν πιστεύεις στον Θεό… τίποτε άλλο.

Σωτηρία είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε, ωραία η μεταφορά του αειμνηστου καθηγητή. Σαφώς και οι Ορθόδοξοι έχουμε στα χέρια μας το εισιτήριο για τη διέλευση του Ατλαντικού με υπερωκεανιο, όμως πόσοι το χρησιμοποιούμε; Άσε που ορισμένοι ανεβαίνουμε στον... Τιτανικό, αντί για ένα σύγχρονο πλοίο και βρισκόμαστε χωρίς να το καταλάβουμε στον πάτο της θάλασσας. Όπως και να 'χει, όμως, δεν θα πρέπει να φερομαστε σε όσους ταξιδεύουν με βαρκούλα απαξιωτικά και προσβλητικά, αν και αναγνωρίζουμε την πλεονεκτική μας θέση. Αυτό άλλωστε ήταν το νόημα της επιστολής του Καθολικού Αρχιεπισκοπου.

Ανώνυμος είπε...

« ακόμη και σήμερα, αναμοχλεύουν γεγονότα του χθες, τα οποία και ηθελημένα παρερμηνεύουν, με μοναδικό σκοπό να θίξουν άλλους συνανθρώπους τους που δεν ανήκουν στα 350 εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών»

Μέ ὅλο μου τό σεβασμό πρός τό πρόσωπο τοῦ ἀξιοτίμου κ. Νικολάου, πρώην Ρωμαιοκαθολικοῦ Ἀρχιεπισκόπου Νάξου, θέλω νά ἐπισημάνω τά ἐξῆς:
Ἀπό μόνη της αὐτή ἡ Ἀνοικτή Ἐπιστολή πρός τά ΜΜΕ, μέ τίς ἀπαγορεύσεις πού ἐμπεριέχει καί αἰτεῖται παρά τῶν ἀποδεκτῶν της, «πιο αυστηροί στην επιλογή των άρθρων ή των επιστολών που δημοσιεύετε», παραπέμπει σέ ἄλλες ἐποχές πού καί ὁ ἴδιος φαντάζομαι πώς καταδικάζει.
Κι ἀναρωτιέμαι, ἀφοῦ ὅπως ἀναφέρει «Σέβομαι την ελευθεροτυπία και τιμώ ιδιαίτερα εκείνα τα ΜΜΕ που έχουν το θάρρος να δηλώνουν, ότι κάποιες δημοσιεύσεις τους δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία τους», πρός τί ὁ λόγος αὐτῆς τῆς Ἀνοικτῆς Ἐπιστολῆς;
Κι άν ὅπως ἰσχυρίζεται, περιέχονται ἀνακρίβειες καί παρερμηνεῖες στό ἄρθρο τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφείμ, θά μπορούσε κάλλιστα νά καταθέσει τά στοιχεῖα πού διαθέτει πρός ἄρση τῶν ἀναληθειῶν καί τῶν παρερμηνευμένων κατά τήν ἄποψή του ἱστορικῶν γεγονότων.
Αὐτό θά ἰκανοποιοῦσε σφόδρα ὄχι μόνο τούς πιστούς τῆς Καθολικῆς Ἐκκλησίας ἀλλά καί μᾶς τούς Ὀρθοδόξους, ὡς λίαν φιλαλήθεις.
Κατόπιν τούτου, τελοῦμε ἐν ἀναμονή τῆς παράθεσης στοιχείων.
Μέ σεβασμό κι ἐκτίμηση.
Θεόδωρος Σ.