Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τον Πάπα να καταράσθε; ή ΌΧΙ;

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (24 Αυγούστου) είναι ο πρώτος ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και κακοποιήθηκε από ορισμένους λόγω των προφητειών του. Προφητείες του ερμηνεύονται ανάλογα με τις ιδεοληψίες ανεγκέφαλων και αρκετές φορές του αποδίδονται λόγια και προφητείες τα οποία ποτέ δεν είπε...

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Δεληδήμος μας εξηγεί αν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είπε τις διαβόητες φράσεις:«ο Πάπας είναι ο Αντίχριστος» και «τον Πάπα να καταράσθε».

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Σπόϊλερ: όχι, δεν τις είπε ποτέ...

Διαβάστε εδώ: http://theologikadromena.theo.auth.gr/?p=9981

Στο βίντεο από 10 λεπτό. 

 


11 σχόλια:

Theo είπε...

Υπάρχει κι ένα θέμα με τις προφητείες του αγίου Κοσμά:
Πρωτοδημοσιεύονται σε ένα βιβλιαράκι της δεκαετίας του 1910. Στο βιβλίο του Αυγουστίνου Καντιώτη, 40 περίπου χρόνια μετά, εκδίδονται τουλάχιστον τριπλάσιες στον αριθμό.
Από την πρώτη δημοσίευση έχουν περάσει 140 χρόνια περίπου από το μαρτύριο του Αγίου. Άρα, ο πρώτος εκδότης δεν τις είχε ακούσει ο ίδιος αλλά τις άκουσε από κάποιους όπως παραδόθηκαν στόμα με στόμα. Τα ίδια και περισσότερα ισχύουν και γι ' αυτές που πρόσθεσε ο π. Αυγουστίνος.

Οι διδαχές του αγίου Κοσμά καταγράφηκαν από αυτήκοους μαθητές του και παραδίδονται σε αρκετά χειρόγραφα που δεν απέχουν πολύ από τότε που εκφωνήθηκαν. Από αυτά τις εξέδωσε κριτικά ο Ι. Μενούνος, ως διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και γι' αυτό η έκδοσή του θεωρείται αξιόπιστη.

Υπάρχει όμως ένα ενδεχόμενο οι προφητείες να αλλοιώθηκαν κατά την προφορική μετάδοσή τους ή και πολλές να έχουν επινοηθεί από κάποιους για να προβάλουν τις δικές τους απόψεις για ορισμένα θέματα. Και ενώ ο Μενούνος καταγράφει τα χειρόγραφα που παραδίδουν τις διδαχές του, ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος εκδότης των προφητειών του αγίου Κοσμά αναφέρουν τις πηγές τους.

Αυτό με κάνει επιφυλακτικό όταν ακούω μια προφητεία που αποδίδεται στον εν λόγω Άγιο.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Το συγκεκριμένο Σεβασμιώτατε άκουσα από φίλο κάποιου τυπικά τουλάχιστον μορφωτικού επιπέδου στην εξής παραλλαγή. "Ο πατέρας μου μου είπε ότι είδε σε όνειρο τον πάπα σαν το διάβολο!" Και πρόσθεσε, "αυτό είναι για μένα κάτι πολύ σεβαστό" Και βάλτε όσα δυστυχώς και έχουν γίνει και λέγονται πρόσφατα με αφορμή τα του κορωνοϊου ! Πέλαγος μέγα η ..."ορθόδοξη" λαϊκή θρησκευτικότητα, και "θου Κύριε φυλακήν ..." Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ενωθούμε με τον πάπα ή ΟΧΙ;
Ας μας απαντήσει και σε αυτό κάποιος που γνωρίζει καλά.

Ανώνυμος είπε...

Είπε δεν είπε, ένα είναι το κρατούμενο,ο πάπας είναι επικίνδυνος κατά τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ...

Ανώνυμος είπε...

Σεβόμαστε καί τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Κοσμά καί το μεγάλο έργο που πρόσφερε στόν υπόδουλο Ελληνισμό, αλλά νομίζω ότι σήμερα πλέον δέν έχει νόημα να αναρωτιόμαστε άν τό είπε ή δέν τό είπε, διοτι για τούς ρωμαιοκαθολικούς έχουν ομιλήσει καί γράψει καί άλλοι Αγιοι μέσα στα 1000 χρόνια του Σχίσματος, καί επί πλέον οι σημερινοί Ορθόδοξοι έχουν ιδίαν αντίληψιν για τους πολυετείς διαλόγους, πού αναδεικνύουν
την ανένδοτη αμετανοησία των ρωμαιοκαθολικών.
Τό πρόβλημα λοιπόν σήμερα είναι, ότι υπάρχουν Ορθόδοξοι που παραβλέπουν τούς Αγίους καί επιθυμούν να ενωθούν με τούς ρωμαιοκαθολικούς χωρίς καμμία διόρθωση εκ μέρους τους.
Εάν τό έκαναν ατομικά δέν θα μάς αφορούσε, αλλά θέλουν να συμπαρασύρουν μαζί τους όλη την Εκκλησία, πράγμα απαράδεκτο.
Μακάρι ο Κύριος διά πρεσβειών του Αγίου Κοσμά νά τούς συνετίσει.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Η αναφορά σου στον Σεραφείμ με έκανε να γελάσω διότι υπάρχουν πολύ σοβαρή άνθρωποι θεολόγοι σημαντική αρχή επίσκοπή οι οποίοι έχουν κάνει αναφορά η επίκληση του ονόματος του Σεραφείμ μπρόκολοι μόνο γέλιο γιατί αυτός ήτανε αγράμματος και αθεολόγητος θα τα ξεπεράσω όλα και θα πω ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε αρχιεπίσκοπος ως μηχεπιβάτης με εισπίδισι σε ξένη Επισκοπή δείχνει το πόσο γελοίος άνθρωπος ήταν το πόσες γελίες ήταν οι απόψεις τις οποίες εξέφραζε σε παρακαλώ μην ευτελίζεις το θέμα μην πέφτεις τόσο χαμηλά μη μας ρίχνεις τόσο χαμηλά εάν εσύ επιθυμείς να επικαλείσαι τον Σεραφείμ που μόνο το όνομά του προκαλεί γέλιο επιθεώρησης της εποχής του Σεραφείμ με τον Χάρη Κλιν

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γράφει ο μακαριστός ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ,ΕΙΠΕ ότι ο Αντίχριστος ο ένας ...είναι ο Παπας.
Είναι ευχή αυτό η κάτι άλλο ,όταν συμφιλιώνεται κανείς με τον Αντίχριστο;
Διότι όποιος συμφιλιώνεται με την αίρεση παραδίνεται " τοις εις τον κρημνον της δυσέβειας απαγουσι".
Ιωαν Καρμίρη δογματικά τόμος α σελ 426.

Ανώνυμος είπε...

Προς 4:38... κρίμα η τόση απαξία στον μακαριστό Σεραφείμ... είχε καί κάποια ελάχιστα ίσως καλά.
Ο μακαριστός Σιατίστης Αντώνιος έκανε μιά σημαντική αναφορά για τον Σεραφείμ,αναζητείστετη...
Ο Μακαριστός Σεραφείμ στην συνέντευξή του στον Τράγκα εκφράζεται καταλλήλως καί σωστά,κατ εμέ, για τον πάπα . Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, συμφωνούσε να γίνεται ο διάλογος μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών θεολόγων καί όχι το αλισβερίσι των επισκόπων με τους καρδινάλιους ή τον πάπα.
Αν καί έλεγε ο π. Γεώργιος,οι καθολικοί δεν θέλουν διάλογο από μηδενικής βάσης, αλλά από τώρα και στο εξής....
Δεν γελάμε τόσο εύκολα για οποιαδήποτε ιεράρχη... παρά τα λάθη του...
Φοβουμε ότι και για τούς αρχιεπισκόπους ισχύ το "κάθε πέρυσι και καλύτερα"...

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Δεν έχει την πληρότητα της αλήθειας η Μία,Αγία,Καθολική κ Αποστολική Εκκλησία, ώστε να ερευνά να βρει έστω μια ακτίνα φωτός κοινώς αποδεκτή μεσω διαλογων,με αποτέλεσμα, να βλέπουμε στην Κρήτη στη σύνοδο,να γίνονται οι αιρέσεις " εκκλησίες" ,ενώ μία είναι η Εκκλησία που σώζει (ειπώθηκε, βέβαια)αλλά κατάντησε μέσα σε μια διαφορετικότητα,η μία εκ των πολλών;
Τι συμπεραινετε δλδ;
Όπως κοινώς είχε ειπωθεί ότι σκοπός του διαλόγου ,δεν είναι η προσωρινή νίκη του ενός επί του άλλου,αλλά η ανακαλύψις μιας ακτίνας της αλήθειας και η κοινή αποδοχή της.Εφ."Βήμα "το 2005).

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ!
πρέπει να το καταλάβουμε αυτό!
Όπως έλεγε ο μακαριστός π.Ανανιας Κουστενης,
Η μανούλα μας είναι η ορθοδοξία!!!
Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!