Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Μνήμη του Αποστόλου Τίτου (25 Αυγούστου)


 Σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των Λειψάνων του Αποστόλου Βαρθολομαίου ή Ναθαναήλ. Η μνήμη του τιμάται 11 Ιουνίου, μαζί με το «γενναίο μάρτυρα» Απόστολο Βαρνάβα.
 Ο Βαρθολομαίος, δίδαξε και μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Αρμενία και το ιερό του λείψανο είχε τοποθετηθεί σε πέτρινη λάρνακα στην Ουρβανούπολη και η οποία αναδείχθηκε πηγή ιάσεων.
Οι ειδωλολάτρες την έριξαν στη θάλασσα, μαζί με θήκες λειψάνων κι άλλων τοπικών Αγίων. Η λειψανοθήκη του Αποστόλου βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο στη νήσο Λιπάρα, δυτικά της Σικελίας, όπως αποκαλύφθηκε θαυματουργικά στον τοπικό επίσκοπο Αγάθωνα, ο οποίος την παρέλαβε και την τοποθέτησε σε ιερό ναό. Μετά την κατάληψη της νήσου από τους Άραβες, το Λείψανο μεταφέρθηκε στην πόλη Μπενεβέντο.
Σήμερα τιμούμε, επίσης, τη μνήμη του Αποστόλου Τίτου, μαθητή και συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Κρήτης, γύρω στο 62 με 63 μ.Χ.
Σε αυτόν απηύθυνε ο Παύλος τη φερώνυμη Ποιμαντική Επιστολή και τού ανέθεσε την οργάνωση της Εκκλησίας της Κρήτης. Η Επιστολή περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τον Τίτο, όπως το ότι είχε σημαντικούς συνεργάτες στη μεγαλόνησο για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ανάμεσα τους τον Απολλώ και το νομικό Ζηνά. Αναφορές συναντάμε και στη Β΄ Επιστολή προς Τιμόθεον, όπου αναφέρεται ότι βρέθηκε ο Απόστολος Τίτος στη Δαλματία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο λόγος.
Μορφώθηκε και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την Ιερουσαλήμ, όπου ήταν αυτόπτης μάρτυρας των Παθών και της Ανάστασης του Ιησού. Ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο, τέθηκε επικεφαλής της Εκκλησίας της Κρήτης, όπου ίδρυσε εννέα επισκοπές.
Κοιμήθηκε σε ηλικία 94 ετών γύρω στο 105 μ.Χ., στην Κρήτη. Η τίμια κεφαλή του βρέθηκε στο Ηράκλειο όπου θησαυριζόταν έως το Σεπτέμβριο του 1669, οπότε με την επιδρομή των Τούρκων, μεταφέρθηκε στη Βενετία μαζί και με άλλα κειμήλια.
Η Κάρα του Αποστόλου Τίτου επέστρεψε,  από τη Βενετία στο Ηράκλειο,  στις 15 Μαΐου 1966, επί Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου Α΄, έδρα  της ημιαυτόνομης Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: