Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος (19 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος, του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Χύτρων, ενός εκ των Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας, των οποίων καθιερώθηκε, επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, η σύναξη στις 17 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου Χύτρων.
Η τριάδα των Αγίων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος αγωνίστηκε πνευματικά επί αυτοκράτορος Πρόβου (276-282) και επί διοικητού της Αντιοχείας Ηλιοδώρου. Οι άγιοι μάρτυρες Τρόφιμος και Σαββάτιος διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως, όταν βρέθηκαν τυχαία στην Αντιόχεια σε κάποια ειδωλολατρική εορτή. Γι’ αυτό το λόγο κατηγορήθηκαν από ζηλόφθονους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.
Ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος, βλέποντας τη σταθερότητα της πίστεως τους, διέταξε να τους μαστιγώσουν ανελέητα, με αποτέλεσμα, ο Σαββάτιος να αφήσει την τελευταία του πνοή, ο δε Τρόφιμος να οδηγηθεί σε ακόμα σκληρότερο ηγεμόνα, το Διονύσιο Περώννιο, ο οποίος τον υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να πέσει σε κωματώδη κατάσταση.
Τον επισκέφθηκε ο Δορυμέδων, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων του, και ο οποίος πίστεψε στο Χριστό και τον ομολόγησε δημόσια ως αληθινό Θεό. Όταν το αντιλήφθηκε ο ηγεμόνας, βασάνισε σκληρά και το Δορυμέδοντα. Κατόπιν έριξε και τους δύο στα θηρία. Και επειδή, ως εκ θαύματος, κανένα θηρίο δεν τους επιτέθηκε, ο ηγεμόνας, με φθόνο και αλαζονεία, διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.
Η αλήθεια και το φως, ως σταθερά χαρακτηριστικά του αυθεντικού ανθρώπου, θολώνουν το μυαλό του αλαζόνα, ο οποίος, αντί με υπομονή και ταπείνωση να μεταμεληθεί, αυξάνει την κακία και το φθόνο απέναντι στην αλήθεια και το φως.
Επικαλούμαστε τις πρεσβείες των τιμώμενων Αγίων, για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, της Συρίας και της πάλαι ποτέ σπουδαίας και ιστορικής χριστιανικής Αντιόχειας, που σήμερα κατέχεται από την Τουρκία, ως μια άσημη κώμη. Ταυτόχρονα, πορευόμαστε νοερά, ως ευλαβείς προσκυνητές στην Κυθρέα και την οροσειρά του Πενταδακτύλου, όπου έζησαν και διαποίμαναν το φιλόχριστο λαό οι άγιοι επίσκοποι των Χύτρων.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: