Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΘΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ


Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών ενώ, το πρωί της κυριωνύμου ημέρας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ανθουπόλεως Πατρών.


Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο θαύμα της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη το 326 μ. Χ. στα Ιεροσόλυμα. Μετά την εύρεση του Τιμίου Σταύρου αλλά, και των σταυρών των δύο ληστών, υπήρξε προβληματισμός σχετικά με το ποιος από τους τρεις είναι ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου. Τότε ο πατριάρχης Μακάριος έδωσε την λύση  πλησιάζοντας μια νεκρική πομπή και όταν ακούμπησε την κεκοιμημένη με τον Τίμιον Σταυρόν εκείνη ανεστήθη.
Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι ο Τίμιος Σταυρός έχει δύο διαστάσεις, την κάθετη που ενώνει τον ουρανό με την γη και την οριζόντια που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους.
Προέτρεψε τους πιστούς να φέρουν πάντοτε επί του στήθους τους τον Τίμιο Σταυρό και κανένα άλλο ειδωλολατρικό σύμβολο καθώς με την βοήθεια και την χάρη του ζωοποιού Σταυρού  πηγαίνουμε αδελφοί μου και εμπρός αλλά και προς τον Ουρανό.
Να αγαπήσουμε πρωτίστως τον Σταυρό του Κυρίου μας αλλά, και τον δικό μας προσωπικό σταυρό, τον οποίο μας έδωσε ο Κύριος αφού πρώτα τον ζύγισε με την αγάπη του και την  ευσπλαχνία του πριν τον εναποθέσει στους ώμους του καθενός μας.
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές εγκάρδιες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα.
Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.















Δεν υπάρχουν σχόλια: