Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Αγαθοεργία και φιλανθρωπία - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Το Αποστολικό Ανάγωσμα σήμερα προέρχεται από την Β᾽ προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (9,6-11)

Ο Απόστολος γράφει για την αγαθοεργία και την φιλανθρωπία. Και μάλιστα την αγαθοεργία την ονομάζει και δικαιοσύνη.

(Ἐσκόρπισεν, ἔδωκεν τοῖς πένησιν· ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα. Ὁ δὲ ἐπιχορηγῶν σπέρμα τῷ σπείροντι, καὶ ἄρτον εἰς βρῶσιν χορηγήσαι, καὶ πληθύναι τὸν σπόρον ὑμῶν, καὶ αὐξήσαι τὰ γενήματα τῆς δικαιοσύνης ὑμῶν

Σκόρπισε, έδωσε στους φτωχούς, η αγαθοεργία του θα διαρκεί αιώνια. Κι αυτός που δίνει στο σποριά το σπόρο και το ψωμί για να τραφεί, ας δώσει και ας πληθύνει και το δικό σας σπόρο και ας αυξήσει τους καρπούς της αγαθοεργίας σας)

Η εξήγηση της δικαιοσύνης ως αγαθοεργίας προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη. Στην Εβραϊκή γλώσσα δεν υπάρχει λέξη για την φιλανθρωπία ή την καλοπροαίρετη προσφορά. Για αυτή την ιδέα και πράξη της φιλανθρωπίας χρησιμοποιείται η λέξη δικαιοσύνη.

Στα εβραϊκά η λέξη δικαιοσύνη είναι צְדָקָה (προφέρεται: tzedakah) και ένα δίκαιο άτομο ονομάζεται צַדִּיק (προφέρεται: tzadik).

Συνήθως ταυτίζουμε την δικαιοσύνη με την αγιότητα. Λέμε πως το αντίθετο του αμαρτωλού είναι ο δίκαιος.

Στα εβραϊκά η ρίζα צ-ד-ק από την οποία προέρχονται οι λέξεις δικαιοσύνη και δίκαιος δεν συνδέεται με την αγιότητα, αλλά με το δίκαιο, την εντιμότητα και την ισότητα. Μια άλλη σχετική λέξη צֶדֶק (προφέρεται: tzedek), για παράδειγμα, έχει να κάνει με το σωστό, την ευσέβεια, τις έντιμες και τις σωστές πράξεις. Οι πράξεις των έντιμων και ακέραιων ανθρώπων, οι δίκαιες πράξεις ονομάζονται צִדְקוֹת (προφέρεται: tzedakot) στα Εβραϊκά.

Όταν κάποιος με ιλαρή διάθεση δίνει σε αυτούς που δεν έχουν, στην πραγματικότητα αποκαθιστά την δικαιοσύνη και την ισότητα στον κόσμο.

Στην Παλαιά Διαθήκη ο πλούτος είναι δάνειο από τον Θεό και οι πλούσιοι οφείλουν να μοιράζονται τις ευλογίες του Θεού με τους πτωχούς.

Είναι ενδιαφέρον ότι μέχρι σήμερα στα Εβραϊκά το Κυτίο Φιλανθρωπίας ονομάζεται "Tzedakah" = το Κυτίο της Δικαιοσύνης.

 Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


Δεν υπάρχουν σχόλια: