Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ο ΟΗΕ καταγράφει τη δίωξη της Εκκλησίας της Ουκρανίας και Ορθόδοξοι σιωπούν; - Του Β. Χαραλάμπους

 

Ο ΟΗΕ καταγράφει τη δίωξη της Εκκλησίας της Ουκρανίας και Ορθόδοξοι σιωπούν;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

_________________________

Αυτά τα οποία καταγράφει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, για τη δίωξη και απαγόρευση της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δυσκολεύονται να τα δουν ακόμη και Ορθόδοξοι, οι οποίοι επιζητούν το δίκαιό τους.  Που να τολμηθεί έστω και ακροθιγώς παρήγορος λόγος προς την πολεμούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, από αυτούς που επιμένουν στη μονομέρεια στο Ουκρανικό Εκκλησιαστικό ζήτημα;  Οι λόγοι είναι προφανείς.
 
‘’Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως’’ (Λουκ. 6,31), λέγει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.  Εμείς σε Κύπρο και Ελλάδα, για ποιο λόγο να συνηγορούμε με τη σιωπή μας  στην αντιεκκλησιαστική αυτή αδικία σε βάρος της Εκκλησίας της Ουκρανίας;  Όταν θα μακρύνει και εμάς η δοκιμασία μας από τους Τούρκους, θα ενθυμηθούμε το άτοπο της σκοπούμενης ‘’ευαρέσκειας’’ με την αντιεκκλησιαστική σιωπή μας.
 
Από ποτέ ένας ηγήτορας ενός καθεστώτος, μη Χριστιανός Ορθόδοξος, επεμβαίνει ή μάλλον του δίνεται το δικαίωμα με τη σιωπή μας, να επεμβαίνει στα της Εκκλησίας;  Πολεμείται η Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και εμείς σωπαίνουμε;


Τα όποια χαμόγελα ή μάλλον γέλωτες συνάφειας προς τον ηγήτορα του καθεστώτος της Ουκρανίας, παρά την αντιεκκλησιαστική αυτή δίωξη, ουδόλως  του εκχωρούν τέτοιο αντιεκκλησιαστικό δικαίωμα.

Αρκετοί από αυτούς που ωθούνται στην αντιεκκλησιαστική σιωπή για το διωγμό της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τρέφουν παράλληλα την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο, τελικά θα επιτευχθεί η αποδοχή του Αυτοκεφάλου  χωρίς την Πανορθόδοξη συναίνεση.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης με  αντιεκκλησιαστική χολή, καλούν την Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως ‘’Μοσχοβίτικη’’ Εκκλησία και άλλα παρόμοια. Ουδείς αμφιβάλλει ότι κινούνται από την εμμονή τους στα δυτικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Να υποθέσουμε λοιπόν, ότι αν μελλοντικά τα Αμερικανικά και άλλα δυτικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα,  υπηρετούνται από μια διαφορετική πολιτική έναντι του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, θα χρησιμοποιούν τέτοια αντιεκκλησιαστικά επίθετα τα οποία δεν δηλώνουν πνευματικές σχέσεις, αλλά σχέσεις υποτέλειας, και για  τις Εκκλησίες για παράδειγμα, της Αμερικής και της Αυστραλίας;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η βία είναι βέβαια καταδικαστέα. Αλλά όποιος ανοίγει τον κύκλο της βίας και όποιος πειθαρχεί σε πατριάρχες που ευλογούν μουσουλμάνους Τσετσένους να σκοτώσουν Ουκρανούς Ορθοδόξους Χριστιανούς και δε διαθέτει τη στοιχειώδη ευφυία να μην εκδηλώνει τα φιλορωσικά του αισθήματα σε Ουκρανούς, που χύνουν το αίμα τους για την ελευθερία τους τότε δεν απλά ανεγκέφαλος ...
Είχε λέει 60.000 δολάρια και του τα αρπάξανε οι ... "κακοί σχισματικοί" .... 60.000 δολάρια!!! Και όχι μόνο αυτά!!! Τα φύλαγε για καμπάνες, λέει !!! Και ο Ουκρανικός κόσμος πεινάει και πεθαίνει!!! Αλλά αυτός τα φύλαγε για τις ... καμπάνες!!! Να ποιμενάρχης, να μάλαμα!!! Και μάλιστα μη ...σχισματικός!!!