Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Γιος του Ιωνά και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ο νεαρός ψαράς από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας φλεγόταν από ιερό πόθο να δει να πραγματοποιούνται αυτά που είχαν γράψει οι προφήτες. Αυτός ο πόθος τον οδήγησε να γίνει μαθητής του Βαπτιστή Ιωάννη και τον αξίωσε, πρώτος από όλους τους μαθητές, να συναντήσει και να ακολουθήσει το Ναζωραίο, τον αναμενόμενο Μεσσία, και να λάβει για το λόγο αυτό την προσωνυμία «Πρωτόκλητος».
Πηγαίνοντας για το Βυζάντιο ο Απόστολος Ανδρέας παρέμεινε για κάποιο διάστημα στην Κύπρο, όταν κατά τη διάρκεια ιεραποστολικής του περιοδείας, το πλοίο που τον μετέφερε άραξε κοντά στο βορειοανατολικό άκρο της νήσου μας. Η μετά από προσευχή του Αποστόλου θαυματουργική εξεύρεση νερού στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα το αγίασμά του και η θεραπεία του τυφλού παιδιού του καπετάνιου, ήσαν τα πρώτα εναύσματα για τη μελλοντική ανάδειξή του ως θαυματουργού και προστάτη των Κυπρίων.
Αφού δίδαξε στον Πόντο, στη Σκυθία και στο Βυζάντιο, ο Άγιος κατέληξε στην Αχαΐα, όπου μετέστρεψε πολλούς στη χριστιανική πίστη και επιτέλεσε αναρίθμητα θαύματα. Εκεί βρήκε μαρτυρικό σταυρικό θάνατο και στην πόλη της Πάτρας βρίσκεται σήμερα θησαυρισμένη η τίμια κεφαλή του.
Ο Πρωτόκλητος συγκινεί ιδιαίτερα τους κυπρίους. Το μοναστήρι του στην Καρπασία παραμένει πανορθόδοξο προσκύνημα και σύμβολο αντίστασης στην τουρκική κατοχή και σύμβολο ελπίδας για ελευθερία και λύτρωση.
Να επικαλούμαστε με θερμή πίστη στον Ιησού Χριστό, τις πρεσβείες του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα, σε κάθε δύσκολη στιγμή του παρόντος βίου, για να αξιωθούμε μετά βεβαιότητας της χαράς, όπως εκείνος φώναξε «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν», «ευρήκαμε τον ποθούμενο Σωτήρα Χριστό και δια αυτού τον Παράδεισο, τη σωτηρία των ψυχών μας και την ελευθερία της πατρίδας μας».
Πανηγυρίζουν, εκτός από το ομώνυμο μοναστήρι του στη χερσόνησο της Καρπασίας, ναοί αφιερωμένοι στον Πρωτόκλητο, μεταξύ άλλων, στο κατεχόμενο προάστιο Νεάπολης-Κωνσταντίας, στον Άγιο Ανδρέα στην ελεύθερη περιοχή της Λευκωσίας, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, στον Προσφυγικό Οικισμό Στρόβολος 3, στην Πόλη Χρυσοχούς, καθώς και στη Μέσα Γειτονιά στη Λεμεσό.
Του
Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου