Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ... - Ανδρέας Λουδάρος


Κύριε Πρωθυπουργέ κατεβείτε από την καρότσα του λαϊκισμού και ζητήστε μας μια συγγνώμη!
ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ...

Ανδρέας Λουδάρος

Αν μας έλεγε κάποιος πριν από έξι μήνες πως θα ερχόταν η μέρα που θα έκλειναν οι Εκκλησίες, θα απαγορευόντουσαν τα ηχεία και οι κωδονοκρουσίες και θα κάναμε Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση από τα μπαλκόνια μας μέσω τηλεόρασης, θα τον λέγαμε τρελό… τουλάχιστον. Αν ο ίδιος μας έλεγε πως θα το κάναμε και μάλιστα με τη θέληση μας θα του είχαμε φορέσει ζουρλομανδία.
Κι όμως. Το κάναμε! Το δεχτήκαμε γιατί έτσι έπρεπε. Και τις εκκλησίες κλείσαμε, και τα κλειστά ηχεία ανεχτήκαμε και τις αθόρυβες καμπάνες αντέξαμε, γιατί πιστέψαμε σε έναν κοινό σκοπό. Σε μια τεράστια ανάγκη πάνω και πέρα από όλους μας.
Δεν πήγαμε στους τάφους των ανθρώπων μας τη Μ. Παρασκευή να τους ανάψουμε το καντήλι. Ο κορονοϊός έγινε πιο ισχυρός και από τον Κρέοντα και η Αντιγόνη ακόμη… έμεινε σπίτι!

Και όσους παραστράτησαν κακίσαμε κι εκείνους που δεν άντεχαν τους πιέσαμε. Κι όλοι μαζί περάσαμε κι εξακολουθούμε να περνάμε την εθνική μας κατάθλιψη ο καθένας με τον τρόπο τους και τις δυνάμεις του.
Και ενώ τα έχουμε περάσει όλα αυτά μας εμφανίζεται στους δρόμους της Αθήνας ένα φορτηγό με μια καρότσα γεμάτη ηχεία για να γυρίσει στους δρόμους της πόλης… να μας αναπτερώσει το ηθικό. Πρώτος ο πρωθυπουργός έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στο κέντρο ενός απίθανου μπουλουκιού έμεινε και άκουγε τα τραγούδια της κατά τα άλλα συμπαθούς κας. Πρωτοψάλτη.
Ούτε μέτρα ασφαλείας, ούτε αποστάσεις ούτε τίποτα. Απλά χοροί και πανηγύρια.
Αλήθεια, ποιος εξέδωσε την άδεια γι’ αυτή την «λιτανεία» του κίτς; Και γιατί δεν δόθηκε αντίστοιχη άδεια στον μητροπολίτη Δράμας που ζήτησε να λιτανεύσει στην πόλη τον άγιο Γεώργιο με λίγους ανθρώπους; Γιατί δεν δόθηκε στον Καλαβρύτων που τον σταμάτησαν με την Παναγία Τρυπητή και τον γέμισαν πρόστιμα;
Τι sms εστειλε ο Πρωθυπουργός και όλοι γύρω του για να κάνουν αυτό το πανηγυράκι στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου;
Ενδεχομένως ο κ. Πρωθυπουργός να μην έχει αντιληφθεί ούτε το βάθος της εσωτερικής πληγής που έχει ανοίξει στην Εκκλησία ούτε και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ζωή όλων μας.
Ποιο λοιπόν είναι το μήνυμα που μας στέλνει ο Πρωθυπουργός που όλες αυτές τις μέρες μας καλεί να στερηθούμε τα ιερά και τα όσια μας;
Πως, αν τα ηχεία παίζουν Πρωτοψάλτη και όχι ιεροψάλτη είναι επιτρεπόμενα;
Πως, αν στην καρότσα έχει συγκρότημα και όχι εικόνα οι μετακινήσεις επιτρέπονται;
Πως, η ψυχική μας ισορροπία μπορεί να επανέλθει μόνο ακούγοντας το «κι είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή…» κι όχι το Χριστός Ανέστη;
Κύριε Πρωθυπουργέ.
Αυτό που πράξατε σήμερα ήταν η επιτομή της χυμένης καρδάρας. Προσβάλατε τα εκατομμύρια των Ελλήνων που με πόνο ψυχής στερηθήκαμε τα ιερά και τα όσια μας. Μείναμε σπίτι για το καλό όλων μας. Μείναμε σπίτι γιατί έτσι είναι το σωστό. Μείναμε σπίτι για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγούμε χωρίς απώλειες. Και προσευχηθήκαμε σπίτι αποδεχόμενοι σχεδόν αδιαμαρτύρητα όλες τις προσβλητικές για τα πιστεύω μας αποφάσεις.
Τώρα είναι σειρά σας να μαζέψετε τις καρότσες, να πάτε στο γραφείο σας και να μας πείτε μια μεγάλη συγγνώμη. Και πρώτα απ’ όλα τη συγγνώμη την οφείλετε στον εαυτό σας γιατί την καρδάρα που χύσατε τόσο άτσαλα, εσείς τη γεμίζατε.
Για την ιστορία, το επίμαχο βίντεο:

UPDATE: Το βίντεο αποσύρθηκε από την σελίδα της κας. Πρωτοψάλτη αλλά εμείς κρατάμε τον χώρο του… τιμής ένεκεν και το προσθέτουμε παρακάτω μιας και το βρήκαμε από άλλη πηγή

Πηγή: orthodoxia.info

23 σχόλια:

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Συγχαρητήρια στον αρθρογράφο και Χριστός Ανέστη!
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να ανοίξει τώρα τις Εκκλησίες, αλλά και να τηρηθούν βεβαίως ευλαβικά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Unknown είπε...

Το ενίοτε λαικιζειν της δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι του λαϊκισμού της εκκλησίας. Η Εκκλησία πορεύεται με την δική της αυτοσυνειδησία.

Ανώνυμος είπε...

Να ανοίξουν οι ναοί χωρίς καμιά δέσμευση. Να μπούνε όσοι πιστοί το επιθυμούν. Η ευλαβική τήρηση των μέτρων δεν είναι για μας. Μακριά η αστυνομοκρατία από τους Ναούς. Στον Οίκο του Θεού δεν μπαίνει κορωναιός.
Ιπποκράτης

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα δώσει εγγύηση για την ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων κ.Παναγιώτη Γκουρβέλο. Οι Επίτροποι που μόνο σκοπό έχουν να μαζεύουν τα χρήματα στο παγκάρι ή ο νεωκόρος;
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας προς την Υπουργό Παιδείας έγραψε: Δέν θά μποροῦσα, ὄντας λειτουργός, νά ἐλέγξω τόν ἀριθμό τῶν τεχνικῶν πού τά συνεργεῖα εἶχαν, διακόπτοντας τήν θεία λειτουργία, οὔτε μποροῦσα ἐκ τῆς θέσεώς μου νά βγάλω κάποιον ἔξω ἀπό τον ναό. Αὐτό εἶναι ὑπόθεση ἄλλων.»
Αν σε μια αρχιερατική Λειτουργία κοιμούνται οι συνεργάτες του ναού κατά την ομολογία του Μητροπολίτη, ποιος ιερέας θα σταματά την Θ. Λειτουργία να επιβάλλει την ευταξία σε λαό ανυπάκουο όπως ο ιουδαϊκός;
Το ερώτημα μου ποιος είναι ο λαϊκισμός του Πρωθυπουργού ή των ευσεβών ιερέων και πιστών;

Ανώνυμος είπε...

Να ανοίξουν οι ναοί είναι επιθυμία όλων μας. Όμως πολλοί από τους εφημερίους δεν ημπορούν να τηρήσουν τα μέτρα. Στην ενορία μου οι Επίτροποι και οι κυρίες της Φιλοπτώχου είμαστε άνω των 70. Τι να περιμένει ο ενορίτης όταν εκ των Επιτρόπων οι δύο είναι στην θέση τους την Κυριακή. Νεολαία δεν υπάρχει. Αν προσλάβουν σεκιούριτι οι Ναοί έχει καλώς, άλλα το ταμείο μας, και ο ΙΣΚΕ ορθά λέει για μείωση των εισπράξεων των Ναών οι οποίοι είναι σε οικονομική ασφυξία. Οι Ναοί να ανοίξουν με ευθύνη όχι των ιερέων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αλλά των εισερχομένων πιστών.
Σ.Α. Εκκλησιαστικός Σύμβουλος

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί δηλαδή να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και μάλιστα... "ευλαβικά"; Αυτά να ισχύουν για τους άλλους, τους άπιστους. Για τους πραγματικά πιστούς είναι αχρείαστα, καθόσον η χάρις είναι υποχρεωμένη να αποτρέψει την μετάδοση του ιού στο εκλεκτό λαό που έχει συναχθεί για να λατρεύσει τον αληθινό Θεό. Όσοι δεν το πιστεύουν αυτό είναι ολιγόπιστοι και ορθολογιστές και καλύτερα να μην έλθουν καθόλου στην Εκκλησία. Σωστά ή λάθος;

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δύο μέτρα και δύο σταθμά έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια με το μέρος τους,ο Χριστός τους πειράζει δεν τον αντέχουν!

Ανώνυμος είπε...

Αφησε τις εξυπνάδες 1:41 μμ
Δεν είναι καιρός για εξυπνάδες!!

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Αγαπητέ 1.08 για σκέψου μήπως προσφέρεις ευλογοφανή δικαολογία στην Πολιτεία για να παρατείνει και άλλο το σφράγισμα των ιερών ναών; Οι χριστιανοί είμαστε άραγε τόσο ανίκανοι να επιτηρήσουμε την τάξη στους χώρους λατρείας; Γιατί να υποτιμάμε τόσο τους εαυτούς μας;

Ανώνυμος είπε...

"Εξυπνάδες"; Και γιατί παρακαλώ εξυπνάδες; Καθόλου εξυπνάδες. Αυτή είναι η βάση του δικού σας σκεπτικού, σε όλες του τις προεκτάσεις. Εκτός και αν το "εξυπνάδες" το λέτε στο πλαίσιο αυτοκριτικής σας, οπότε καμμία αντίρρηση.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι άνθρωπος της εκκλησία αλλά δεν με ενδιαφέρει το αν θα ανοίξουν ή αν θα παραμείνουν κλειστές όπως και τα καφέ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκεδάσεως κλπ κλπ γιατί υπάρχουν εκτός από τους αδικημένους της εκκλησίας και άλλες ομάδες χριστιανών ορθοδόξων που πάνε και αλλού. Με νοιάζει να έχω υγεία και εργασία. Επειδή αυτά επιθυμώ σε όλα τα παραπάνω δεν θα πατήσω το πόδι μου για μήνες σε όλα τα ανωτέρω.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάτε για "ευλογοφανή δικαιολογία", αφήνοντας έμμεσα να εννοηθεί πως άλλη είναι η πραγματική αιτία για την οποία έκκλεισαν οι εκκλησίες και για την οποία φαίνεται πως θα παραταθεί το κλείσιμό τους. Θα θέλατε να μας διευκρινίσετε λοιπόν ΠΟΙΑ είναι η πραγματική αιτία για το κλείσιμο και ΠΟΙΟΙ την μεθόδευσαν; Μήπως όλη αυτή η παγκόσμια περιπέτεια με τις χιλιάδες των θανάτων, την κατάρρευση υγειονομικών συστημάτων και τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, στήθηκε ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, για να κλείσουν δηλαδή οι ορθόδοξες εκκλησίες και να μην μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα; Είναι κι αυτό μια άποψη, δεν λέω. Αν μάλιστα ισχύει, τότε πολύ πιθανόν και το σφράγισμα να είναι επί θύραις (με το εμβόλιο που ετοιμάζουν, το δίχως άλλο), όπως προανήγγειλε γνωστή (εγκυρότατη, εννοείται...) εφημερίδα των Αθηνών, με εξειδίκευση στα θέματα αυτά, που μας βομβαρδίζει (μεταφορικά ΚΑΙ κυριολεκτικά) σε καθημερινή βάση με προφητείες γερόντων και γεροντισσών.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χαμηλό το επίπεδο σου εξυπνάκια 4:44 μμ για να ασχοληθεί κανείς με τις ειρωνείες σου!

Ανώνυμος είπε...

5:05 μμ
Για εμβόλια έχει μιλήσει και ο άγιος Παΐσιος και ο φωτισμένος Γέροντας Ευθύμιος της Καψάλας.
Οπότε μην προσπαθείς να στηριχθείς σε εφημεριδα με αμφίβολης ποιότητας απόψεις για να σιγοντάρεις τα εμβόλια.

Unknown είπε...

Ναι,κε Γκουρβελε η Εκκλησία είναι αδύναμη να διαχειριστεί όσα λέτε και πολλά άλλα. Εύχομαι η κρίση αυτή να την βοηθήσει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση της και να προβεί σε μια διόρθωση των πάντων στην ανθρώπινη διάσταση της συνεπικουρούμενη από την πλούσια Πνευματική της Παράδοση.

Ανώνυμος είπε...

Να ανοίξουν οι Εκκλησίες για να δούμε τι θα γίνει
Αν όλα πάνε καλά θα πούμε δόξα στον Θεό που προστατεύει την Ελλάδα. Διότι ο Θεός είναι μόνο για του Έλληνας και ουχί διά τους αιρετικούς της Ευρώπης και Η.Π.Α.
Αν δεν πάει καλά τότε θα δουλέψουν οι Εκκλησίες με τις κηδείες και έτσι όλοι θα έχουν εργασία. Κανένα πρόβλημα θα γεμίζουν τα παγκαράκια και τα τυχερούλια θα πέφτουν.
Και στα δύο περιπτώσεις δόξα στον Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Για να σε νοιάζει μόνο η υγεία και η εργασία σημαίνει πώς δεν είσαι άνθρωπος της Εκκλησίας 4:54 μμ
Τον άνθρωπο της Εκκλησίας τον νοιάζουν πρώτα τα πνευματικά.

Χρύσανθος

Ανώνυμος είπε...

Εάν τώρα στην Ελλάδα θρηνούσαμε τόσους νεκρούς όσους και η ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία κτλ θα γινόταν αυτή η συζήτηση γιατί έκλεισαν οι Εκκλησίες;; Όχι! απλά θα κλαίγαμε! Τώρα που με την χάρη του Θεού και τις έγκαιρες, σωστές και αποτελεσματικές κινήσεις της κυβέρνησης (η οποία έχει και την ευθύνη λειτουργίας της χώρας) έχουμε λίγους νεκρούς λέμε ότι νάναι για εσωτερική μεταξύ μας κατανάλωση! Χριστός Ανέστη!

Ανώνυμος είπε...

Το σωμα του χριστιανου ειναι ναος του Αγιου Πνευματος και ως εκ τουτου ο πιστος εχει τη θεοσδοτη υποχρεωση να μεριμνα για το ναο αυτο. Ο καθε ανθρωπος ειναι κατ' εικονα του Θεου, οποτε ο πιστος εχει τη θεοσδοτη υποχρεωση να μεριμνα και για την ψυχοσωματικη (οπως και για την πνευματικη) υγεια του αδελφου του, εν Χριστω η μη. Δεν σας κανουν για πνευματικο καθηκον αυτα, ωστε ο πιστος να νοιαζεται κατα προτεραιοτητα;

Ανώνυμος είπε...

Εικονα εξω απο τον ναο της ενοριας μου:Μ.Τεταρτη κ Μ.Πεμπτη κυριος με το σκαμπο του ακουγε την ακολουθια απο το πλαινο παραθυρο...Την Μ.Πεμπτη ειδα παιδια να μπαινουν στον ναο απο το πλαι,ειναι γνωστα του εφημεριου...και τα ζηλεψα...στην εργασια μου συναδελφος μετελαβε την Μ.Δευτερα ,ο πεθερος της ειναι εφημεριος κ ειχε προσβαση...εγω ολο αυτο τον καιρο περνω,κανω τον σταυρο μου κ ακουμπω το κεφαλι μου στην κλειστη πορτα για να παρω λιγη δυναμη κ να συνεχιζω ...ειχα την πιστη οτι η Εκκλησια μας ειναι ενα σωμα κ τωρα ακουω κ βλεπω πως υπαρχουν λιγοι "_εκλεκτοι" που εχουν δεν μου αρεσει η λεξη αλλα δυστυχως "βυσμα"!!!οι υπολοιποι κ πιο πολλοι ,μενουμε με τον κο που απερισπαστος κ ευλαβικα εστεκε εξω απο τον ναο...ευχαριστω για την υπομονη σας

Ανώνυμος είπε...

Βγήκα βόλτα γινόταν της τρελής. Την πέρασα στο πόδι. Νισάφι πιά. Να ανοίξουν όλα. Καμιά απαγόρευση. Όχι μόνο οι Εκκλησίες αλλά και όλα όσα υπήρχαν ανοικτά προ της απαγόρευσης. Βαρέθηκα κλεισμένη μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Ας βγουν τα εμβόλια να δέσω τον γάιδαρό μου κάνοντας πρώτη και καλύτερη και οι άλλοι ας ακούσουν τους θεόπνευστους Γέροντες.

Ανώνυμος είπε...

Κανε εσυ το εμβολιο σου, 10 - 02, για να γλυτωσης απο τον κορωνοιο, αλλα να προσεχης τον καρκινο, το εμφραγμα, το εγκεφαλικο και τα τροχαια δυστυχηματα, που ειναι οι κυριες αιτιες θανατου στην Ελλαδα.