Η Εμα Τόμσον ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων το 2009 όταν η μητέρα και ο σύντροφός της την ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.
Την χτυπούσαν επί ώρες στα πλευρά και το κεφάλι και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, νεκρή πια, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εγκεφαλικές κακώσεις και μελανιές σχεδόν σε όλο το πρόσωπο και το σώμα της. Το κοριτσάκι είχε πέσει θύμα βιασμού, πιθανότατα από τον σύντροφο της μητέρας της.
Η Εμα Τόμσον είναι μόνο ένα από τα 66.000 παιδιά που δολοφονούνται κάθε βδομάδα στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου από τους ίδιους τους γονείς τους. Εξήντα έξι χιλιάδες παρόμοιες σοκαριστικές ιστορίες με θύματα ανυπεράσπιστα πλάσματα που βιώνουν ασύλληπτο πόνο, από τα χέρια αυτών που θα έπρεπε να τα προστατεύουν.
Πριν από λίγες μέρες η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση «Every child matters» («Κάθε παιδί μετράει») δημοσιοποίησε έρευνά της που δείχνει το μέγεθος της κακοποίησης παιδιών μέσα στο σπίτι τους, με τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα να σημειώνονται στις ΗΠΑ.
Την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 20 χιλιάδες παιδιά στην Αμερική, τέσσερις φορές περισσότερα από τους αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δολοφονήθηκαν από τα χέρια κάποιας σύγχρονης Μήδειας ή πέθαναν εξαιτίας της δολοφονικής αμέλειάς τους.
Η UNICEF κατατάσσει κάθε χρόνο από το 2001 έως σήμερα τις ΗΠΑ μαζί με το Μεξικό στις χώρες που η κακομεταχείριση παιδιών παίρνει διαστάσεις ντροπής, με την Πολιτεία του Τέξας να βρίσκεται στην κορυφή.
Εχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι ένα παιδί που γεννιέται στην παραδοσιακά συντηρητική κοινωνία του Τέξας έχει διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή των ΗΠΑ να κακοποιηθεί από τους αναλφάβητους, φτωχούς γονείς του και τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξει στη φυλακή ή να γίνει ανασφάλιστος εργαζόμενος.
Η Νικόλια Σάντιφορντ είναι μέλος μιας οργάνωσης που παρέχει βοήθεια σε παιδιά που κακοποιούνται από τους γονείς τους. Μόνο τον περασμένο χρόνο έλαβε 11 χιλιάδες κλήσεις από πολίτες, γιατρούς, δασκάλους και ντόπιους αστυνομικούς που ζητούσαν την παρέμβασή της ώστε να προστατευτούν παιδιά που κινδύνευε άμεσα η ζωή τους. Πολλά από αυτά, ηλικίας έως 7 ετών, εντοπίστηκαν να μένουν μόνα στο σπίτι μετά το σχολείο, χωρίς την παρουσία ενήλικα.
«Είναι οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, άνεργους γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ή ψυχικές διαταραχές, και ξεσπούν βίαια στα αδύναμα μέλη της οικογένειάς τους» αναφέρει η Σάντιφορντ.
Ενας επιπλέον παράγοντας που ευθύνεται για τα αυξημένα ποσοστά παιδικής κακοποίησης είναι το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Ράντι Μπάρτον, πρώην εισαγγελέα στο Τέξας, «στις ΗΠΑ δίνεται τραγική έμφαση στην ενότητα της οικογένειας με κάθε τρόπο, ακόμα και όταν αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του παιδιού». Εχουν παρατηρηθεί ακόμη και περιπτώσεις που τα παιδιά παραμένουν με γονείς που τα έχουν ήδη κακοποιήσει.
Γιούλα Ζαχιώτη
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
2 σχόλια:
Αυτός είναι ο πολιτισμός μας;
"66.000 παιδιά που δολοφονούνται κάθε βδομάδα στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου από τους ίδιους τους γονείς τους".
Θεέ μου..δεν θα το έβαζα με το νού μου ποτέ!
Χωστήρ
Δημοσίευση σχολίου