Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο πίνακας «Ναυμαχία της Έλλης» και ο Νταβούτογλου - Κώστας Χαρδαβέλλας

Ένας από τους πιο ιστορικούς ζωγραφικούς πίνακες του ζωγράφου Χατζή «Η Ναυμαχία της Έλλης», που βρίσκεται στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι απαγορευμένος από τους Τούρκους που ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητούν να κατέβει από τη θέση του και να εξαφανιστεί το Σεπτέμβριο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα έρθει στην Αθήνα.
Η ιστορία με τον πίνακα αυτό είναι μεγάλη κι αποκαλύπτει και πώς αντιμετώπιζε τις τουρκικές απαιτήσεις ο Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη.
«Η Ναυμαχία της Έλλης» απεικονίζει τη νικηφόρα για τη χώρα μας ελληνοτουρκική ναυμαχία του 1912 και βρισκόταν στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Όμως το 1999, επειδή θα επισκεπτόταν το γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να κατεβάσουν και να κρύψουν τον πίνακα για να μην τον δει και δυσαρεστηθεί ο Τζεμ.
Την περασμένη όμως εβδομάδα, όταν ο Δ. Αβραμόπουλος ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών και επισκέφθηκε όλα τα γραφεία των διπλωματών, ανακάλυψε πεταμένο σε ένα γραφείο χαμηλόβαθμου υπαλλήλου του υπουργείου τον υπέροχο πίνακα της «Ναυμαχίας της Έλλης».
Έδωσε αμέσως εντολή για να τοποθετήσουν και πάλι τον ιστορικό πίνακα εκεί που βρισκόταν, στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, γεγονός που... καταγγέλλει χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», εκφράζοντας και την... ανησυχία της για αυτήν την πρωτοβουλία Αβραμόπουλου, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Καταγγέλλοντας και καυτηριάζοντας το γεγονός η «Χουριέτ» βάζει το προκλητικό ερώτημα: «Άραγε θα βρίσκεται εκεί ο πίνακας αυτός τον Σεπτέμβριο, που θα επισκεφθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον Έλληνα ομόλογό του;».
Κώστας Χαρδαβέλλας

Πηγή:  Newsbomb.gr.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την φιλία ας φύγει ένας πίνακας.

Ανώνυμος είπε...

΄Ιδωμεν...

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι μικροί και ασήμαντοι πολιτικοί όλα μπορεί να τα κάνουν. Η Ελλάδα είχε πάντα ανίκανους υπουργούς των εξωτερικών πολιτικάντηδες και όχι οραματιστές.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένας πίνακας που απεικονίζει ένα ιστορικό γεγονός. Δεν έχει σχόλιο ούτε "λέει" κάτι μη αληθινό. Γιατί να ενοχλεί;
Την ιστορία δεν επιτρέπεται να τη λησμονούμε. Αντίθετα καλό είναι να την μελετούμε και να ανατρέχουμε σε αυτήν για να διδασκόμαστε και από τα λάθη και από τις επιτυχίες.
Σε όποιον αρέσει λοιπόν και "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται" ...

Καλλινίκη

Ανώνυμος είπε...

Και τι έγινε να φύγει ένας πίνακας;
Έλεος δηλαδή.
Παντού βλέπετε άσχημα.
Ζήτω η φιλία μας με τους αδελφούς μας Τούρκους.
Η Ελλάδα μόνο καλά έχει να αποκομίσει από την φιλία με τους Τούρκους.
Επιτέλους δείτετο σαν Ιεραποστολή. Τι Ορθόδοξοι είμαστε ρε Ρωμιοί;
Ο Θεός μας έφερε 400 χρόνια τους Τούρκους μήπως τους κάνουμε Ορθοδόξους και εμείς τι κάναμε με τον φανατισμό μας; Τι κάναμε με τον εθνικισμό μας;
Ο εθνικισμός γέννησε Κολοκοτρωναίους και Νικηταράδες που κατέσφαξαν τους αδελφούς μας Τούρκους.
Επιτέλους ας το παραδεχτούμε: Η πιο μαύρη σελίδα της Ελλαδικής Ορθοδοξίας ήταν η «επανάσταση του 1821».
Τέτοιες ευλογίες δεν μας στέλνει ο Θεός κάθε μέρα. Ας δούμε τώρα…Δεν απελπίζομαι. Πιστεύω πως ο Θεός πάλι μας ευλόγησε με τους χιλιάδες(Δόξα τω Θεώ) μετανάστες που μας έστειλε. Δεν μας τους έστειλε η Τουρκία. Ο Θεός τους έστειλε να τους εκχριστιανίσουμε. Μην αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία. Μην αφήσουμε τον σοβινισμό να μας κυριεύσει πάλι. Ας μεταδώσουμε το πνεύμα της Ορθοδοξίας σε αυτούς τους ανθρώπους που μας έστειλε ο Θεός. Αμήν Κύριε. Φέρε τα εκατομμύρια των ανθρώπων εδώ στην Ελλάδα Κύριε να τους μεταδώσουμε το πνεύμα της Ορθοδοξίας. Ζει Κύριος ο Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Σε πάω!!!!
Έδωσες ένα ρεσιτάλ.
Τα γράφεις υπέροχα.
Αυτή είναι μια άλλη όψη την οποία ποτέ δεν είχαμε οι νεοέλληνες σκεφτεί..
Μόνο εσύ μεγάλε και η Ρεπούση.
Επιτέλους δίδαξέ μας.
Δείξε μας τον ίσιο δρόμο και την στράτα την πατριωτική την καλή της αγάπης την χριστιανική.
Ποτέ δεν είναι αργά ως χριστιανοί να κάνουμε το ιεραποστολικό μας χρέος στα καρντάσια μας τους Τούρκους.
Ναι είμαστε αναπολόγητοι δεν μπορέσαμε να τους κάνουμε χριστιανούς.
Αποτύχαμε……

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο 5 Ιουλίου 2012 4:57 μ.μ...
Όντως αυτή την εκδοχή δεν την είχα σκεφτεί.
Δόξα τω Θεώ.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία δεν μπορεί να διαγραφή ακόμα και αν απομακρύνουν τον πίνακα. Είμαι βέβαια αντίθετος με την απομάκρυνση. Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων είναι το καύχημά μας.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν λαοί που δεν εκχριστιανίζονται και τις διαθέσεις τους τις επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία.