Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ 22ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ
ΤΗΣ Α. Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΣΤΟ 22ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Bose, 3-5 Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπητοί σύνεδροι,
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή σας να χαιρετίσουμε το παρόν 22ο Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο για την Ορθόδοξη Πνευματικότητα, το οποίο πραγματοποιείται στη Μονή του Bose, με θέμα: «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί», επιθυμούμε να εκφράσουμε μαζί με τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας και τις ακόλουθες σκέψεις, τόσο για το θεολογικό περιεχόμενο του βιβλικού λόγου «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθ. 5, 9),  όσο και τον πόθο όλων μας να επικρατήσει η αληθινή ειρήνη, ήτοι η ειρήνη του Θεού στο παγκόσμιο στερέωμα.
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός υποσχέθηκε στους μαθητές του, και κατ΄ επέκταση στον άνθρωπο που θα τον ακολουθήσει και θα αποδεχθεί τον λόγο Του, ότι θα καταστούν μακάριοι όλοι εκείνοι που ζουν με ειρήνη και ειρηνεύουν με τους ανθρώπους, διότι οι πραγματικοί ειρηνοποιοί  θα κληθούν παιδιά του Θεού.

Η ειρήνη εκπηγάζει από τον ίδιο τον Θεό. Είναι χάρισμα του Αγίου Πνεύματος (Γαλ. 5, 22). Η ειρήνη στην αυθεντική της διάσταση ευρίσκεται ανάμεσα στις σχέσεις των τριών θείων Προσώπων. Ήτοι του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αυτή την ειρήνη, καθώς και την αγάπη, την ενότητα και την αρμονία θέλει ο Ιησούς Χριστός να έχουν και οι πιστοί μεταξύ τους. Για τον πόθο αυτό προσεύχεται ο ίδιος προς τον Θεό Πατέρα, προ του εκούσιου πάθους, «Ἵνα πάντες ἕν ὦσιν» (Ιωάν. 17, 21).
Άλλωστε ο Υιός του Θεού εσαρκώθη «διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν», για να επιφέρει την ειρήνη και την καταλλαγή μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, καταργώντας, δια της προσλήψεως της ανθρωπίνης φύσεως, το μεσότοιχο του φραγμού και επαναφέροντας τον άνθρωπο στο αρχαίο κάλλος.
Ο Χριστός, με την έλευσή του στην ανθρώπινη ιστορία, ευαγγελίστηκε την ειρήνη προς τους εγγύς και προς τους μακράν. Οι Άγγελοι μεταφέρουν το ευχάριστο μήνυμα: «Δόξα ἐν ὑψίστοις  Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (Λουκ. 2, 14). Η ειρήνη αυτή είναι η πνευματική και ατέρμονη ειρήνη. Η ειρήνη μεταξύ Θεού και ανθρώπων είναι οντολογική ειρήνη. Είναι θεϊκό δώρο, είναι εντολή, είναι αίτημα και αναστάσιμο δώρο του Κυρίου προς τους μαθητές του και προς όλους τους πιστούς ανά τους αιώνες.
Ενώ ο Θεός είναι ο «Θεός τῆς εἰρήνης καὶ τῆς ἀγάπης» (Β΄ Κορ. 13,11), σύμφωνα με τον Απ. Παύλο, την ίδια στιγμή η αγάπη και η ειρήνη παραμένουν τα ζητούμενα ανάμεσα στους ανθρώπους, τους λαούς και τις κοινωνίες. Είναι προσευχή και αίτημα προς τον Θεό να επικρατήσει η ειρήνη μεταξύ των αδελφών χριστιανών. Να επικρατήσει η αγάπη μεταξύ των εθνοτήτων. Η αγάπη και η ειρήνη φέρνουν την αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων.
Η ειρήνη είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Όπως στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει η τέλεια ειρήνη και αρμονία μεταξύ των μελών, τα οποία υπακούουν στην κεφαλή, έτσι και ο άνθρωπος θέλει ειρηνική την κοινωνία και  την οικουμένη χωρίς αναστατώσεις.
Μέσα από τη λατρευτική εμπειρία, γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία προσεύχεται: «τὸν ὑπόλοιπον χρόνον τῆς ζωῆς ἡμῶν ἐν εἰρήνῃ καὶ μετανοίᾳ ἐκτελέσαι…». Χρειάζεται και η ειρήνη και η μετάνοια. Δύο χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, που ο κόσμος, άλλοτε ηθελημένα και άλλοτε λόγω άγνοιας, τα περιφρονεί. Εξαιτίας του εγωισμού  και όλων όσων απορρέουν από αυτόν, θα συνεχίσουν να επικρατούν μέσα στην ανθρωπότητα το μίσος, η ακαταστασία και οι ποικίλοι πόλεμοι.
Η Κύπρος, στα ανατολικά της Μεσογείου, αναδεικνύεται σταυροδρόμι τριών ηπείρων και οι άνθρωποί της, ειρηνικοί και φιλήσυχοι, τα τελευταία 40 έτη είναι διαρκώς θύματα της ακαταστασίας που επέφερε η βάρβαρη τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη βίαιη κατοχή του 37% του εδάφους χώρας μέλους της Ε. Ε., από 40.000 πάνοπλους Τούρκους στρατιώτες. Η κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου επέφερε τη συμφορά και τη διαίρεση, την εκτόπιση των νόμιμων κατοίκων και τη δημογραφική αλλοίωση με τη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων από τα ανατολικά της Τουρκίας, καθώς, επίσης, τη λεηλασία και την καταστροφή των εκκλησιών και άλλων χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Προσευχόμαστε για την επικράτηση της ειρήνης και της αδελφοσύνης στην Κύπρο και σε κάθε πονεμένο τόπο της υφηλίου.

Αγαπητοί σύνεδροι,
Είμεθα βέβαιοι ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου σας θα ακουστούν θέσεις και απόψεις, τόσο για την ειρήνη ως δώρο Θεού και τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, όσο και την ειρήνη ως ευλογία στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων του Θεού και των λαών.
Ευχόμεθα ο Θεός της ειρήνης και της καταλλαγής να χαρίζει στον καθένα από εσάς και στον κάθε άνθρωπο ειρήνη και συνεργασία και το απότοκο αυτής την εν Κυρίῳ καρποφορία. Κι έτσι να μπορούμε να αισθανόμαστε ειρηνοποιοί και μακάριοι, ως πραγματικά τέκνα Θεού.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του παρόντος συνεδρίου σας.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
3 Σεπτεμβρίου 2014.

Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: