Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ερμηνεία αγιογραφική ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ: α' επιστολής αποστόλου Πέτρου κεφ. α΄ στίχοι 10 έως και 12.


 ΠΕΡΙΚΟΠΗ: α' επιστολής αποστόλου Πέτρου κεφ. α΄ στίχοι 10 έως και 12.

Στον στίχο 10 '' περί ης σωτηρίας εξεζήτησαν και εξηρεύνησαν προφήται οι περί της εις υμάς χάριτος προφητεύσαντες'' (μετάφραση=περί της σωτηρίας δε αυτής, την οποίαν επιτυγχάνομεν διά του Ιησού Χριστού, με πόθον πολύν εζήτησαν να μάθουν και εξήτασαν οι προφήται, οι οποίοι επροφήτευσαν περί της χάριτος, που θα εδίδετο σε εσάς).

Περί της σωτηρίας
Τι είναι αυτή η σωτηρία; Τι είναι ο Παράδεισος; Τι σημαίνει κοινωνούμε; Πώς ο Χριστός είναι και Θεός και άνθρωπος; Πώς ενεργεί ο ανθρώπινος και ο Θείος παράγοντας; Πώς είναι ένας και Τριαδικός Θεός;Δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε.

εξεζήτησαν και εξηρεύνησαν (2 ρήματα) Η πρόθεση "εκ" με επίταση να μάθουν ποια είναι η σωτηρία.

Προφήτευσαν οι προφήτες αυτά που γίνονται σε εμάς. Η υπόθεση της σωτηρίας πρέπει να μάς απασχολεί. Μόνο η χριστιανική θρησκεία έχει προφήτες. Καμία άλλη θρησκεία δεν έχει προφήτες. Θα σωθούμε ή δεν θα σωθούμε;
Γράφει ο άγιος Βασίλειος ''πολλοί είπαν για τη ζωή του ανθρώπου. Οι κτηνώδεις έχουν σκοπό την ηδονή. Οι υπερήφανοι τη δόξα. Για τους χριστιανούς σκοπός είναι η αιώνια σωτηρία μας.''
Έχουμε καταπληκτικές προφητείες. Ο προφήτης Ησαΐας, 800 π. Χ., γράφει ''....ιδού η παρθένος τέξεται υιόν .....και καλέσουσιν το όνομα αυτού Εμμανουήλ...'' Οι Μεσσιακοί ψαλμοί του Δαβίδ περιγράφουν τα Πάθη του Κυρίου.

Σημαντικός ο 11ος στίχος
''ερευνώντες εις τινα ή ποίον καιρόν εδήλου το εν αυτοίς Πνεύμα Χριστού προμαρτυρόμενον τα εις Χριστόν παθήματα και τας μετά ταύτα δόξας΄'' (στίχος 11)

Μετάφραση (Εξήταζαν δηλαδή οι προφήται, εις ποίον χρόνον και υπό ποίας περιστάσεις το Πνεύμα του Χριστού, που είχαν μέσα τους και εκ προτέρου εμαρτύρει περί των μελλόντων, εφανέρωνεν, ότι θα συμβούν τα πάθη, που θα υπέφερεν ο Χριστός, και αι δόξαι, που θα επηκολούθουν ύστερον από τα πάθη αυτά).

Τους προφήτες φώτιζε το Πνεύμα του Χριστού: Ο Υιός και Λόγος του Θεού θα σταυρωθεί μετά από αιώνες.
Δόξα Ανάστασης, δόξα Ανάληψης και με δόξα θα γίνει η Παρουσία του Θεού στη Β΄Παρουσία (ως κριτής δικαιοσύνης)
Η ζωή του Χριστού είναι μία συνεχής κάθοδος (ταπείνωση, χλεύη, πάθη, βλασφημία, σταύρωση....).
Άνοδος = Ανάσταση, Ανάληψη.
Οι προφητείες του προφήτη Ζαχαρία προμαρτυρούν τα τελευταία χρόνια της Β΄ Παρουσίας. Δεν θα φτάσουμε στη δόξα αν δεν περάσουμε θλίψεις, ταλαιπωρίες, δοκιμασίες, ταπεινώσεις και θάνατο.

στίχος 12 ''οις απεκαλύφθη ότι ουχ εαυτοίς, υμίν δε διηκόνουν αυτά, ά νυν ανηγγέλη υμίν διά των ευαγγελισαμένων υμάς εν Πνεύματι Αγίω αποσταλέντι απ΄ουρανού, εις ά επιθυμούσιν άγγελοι παρακύψαι ''

Αυτά που προφήτευαν δεν ήταν για εκείνους αλλά για εμάς. Ευαγγελίστηκαν οι Απόστολοι από το Άγιο Πνεύμα. Στο τέλος του 12ου στίχου μιλάει για τους αγγέλους. Δεν είναι λιγότερο υπαρκτός ο κόσμος των αγγέλων. Οι άγγελοι έχουν μεγάλη συμμετοχή στη ζωή μας:
Άγγελος ευαγγελίστηκε στην Παρθένο Μαρία
Άγγελοι έψαλλαν στη Γέννηση του Χριστού.
Άγγελοι στο Σαραντάριο όρος (όρος Πειρασμών)
Άγγελοι στον κήπο της Γεθσημανή κατά το Πάθος του Κυρίου
Άγγελοι εμφανίστηκαν στις Μυροφόρες.
Άγγελοι στην Ανάληψη του Κυρίου
Άγγελοι πήραν την ψυχή του φτωχού Λάζαρου (στην παραβολή με τον πλούσιο)
.....................................................

Σε όλη τη ζωή της ιστορίας οι άγγελοι διακονούν το έργο της σωτηρίας μας.
Είναι λειτουργικά πνεύματα, υπηρετικά και είναι κοντά μας. Παλεύουν με τον διάβολο. Άγγελοι συμπαρίστανται στον αγώνα μας και θα μάς συνοδεύουν στην πορεία μας προς τον ουρανό. Χαίρονται όταν μετανοεί και ένας αμαρτωλός.
Οι άγγελοι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο Θεός είναι ελεήμων και ότι συγχωρεί. Το κατάλαβαν όταν ο Χριστός γεννήθηκε ως άνθρωπος.

Λεωνίδας Γαρουφαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: