Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ο Στ. Αλαχιώτης για εμβόλιο και αρνητές: Κάποτε αγρότες, όταν είδαν τις πρώτες τεράστιες αλωνιστικές μηχανές, το έβαλαν στα πόδια....


 Κυκλοφόρησε το τρίτο μυθιστόρημα του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών «…και οι θεοί λαθεύουν…»

…………..

To νέο βιβλίο σας “...και οι θεοί λαθεύουν…", που αντλεί την πλοκή του από ένα θέμα που άπτεται της χρήσης μιας νέας ασύλληπτης τεχνολογίας, κυκλοφορεί εν μέσω πανδημίας και των εν εξελίξει εμβολιασμών, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν προβληματισμοί για την ασφάλεια των εμβολίων με επιχείρημα τον γρήγορο χρόνο παρασκευής  τους αλλά και θεωρίες όπως πχ ότι τα εμβόλια mRNA τροποποιούν το DNA του ανθρώπου ή ότι τα εμβόλια γενικά επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Ως γενετιστής τι απαντάτε και τι θα λέγατε σε εκείνους που εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες πέρα από τις φυσιολογικές;

Θα σας πω ένα σχετικό παράδειγμα: Κάποιοι αγρότες, όταν είδαν μια απ’ τις πρώτες τεράστιες αλωνιστικές μηχανές, το έβαλαν στα πόδια απ’ τον φόβο τους. Μ’ αυτό θέλω να πω πως η κάθε νέα τεχνολογία προκαλεί στην αρχή ισχυρή αρνητική αντίδραση, μετά σκεπτικισμό, αμφιβολία ύστερα, και στο τέλος αποδοχή. Πάρτε τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, τα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα. Οι ισχυρές αντιδράσεις αρχικά πάνε πια να χάσουν τη φωνή τους, γιατί δεν είναι εμφανές στον απλό άνθρωπο το μακροπρόθεσμο υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος τους. Κι εδώ να δεχτούμε μια δικαιολογία, έστω ως άγνοια.

Στα εμβόλια όμως είναι απτό το όφελος, καθώς έχουν εξαλειφθεί τραγικές ασθένειες, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ευλογιά, και σήμερα μπορούν να δαμάσουν και τον κορονοϊό. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν ακόμα πεισματικοί αρνητές τους, θέση η οποία εκπορεύεται είτε από στείρα αντίληψη για την επιστήμη, είτε από στρεβλό προσωπικό κοσμοείδωλο, είτε, αναφερόμενοι στο παρόν με τον κορονοϊό, από σύγχυση. Γι’ αυτό πρέπει να σταθεί πάνω απ’ αυτούς τους παραπλανημένους ανθρώπους, τόσο η Πολιτεία με πειθώ όσο κι η επιστημονική κοινότητα μ’ επιχειρήματα και μόνο -οποιαδήποτε διάκριση εναντίον τους θα τους προκαλέσει πείσμα κι όχι πειθώ. Η ψυχολογική σειρά των αντιδράσεων σε κάθε νέα τεχνολογία, που έχουμε προαναφέρει, μπορεί να οδηγήσει και τους αρνητές των εμβολίων στην αποδοχή τους,

Ως προς τον προβληματισμό με το mRNA, είναι σαφές ότι δεν αντιδρά με το DNA μας, γιατί, πέραν των άλλων, αποσυντίθεται ευθύς μόλις μεταφραστεί στο κύτταρο για να συντεθεί η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, του αγκαθιού με το οποίο αγκιστρώνεται στην μεμβράνη του κυττάρου να μπει μέσα ν’ αναπαραχθεί. Αυτά είναι θέματα λυμένα προ δεκαετιών. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι το πώς να μην αρνούμαστε την επιστήμη, να ενημερωνόμαστε προς τα πού πάει ο κόσμος, να μην διαγράφουμε επιστήμονες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, τα πάντα δηλαδή, νομίζοντας πως κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια! Γι αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά κι εδώ.

Οι σκεπτικισμοί είναι θεμιτοί, κι υπάρχουν για κάθε νέα τεχνολογία, αλλά γι’ αυτό υπάρχει η επιστήμη, ν’ αποκαθηλώνει κάθε προβληματισμό της με το επόμενο βήμα της. Αυτό συνέβη και με τον περί της πιθανότητας επηρεασμού της γονιμότητας –δεν υφίσταται δηλαδή πρόβλημα εμβολιασμού των εγκύων. Επαγγελματικοί Οργανισμοί που ασχολούνται με την εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα, όπως λ.χ. η American Society for Reproductive Medicine, κι άλλοι, συστήνουν τον εμβολιασμό σ’ εγκύους ή σε γυναίκες που σκέφτονται την εγκυμοσύνη, αλλά και στους άντρες τους, και στους συντρόφους τους.

Όσον αφορά εκείνους που διστάζουν ακόμα να εμβολιαστούν, καλό είναι να εμπεδώσουν το γεγονός ότι οι απειροελάχιστες σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων που έχουν εμφανισθεί σ’ ορισμένους -λόγω κάποιας ίσως γενετικής ιδιαιτερότητας τους- είναι απείρως λιγότερες απ’ τα πολλά οφέλη. Να σκέφτονται, λοιπόν, θετικά. Κι αν μου συμβεί εμένα; Η απάντηση είναι κι εδώ σαφής: Σήμερα υπάρχει πιο ισχυρό οπλοστάσιο για κάθε παρενέργεια, κι ο ελάχιστος κίνδυνος εξαλείφεται πολύ πιο εύκολα.

…………………..

Συνηθίζουμε να λέμε ότι «τα πάντα» είναι θέμα Παιδείας. Ως  Πανεπιστημιακός Καθηγητής, πρώην Πρύτανης, Πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πόση παιδεία εκτιμάτε ότι περνά μέσα από τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης; Πιστεύετε ότι χρειάζεται ν΄ αλλάξει και τι, και προς ποια κατεύθυνση;

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο μείζον πρόβλημα της Ελληνικής Εγκύκλιας Εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλο απ’ το ισχυρό έλλειμμα της παιδείας της. Έχουμε, δηλαδή, καλή εκπαίδευση στα σχολεία, αλλά ελλειμματική παιδεία –στον στρατό λ.χ. είχα εκπαιδευτεί στην ειδικότητα του σκαπανέα, σε μια κατάσταση με μηδενική παιδεία! Παιδεία, όμως, είναι οι αξίες, οι αρχές, οι παραδόσεις, οι αρετές του αυτοσεβασμού και του σεβασμού του άλλου και του διαφορετικού, η καλλιέργεια του σωστού κοσμοειδώλου περί ζωής, κι όχι μόνο οι άψυχες γνώσεις της εκπαίδευσης ή του Πανεπιστημίου, όσο ψηλές κι αν είναι, όπως στην πρωταγωνίστρια του βιβλίου, που, όμως, δεν τη βοήθησαν ν’ αποφύγει την ηθική εκτροπή.

…………………….

Tι αγαπάτε και τι σημαίνει για σας η Κως, η ιδιαίτερη πατρίδα σας και τι η Πάτρα στην οποία ζείτε δεκαετίες;

Κατά πώς λέει το παλιό ελαφρολαϊκό τραγούδι: “Την Κική την αγαπώ, μα μ’ αρέσει κι η Κοκώ”, λέω κι εγώ: “Την Πάτρα την αγαπώ, μα μ’ αρέσει κι η Κω”. Στην Κω έζησα ουσιαστικά μέχρι τα 18 μου. Στην Πάτρα ζω απ’ το 1971! Δεν σας κρύβω, όμως, πως στα πρώτα χρόνια το μυαλό μου ήταν στα καλοκαίρια της Κω. Μετά, δίχως ν’ απαρνηθώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου, άρχισα ν’ αγαπώ πολύ και την Πάτρα –ό,τι πέτυχα στη ζωή μου, στην Πάτρα το πέτυχα, πολύ λιγότερο, αν και πιο αποφασιστικό, στην Αμερική, ή και στην Αθήνα. Πώς να μην νοιώθω, λοιπόν, Πατρινός; Η παιδική μου Κως είναι μια ευχάριστη ανάμνηση, που δεν ξεχνιέται.

Η Πάτρα με είχε πληγώσει μόνο, όταν, μετά τη δεύτερη Πρυτανεία μου, οι Πρόεδροι δυο κορυφαίων πολιτικών κομμάτων μ’ έβλεπαν για πολύφερνο γαμπρό της πολιτικής, κάτι που δεν μ’ ενδιέφερε, αλλά ένας τοπικός δημοσιογράφος είχε σπεύσει να με φιλοδωρήσει με το αναίτιο κι ειρωνικό επιτίμιο του “ξένου!” -δεν μου άρεσε καθόλου. Η Πάτρα, όμως, είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, εδώ κύλα η ζωή μου όλη. Ο τόπος που μου χάρισε τις κορυφαίες χαρές της ζωής μου. Πώς να μην αγαπώ, λοιπόν, τώρα περισσότερο την Πάτρα; Κάποτε υπέγραφα σε τοπικά άρθρα μου για την Κω: “Αμετανόητα Κώος!”. Τώρα, μετά και τη συμμετοχή μου και ως ιδρυτικού μέλους του νεοσυσταθέντος «Συνδέσμου των απανταχού Αχαιών», υπέγραψα την αποδοχή μου ως: “Αμετανόητα Πατρινός!”


Λίγα λόγια για το βιβλίο 

 Κεντρική ηρωίδα είναι μια πανέξυπνη πανεπιστημιακή καθηγήτρια, που εργαζόταν σε Βοστώνη κι Ελλάδα, ιδιοφυής και παθιασμένη κι εκεί πάνω στη φούρια του ερευνητικού της πάθους, δαιμονίστηκε άξαφνα από την αψηλή ιδέα να φτιάξει, λέει, και τον κόσμο τον κακό, που πια δεν τον άντεχε. Να τον απαλλάξει τάχα από μερικούς ξεδιάντροπους αιμοβόρους βρικόλακες της εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Κατασκεύασε, λοιπόν, ένα ασύλληπτα πρωτόγνωρο βιολογικό όπλο, που το ρύθμιζε ανάλογα με τη μοναδική γενετική ταυτότητα του κάθε “ζεβζέκη” που προγραμμάτιζε να τον αποδημήσει - κανέναν άλλο δεν έπιανε το όπλο της. Πριν προλάβει, όμως, να το δοκιμάσει καλά καλά, πέφτει στο δόκανο μιας ανόητης ομάδας μωροφιλόδοξων μυστικών πρακτόρων του FBI με ιδιοτελή ιντερέσα, που εκμεταλλεύτηκαν τη σοφία της. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει παγκόσμιος τρόμος με τους θανάτους πολλών διεθνών αψηλών προσωπικοτήτων, και με την ίδια να μπλέκεται σε τραγικές περιπέτειες, που την έφεραν στην πόρτα ενός πρωτόγνωρου Διεθνούς Δικαστηρίου Δεοντολογίας της έρευνας, το οποίο όμως είχε άλλη άποψη για το πώς αλλάζει ο κόσμος...

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα"

Μακρυγένη Ελευθερία

 

Πηγή: The Best

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα εμβόλια δεν μπορούν να συγκριθούν με τις αλωνιστικές μηχανές, η σύγκριση εϊναι παραπλανητική. Θέλει να βγάλει όλους τους σκεπτικιστές ψεκασμένους. Είναι σαν να συγκρίνεις το ψυγείο με τη μαγιονεζα. Η χαλασμενη μαγιονέζα σε πειράζει, όσο καλά κι αν δουλεύει το ψυγείο. Τα εμβόλια συγκρίνονται με άλλα εμβόλια και φάρμακα. Κυκλοφόρησαν χωρίς να σταθμιστούν οι παρενέργειές τους προηγουμενως και να εντοπιστούν οι κατηγορίες ανθρώπων για τους οποίους αντενδείκνυνται. Όταν έχουν αποσυρθεί φάρμακα και εμβόλια εκ των υστέρων ως επικίνδυνα, παρόλο που κυκλοφόρησαν αρχικά με καλούς οιωνούς, γιατί είναι παράλογες οι επιφυλαξεις για τα εμβόλια που τα διαπιστευτήριά τους είναι (ακόμα) πιο ομιχλώδη; Ή ξεχνάμε ότι σημαντικό μέρος της ανάπτυξής τους έγινε, τρόπος του λέγειν, στο πόδι;

Ανώνυμος είπε...

Να δημοσιεύετε όλα τα σχόλια κύριε ιστολόγε.
Στρατευτήκατε και σεις στην προπαγάνδα των καινούριων εμβολίων αλλά το σχόλιο με το Γαλλικό Κέντρο αξιολόγησης φαρμάκων δεν το δημοσιεύσατε.
Για να μην επηρεασθεί προφανώς κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος και δεν εμβολιασθεί με τα εμβόλια των δέκα μηνών.

Kalemis είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Kalemis είπε...

Μπράβο!!! Πολύ ορθά τα γραφόμενα σας!!!