Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Δύο χειροθεσίες από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στον Εσπερινό του Τιμίου Σταυρού (ο Αρχιμ. π. Κωνσταντίνος Σολέας, Πνευματικός)

 


 
Το ιερό Σύμβολο τής Ορθοδοξίας, που πριν είκοσι αιώνες θεωρούνταν όργανο ατιμωτικής τιμωρίας και φρικτού θανάτου και με το οποίο οι Ρωμαίοι καταδίκαζαν στην ποινή της σταυρώσεως τούς πιο μεγάλους εγκληματίες, εορτάζει πανηγυρικά και τιμά απόψε και αύριο η Εκκλησία μας. Με κατανυκτικούς ύμνους δοξολογίας προς τον Τίμιο Σταυρό τού Κυρίου μας, ψάληκε ο εσπερινός  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στην παρουσία εκπροσώπων τής Πολιτείας και του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε περιφορά (λιτανεία) του χαριτόβρυτου Τιμίου Σταυρού, αναπέμφθηκε δέηση και τελέστηκε αρτοκλασία.



 Σεβαστέ μου Αρχιμανδρίτα π. Κωνσταντίνε Σολέα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος σας έκρινε άξιο να αναλάβετε την πνευματική πατρότητα και σας χειροθέτησε με το οφίκιο του Πνευματικού.
Σας είναι γνωστό πως ο σύγχρονος άνθρωπος, είναι ταλαιπωρημένος, κουρασμένος και θέλει κάπου να ακουμπήσει, και να «ανοίξει» την καρδιά του. Σας παρακαλώ πάντα να έχετε στο νου σας ότι το έργο του πνευματικού συνίσταται στο να οδηγεί τους ανθρώπους στον Χριστό και να τους υποδεικνύει το θείο Του θέλημα, να συγχωρεί αμαρτίες και να ανοίγει στους μετανοούντες τον δρόμο της σωτηρίας.
Γνωρίζω την καλλιέργεια της ψυχής σας από την εις Πάτρα φοιτητική πορεία σας. Αξιώθηκα να παραστώ κατά την εις Διάκονο και Πρεσβύτερο χειροτονία σας, και εκ του μακρόθεν τώρα αναφωνώ το άξιος για την πνευματική πατρότητα.
Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος
______________________

Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος τόνισε στους εκκλησιαζόμενους πιστούς τής πρωτεύουσας ότι «μόνο διά του Σταυρού θα έλθει στην ζωή μας η πραγματική και αδιάλειπτη  χαρά».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση τής εορτής αυτής από την Εκκλησία μας, με αναφορά τόσο στην Αγία Ελένη όσο και στον Ηράκλειο και προσέθεσε ότι «μέσα μας, όλοι οι πιστοί, πρέπει να αισθανόμαστε το άγιο αυτό σύμβολο ως το κέντρο τής ζωής μας, διότι αυτό συνετέλεσε στη σωτηρία μας. Προσπαθούσε ο διάβολος να ατιμώσει τον Κύριό μας με τον σταυρικό θάνατο. Και καθώς σταυρωνόταν ο ίδιος ο Υιός τού Θεού ἐν σαρκί, ο διάβολος νόμιζε ότι νικούσε κι ότι θα οδηγούσε αιώνια τον Χριστό στον Άδη. Αγνοούσε ότι εκεί θα ήταν ο δικός του θάνατος, ο δικός του τάφος.

Αγαπητοί μου, το πάθος που συντελέσθηκε επάνω στον Σταυρό και η επακολουθήσασα Ανάσταση χάρισε σε όλους μας τη σωτηρία. Ο Σταυρός υπήρξε το μέσο της σωτηρίας μας. Αυτή είναι η δόξα του Κυρίου, η δόξα της Εκκλησίας. Πρέπει πάντοτε να τον έχουμε υψωμένο μέσα στις καρδιές μας.  Δεν μπορεί διαφορετικά να γίνει το Πάθος και έπειτα η Ανάσταση παρά μόνο διά του Σταυρού. Οι χριστιανοί πρέπει επί καθημερινής βάσεως να θωρακιζόμαστε διά του δεσποτικού σημείου, που δεν είναι άλλο από τον Σταυρό. Γι’ αυτό όλα μας τα έργα, ας τα επιτελούμε και τελειώνουμε με το σημείο του Τιμίου Σταυρού. Διότι υψώνοντας και προσκυνώντας αυτόν, μεγαλύνουμε και δοξάζουμε τον Χριστό, ο οποίος σταυρώθηκε πάνω σ’ αυτόν.

Ιδιαίτερα τις περιόδους που διανύουμε, όπου στις καρδιές των ανθρώπων επικρατεί πολλές φορές ο φόβος, σάς παροτρύνω να μη φοβάστε! Τόσοι κατακτητές πέρασαν από το νησί μας, κι όλους τους εξεδίωξε η Χάρις του Σταυρού. Έτσι και τώρα, θα τους απομακρύνει κι αυτούς ο Σταυρός τού Χριστού…».

Λίγο πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος προέβη στην τέλεση δύο χειροθεσιών· εἰς πνευματικόν τού εφημερίου τού ναού Αρχιμ. Κωνσταντίνου Σολέα και εἰς οἰκονόμον τού συνεφημερίου του π. Αγαπίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: