Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Νουθεσίες - Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Νουθεσίες  - Σεβασμιώτατου  Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης ΓΕΡΜΑΝΟΥ 


Αγαπητή μου Φωτεινή ,

Ενδυναμού εν Κυρίω, υγίαινε και χαίρε με τον σύζυγό σου και τα καλά σας τα παιδιά.

Έλαβα το από 2-12-2021 Γράμμα σου και ευχαριστώ. Η ζωή των ανθρώπων, Φωτεινή, μετά την απομάκρυσι των Πρωτοπλάστων από τον Θεόν και τον Παράδεισον αυτά έχει, ως φυσική συνέπεια των λόγων του Θεού˙ «η δ’ αν ημέρα φάγητε απ’αυτού, θανάτω αποθανείσθε» (Γενέσεως Β 17). Βεβαίως ήλθε ο Χριστός δια να μας επαναφέρη στον Θεόν και τον Ουράνιον Παράδεισον, αλλά και πάλιν «δια πολλών θλίψεων ....», όπως πολύ καλά ως Θεολόγος γνωρίζεις.

Αλλά και δια την διαίρεσιν των Χριστιανών ανθρώπων σήμερα που σε πικραίνει και σε προβληματίζει, όπως και εμένα, πρέπει να σου υπενθυμίσω –γιατί τους ξέρεις – τους λόγους του Κυρίου˙ «Παραδώσει αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον, και επαναστήσονται τέκνα επί γονείς και θανατώσουσι αυτούς˙ και έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων διατον όνομά μου ο δε υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται» (Ματθαίου Ι 21-22), και τους: «πλην ο υιός του ανθρώπου ελθών άρα ευρήσει την πίστιν επί της γης;» (Λουκά ΙΗ 8). Άλλωστε, Φωτεινή, η Εκκλησιαστική ιστορία , ακόμη και μετά την Πεντηκοστήν (όρα διαφωνία Παύλου –Βαρνάβα, Κλήμη Ρώμης –Πολυκάρπου Σμύρνης, Αρειανοί, Μονοφυσίτες εικονομαχία, Δύση -Ανατολή (1054) κ.λ.π ), είναι πλήρης τοιούτων διχογνωμιών και διαιρέσων.

Η αιτία; Ο εγωϊσμός και η ανυπακοή των Χριστιανών ανθρώπων, Κληρικών και Λαϊκών, στους Κανονικούς Εκπροσώπους της Εκκλησίας (Επισκόπους, Αρχιεπισκόπους, Πατριάρχας, Τοπικάς και Οικουμενικάς Συνόδου κ.λ.π.). Αντίθετα. Ο Μέγας Ιερός Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως , αποδέχθηκε την απόφασι της Συνόδου (καίτοι η απόφασις για εξορία ήτο άδικη) και πήγε στον Κουκουσό. Όμως η ίδια η Εκκλησία, αργότερα, ανακάλεσε την προηγουμένην απόφασί της και ανακήρυξε τον Ιερόν Χρυσόστομον άγιον και μαζί με τον Μέγα Βασίλειον και τον Γρηγόριον τον Θεολόγον είναι έκτοτε «Οι Τρεις Μεγάλοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος και της Οικουμένης Διδάσκαλοι» .

Τώρα έρχομαι στους σημερινούς αντιδραστικούς στο θέμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού , της μάσκας, και όλων των άλλων ιατρικών μέτρων που συνιστώνται από τον Παγκόσμιον Οργανισμόν υγείας, την Ε.Ε και την Ελληνική Κυβέρνησι. Κατά την άποψί μου η κύρια αιτία των αντιδράσεων αυτών είναι ο εγωϊσμός και η ανυπακοή στην Ιεράν Σύνοδον και τον Επίσκοπον, με διάφορες, τις γνωστές δικαιολογίες. Η πραγματικότητα είναι ότι από τον κορονοϊό ΜΟΝΟΝ στην Ελλάδα οι νεκροί είναι πάνω από 18.000 , ενώ λόγω του εμβολιασμού πόσοι πέθαναν; 2,3,5; Και ας μη μας λένε ότι τα Μ.Μ.Ε δεν γράφουν την αλήθεια. Διότι οι αντιδρώντες στον εμβολιασμόν θα τα είχανε αποκαλύψει και δεν θα έμειναν σε ψεύτικες δικαιολογίες, σαν και αυτές που οι ίδιοι οι αντιδρώντες γράφουν.

Εγώ πιστεύω ακόμη ότι οι αντιεμβολιαστές κληρικοί, που δείχνουν στους ενορίτες τους καλοί Κληρικοί, ΔΕΝ είναι καλοί και αληθινά ευσεβείς, αλλά υποκρίνονται τους ευσεβείς για να έχουν οπαδούς να τους ακολουθούν σ’ό,τι τους λένε θα υπακούουν ! ! Διότι πως μπορεί να είναι καλός Κληρικός , όταν δεν τηρεί τους λόγους του Κυρίου, ειπόντος εις τους Μαθητάς του: «Ο ακούων υμών εμού ακούει, και ο αθετών υμάς εμέ αθετεί˙ο δε εμέ αθετών αθετεί τον αποστείλαντά με» (Λουκά Ι 16) .

Τέλος διακρίνω και μία άλλη κατηγορία αντιφρονούντων. Είναι οι κομματικοί παράγοντες, που δεν εμβολιάζονται δια να ξεσηκώνουν τον κόσμον εναντίον των Κυβερνώντων.

Εγώ όμως, Φωτεινή, τους πεθαμένους από τον κορονοϊό Κληρικούς και Λαϊκούς τους θεωρώ αυτόχειρας (αυτοκτονούντας) και ούτε στην κηδεία τους πηγαίνω.

Στον Νίκο και τα παιδιά σας ευχές. Θα σας στείλω ένα μικρό δώρο.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ δεν περίμενα ένας από τους παλαιούς ιεράρχες να ορθοτομούν. Αποδεικνύουνε ότι είναι πεπειραμένοι και αγαπούν το διακόνημα του καλού ποιμένα.

Φωνή της λογικής είπε...

«Τους πεθαμένους από τον κορονοϊό Κληρικούς και Λαϊκούς τους θεωρώ αυτόχειρας (αυτοκτονούντας) και ούτε στην κηδεία τους πηγαίνω»!
Μέχρι και την προτελευταία παράγραφο οι απόψεις που εξέφραζε ο Ηλείας ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Με τα λόγια αυτά όμως διέλυσε κάθε θετική εντύπωση... Κρίμα!

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα. Ο Μητροπολίτης Ηλείας θεωρεί τους ιερείς που πεθαίνουν από μια λοιμική νόσο ως αυτόχειρες... Τι λένε όμως οι άγιοί μας;

Ο Άγιος Διονύσιος Αλεξανδρείας σε επιστολή του σχετικά με επιδημία πανώλης που έπληττε την Αλεξάνδρεια γράφει:

«Οι περισσότεροι λοιπόν από τους αδελφούς μας ΑΨΗΦΟΥΝΤΕΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟΝ διά τους εαυτούς των και αφοσιωνόμενοι εις αλλήλους από υπερβολικήν αγάπην και φιλαδελφίαν, επισκεπτόμενοι τους ασθενείς ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΙΝ, υπηρετούντες λαμπρώς, περιποιούμενοι εν Χριστώ, ΣΥΝΑΠΕΘΝΗΣΚΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ με εκείνους, ΜΟΛΥΝΟΜΕΝΟΙ με το πάθος από εκείνους και ελκύοντες προς τους εαυτούς των την νόσον από τους πλησίον και λαμβάνοντες εις τους εαυτούς των τους πόνους ΕΚΟΥΣΙΩΣ. Πολλοί, αφού ενοσοκόμησαν και εθεράπευσαν άλλους, απέθανον οι ίδιοι, μεταφέροντες εις εαυτούς τον θάνατον εκείνων και πραγματοποιήσαντες εις την πράξιν το λαϊκόν λόγιον, το οποίον φαίνεται ότι ήτο πάντοτε απλή φιλοφρόνησις, “απερχόμενοι ωσάν σκουπίδι τους”.

»Οι άριστοι λοιπόν από τους αδελφούς μας απεχώρησαν του βίου με αυτόν τον τρόπον, μερικοί πρεσβύτεροι και διάκονοι και λαϊκοί, ΕΠΑΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΩΣ, διότι το είδος τούτο του θανάτου, προκαλούμενον από ΠΟΛΛΗΝ ΕΥΣΕΒΕΙΑΝ και ΙΣΧΥΡΑΝ ΠΙΣΤΗΝ, δεν εθεωρείτο ότι απείχε καθόλου από το Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Ο Ν. Ελάμβανον δε τα σώματα των ΑΓΙΩΝ με ηπλωμένας χείρας εις τα στήθη, εκαθάριζον τους οφθαλμούς, έκλειον τα στόματα, τους έφερον επί των ώμων και τους ετακτοποίoυν. Εγγίζοντες αυτούς, εναγκαλιζόμενοι με αυτούς, στολίζοντες αυτούς με λουτρά και ενδύματα, έπειτα από ολίγον έπετύγχανον τα ίσα, και πάντοτε οι επιζώντες ηκολούθουν τους προηγηθέντας αυτών. Οι δε Εθνικοί ακριβώς το αντίθετον. Απώθουν και απέφευγον τους φιλτάτους μόλις προσεβάλλοντο από την νόσον, τους έρριπτον ημιθανείς εις τάς οδούς, και τους απέρριπτον ως σκύβαλα ατάφους νεκρούς, αποστρεφόμενοι την μετάδοσιν και επαφήν του θανάτου, την οποίαν δεν ήτο εύκολον να απομακρύνουν, όσα μηχανεύματα και αν εχρησιμοποίουν» […].

Οι Άγιοί μας λοιπόν τους ονομάζουν ΜΑΡΤΥΡΕΣ!

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Το γραφόμενο του λίαν αγαπητού πάλαι συμφοιτητή Σεβασμώτατου Ηλείας μπορεί να διαβαστεί και ως εξής. Ως χριστιανός οφείλω προστατεύω την υγεία μου αρμοδίως, δηλ. ιατρικά-«Ὥσπερ ἑκάστη τῶν τεχνῶν βοήθεια ἡμῖν πρὸς τὸ τῆς φύσεως ἀσθενὲς ὑπὸ τοῦ Θεοῦ κεχάρισται … οὕτω καὶ ἰατρική», Μ. Βασίλειος. Από τούτο, και την υγεία των άλλων, και κατά προέκταση, αυτό τούτο το θείο δώρο της ζωής ! Αν για ατυχείς λόγους δεν το κάνω, και καταλήξω, πέφτω σε μεγάλη αμαρτία, επιστρέφω κατάμουτρα στο Θεό το υπέροχο δώρο του. Και, σε πολύ πιο μεγάλη αμαρτία, αν όντας κληρικός της ίδιας γραμμής, παρασύρω άμεσα ή έμμεσα άλλους σ’ αυτήν, με το ίδιο επακόλουθο. Εδώ δε γνωρίζει κανείς, αν θα γύριζε ν’ ακούσει ο Θεός το ακόλουθο ικετήριο των δυο. «Εν αβύσσω πταισμάτων κυκλούμενος την ανεξιχνίαστον της ευσπλαχνίας επικαλούμαι άβυσσον. Ο Θεός εκ φθοράς με ανάγαγε». Αθαν. Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος ενός Ιεράρχη θα πρέπει να είναι αγαπητικός και ενωτικός, όχι διχαστικός.
Ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε εμβολιασμένους και μή εμβολιασμένους δέν βοηθά την ενότητα του ποιμνίου.
Δεν είναι έργον του Μητροπολίτου να διαχωρίση τους πιστούς σε πρόβατα και ερίφια. Αυτό είναι έργον του Κυρίου κατά την Δευτέρα Παρουσία, όπου θα κρίνη και το ποίμνιο και τους ποιμένες.

Unknown είπε...

Ο κ. Κοτταδακης απαντά και στον 9:17, που μάλλον δεν κατάλαβε τι λέει το κείμενο που παραθέτει.
Ο μητροπολίτης πολύ καλά τα λέει. Δεν τους διαχωρίζει ο ίδιος αλλά οι επιλογές τους που αν αφεθούν ασύδοτοι θα στείλουν κι άλλους στις διασωληνωσεις και στα κοιμητήρια.
Ιερέας στη Πάτρα ( σε ενορία μετά το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα), αντιεμβολιαστης έγινε αιτία να ασθενήσουν ενορίτες του και να βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα της διασωληνωσης. Σε διαφορετικο νοσοκομείο ο καθένας.... ευθύνονται βεβαίως και οι ίδιοι,που τον άκουσαν! Διερωτωμαι με ποια συνείδηση εξακολουθούν και λειτουργούν ιερείς που προκάλεσαν θανάτους και διασωληνωσεις; Ποιοι θεωρούν ότι είναι; Ιερείς που κοπτονται για την υπακοή γίνονται ανυπάκουοι στην Εκκλησία. Προφανώς ως υπακοή εννοουν την υποταγή των πιστών στους ίδιους, οι οποίοι υφίστανται λοβοτομή!
Ιφινοης


Unknown είπε...

... πρόκειται για ζευγάρι.
Ιφινοης