Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Έκκληση των συμμαθητών αριστούχου πρόσφυγα να μείνει στην Ελλάδα – Στις 30/3 συζητείται σε β’ βαθμό το αίτημά του για άσυλο

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι νεαρός μαθητής από τη Γουινέα, ο οποίος είχε έρθει πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος στη χώρα μας θα απελαθεί γιατί γίνεται 18 ετών. Το οξύμωρο είναι ότι ο Σαϊντού Καμαρά, όντας αριστούχος θα συμμετάσχει στην αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί από τη χώρα. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Aπό τις Έξι» ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου.

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» δήλωσε ο εκπαιδευτικός.

Παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα

Μιλώντας από καρδιάς ο κ. Κακλαμάνος τόνισε ότι η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το νεαρό πρόσφυγα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραμονή του στη χώρα.

«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» είπε και πρόσθεσε ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου επισημαίνοντας ότι ο Σαϊντού θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

Σε ψήφισμά τους οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουν έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου τους, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.

  • Ψήφισμα Σχολικής Κοινότητας

Ο Σαιντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης / εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, συνδέθηκε με παρέες, έλαβε την ελληνική παιδεία, αρίστευσε. Ωστόσο, το Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα. Και όπως είπε: «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασαν ότι η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου στον πολίτη τρίτης χώρας (Π.Τ.Χ.) Σαιντού Καμαρά έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας. Όπως αναφέρουν ο πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού ενώ επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: