Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Η θυσία του Αγησιλάου Γεωργούλια - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

 Η θυσία του Αγησιλάου Γεωργούλια
Ένας από τους πεσόντες Έλληνες Αξιωματικούς στην Μικρά Ασία

Πολλοί από τους πεσόντες στα εδάφη της Μικράς Ασίας παρέμειναν αληθινά αφανείς. Τόσο η τελική αρνητική έκβαση όσο και το κλίμα της προσφυγιάς που κάλυψε τους Ηρωισμούς του Ελληνικού Στρατού έφεραν αυτήν την λήθη. Με την ευκαιρία των 100 ετών από το 1922 αξίζει να θυμηθούμε μερικούς, όπως τον Λοχαγό Αγησίλαο Γεωργούλια από την Ζαχάρω Ηλείας.

Ένα πολύτιμο βιβλίο με τίτλο «ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ Ο ΗΡΩΣ ΤΟΥ 5\42 Σ.Ε.», που εκδόθηκε το 1986,  αναφέρεται στον ηρωικό θάνατο του Λοχαγού Αγησίλαου Γεωργούλια που γεννήθηκε το 1893 στην Ζαχάρω του Ν. Ηλείας, και βρήκε ηρωικό θάνατο μαχόμενος κατά των Τούρκων υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη (ΠΖ) Νικόλαου Πλαστήρα την 25-8-1921 στην μάχη του Τουμλού- Μπουνάρ.

Οι γονείς του Διονύσιος  Γεωργούλιας του Δημητρίου και η μητέρα του Καλομοίρα Βασιλείου Μουσαμά μετοίκησαν από την Μίνθη (Άλβαινα) στην Ζαχάρω την δεκαετία του 1850. 

Ο Γεωργούλιας πολέμησε με το 5/42 στην Ουκρανία, στον 5ο Λόχο του 2ου Τάγματος. Ο Πλαστήρας περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του ήρωα σε επιστολή του προς την Πηνελόπη Δέλτα. Σε μία επίθεση οδηγεί την διμοιρία του ο ίδιος ο Γεωργούλιας, «εις αγώνα δεινόν και πίπτει ηρωικότατα αυτός με ολόκληρον την διμοιρίαν». Σε εκείνη την μάχη, κατά τα γραφόμενα του Πλαστήρα, «έσχον κατά την ημέραν εκείνην 63 εκτός μάχης, εξ ων 25 νεκροί οπλίται και οι λοχαγός Γεωργούλιας και ανθυπασπιστής Κρέντας».

Ο Γεωργούλιας καταγόταν από την Μίνθη Ολυμπίας. Είχε αξιόλογη πολεμική δράση. Συνέπεσε η ένταξή του στον Ελληνικό Στρατό με τις μεγάλες πολεμικές εξορμήσεις του Ελληνισμού την δεκαετία 1912-1922. Όπως καταγράφει την πολεμική του δράση ο Νικόλαος Δεπάστας (Επετηρίς Εταιρείας Ηλειακών Μελετών, τόμος Δ’, σελ. 848-849), ξεκίνησε ως έφεδρος Επιλοχίας στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, ακολούθως σπουδάζει στην Σ.Σ.Ε., για συμμετάσχει στις μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1918), της Ουκρανίας (1919), με κατάληξη στην Μικρά Ασία από το 1919 έως τον ηρωικό του θάνατο. Παντού διακρίνεται για το θάρρος του. Αυτό αποδεικνύει και το πλήθος των διακρίσεων που αποσπά για την εθνική του δράση.

Για την εθνική του δράση τιμήθηκε από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, έλαβε πολλές διακρίσεις, ενώ το 1924, μετά θάνατο, έλαβε (από τον Υπουργό Στρατιωτικών Θ. Πάγκαλο) τον Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξεως. Πολλοί ιστορικοί του Μικρασιατικού Πολέμου ασχολήθηκαν με την ηρωική μορφή του Ηλείου αυτού Πολεμιστή. Σήμερα η προτομή του κοσμεί κεντρικό μέρος της Ζαχάρως, όπου αναγράφεται και το πλήθος των κατορθωμάτων του. Την ζωή και την δράση του περιέγραψε το 1986 σε σχετική μελέτη ο ανιψιός του Αγησίλαος Σάσσαλος στο βιβλίο που αναφέραμε πιο πάνω.

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας




Δεν υπάρχουν σχόλια: