Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

«ο αποθανών δεδικαίωται…». - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Βλέπω σε σχόλια που αφορούν το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ την φράση «ο αποθανών δεδικαίωται…». Είναι από τις φράσεις οι οποίες προέρχονται από την Αγία Γραφή, έχουν καταστεί παροιμιώδεις και συνήθως κακοποιούνται βάναυσα.

Η φράση προέρχεται από την προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Συγκεκριμένα στο 6,7 διαβάζουμε: «ὁ ἀποθανών δεδικαίωται ἀπό τῆς ἁμαρτίας».

Η έννοια της φράσης αυτής είναι: Ο νεκρός έχει διακόψει κάθε σχέση με την αμαρτία. Ο αποθανών έχει παύσει από του να αμαρτάνει.

Ο Απόστολος Παύλος στο συγκεκριμένο απόσπασμα ομιλεί για το Βάπτισμα. Λέγει λοιπόν ότι εφόσον οι χριστιανοί έχουν βαπτισθεί τότε έχουν σταυρωθεί μαζί με τον Χριστό και έχουν αποθάνει κατά τον παλαιό άνθρωπο. Εφόσον έχουν αποθάνει, δεν μπορούν να δουλεύουν στην αμαρτία, διότι ο αποθανών έχει παύσει από του να αμαρτάνει.

Ο Απόστολος τονίζει ότι δεν μπορεί να εννοηθεί χριστιανός που αμαρτάνει. Ο άνθρωπος ο οποίος βαπτίσθηκε απέθανε και αναστήθηκε νέος άνθρωπος, καθαρός και λαμπρός, με προορισμό να ζει για τον Θεό και να πράττει τα έργα του Θεού.

Ο ιερός Χρυσόστομος ερμηνεύει την φράση και λέγει: «Ὥσπερ ὁ ἀποθανών ἀπήλλακται τό λοιπόν τοῦ ἁμαρτάνειν νεκρός κείμενος, οὕτω καί ὁ ἀναβάς ἀπό τοῦ βαπτίσματος· ἐπειδή γάρ ἅπαξ ἀπέθανεν ἐκεῖ νεκρόν δεῖ μένειν διά παντός τῇ ἁμαρτίᾳ».

Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

1 σχόλιο:

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Ασφαλώς «δει», μετά από αυτό το μοναδικό θείο χάρισμα και δώρο. Αλλά επειδή, «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» … και επειδή, «ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω, και εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη», Κύριος μόνο οίδε και καθαρά και ξάστερα, και πιο πολύ από τον καθένα μας τι κάνει και πού έχει φτάσει καθένας μας. Αθανάσιος Κοτταδάκης