Σάββατο 22 Απριλίου 2023

ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΠΡΩΤΟΙ  ΚΑΙ  ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ  ΤΟΥ  ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

        Διαβάζοντας την Ανάρτηση «100 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων Κατηχητικών στην Ελλάδα», και πιο συγκεκριμένα τη διατύπωση: «Σαν σήμερα ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων Κατηχητικών Σχολείων στην Ελλάδα, από τον αοίδιμο διδάσκαλο των Πατρών π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο», σκέφτηκα να παραπέμψω πάντα ενδιαφερόμενο και στα εξής. 

     Ο μακαριστός πατήρ Γερβάσιος ήταν ασφαλώς μια ιερατική μορφή ευρύτερης πνευματικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα. Και βέβαια ενδιαφέρθηκε και ίδρυσε Κατηχητικά στην Πάτρα. «Δεύτερο πεδίο, η κατήχηση των παιδιών … σ’ αυτό δόθηκε από όλα πιο πολύ  … Για την Πάτρα θεωρείται ο πρώτος Κατηχητής με περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες μαθητές, για την Ελλάδα, από τους πρωτοπόρους αυτού του θεσμού …». Δες Ανάρτηση 26.7.2017 «ΓΕΡΒ.ΠΑΡΑΣΚ.-«Ο Αλύγιστος». Και πιο πολλά στο Βιβλίο. «Συναξάρι του 20ου Αιώνα» -«Ο Αλύγιστος», σ.21 κε.-Εκδόσεις «Τήνος»-1972.

      Την πρωτιά και πρωτοπορία σ’ αυτό το όντως ωραίο, υπέροχο θέμα και βήμα μπορεί να διεκδικήσει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μακρής. «Που, 19χρονος φοιτητής της Θεολογίας ακόμα, με σύσταση και ευλογία του Μητροπολίτη Αθηνών Γερμανού Καλλιγά … αρχίζει κηρύγματα στον Άγιο Βασίλη και άλλες εκκλησίες του ΠειραιάΚαι, στα 1896 -27 χρόνια νωρίτερα- παίρνει μια πρωτοβουλία έκπληξη για την εποχή εκείνη, ιδρύει στον Άγιο Βασίλη το πρώτο Κατηχητικό, που δε θ’ αργήσει να φτάσει στο φανταστικό για την εποχή εκείνη αριθμό των τετρακοσίων μαθητών…».

Δες στο ίδιο ανωτέρω βιβλίο : «Ο Πρωτοποριακός» σ.11κε. Ενώ χρονικά εγγύς με τον πατέρα Γερβάσιο, μεταξύ 1913-1923 ο Πρωτοπρεσβύτερος Μάρκος Τσακτάνης. «Κάλεσε τα παιδιά να ακούσουν την Κατήχησή του και έτρεξαν τα κορίτσια πρώτα και κατόπιν τα αγόρια. Βγήκε και πιο έξω από την Αγία Αικατερίνη, έφτασε ως την Αγία Σοφία του Πειραιά και ως την Αίγινα».  Στο ίδιο ανωτέρω βιβλίο. «Ο Δημιουργικός» σ.36 κε.

Αθανάσιος Κοτταδάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατατοπιστικά τα όσα μας αναφέρει ο κ. Κοτταδάκης και τεκμηριωμένα.