Η Παναγία, μας δίνει την προοπτική όλου του ανθρωπίνου γένους, γιατί έφερε στα σπλάχνα Της τον Θεό. Γίνεται σκεύος εκλογής για τον Θεό, «ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος». Και δεν εισήχθη μόνο στο Ναό, αλλά πλέον ο Ναός είναι ο τρόπος ζωής της
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου (Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Χρήστου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης.
Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...» και μεταδόθηκαν από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.
Μπορεί η διήγηση των Εισοδίων της Θεοτόκου να μην είναι μέσα στα ιερά Ευαγγέλια, είπε στο κήρυγμα του ο π. Αντώνιος, παρόλα αυτά βρίσκεται στην ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, όπου αντλεί αυτήν την εορτή, που είναι αρχαία.
Ο Ιωακείμ και η Άννα, αυτό το ευλογημένο ζευγάρι δεν σταμάτησε στιγμή να δέεται στον Θεό και να ελπίζει, παρά το όνειδος που βάσταζαν στους ώμους τους γιατί δεν είχαν κάποιο παιδί. Είχαν όμως ελπίδα στον Θεό και στο τέλος εισακούστηκαν.
Κι απέκτησαν, όχι απλά κάποιο παιδί, αλλά το ανώτερο παιδί που θα μπορούσαν να αποκτήσουν, αυτό που προσέφερε όλη η ανθρωπότητα στον Θεό, για να έρθει να σκηνώσει μέσα σε Αυτήν και δι’ Αυτής σε όλη την οικουμένη.
Έτσι λοιπόν, συνέχισε, όταν την απέκτησαν είχαν υποσχεθεί πως όταν απογαλακτιζόταν, θα την προσέφεραν στο Ναό του Θεού, όπως και έκαναν. Σε ηλικία τριών ετών, προσέφεραν την Παναγία στον Θεό, όπου ο Αρχιερέας του Ναού την έβαλε στα Άγια των Αγίων, εκεί όπου ο ίδιος έμπαινε μία φορά το χρόνο.
Εκεί ανατράφηκε η Παναγία, τρεφόμενη από αγγέλους, όπως λέει η παράδοση, διακονούσε στο Ναό, άκουγε τις διδασκαλίες κι έτσι έμεινε 12 ολόκληρα χρόνια μέχρι τον Ευαγγελισμό της.
Στην αγιογραφία της εορτής, τόνισε ο π. Αντώνιος, η Παναγία δεν είναι τρίχρονη, αλλά εικονίζεται σε μικρή κλίμακα ως ώριμη γυναίκα. Κι αυτό δείχνει την προοπτική της Παναγίας να γίνει Μητέρα του Θεού. Κι αφού είναι η Μητέρα του Θεού, η προοπτική είναι ότι έρχεται ο Χριστός και η Παναγία δείχνει πάντοτε Εκείνον.
«Η Παναγία, μας δίνει την προοπτική όλου του ανθρωπίνου γένους, γιατί έφερε στα σπλάχνα Της τον Θεό. Έτσι κι εμείς μπορούμε να γίνουμε θεοφόροι, να αξιωθούμε να κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας και να θεοποιούμαστε.
Η Παναγία μας γίνεται σκεύος εκλογής για τον Θεό, «ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος». Και δεν εισήχθη μόνο στο Ναό, αλλά πλέον ο Ναός είναι ο τρόπος ζωής της. Κι αυτό καλούμαστε κι εμείς, να έχουμε αναφορά πάντοτε την Ενορία και το Ναό κέντρο της ζωής μας.»
Η εορτή των Εισοδίων, οφείλουμε να είναι το ξύπνημα και για τα δικά μας εισόδια, επεσήμανε ο π. Αντώνιος στο κήρυγμα του. Να είναι μια επανεκκίνηση της αναγκαιότητας μας να είμαστε κατ’ ουσία στο Ναό, να καταθέτουμε τα βιοτικά στο Θεό κι έτσι να έχουμε το έλεος, την χάρη, την ελπίδα και το νόημα.
«Η είσοδος στο Ναό να σημαίνει αποχή από τον κακό και αμαρτωλό μας εαυτό, με τα πάθη και τις αδυναμίες μας, κι ενώ είμαστε πεσμένοι να κάνουμε προσπάθεια να σηκωθούμε. Θα δώσουμε βέβαια λόγο για τις αμαρτίες μας, κυρίως όμως γιατί δεν μετανοήσαμε.
Έχουμε ευκαιρία το σήμερα, να μην το αφήνουμε αναξιοποίητο, το αύριο είναι του Θεού. Ας συγχωρούμε ο ένας τον άλλο, να κοινωνούμε ο ένας με τον άλλο, βάζοντας στο κέντρο τον Χριστό. Κι όταν ο Χριστός είναι στο κέντρο, τότε κι όλη η ζωή μας παίρνει νόημα.»
Την αγρυπνία μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
https://youtube.com/live/z-4PSIoq6SQ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου