Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Ἔβαψας μαρτυρικῶς σου ἐξ αἱμάτων, τὴν σὴν χλαῖναν πονόβλιε Μάρτυς (Ὁσιομάρτυρος Ἀναστασίου τοῦ Πέρσου)

Τῌ ΚΒ' ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Μνήμη τοῦ Ἁγίου Ὁσιομάρτυρος Ἀναστασίου τοῦ Πέρσου.
 
Ἔβαψας μαρτυρικῶς σου ἐξ αἱμάτων,
τὴν σὴν χλαῖναν πονόβλιε Μάρτυς,
τὸ Σταυροῦ δὲ σύμβολον,
σκῆπτρον φέρων σὺ τῷ Χριστῷ ,
βασιλεύεις εἰς αἰῶνας Ἀναστάσιε·
καὶ νῦν ἀναμέλπεις εὐφραινόμενος·
Εὐλογείτω ἡ κτίσις πᾶσα τὸν Κύριον,
καὶ ὑπερυψούτω, εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.

Aναστάσιος εν τραχήλω τον βρόχον,
Ως λαμπρόν όρμον ωραΐζεται φέρων.
Μαρτύριο Αγίου Αναστασίου του Πέρσου. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’

O ένδοξος ούτος Μάρτυς του Xριστού Aναστάσιος, ήτον από την Περσίαν, κατά τους χρόνους του βασιλέως μεν της Περσίας Χοσρόου, του βασιλέως δε των Ρωμαίων Hρακλείου, εν έτει χιθ΄ [619], από πατρίδα Pαζήχ καλουμένην, χώραν δε Νουνή. Ωνομάζετο δε πρότερον Μαγουνδάτ, υιός μάγου τινός1 ονομαζομένου Βαβ, από τον οποίον έμαθε την μαγικήν τέχνην, όστις προ ολίγου είχε συναριθμηθή εις το στρατιωτικόν τάγμα των καλουμένων Τηρώνων. Τω τότε δε καιρώ ώρμησαν οι Πέρσαι εναντίον της αγίας πόλεως Ιερουσαλήμ, και επήραν πολλούς σκλάβους. Eσκλάβωσαν δε μαζί και το τίμιον ξύλον του Σταυρού, επάνω εις το οποίον ο Κύριος ημών το δι’ ημάς πάθος υπέμεινε, και το επήγαν εις την Περσίαν. Διά δε τα θαύματα οπού ετέλει εκεί, εφημίζετο, ότι ο Θεός των Χριστιανών ήλθεν εδώ2.
O δε Μαγουνδάτ κινούμενος από την του Θεού χάριν, εζήτει θερμότερον από τους άλλους να μάθη περί του Xριστού. Όθεν μαθών από ένα Χριστιανόν όλην την κατά τον Σταυρόν οικονομίαν, επίστευσεν εις τον Χριστόν. Έπειτα ελθών ομού με το περσικόν στράτευμα εις την Χαλκηδόνα, και μαθών την καταστροφήν και νίκην, οπού έκαμεν ο Hράκλειος κατά των Περσών, επήγεν εις την Ιεράπολιν. Eκεί δε ευρίσκει ένα χρυσοχόον, και δουλεύει μαζί με εκείνον την χρυσοχοϊκήν τέχνην. Aπό εκεί δε αναχωρήσας, πηγαίνει εις τα Ιεροσόλυμα, και εκεί λαμβάνει το άγιον Βάπτισμα από τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Μόδεστον3, και Aναστάσιος ονομάζεται. Eίτα πηγαίνωντας εις το Μοναστήριον του Aγίου Αναστασίου4, γίνεται Μοναχός.
Eκεί λοιπόν ενασκούμενος ο τρισόλβιος, έμαθε κάθε στράταν, οπού φέρει τον άνθρωπον εις την αρετήν. Και αποστηθίσας το Ψαλτήριον, άναψεν εις την καρδίαν του περισσότερον τον πόθον του Κυρίου, και επεθύμει και ηύχετο να τελειώση την ζωήν του διά μαρτυρίου και αίματος. Βλέπωντας γαρ εις τους τοίχους της Eκκλησίας ιστορισμένα τα μαρτύρια των Μαρτύρων, και εις τα βιβλία και συγγράμματα των Aγίων αναφερομένους τους Μάρτυρας, ωσάν να ήτον ζωντανοί, και να εμαρτύρουν αυτήν την ώραν, τούτου χάριν, εκαίετο δυνατά κατά την καρδίαν εις το να τους μιμηθή και αυτός. Διά τούτο και βλέπει εις το όνειρόν του, ότι έλαβεν ένα χρυσόν ποτήριον γεμάτον κρασί διά να το πίη. Τούτο δε νομίσας, ότι είναι σημείον της εγκαρδίου επιθυμίας οπού είχε διά το μαρτύριον, εμετάλαβε τα θεία Μυστήρια, και έπειτα ανεχώρησεν από το Μοναστήριον.
Όθεν επήγεν εις την Καισάρειαν της Παλαιστίνης, και εκεί βλέπωντας μάγους τινάς Πέρσας, επεριγέλασε τα υπ’ αυτών πραττόμενα, και Χριστιανόν ονομάσας τον εαυτόν του, επιάσθη από αυτούς και εφέρθη προς Μαρζαβανάν τον άρχοντα αυτών, ο οποίος επρόσταξε τον Άγιον να φέρνη πέτρας. Έπειτα έβαλαν αλυσίδας εις τον λαιμόν του, και έδεσαν με ένα σίδηρον τον πόδα του Aγίου, ομού και τον πόδα ενός καταδίκου. Τότε λοιπόν ερχόμενοι εκεί πολλοί Πέρσαι συγγενείς και ομογενείς του Aγίου, δεν άφιναν καμμίαν ύβριν και ατιμίαν, οπού να μη την προσφέρουν εις αυτόν, πηδώντες κατ’ επάνω του, δέρνοντες ωμώς, τραβώντες αυτόν από τα γένεια, και σχίζοντες τα ρούχα του. Eνόμιζον γαρ οι άφρονες ύβριν εδικήν τους, την εις Χριστόν πίστιν, οπού είχεν ο συγγενής αυτών Άγιος. Eφέρθη δε και εις τον βασιλέα των Περσών Χοσρόην, και επειδή ωμολόγησε τον Χριστόν έμπροσθέν του, και δεν εδέχθη την θρησκείαν των Περσών, διά τούτο έδειραν αυτόν άσπλαγχνα με ραβδία. Έπειτα στενοχωρούσι και σφίγγουσιν τας άντζας του με δύω μεγάλα ξύλα, έως οπού το σφίγξιμον έφθασεν εις αυτά τα κόκκαλα. Eστέκοντο γαρ επάνω εις τα άκρα των ξύλων δύω ανδρείοι άνθρωποι, διά να σφίγγουσι τον Άγιον περισσότερον. Έπειτα εκρέμασαν αυτόν από το ένα χέρι, από δε το άλλο εκρέμασαν μίαν βαρείαν πέτραν, διά να βαρύνη κάτω και να πονή το σώμα του περισσότερον. Τέλος πάντων, αφ’ ου έπαθε πολλά βάσανα, ο γενναίος της αληθείας αγωνιστής, επνίχθη με σχοινίον, ομού με άλλους πολλούς σκλάβους Χριστιανούς. Eις καιρόν δε οπού ακόμη ο Μάρτυς ανέπνεεν, απέκοψαν την αγίαν του κεφαλήν, την οποίαν επρόσφεραν εις τον βασιλέα, εις απόδειξιν του θανάτου του. Τελείται δε η αυτού Σύναξις εις τον μαρτυρικόν αυτού Ναόν, ο οποίος ήτον μέσα εις τον Άγιον Φιλήμονα, εν τόπω καλουμένω Στρατηγίω. (Τον κατά πλάτος Βίον τούτου όρα εις το Eκλόγιον5.)

Σημειώσεις
1. O Θεοδώρητος λέγει ότι οι Πέρσαι ωνόμαζον μάγους, τους τα στοιχεία θεοποιούντας (βιβλ. ε΄, κεφ. λη΄ της Eκκλησιαστικής Ιστορίας).
2. Όρα την περί του Σταυρού υποσημείωσιν, κατά την λα΄ του Ιουλίου.
3. Περί του Μοδέστου τούτου όρα κατά την δεκάτην ογδόην [[έκτην]] του Δεκεμβρίου εν τη υποσημειώσει του Συναξαρίου του Aγίου Μοδέστου του πρώτου.
4. Ουκ ορθώς δε γράφεται εν τοις Μηναίοις και εν τω τετυπωμένω Συναξαριστή, ότι επήγεν εις την Μονήν του Aγίου Σάββα.

Η ανακομιδή του τιμίου λειψάνου του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου. Μικρογραφία (Μινιατούρα) στό Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’ 

5. H δε ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Μάρτυρος τούτου, εορτάζεται κατά την εικοστήν τετάρτην του παρόντος μηνός. Σημείωσαι, ότι ο Βίος του Aγίου Aναστασίου τούτου συνεγράφη ελληνιστί από τον Συμεών τον Μεταφραστήν, ου η αρχή· «Της αγίας πόλεως Ιεροσολύμων». (Σώζεται εν τη Μεγίστη Λαύρα, εν τη των Ιβήρων, και εν άλλαις.) Περιττώς δε γράφεται εδώ παρά τοις Μηναίοις και τω τετυπωμένω Συναξαριστή, η μνήμη και το Συναξάριον του Aγίου Ιερομάρτυρος Βικεντίου του Διακόνου. Ταύτα γαρ γράφονται κατά την ενδεκάτην του Νοεμβρίου. Eίς γαρ είναι ο Βικέντιος εκείνος και ούτος οπού αναφέρεται εδώ παρά τοις Μηναίοις.

(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Β´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)


Σχετικά με τα Λείψανα του Αγίου Αναστασίου επικρατούν τρείς παραδόσεις.
Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία δέχεται και ο Άγγλος ιστοριογράφος Όσιος Βέδας ο Αιδέσιμος (βλέπε 27 Μαΐου), τα Λείψανα μεταφέρθηκαν στη Ρώμη κατά την βασιλεία του Ηρακλείου και κατατέθηκαν στην Ελληνική Μονή των Τριών Πηγών («Tre Fontane»). Η δεύτερη δέχεται μεταφορά των Λειψάνων στην Κωνσταντινούπολη, επίσης κατά την βασιλεία του Ηρακλείου, απ’ όπου η Κάρα μεταφέρθηκε στη Ρώμη επί των ημερών του Ελληνικής καταγωγής και πιθανώς Ιεροσολυμίτου Πάπα Θεοδώρου Α’ (642 – 649 μ.Χ.) (βλέπε 18 Μαΐου). Η Τρίτη τέλος παράδοση (Βενετική), δέχεται ότι τα Λείψανα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη ο Ηράκλειος, απ’ όπου το 1204 μ.Χ. τα αφαίρεσε ο Δόγης Ερρίκος Δάνδολος και τα κατέθεσε στο Ναό της Αγίας Τριάδος Βενετίας.

 

Σήμερα τα φυλασσόμενα στον ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου Λείψανα, έχουν την μορφή ακέφαλου σώματος, συναρμολογημένου μέσα σε στολή της εποχής.

 
 Για περισσότερα διάβασε εδώ 
άρθρο του κ. Αριστείδη  Θεοδωρόπουλου. 

 Ο Δρ. Παναγιώτης Μαρτίνης, Διδάκτωρ Θεολογίας - τ. Σχολικός Σύμβουλος, Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στο βιβλίο των Εκδόσεων «Ταώς» «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο ΠΕΡΣΗΣ, Βίος και Μαρτύριο»  παρουσιάζει τον Βίο του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου έτσι όπως τον διέσωσαν δύο πηγές:
α) Ο μοναχός Γεώργιος Πισίδης, σύγχρονος του Αγίου (7ος μ.Χ. αι.), στο έργο του “Βίος και Πολιτεία και Άθλησις του Αγίου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του μαρτυρήσαντος εν Περσίδι”
β) Ο Συμεών ο Μεταφραστής, άριστος αγιολόγος του 10 αι., στο έργο που επιγράφεται, “Μαρτύριον του Αγίου Μεγαλομάρτυρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ του Πέρσου”.
Ο άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης τιμάται υπό της Εκκλησίας ως όσιος, μάρτυρας, θαυματουργός και ως μυροβλήτης, αφού τα ιερά λείψανά του ευωδιάζουν.
Στος τέλος του βιβλίου υπάρχει “Ασματική Ακολουθία του Αγίου Αναστασίου”.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα καλά του Θεού και οι ευλογίες Του να σε συνοδεύουν αγαπητά μας Τάσο.
Πολύχρονος.
Πέτρος

Ανώνυμος είπε...

Να σε χαιρόμαστε.
Χρόνια καλά με προσφορά.


Ανώνυμος είπε...

Είσαι σπουδαίος άνθρωπος και υπερπολύτιμος φίλος. Χρόνια πολλά σου εύχομαι.
Κώστας Ν.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά Αναστάσιε, να έχεις πάντοτε Ευλογία καί Φώτιση από τον Κύριο, Υγεία καί Μακροημέρευση.
Ο Αγιος Αναστάσιος που έδειξε τόση ανδρεία καί θάρρος στα βασανιστήρια, μάς δίνει το παράδειγμα νά μήν φοβόμαστε τούς ιούς.
Αν αρρωστήσουμε, ο Κύριος θα το έχει επιτρέψει.

Ανώνυμος είπε...

Τάσο προχώρα μπροστά για χρόνια πολλά γεμάτα προσφορά. Όσοι σε πίκραναν άστους στην κακομοιριά τους.

Ανώνυμος είπε...

Οι ευχές μου σε συνοδεύουν για χρόνια με χαρά και ευτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας έλειψε το γλυκό που μας κερνάγατε αλλά το χαμόγελο που μας σκορπάγατε. Η παρηγοριά της παρουσίας σας. Η ασφάλεια και η προστασία σας. Ο καλός και γλυκός σας λόγος. Όλα άλλαξαν. Τώρα βλοσυρότητα και κρυάδα. Αυτό που μας μένει είναι η ελπίδα του ξαναγυρισμού...
Χρόνια πολλά!! για να είστε ξανά κοντά μας.

Ανώνυμος είπε...

Πολύχρονος και όλα δεξιά στην ζωή σου.

Ανώνυμος είπε...

Ιστολόγε τα χρόνια σας πολλά αγωνιστικά και δημιουργικά. Πάντα στις επάλξεις.

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Ἐκ καρδίας χρόνια πολλά καί εὐλογημένα καί φωτισμένα καί ἅγια καί χαριτωμένα μέ ὑγεία πολλή κατ' ἄμφω, μέ ὅλα τά ἀγαθά τοῦ Θεοῦ καί τίς εὐχές τοῦ Ἁγίου σου στή ζωή σου καί ὅλοι ἐμεῖς, πού σέ ἀγαποῦμε, νά σέ χαιρόμαστε μέ τίς ὡραῖες ἀναρτήσεις σου καί τήν χαρούμενη πάντα παρουσία σου.
Μέ πολλή ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Τα χρόνια σας πάμπολλα, ευλογημένα και χαρούμενα.

Ανώνυμος είπε...

Να παραμείνεις υγιής, δημιουργικός και αισιόδοξος.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία σου εύχομαι κάθε πρόοδο στο έργο σου εδώ και στις προσωπικές σου επιδιώξεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Αρχηγέ!
Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Να έχετε πάντα υγεία και προκοπή βίου με τις πρεσβείες του Αγίου σας.

Αρχηγός Αρχηγός δεν υπάρχει πιο καλός κ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ!!!!!

Με τιμή και αγάπη

Ευγνώμων πάντοτε...!

ο βοηθός Αρχηγού

Ν.εανια.Σ

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά φίλε μας Τάσο!
Κάθε τέτοια ημέρα να σε βρίσκει πιο κοντά στον Άγιό σου.
Σ' ευχαριστούμε για το θετικό στίγμα σου στο διαδίκτυο και στην κοινωνία μας γενικότερα.

Χρήστος-Όλγα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ είπε...

Χρόνια πολλά αδέρφε.Η παρουσία σας στο διαδίκτυο μας παρηγορει,μας στηριζει και διαλογισμό συγκεντρωνει τον λόγο πολλών φίλων του Κύριου μας.Παντα καλα

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά πολύχρονος