Σήμερα, 28 Μαρτίου, η Αγία μας εκκλησία, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνος, εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, καθώς και του Οσίου Ιλαρίωνα του νέου, που υπήρξε ηγούμενος της Μονής Πελεκητής.
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπως είναι γνωστό, είχε πέρα από το στενό κύκλο των δώδεκα μαθητών, που συμβόλιζε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, και έναν ευρύτερο κύκλο, αποτελούμενο από εβδομήντα μαθητές, ανάμεσα στους οποίους διακρινόταν και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ηρωδίων.
Ακολουθώντας την εντολή του Θεανθρώπου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», ο Ηρωδίων έγινε θερμός κήρυκας του Ιερού Ευαγγελίου και ακόλουθος και συνεργάτης του Αποστόλου Πέτρου. Το ιεραποστολικό του καθήκον τον έφερε στα μέρη της Ελλάδας, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Νέων Πατρών, δηλαδή Υπάτης (Πατρών, σε διαδοχή του Επισκόπου Πατρών Στρατοκλή). Μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπό του έτρεφε και ο απόστολος των εθνών Παύλος, ο οποίος, στην προς Ρωμαίους επιστολή του, τον αποκαλεί «συγγενή» του.
Ο Ηρωδίων επιτέλεσε τα επισκοπικά του καθήκοντα με πνευματικό ζήλο και αφοσίωση και για το λόγο αυτό προκάλεσε την έχθρα των ειδωλολατρών. Αφού τον συνέλαβαν, τον βασάνισαν ανελέητα και τελικά τον οδήγησαν σε μαρτυρικό θάνατο. Έτσι, με το μαρτύριο του εντάχθηκε και ο Άγιος Ηρωδίων στο νέφος των Μαρτύρων της Πίστεως.
Η Αγία Τεσσαρακοστή μάς διδάσκει ότι η μετάνοια και η συγχωρητικότητα προϋποθέτουν την αρετή της ταπεινοφροσύνης. Αυτά είναι απαραίτητα εφόδια, για να ζει ο άνθρωπος τη μακαριότητα της Βασιλείας του Πανάγιου Τριαδικού Θεού, παρά τα όσα βέλη κι αν εκτοξεύει ο διάβολος, πασκίζοντας μάταια, να στενοχωρήσει την ψυχή του αγωνιστή Χριστιανού.
Ο αγωνιστής Χριστιανός με την αθόρυβη αγωνιστική του πορεία και το ρεαλισμό ότι όλα του κόσμου τούτου είναι ανθρώπινα, δεν λησμονούμε τον λόγο του Παύλου στην Προς Ρωμαίους επιστολή του: «Όπου επλεόνασε η αμαρτία υπερπερίσευσε η Χάρις» (Ρωμ. ε΄ 20).
Του
Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου