Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

14 Ιουλίου ημέρα Σάββατο 2001, εγκαίνια του ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Τω παναγίω Πνεύματι, εγκαίνισον φιλάνθρωπε,
ψυχάς, καρδίας των πίστει τα ιερά εγκαίνια,
του οίκου σου του πανσέπτου, επιτελούντων Κύριε,
εν ω τας προσευχάς ημών των προσκυνούντων σε Σώτερ,
ώσπερ θυσίαν προσδέχου.
 
 Ήταν 14 Ιουλίου ημέρα Σάββατο 2001, μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, όταν ο Μητροπολίτης Πατρών κυρός Νικόδημος Βαλληνδράς, τέλεσε τα εγκαίνια του ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στην Κατασκήνωση Άγκυρα, και κατόπιν την Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή Πατρών και Αιγίου.

Το όραμα του Αρχιμανδρίτη π. Σωτηρίου Τσάφου, πνευματικού καθοδηγητή της Ενώσεως Γονέων να κτισθεί νέος Ναός ευρύχωρος για τις ανάγκες της Κατασκηνώσεως είχε γίνει πραγματικότητα.
Η κατασκήνωση μετά την αποτέφρωσή της, ξαναγεννήθηκε με την βοήθεια των μελών και φίλων της Ενώσεως, με την δυναμική παρουσία του π. Σωτηρίου όχι με λόγια αλλά πνεύμα θυσίας και εργατικότητας μέχρι και τραυματισμού του και χειρουργικής επεμβάσεως,
ο π. Σωτήριος σε ώρα εργασίας στην κρανίου τόπο κατασκήνωση

τ
ο αμέριστο ενδιαφέρον του Θεολόγου Αθανάσιου Σκαρμόγιαννη εξ Αθηνών, την δραστηριότητα του Προέδρου της Ενώσεως Γεώργιου Γεωργιόπουλου
Ο Γεώργιος Αθανασόπουλος στον υπό κατασκευή ναό. 

την μέχρι θυσίας ολοήμερη προσφορά άμισθης εργασίας και συντονισμού των έργων του Γεώργιου Αθανασόπουλου (νυν Αρχιμανδρίτου Χαρίτωνος). 
Θα περιαυτολογήσω αλλά θα το πω και εμού που τα έδωσα όλα, και ο Θεός γνωρίζει. Όλοι εργάσθηκαν, με στόχο τους λόγους του Γ. Βερίτη «Όλα για την δόξα του Χριστού»
 «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον, από του νυν και έως του αιώνος».

  Καλό θα ήταν η ανάμνησης των εγκαινίων ενός ναού να επανέλθει σε χρήση και να εκδηλώνεται με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια με τέλεση κατ' έτος Θείας Λειτουργίας. Είναι αναγκαίο χρέος η αναβίωση αυτής της αρχαίας συνήθειας διότι, όπως μας λέει και ο Συμεών Θεσσαλονίκης, όλοι οι ναοί είναι ιεροί, θείοι, τάφοι και κατοικητήρια Χριστού, («Διάλογος», (PG 155, στ. 325D). Να ακολουθήσουμε ξανά την εκκλησιαστική παράδοση και το λειτουργικό τυπικό.

Αναστάσιος Κωστόπουλος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άστοχη πρόταση. Όλες οι εκκλησίες των Πατρών κάνουν λειτουργία για να τιμούν την ημέρα των εγκαινίων τους;

Αναστάσιος είπε...

Προς: 15 Ιουλίου 2024 στις 9:08 μ.μ.

Σας ευχαριστώ για την κριτική σας ότι είναι «Άστοχη πρόταση».
Θα επιμείνω ότι είναι εύστοχή. Στην Πάτρα γνωρίζω πολλούς Ναούς που όχι μόνο δεν τελούν Θεία Λειτουργία την επέτειο των εγκαινίων τους αλλά μπορεί και οι κληρικοί να μην γνωρίζουν την ημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την εργασία την οποία προσέφεραν τόσο ο πάτερ Σωτήριος όσο και ο πάτερ Χαρίτων. Διότι πρέπει να το πούμε ότι αν αυτοί οι δύο δεν υπήρχαν, κατασκήνωση σήμερα δεν θα είχε πάρει αυτή τη μορφή ίσως και να μην υπήρχε και καθόλου. Ποιος ξεχνάει αυτούς τους δύο κληρικούς να δουλεύουν, να σκάβουν, να φυτεύουν, να μεταφέρουν πέτρες, να μεταφέρουν κορμούς δέντρων για μάνδρες και τόσα άλλα μαζί με τους ομαδάρχες. θυμάμαι τα τριήμερα εργασίας. Η κατασκήνωση υπάρχει διότι είχαν αναλάβει να την φτιάξουν οι δύο αυτοί. Μπορώ να ξεχάσω το αυτοκίνητο της οικογένειας του κ. Αθανασόπουλου που το είχε ξεχαρβαλώσει με την μεταφορά υλικών. Έχω χρόνια να πάω αλλά βλέποντας τις δυο φωτογραφίες σκέφτηκα το θαύμα που έκαναν οι δύο αυτοί. Να τους δίνει ο Θεός δυνάμεις να προσφέρουν όπου και αν βρίσκονται.
Κ. Σ.

Ανώνυμος είπε...

Αντί να βρεις να πεις μια καλή κουβέντα έριξες την χολή σου. Αυτοί είστε!!! Μίζεροι άνθρωποι με το φαρμάκι στην γλώσσα και στην καρδιά.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ο Συμεών Θεσσαλονίκης λέει ότι "όλοι οι ναοί είναι ιεροί, θείοι, τάφοι καί κατοικητήρια Χριστού", γιατί σήμερα επιτρέπεται να δοργανώνονται συναυλίες με μουσικά όργανα καί κοσμική μουσική μέσα σε ναούς ;
Δέν είναι αυτό αταξία καί ασέβεια ;
Καί επειδή αναφέρεται η εκκλησιαστική οαράδοση καί το τυπικό, θα ήθελα να ρωτήσω άν είναι θεμιτή η τέλεση Χαιρετισμών καί Εγκωμίων σε Αγίους.
Οποιος γνωρίζει ας μάς διαφωτίσει.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 16 Ιουλίου 2024 στις 11:12 π.μ.

Παίρνοντας αφορμή από τα ερωτήματά σας καταθέτω την προσωπική άποψη.
Η κοσμικές συναυλίες εντός του ναού δεν είναι αταξία αλλά ασέβεια στην ιερότητα του χώρου.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι χαιρετισμοί, και τα εγκώμια στους αγίους είναι εκτός της παραδόσεως της Εκκλησίας μας.
Θα προσθέσω και τα ανά πάσα στιγμή ή εβδομαδιαίως ιερά ευχέλαια.

Ανώνυμος είπε...

Άξιον και δίκαιον η μνημοσύνη προς τους νέους για να ξέρουν την ιστορία.