Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος - ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται (1974-2024), από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του Αττίλα στην Μαρτυρική Κύπρο, που σημάδεψαν την ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Είναι, η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία, μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922) για τον Ελληνισμό, τα όσα συνέβησαν το δραματικό καλοκαίρι του 1974 στην Μεγαλόνησο.
 
Κατόπιν ἀποφάσεως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, εχθές 20 Ιουλίου 2024 στοὺς Ἱεροὺς Ναοὺς τῆς χώρας ἀναγνώσθηκε εἰδικὴ ἐγκύκλιος ἐπὶ τῇ συμπληρώσει 50 ἐτῶν ἀπὸ τὴν ἀποτρόπαιη και βάρβαρη τουρκικὴ εἰσβολὴ στὴν Κύπρο. 


Επειδή στην ενορία κατοικούν αρκετοί Κύπριοι αδελφοί μας και μετά απο επικοινωνία και πρόσκληση της Εκκλησίας, στὸν Ναό μας τελέσαμε τρισάγιο ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν εν Κύπρω, κατά ξηράν θάλασσαν και αέρα ευκλεώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων  ηρώων, αδελφών μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την λαβωμένη Κύπρο μας με 15λεπτη αναφορά μέσα απο βίντεο για τα γεγονότα της Κύπρου το 1974  απο προσωπικές εμπειρίες.
Έπειτα επήρε τον λόγο ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Κύπριος,τέως γυμνασιάρχης, βιολόγος και συγγραφέας ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων της εισβολής των Τούρκων, αναφέροντας τον εκτοπισμό απο τις πατρογονικές τους εστίες χιλιάδων  προσφύγων.
Το πιο συγκλονιστικό και συγκινητικό ήταν η παρουσία της κ. Τασούλας Γαβριήλ, προσφυγοπούλας απο την περιοχή της Αμμοχώστου. Μητέρας πέντε παιδιών κυοφορούσα το πέμπτο. 
Μας παρουσίασε ένδακρυς και με σπασμένη φωνή,την περιπέτεια της οικογένειας της απο την  Άσσια της Κύπρου ως τον Νομό Ηλείας και εν συνεχεία στη Πάτρα, με ανέχεια, με αγωνία για το άγνωστο μέρος,με οικονομική δυσπραγία ,με θανάτους -συζύγου, τέκνου και της νύφης της- κουβαλώντας μνήμες απο την πατρίδα και τον ξεριζωμό.
Μας συνεπήρε η ομιλία της και δάκρυα στα μάτια έτρεχαν απο όλους μας. 
Επίσης συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Κύπριος ιατρός κ. Δημήτριος Τόλος, αξιωματικός τότε στις επιχειρήσεις,μετά της συζύγου του και άλλοι πολλοί.
 Τελειώνοντας, ο Ιερέας ευχαρίστησε όλους, για την αγάπη και το ενδιαφέρον για το φλέγον Κυπριακό ζήτημα, δίνοντας την ελπίδα ότι ο Πενταδάκτυλος αλλά και στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στην Αμμόχωστο θα κτυπήσουν οι καμπάνες της ελευθερίας και θα κυματίζει πάλι η γαλανόλευκη ,ἐπισημαίνοντας όμως ὅτι ,παρ’ ὅλο ποὺ τὸ κύριο σύνθημα γιὰ τὴν Κύπρο εἶναι τὸ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, δυστυχῶς συνεχίζουμε νὰ ξεχνᾶμε.
 
  Αἰωνία ἡ μνήμη ὅλων ὅσων ἔχασαν τὴν ζωή τους σὲ αυτόν τον άνισο και προδομένο αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: