Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Κατευοδώνουμε στην αιωνιότητα τον αγαπητό Φώτιο Μπαρούτα


«Μακαρία ἡ ὁδός, ᾗ πορεύει σήμερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως».

Με βαθιά θλίψη, κατευοδώνουμε στην αιωνιότητα 
τον αγαπητό συνεργάτη του Ιστολογίου «Αναστάσιος»
Φώτιο Μπαρούτα
ο οποίος υπηρέτησε την παιδεία ως Μαθηματικός, την κοινωνία με την προσφορά του, την εκκλησία με άψογο τρόπο ως Πρωτοψάλτης, σπουδαίος Μουσικοδιδάσκαλος και Χοράρχης.

Υπηρέτησε το αναλόγιο με ήθος ταπεινό, ιεροπρεπές, ως Ιεροψάλτης υπήρξε το αηδόνι του Θεού στον Ιερό Ναού του Αγίου Δημητρίου Πατρών, που επί σειρά ετών κόσμησε και τίμησε από το 1988 ως Πρωτοψάλτης το δεξιό αναλόγιο, σοβαρός, ευπρεπής, συνεπής, ευσυνείδητος, γινόταν σε κάθε ιερή ακολουθία και ιδιαιτέρως στη Θεία Μυσταγωγία ο σεμνός συνοδοιπόρος του Λειτουργούντος ιερέως, μια ευλαβική παρουσία μέσα στη Θεία Λατρεία, που έτερπε και είλκυε εμάς το εκκλησίασμα σε μια από καρδίας πνευματική συμμετοχή στα ιερουργούμενα με την γλυκιά και ταπεινή φωνή και την υπέροχη ψαλμωδία του.

Ο αείμνηστος υπήρξε και παρέμεινε μέχρι τέλους, ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη και καλοσύνη προς τον κάθε συνάνθρωπό του, ήταν ένας άνθρωπος γνήσιος, ατόφιος και αληθινός στα «πιστεύω» του. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές διακρινόταν για τον ανώτερο χαρακτήρα του, τη μετριοπάθειά του, την καταδεκτικότητά του και τη σεμνότητά του. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και ένας ιδανικός οικογενειάρχης.

Μεγάλη η προσφορά του στην  Βυζαντινή μουσική με τους ύμνους που είχε μελοποίηση καθώς και στην παραδοσιακή μας μουσική. Πετυχημένες οι πολλές συναυλίες που με την Χορωδία του παρουσίασε με ύμνους, ορατόρια, δημοτική μουσική και όχι μόνο, σε αίθουσες και ιερούς Ναούς.

Αναμφίβολα, με την όλη του ζωή και το ζωντανό  του παράδειγμα θα διδάσκει και θα παραδειγματίζει όλους όσους τον γνωρίσαμε.

Αξιομακάριστε και αείμνηστε αδελφέ μας, αιωνία σου η μνήμη!

Αναστάσιος Κωστόπουλος


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εκλεκτή ψυχή ο αείμνηστος Φώτιος. Αφήνει πίσω του σπουδαίο μουσικό έργο και ήθος, παράδειγμα για τους νεότερους ιεροψάλτες.

Αλεξανδρεύς είπε...

Να αναπαύεται εν Κυρίω! Να έχουμε την ευχή του. Ήταν σεμνός κατά πως πρέπει σε έναν σωστό ιεροψάλτη. Και φωνητικά άψογος.
Καλή αντάμωση
Γ. Δ. Μαρκάκης

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός να τον αναπαύει. Αιωνία η μνήμη του.
Το ύφος του το ψαλτικό μας θύμιζε τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικόδημο Βαλληνδρά... μακάρι να ανταμώσουν καί νά ψάλλουν από εκεί τον ύψιστο...

Ανώνυμος είπε...

Έψελνε σαν τον μακαριστό δεσπότη Κύρο Νικόδημο.

ΙΩΑΝ είπε...

Πραγματικά πολύ εκλεκτή ψυχή, ο καθηγητής Μαθηματικών των παιδιών μας. Θα μείνουν αλησμόνητα, η καλοσύνη του, η καταδεκτικότητά του και η ενσυναίσθηση απέναντι στον άνθρωπο. Συλληπητήρια στην οικογένειά του και καλή αντάμωση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΨΩΜΑ