Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Αφιλάδελφος σιωπή δια τον διωγμόν της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας - Του Β. Χαραλάμπους

  

Αφιλάδελφος σιωπή δια τον διωγμόν της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_________________________
Θα απαγορεύσει το καθεστώς Ζελένσκι την Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC).  Πρόκειται πραγματικά περί καθεστώτος και τούτο γίνεται κατανοητό από τις αντιδημοκρατικές πολεμικές σε βάρος της μόνης αναγνωρισμένης από την πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
 
Αυτοί που δήθεν κόπτονται για θρησκευτικές ελευθερίες, για ποιο λόγο τώρα σωπαίνουν και δεν διαμαρτύρονται;  Ούτε ακροθιγώς δεν αναφέρονται στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
 
H συνένοχη σιωπή για το διωγμό της UOC γίνεται ακόμα πιο έντονη, σε όσους προτίμησαν την  πρωτάκουστη έγνοια για το κάψιμο του βιβλίου  το οποίο βλασφημεί την Αγία Τριάδα.
 
Η κυβέρνηση ή μάλλον το καθεστώς της Ουκρανίας, γιατί ανακατεύεται σε ένα καθαρά Εκκλησιαστικό ζήτημα;  Γιατί το καθεστώς Ζελένσκι πολεμεί την Εκκλησία; Γιατί το καθεστώς της Ουκρανίας, βλέπει ένα καθαρά εκκλησιαστικό θέμα, μέσα από το πρίσμα των γεωστρατηγικών συμφερόντων του;
 
Αναφέρονται στις πνευματικές σχέσεις της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με την Εκκλησία Ρωσίας, ως την κατεξοχήν αιτία για την απαγόρευσή της.  Δεν αντιλαμβάνονται τον εν Χριστώ σύνδεσμο όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πώς όμως θα αντιληφθεί ο ηγήτωρ του καθεστώτος στην Ουκρανία, ο οποίος είναι εκτός Εκκλησίας,  τις πνευματικές σχέσεις μεταξύ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών;  Γιατί ο ηγήτωρ του καθεστώτος στην Ουκρανία, αποφασίζει για την Εκκλησία, ευαρεστώντας την Αμερικανική διπλωματία, το Νατοϊκό πείσμα … και όχι μόνο;
 
Οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες έχουν επιλέξει την εξουδετέρωση της συναίνεσης των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για το ζήτημα του Αυτοκεφάλου, για ποιο λόγο ή για ποιες σκοπιμότητες δεν ομιλούν για το αναφαίρετο δικαίωμα της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας;
 
Η Εκκλησία της Κύπρου για παράδειγμα, για ποιο λόγο σωπαίνει; Ίσως είναι λανθασμένη η ερώτηση αυτή, καθότι βρέθηκε σε μια θέση στο Ουκρανικό Εκκλησιαστικό ζήτημα, η οποία την απαρχή είχε στην αυθαίρετη μνημόνευση από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄.  Εκείνη η αυθαίρετη μνημόνευση οδήγησε στον καθορισμό της σημερινής στάσης της, η οποία δεν της επιτρέπει να εκπληρώσει το φιλάδελφο χρέος της προς την αδελφή Εκκλησία της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η ίδια οδυνάται από τη συνεχιζόμενη κατοχή από τους πολεμούντες την Αγία Τριάδα.
 
Γιατί να παρατηρείται τέτοια σιωπή από τις Εκκλησίες οι οποίες επέλεξαν την εξουδετέρωση της συναίνεσης των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για το ζήτημα του Αυτοκεφάλου;
 
Σίγουρα η όποια συμπαράσταση προς τη δοκιμαζόμενη Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, θα δυσαρεστήσει κάποιους. Σίγουρα κάποιοι άλλοι θα δυσαρεστηθούν αν καταδικαστεί ο αντιεκκλησιαστικός πόλεμος του καθεστώτος Ζελένσκι, απέναντι στη UOC.  Και είναι γνωστό ποιοι είναι αυτοί. 
 
Μια τέτοια καταδίκη όμως, θα ευαρεστήσει τον Κύριο ημών Ιησού Xριστό, την κεφαλή της Eκκλησίας, αυτόν που κυβερνά την Εκκλησία, για να θυμίσουμε αυτό που τόνισε ο Όσιος Παϊσιος. 
 
Όταν θα δοκιμάσουμε και εμείς εδώ στην Κύπρο μεγαλύτερο διωγμό, ο οποίος θα προστεθεί στους συνεχιζόμενο πόνο μας, τότε ίσως αντιληφθούμε την αφιλάδελφη στάση μας.  Αυτό όμως το οποίο γίνεται σίγουρα αντιληπτό είναι ότι αυτοί που σήμερα θα δυσαρεστηθούν από την καταδίκη του πολέμου εναντίον της UOC (όποιοι κι αν είναι αυτοί), θα είναι αυτοί οι οποίοι θα προτιμήσουν τη σιωπή στη νέα δοκιμασία μας. Ο εποικισμός της Αμμοχώστου δεν είναι μακράν.  
 
Τότε ίσως καταλάβουν και την αναφορά του Οσίου Πορφυρίου για την ‘’προθυμία’’ των Αμερικανών να ανακατευτούν στα της Εκκλησίας.   Πιθανώς τότε να αντιληφθούν και την άλλη όψη της απαράδεκτης σιωπής απέναντι στη δοκιμαζόμενη UOC. 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας καταλαβαίνω κ. Χαραλάμπους. Στην Ουκρανία από ετών υπάρχει αυτοκέφαλη Εκκλησία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ορθοδοξίας και του Ουκρανικού έθνους. Η μέχρι πρότινος Εκκλησία ήταν πιόνι του Ρωσικού κατεστημένου. Κατά την διάρκεια του πολέμου καλώς ή κακώς πήρε το μέρος των Ρώσων. Το αυτονόητο κάνει το «καθεστώς» να απαγορεύσει την ύπαρξη αντεθνικών εκκλησιαστικών παραγόντων.
Ξεχνάτε το αίμα και τις θυσίες των Ελλήνων στην Μακεδονία ενάντια στο Βουλγαρικό παράγοντα που είχε υπόταξη τους Ναούς για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Κακώς τότε θυσιαστήκαν οι ιερομάρτυρες κληρικοί και οι Μακεδονομάχοι. Με τις απόψεις σας έπρεπε να μνημονεύουν τον Βούλγαρο Πατριάρχη και η Μακεδονία να γινόταν Βουλγαρική.
Τι θα έκανε η Κυπρος αν ορισμένοι προσχωρούσανε σε μια Εκκλησία που δεν υπερασπιζόταν την ακεραιότητα της Κύπρου.
Μου το έλεγαν ελλαδίτες που είναι στην Κύπρο ότι ο Ρωσικός δάκτυλος έχει εισχωρήσει με το χρήμα στην μετάλλαξη και ότι οι ρωσικοί ναοί σε όλη την Κύπρο κάνουν προπαγάνδα υπερ της Ρωσίας.
Είσθε με το μέρος για να θυμηθούμε τα παλιά του Τουρκορθόδοξου ψευτοπατριάρχη Τουργκούτ Ερέν Ερόλ (Παπαευθύμ), που υποστηρίχτηκε απο τον Κεμάλ και το καθεστώς στη εξόντωση των Ελλήνων της Πόλης. Να γίνει πατριάρχης με τις ιδέες σας τούρκος που θα παίρνει οδηγίες από τον Ερνογάν όπως και η εκκλησία που ως τώρα υπονόμευσε το Ουκρανικό έθνος στην εισβολή των Ρώσων. Να σταματήστε να μιλάτε για εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και να κάνουν οι τουρκοκύπριοι δικιά τους εκκλησία με παπάδες και αρχιεπίσκοπο για τους εκεί ορθόδοξους και να σταματήσουνε την είσοδο των κληρικών της Κυπριακής Εκκλησίας.
Ευτυχώς ο μακαρίτης Χρυσόστομος και ο Γεώργιος δεν τα πήραν και μπορούν να ορθοτομούν.
Λυπάμαι για τις ιδέες σας.
Νικόλαος Αδαμαντίδης
Υποστράτηγος (ΠΖ) ε.α.

Ανώνυμος είπε...

Να απελαθούν στην Ρωσία οι νοσταλγοί μιας κατευθυνόμενης εκκλησίας που πάει κόντρα στο Ουκρανικό κράτος και έθνος.

jean alatzo είπε...

Ο συντάκτης Ρωσοφέρνει (τσαροσοβιετικά όπως ο Πούτιν και
ο Π.Κύριλλος) εκκλησιαστικά ,αρνούμενος αυτοκεφαλία μεγάλης χώρας ,επειδή δεν συμφώνησαν οι σλαβοκρατούμενες ουσιαστικά ή τυπικά, Ορθόδοξες εκκλησίες .

Ανώνυμος είπε...

Δέν έχουμε συνηθίσει σε σύγχρονα Κράτη να απαγορεύουν Εκκλησίες καί να κλείνουν ναούς. Το τελευταίο θλιβερό περιστατικό ήταν στην Αλβανία το 1967, όταν ο Ενβέρ Χότζα μετέτρεψε τού ναούς σε αποθήκες, γυμναστήρια καί στάβλους καί αφαίρεσε τα ράσα απο τούς Ιερείς.
Το παράδοξο είναι, ότι η Ουκρανία, που παρεμποδίζει το Θρησκεύειν στο 50 % των πολιτών της (δηλαδή σε εκατομμύρια ανθρώπους) θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης.
Αραγε τα δημοκρατικά Κράτη της Ευρώπης θα δεχθούν αυτήν την κατάσταση ;
Ωστόσο σε αυτήν την ιστορία υπάρχει καί ένα δίδαγμα.
Μερικοί αποκαλούν την Εκκλησία της Ελλάδος "Κρατική Εκκλησία", επειδή μισθοδοτούνται οι Κληρικοί από το Κράτος.
Οταν όμως ένα Κράτος εξαφανίζει τίς άλλες Εκκλησίες, για να υποστηρίξει τη δική του, πώς πρέπει να λέγεται αυτή η Εκκλησία ;

Ανώνυμος είπε...

Η σύγκριση με την Αλβανία είναι βλακώδης, χαμηλού επιπέδου και ανόητη. Στην Ουκρανία υπάρχει Εκκλησία Ορθόδοξη και οι ναοί είναι ανοικτοί. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Το κράτος καλά κάνει και σταματά σε εχθρούς της να δρουν μέσα από τον χώρο της Εκκλησίας. είναι δυνατόν να υπάρχει αντεθνική καθοδηγούμενη από τους εχθρούς Ρώσους εκκλησία; έπρεπε από την αρχή να τους έχουν απελάσει στην πατρίδα τους την Ρωσία. Στην Ουκρανία υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία που υπηρετεί τον Ουκρανικό λαό και όχι τους εισβολής Ρώσους και τα όργανα που τοποθέτησαν ως κληρικούς ανάξιους για τον Ουκρανικό λαό.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Σας προτρέπω να διαβάσετε μια συνέντευξη που έγινε το 2023 σε κανάλι όπου καλεσμένος ήταν ο επίσκοπος ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ.Εχει δημοσιευθεί στη ΡΟΜΦΑΙΑ.
Επισημαίνω δύο φράσεις κλειδιά,για μένα βεβαίως.
1) Η εκκλησία δεν πολεμά γιατί είναι εκκλησία.2)είπε ότι δυστυχώς αυτό γίνεται στην Ουκρανία τώρα που η κυβέρνηση θεωρεί εχθρό της την Ρωσία,να ανακηρύξει εχθρό της και την Εκκλησία.-

jean alatzo είπε...

Τα περί Αλβανίας άνευ συγκρίσεως δεδομένων-ιδεολογιών (Κινεζόφερναν ) και οι σοβιετικοί αρχικά περίπου τα ίδια έκαναν. Η Ουκρανία δεν απαγορεύει το θρησκεύειν,αλλά την εκκλησία προτεκτοράτο της εισβολέως Μόσχας που έχει και υποχρεωτική ευχή υπέρ ευοδώσεως του πολέμου, αλλιώς καθαίρεση κληρικών.
Η Ελλαδική εκκλησία είναι κρατική ,όχι για μισθολογικούς λόγους(ανταλλαγή περιουσίας) που συμβαίνει σε πολλές προτεσταντικές και καθολικές χώρες ,ΑΛΛΆ γιατί το κράτος παρεμβαίνει ακόμα στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της (καταστατικός χάρτης) ,ακόμα και στις εκλογές επισκόπων (βασιλικός / κυβερνητικός επίτροπος) με προεδρικά διατάγματα και καθομολόγηση ενώπιον Πρ.Δημοκρατίας. Χώρια τα περί μονών,ησυχαστηρίων κλπ,κλπ.Το ίδιο το σύνταγμα ρυθμίζει και τα του Α.Όρους.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν χρήσιμο νά μάς εξηγήσουν μερικοί σχολιαστές, αυτή η "Εκκλησία - Προτεκτοράτο", καί τα άλλα κοσμητικά επίθετα που τήν αποκαλούν, αν έχει Αγιον Πνεύμα, άν έχει Χάριν, αν έχει Ιερωσύνη καί Εγκυρα Μυστήρια.
Διότι άν έχει (πράγμα που αποδέχονται οι πάντες, ακόμη καί το Οικουμενικό Πατριαρχείο), θα πρέπει νά σκεφθούν μήπως διαπράττουν βλασφημία του Αγίου Πνεύματος, πράγμα φοβερό.
Ας ερευνήσουν το θέμα.

jean alatzo είπε...

Ο όρος Εκκλησία -Προτεκτοράτο είναι διοικητικός δείχνει εξάρτηση και ποδηγέτηση και καθόλου εκκλησιαστικός ούτε βλασφημεί ,κανείς δεν αμφιβάλει περί Αγιοπνευματικών,μυστηρίων κλπ . Όπως δεν αμφέβαλε κανείς για τις πρώτες γενιές κληρικών των ΓΟΧ, πρίν αναμειχθούν με κάθε λογής ''εκκλησίες". Επίσης κανείς δεν αμφέβαλε για τους κληρικούς και τα μυστήρια της μετά το 1917 Ρωσσικής διασποράς Ευρώπης -Ινστιτούτο Αγ.Σεργίου- ,όμως το σοβιετοκρατούμενο Π.Μόσχας τους είχε καθαιρέσει ,αφορίσει κλπ. Ο ενιστάμενος αναγνώστης θεωρεί Αγιοπνευματική την υποχρεωτική ευχή υπέρ ευοδώσεως του πολέμου εναντίων των Ουκρανών που αμύνονται "του πατρίου εδάφους " ;

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω να υπάρχει υποχρεωτική ευχή υπέρ ευδώσεως του πολέμου, η οποία όταν δέν διαβάζεται επιφέρει καθαίρεση του Κληρικού. Μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες ;
Επειδή όμως πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί καί να βλέπουμε τα πράγματα πρός όλες τις κατευθύνσεις καί όχι μονόπλευρα, γνωρίζω ότι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα στο Φανάρι ψαλλόταν στη Θεία Λειτουργία Πολυχρονισμός του Σουλτάνου !
Εάν σέ ενοχλεί η ευχή υπέρ των Ρώσων, θα πρέπει να σέ ενοχλεί καί αυτό.
Αφήνω την Ευχετήρια Επιστολή του Φαναρίου πρός τον Ερντογάν, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Αφρίν.
Βλεπουμε λοιπόν, ότι σκοτεινές πλευρές υπάρχουν παντού, καί δέν είναι σωστό να τίς βλέπουμε μονομερώς από την πλευρά που μάς συμφέρει.

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/epeffimies-ke-doxologies-stin-poli/