Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, την αρμόζουσα
εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών τιμήθηκε
στην Πάτρα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 η μνήμη του Αγίου ενδόξου
Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οβρυάς Πατρών, όπου επ’ ονόματι του Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας του, τιμάται η Δευτέρα Αγία Τράπεζα που βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ιερού Βήματος.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οβρυάς Πατρών, όπου επ’ ονόματι του Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας του, τιμάται η Δευτέρα Αγία Τράπεζα που βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ιερού Βήματος.
Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024,
τελέστηκε ο Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου
Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.
Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ευσταθίου. Ο Κύριος, ος πάντας
ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν, με θαυμαστό τρόπο
καλεί τον Πλακίδα, τον ανώτερο αξιωματικό του Ρωμαϊκού στρατού.
Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, όταν πληροφορήθηκε ότι ο αξιωματικός του είναι χριστιανός τον καθαίρεσε από τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό που είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια. Κατά την πορεία της εξορίας τους όμως, ο Άγιος χωρίστηκε από τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.
Μετά από χρόνια, όταν ο Τραϊανός χρειάστηκε τις στρατιωτικές υπηρεσίες του Αγίου Ευσταθίου, τον επανέφερε στην υπηρεσία του, και ο Άγιος Ευστάθιος με τη γενναιότητα και τη στρατηγική που τον διέκρινε συνετέλεσε στην νίκη του αυτοκράτορα. Μάλιστα, επανενώθηκε και με την οικογένεια του, γεγονός που τον πλημμύρισε μεγάλη χαρά.
Όμως ο διάδοχος του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών και να προσκυνήσει τα είδωλα. Ο Άγιος Ευστάθιος αρνήθηκε με σθένος, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένειά του. Αλλά η αγάπη τους στο Χριστό ενδυνάμωνε την ψυχή τους στα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι μάλιστα τους θείους λόγους, που λένε: «Μακάριος ἀνὴρ ὃς ὑπομένει πειρασμὸν ὅτι δόκιμος γενόμενος λήψεται τὸν στέφανον τῆς ζωῆς, ὃν ἐπηγγείλατο ὁ Κύριος τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν» (Επιστολή Ιακώβου, α' 12). Πανευτυχής, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που βαστάει με υπομονή τη δοκιμασία των θλίψεων. Διότι έτσι γίνεται σταθερός και δοκιμασμένος, για να πάρει το λαμπρό και ένδοξο στεφάνι της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Κύριος σ' αυτούς που Τον αγαπούν.
Ο Άγιος Ευστάθιος και η οικογένειά του παρέδωσαν τις ψυχές του στο Θεό μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι, λαμβάνοντας τον στέφανον του μαρτυρίου.
Ο Θεοφιλέστατος τόνισε τον ρόλο της χριστιανικής οικογένειας, την αξία της πίστεως και της υπομονής, αρετές τις οποίες επέδειξε τόσο ο Άγιος, όσο και η αγία οικογένειά του κατά την διάρκεια της ομολογίας αλλά και του μαρτυρίου τους.
Προέτρεψε δε τους πιστούς να αγαπήσουν την ζωή του Σταυρού, ζωή η οποία οδήγησε τον Άγιο Ευστάθιο και την συνοδεία του στον αγιασμό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές, εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου