Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Μνήμη του Αγίου Πάππου, Επισκόπου Χύτρων (24 Οκτωβρίου)


 Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πάππου επισκόπου Χύτρων, ο οποίος διαποίμανε το λαό του Θεού της Κυθρέας για 58 έτη, με αγάπη και πνευματική επιμέλεια. Όλοι οι επίσκοποι της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου τον σέβονταν και τον αισθάνονταν ως κοινό τους πατέρα, κατά τον τέταρτο αιώνα.
Ο Πάππος αποκαλείται «όσιος ανήρ». Ήταν σύγχρονος του επισκόπου Σαλαμίνας Γελασίου και του διαδόχου του Οφέλλιου. Όταν πέθανε ο Σαλαμίνος Οφέλλιος (367 μ.Χ.), όλοι οι Κύπριοι επίσκοποι συνάχθηκαν στη Σαλαμίνα, για να χειροτονήσουν το νέο επίσκοπο της τότε βυζαντινής Κωνσταντίας. Παρακάλεσαν όλοι οι επίσκοποι το γερο-Πάππο Χύτρων-Κυθρέας να προσευχηθεί θερμά στο Μέγα Αρχιερέα Χριστό, ο οποίος του αποκάλυψε με θαυμαστό τρόπο τα χαρακτηριστικά της σπουδαίας ηγετικής φυσιογνωμίας του Επιφανίου, ο οποίος ήταν ηγούμενος στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης και έφθασε στο λιμάνι της Αμμοχώστου με προτροπή του Μεγάλου Ιλαρίωνος. Τότε, ο Πάππος, υποβασταζόμενος από δύο διακόνους, υπέδειξε ως διάδοχο στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα, τον Ιερομόναχο Επιφάνιο από την Παλαιστίνη.
Το έτος 368 ο άγιος Πάππος κοιμήθηκε εν Κυρίω, αισθανόμενος ικανοποίηση για την πνευματική πορεία της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, με την παρουσία στο πηδάλιό της του Μεγάλου Πατέρα και Διδασκάλου, Αγίου Επιφανίου.
Ας επικαλεστούμε τη χάρη του Θεού, με τις πρεσβείες του Αγίου Πάππου επισκόπου Χύτρων για όλους τους ανθρώπους που διακαώς επιθυμούν τη σωφροσύνη και την αγιότητα βίου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: