Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

 Ανεγνώσθη Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τη Θρονική εορτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως

"το προσεχές έτος 2025 μέλλει να σηματοδοτήση την 1700ην επέτειον της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου. Το μνημειώδες αυτό γεγονός οφείλει πράγματι να αποτελέση μίαν ευκαιρίαν διά πάντας ημάς να ομολογήσωμεν την πίστιν ημών εις τον σαρκωθέντα Θεόν."

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. 

Το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2024, τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με την συμμετοχή των Σεβ. Ανέων κ. Μακαρίου, Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Βελγίου κ. Αθηναγόρα, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Όουλου κ. Ηλία, Άκκρας κ. Δανιήλ, Ιρλανδίας κ. Ιακώβου, και Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό  τον Καρδινάλιο Σεβ. κ. Kurt Koch, Πρόεδρο της Επιτροπής (Dicastry) για την Προώθηση της Ενότητος των Χριστιανών.



Συμπροσευχήθηκαν ο Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ,  Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Πανάγιου Τάφου στην Πόλη, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, εκ προσώπου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, Καναδά κ. Σωτήριος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Κρήνης κ. Κύριλλος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, Αυστρίας κ. Αρσένιος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας,

Πισιδίας κ. Ιώβ, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Προύσης κ. Ιωακείμ, και Σελευκείας κ. Θεόδωρος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Απαμείας κ. Παΐσιος και Αρίστης κ. Μάξιμος, η Εξοχ. Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι πρώην Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Εξοχ. κύριοι Νikolay Denkov και Kyril Petkov, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, οι Εντιμ. Γενικοί Πρόξενοι της Ουκρανίας κ. Roman Nedilskyi και της Μολδαβίας κ. Sergiu Gurduza, Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές, εκπρόσωποι χριστιανικών Κοινοτήτων της Πόλεως, ο Ηγούμενος της ΡΚαθολικής Ι. Μονής Pannonhalma της Ουγγαρίας Πανοσιολ. κ. Κύριλλος Hortobágyi, με πολυμελή Αντιπροσωπεία, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητός τους “Παναγία η Παμμακάριστος”, Εντιμολ. κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Άρχοντα Έξαρχο, καθηγητές και μαθητές Ομογενειακών Σχολείων της Πόλης, και πλήθος πιστών από την Πόλη, και το εξωτερικό.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Μετά την απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, αλλά και στην συμπλήρωση 20 ετών από την επιστροφή των ιερών λειψάνων των προκατόχων του Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ύστερα από οκτώ αιώνες από την μεταφορά τους στην Ρώμη.

“Η Εκκλησία της Πρεσβυτέρας Ρώμης σοβαρώς εστοχάσθη κατά την τελευταίαν τριετίαν περί της αποστολής αυτής εν τω απειλουμένω κόσμω υπό εκκοσμικεύσεως, πολέμων, κακοποιήσεων, πτωχείας, κλιματικής κρίσεως και παντός είδους προβλημάτων. Επί τριετίαν η Εκκλησία της Ρώμης εμελέτησε τον τρόπον, δι᾽ ου θα καταστή περισσότερον συνοδική εν τη διακονία της Ιεραποστολής. Μετ᾽ ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος παρηκολουθήσαμεν τας εργασίας της τακτικής γενικής Συνόδου των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ρώμης, κατά το προηγούμενον και το τρέχον έτος. Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Πάπα Φραγκίσκου, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ώρισεν ως αντιπρόσωπον αυτής τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Πισιδίας κ. Ιώβ, ο οποίος και προσηκόντως ενημέρωσεν ημάς περί των εργασιών της ιστορικής ταύτης Συνόδου. Είμεθα πεπεισμένοι ότι η προσπάθεια αύτη εφαρμογής της εκκλησιολογικής διδασκαλίας της Β´ Βατικανής Συνόδου ήτο καρποφόρος και μέλλει να συμβάλη εις την περαιτέρω προσέγγισιν των αδελφών Εκκλησιών ημών. 

Εν τη προοπτική ταύτη, παρατηρούμεν μετά χαράς ότι το έργον της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών ημών προχωρεί και επιτυγχάνει εις την επίλυσιν και υπέρβασιν παρεξηγήσεων και διαφωνιών του παρελθόντος. Επιθυμίαν της ημών Μετριότητος αποτελεί η αρτία ενημέρωσις των Ιεραρχών, του κλήρου και των πιστών των Εκκλησιών ημών περί των αποτελεσμάτων αυτών, προκειμένου να συμμετάσχουν εις τον «διάλογον της ζωής» και να βασιλεύση η χαρά της εν Χριστώ εμπράκτου αδελφωσύνης. 

Προς την κατεύθυνσιν αυτήν συμβάλλει ασφαλώς και ο «οικουμενισμός των Αγίων», εις τον οποίον έχει αναφερθή εκτενώς κατά το παρελθόν και η υμετέρα πεφιλημένη Σεβασμιότης, επισημαίνουσα ότι, «ο οικουμενισμός των Αγίων είναι μία εξαίρετος ευκαιρία διά διάλογον μεταξύ των Εκκλησιών […], καθώς η προσκύνησις των λειψάνων δύναται να βοηθήση τους πιστούς να ασχοληθούν ενεργώς με τον διάλογον. Είναι πράγματι ωραίον να συναντώνται οι αρχηγοί των Εκκλησιών, αλλά είναι εξ ίσου σημαντικόν και το σώμα των πιστών να πράττη το ίδιον». Τους σοφούς αυτούς λόγους σας ενεθυμήθημεν, Σεβασμιώτατε, ανακαλούντες την βαθείαν συγκίνησιν, την οποίαν εβιώσαμεν προ είκοσιν ακριβώς ετών, όταν υπεδέχθημεν, ομού μετά της σεβασμίας Ιεραρχίας του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, μετά της προσηκούσης τιμής και μετά πάσης επισημότητος, τα ιερά λείψανα των εν Αγίοις Προκατόχων της ημετέρας Μετριότητος Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία επανεπατρίσθησαν έπειτα από οκτώ ολοκλήρους αιώνας παραμονής των εν Ρώμη. Εορτάζοντες σήμερον την ιστορικήν αυτήν επέτειον μνημονεύομεν μετ᾽ ευγνωμοσύνης του ονόματος του αοιδίμου Πάπα Ιωάννου Παύλου Β´, ο οποίος ολίγους μόλις μήνας προ της κοιμήσεώς του εν Κυρίω έλαβε την ιστορικήν απόφασιν να ανταποκριθή θετικώς εις το αίτημα της ημών Μετριότητος να επιστραφούν τα τίμια λείψανα των δύο αυτών μεγάλων Οικουμενικών Διδασκάλων εις την έδραν των. Η συμβολική αυτή χειρονομία συνέβαλε καθοριστικώς εις την άρσιν ιστορικών αδικιών, εις την καλλιέργειαν κλίματος εμπιστοσύνης και εις την περαιτέρω σύσφιγξιν των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών ημών και απετελέσεν εν γένει σημαντικόν σταθμόν εις την προώθησιν της Χριστιανικής ενότητος.”

Ενόψει του εορτασμού, κατά το προσεχές έτος, της 1700ης επετείου από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε:

“Εν τω πνεύματι τούτω, επιθυμούμεν να υπογραμμίσωμεν, ως επεσήμανε και η πρόσφατος Σύνοδος των Επισκόπων της υμετέρας Εκκλησίας, ότι το προσεχές έτος 2025 μέλλει να σηματοδοτήση την 1700ην επέτειον της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου. Το μνημειώδες αυτό γεγονός οφείλει πράγματι να αποτελέση μίαν ευκαιρίαν διά πάντας ημάς να ομολογήσωμεν την πίστιν ημών εις τον σαρκωθέντα Θεόν. Προσευχόμεθα όπως τούτο επί πλέον αποτελέση και μίαν ευκαιρίαν προκειμένου να εργασθώμεν από κοινού διά τον προσδιορισμόν, συμφώνως προς την σχετικήν απόφασιν της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, του τρόπου εορτασμού της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας εις κοινήν ημερομηνίαν, ως τούτο πρόκειται εκ Θείας Προνοίας να συμβή κατά το προσεχές έτος και προκειμένου να δίδωμεν κοινήν μαρτυρίαν περί του μυστηρίου της σωτηρίας εις τον κόσμον άπαντα. Με αυτάς τας σκέψεις, αναμένομεν να υποδεχθώμεν τον αγαπητόν ημίν εν Χριστώ αδελφόν Πάπαν Φραγκίσκον ενταύθα την προσεχή άνοιξιν και να εορτάσωμεν από κοινού την επέτειον αυτής της τόσον σημαντικής διά την Χριστιανικήν ενότητα Συνόδου.”

Ο Παναγιώτατος ζήτησε από τον Σεβ. Καρδινάλιο Koch να διαβιβάσει  “τας προσωπικάς ευχάς της ημών Μετριότητος και την έκφρασιν βαθείας ευγνωμοσύνης προς την Αυτού Αγιότητα, τον Πάπαν Φραγκίσκον, και την προσευχήν μας όπως Κύριος ο Θεός διατηρή αυτόν υγιά και καλώς έχοντα, προς συνέχισιν της ζωτικής και υψηλής αποστολής Αυτού.”

Ακολούθως, ο Σεβ. Καρδινάλιος κ. Kurt Koch ανέγνωσε θερμό αδελφικό μήνυμα του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου, γραμμένο στα αγγλικά, στο οποίο, μεταξύ άλλων, σχετικά με την επέτειο των 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, αναφέρει ότι έχει ήδη εκφράσει αρκετές φορές την επιθυμία του να μπορέσει να εορτάσει αυτό το γεγονός μαζί με τον Πατριάρχη και εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για να γίνει αυτό εφικτό. “Αυτή η επέτειος θα αφορά όχι μόνο τους Παλαιφάτους Θρόνους που συμμετείχαν ενεργά στη Σύνοδο, αλλά όλους τους Χριστιανούς που συνεχίζουν να ομολογούν την πίστη τους με το Σύμβολο της Πίστεως Νίκαιας-Κωνσταντινουπόλεως. Η ανάμνηση αυτού του σημαντικού γεγονότος σίγουρα θα ενισχύσει τους δεσμούς που ήδη υπάρχουν και θα ενθαρρύνει όλες τις Εκκλησίες να ανανεώσουν τη μαρτυρία τους στον σημερινό κόσμο. Η ζώσα αδελφοσύνη και η μαρτυρία των Χριστιανών θα είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον κόσμο μας που μαστίζεται από τον πόλεμο και τη βία. Στο πλαίσιο αυτό, προθύμως ενώνω την φωνή μου με την προσευχή σας να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και τον Λίβανο, και σε όλες εκείνες τις περιοχές όπου διεξάγεται αυτό που συχνά αποκαλώ «αποσπασματικό παγκόσμιο πόλεμο»”.

Αργότερα, το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση τους Εξοχ. κυρίους Νikolay Denkov και Kyril Petkov, πρώην Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει επίκαιρα ζητήματα. 







______

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

9 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Οφειλόμενος σχολιασμός:
Λίγο καιρό προ του covid, μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω στην κηδεία της Ηγουμένης μιας Μονής, με τον μακαριστό πλέον και διαχρονικά σεβαστό μου Μητροπολίτη τον οποίο γνώριζα από αρχιμανδρίτη, και είχα το θάρρος να εκφράζω την γνώμη μου, διότι ήταν σοφός και συνάμα απλός. Κατά την συζήτηση μέσα σε άλλα υπερασπίστηκα τον Διάλογο των «εκκλησιών» με τον οποίο ο Μητροπολίτης ήταν αντίθετος και εξέφραζε την άποψή του δημόσια και ιδιωτικά αλλά πάντα με ευγένεια εκφράζοντας τα όσα πίστευε. Τότε παρεμβαίνει ο Πρωτοσύγκελός του εξαπολύοντας μύδρους κατά των διαλόγων, των συμπροσευχών και ότι άλλο μπορούσε να πει. Θέλησε να φανεί βασιλικότερος του βασιλέως. Ακολούθησα την ευγένεια του Μητροπολίτου του και σιώπησα. Δεν θα έβγαινε και τίποτα. Το μόνο που του είπα κλείνοντας θέλω να δω την γραμμή σας αν σας αξιώσει ο Θεός επισκοπής.
Έγινε επίσκοπος και στις φωτογραφίες τον είδα στην Θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να λαμβάνει μέρος με κάθε επισημότητα. Το ωραιότερο ότι εντός του Πατριαρχικού Ναού ήταν όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και η ανακοίνωση του Πατριαρχείου κάθε λογής εκπρόσωποι χριστιανικών «εκκλησιών». Στην οικογένειά μου με έμαθαν «μεγάλη μπουκιά να τρως μικρό λόγο να λες». Περίμενα να είναι όπως όταν ήταν αρχιμανδρίτης, αλλά βλέπω μια προσωρινή(;) αλλαγή.
Τι να ευχηθώ στον επισκόπου σύντομα να εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος και εις το Άστυ του Βατικανού….. γιατί όχι και στον διάλογο…

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που έγινε δεσπότης πάει το ότι έλεγε. Τώρα είναι σε άλλο κλαμπ. Έχει δει πολλά τα μάτια μου.

Ανώνυμος είπε...

Όλος ο Ορθόδοξος κόσμος στα πέρατα της οικουμένης περιμένει ο εορτασμός να είναι κοινός όπως τα Χριστούγεννα. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει πραγματικότητα διαχρονικά.

Ανώνυμος είπε...

Κοινή ευλογία!!
Μένει τι κοινό ποτήριο!!!

Ανώνυμος είπε...

Μην απορείς αλλά να θαυμάζεις την δύναμη του Παναγίου Πνεύματος διότι κατά της εις Αρχιερέα χειροτονία φωτίζει τον κληρικό «εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν».
Αυτά είναι τα θαυμάσια της Εκκλησίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όλοι οι Χριστιανοί «Προσευχόμεθα όπως τούτο επί πλέον αποτελέση και μίαν ευκαιρίαν προκειμένου να εργασθώμεν από κοινού διά τον προσδιορισμόν, συμφώνως προς την σχετικήν απόφασιν της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, του τρόπου εορτασμού της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας εις κοινήν ημερομηνίαν, ως τούτο πρόκειται εκ Θείας Προνοίας να συμβή κατά το προσεχές έτος και προκειμένου να δίδωμεν κοινήν μαρτυρίαν περί του μυστηρίου της σωτηρίας εις τον κόσμον άπαντα. Με αυτάς τας σκέψεις, αναμένομεν να υποδεχθώμεν τον αγαπητόν ημίν εν Χριστώ αδελφόν Πάπαν Φραγκίσκον ενταύθα την προσεχή άνοιξιν και να εορτάσωμεν από κοινού την επέτειον αυτής της τόσον σημαντικής διά την Χριστιανικήν ενότητα Συνόδου.»

Ανώνυμος είπε...

Τό σχόλιο σου Αναστάσιε είναι ευγενικό, αλλά καί ρεαλιστικό.
Περιγράφεις μία πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί απορίες στο πλήρωμα της Εκκλησίας.
Ο Επίσκοπος πρέπει να έχει σταθερές απόψεις ή να αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις ή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου καί του Πατριάρχου ;
Οταν Χειροτονείται απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως καί υπόσχεται υπακοή στους Ιερούς Κανόνες καί στις Αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων. Πώς πρέπει να θεωρεί ανθρώπους που έχουν διαφορετικό Σύμβολο της Πίστεως ;
Καί κάτι ακόμη.
Οταν ένας Καρδινάλιος κάνει την χειρονομία της ευλογίας σε Ορθόδοξους πιστούς, τούς μεταδίδει κάποια ευλογία ή απλώς κινεί το χέρι του ;
Αυτό είναι σοβαρό θέμα καί πρέπει να διευκρινιστεί από το Πατριαρχείο.

Ανώνυμος είπε...

της φωνής μου ακούσουσιν και γενήσεται μια ποίμνη εις ποιμήν.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους!
Να γίνει γιατί για εμάς τους Ορθοδόξους αυτός ο κοινός εορτασμός, Στην Γαλλία είναι αλλόκοτο να γιορτάζουν άλλη ημερομηνία οι Καθολικοί και άλλη εμείς.
Θα το κάνω λιανά η γυναίκα μου και εγώ κάνουμε δυο φορές Πάσχα. Μια σε αυτή που είναι Καθολική και μια σε εμένα που είμαι Ορθόδοξος.