Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Ένα ανερχόμενο κύμα καταπίεσης, Η χριστιανική κρίση της Συρίας υπό την κυριαρχία του HTS

 

H TEHRAN TIMES ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Ένα ανερχόμενο κύμα καταπίεσης
 
ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
 
Του Sahar Dadjoo
Η χριστιανική κρίση της Συρίας υπό την κυριαρχία του HTS
 
ΤΕΧΡΑΝΗ - Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στις ποικίλες κοινότητες της χώρας, και με τις αλλαγές στη δυναμική της εξουσίας στη χώρα, η χριστιανική μειονότητα, ιδιαίτερα, αντιμετωπίζει προκλήσεις με δικό της χαρακτήρα. Ο έλεγχος στη βορειοδυτική Συρία από τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μια ομάδα με ρίζες στην Αλ Κάιντα, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των χριστιανών κατοίκων εκεί μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες.
Υπό την κυριαρχία του HTS, πολλοί Χριστιανοί φοβούνται για την ασφάλειά τους, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την πολιτιστική τους κληρονομιά. Οι αναφορές για διακρίσεις, αναγκαστικές μετατροπές και βεβήλωση εκκλησιών έχουν εντείνει τους φόβους τους, ενώ οι περιορισμοί στη δημόσια λατρεία και η απουσία νομικής προστασίας προσθέτουν στα αισθήματα περιθωριοποίησης. Όσοι παραμένουν ζουν μια επισφαλή ύπαρξη σε ένα περιβάλλον διαρκώς βαθύτερης ανασφάλειας και ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κοινωνικοπολιτικού τοπίου.
Η έκθεση εξετάζει τα δεινά των Χριστιανών της Συρίας υπό την κυριαρχία του HTS, δηλώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο και τη μεταχείριση της ομάδας προς τις θρησκευτικές μειονότητες και τις γενικές επιπτώσεις στην πλουραλιστική ταυτότητα της Συρίας. Τονίζει το σθένος τους και την επείγουσα ανάγκη για διεθνή προσοχή για να διασφαλιστεί το μέλλον τους.
Χριστιανοί στη Συρία: Μια ιστορική επισκόπηση  
Ο Χριστιανισμός στη Συρία χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., με τη μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου στο δρόμο προς τη Δαμασκό να σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην ιστορία της πίστης. Με την πάροδο του χρόνου, η Συρία έγινε κόμβος της χριστιανικής θεολογίας, φιλοξενώντας πρώιμα εκκλησιαστικά συμβούλια και δημιουργώντας εξέχοντες θεολόγους. Πριν ξεσπάσει ο συριακός εμφύλιος πόλεμος το 2011, οι Χριστιανοί αποτελούσαν περίπου το 10% του πληθυσμού, που αριθμούσε 1,5 εκατομμύριο. Αυτές οι κοινότητες περιλάμβαναν Ελληνορθόδοξους, Συριακούς Ορθόδοξους, Αρμενικούς Αποστολικούς και διάφορες καθολικές τελετές. Σήμερα, ο χριστιανικός πληθυσμός έχει μειωθεί σε λιγότερο από 2% λόγω εκτοπισμού, μετανάστευσης και στοχευμένης βίας, αφήνοντας μόνο περίπου 300.000 χριστιανούς στη χώρα. Η Hayat Tahrir al-Sham, μια τρομοκρατική ομάδα με ρίζες στην Αλ Κάιντα, έχει αποκτήσει τον έλεγχο σημαντικών περιοχών στη Συρία, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά. Η άνοδος του HTS έχει σημάνει συναγερμό για την περιθωριοποίηση των θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών. Αν και το HTS έχει δηλώσει ότι θα προστατεύει τις μειονότητες, το ιστορικό του αφήνει τους Χριστιανούς αμφίβολους για το μέλλον τους υπό ισλαμιστική κυριαρχία.  
Ένα ανερχόμενο κύμα καταπίεσης
Οι εκθέσεις έχουν τεκμηριώσει πολυάριθμες παραβιάσεις των χριστιανικών δικαιωμάτων στη Συρία. Πέρα από τη φυσική καταστροφή εκκλησιών και περιουσιών, υπήρξαν περιπτώσεις αναγκαστικού εκτοπισμού, διακρίσεων σε περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες και κοινωνικές πιέσεις που οδήγησαν στη διάβρωση των χριστιανικών πολιτιστικών και θρησκευτικών πρακτικών. Η διεθνής κοινότητα έχει κληθεί να παρακολουθεί στενά αυτές τις παραβιάσεις και να υποστηρίξει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στη Συρία.
Σε μια πρόσφατη υπόθεση που τράβηξε την προσοχή της διεθνούς προσοχής, αρκετές χριστιανικές οικογένειες στο Ιντλίμπ ανέφεραν ότι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έχασαν τα εδάφη τους από τους μαχητές του HTS. Οι εκκλησίες στην περιοχή έχουν επίσης στοχοποιηθεί, με ορισμένες να μετατραπούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή να καταστραφούν εντελώς. Κληρικοί και λαϊκοί έχουν αντιμετωπίσει απειλές, αυθαίρετες συλλήψεις και βία.
«Θέλουν να μας διαγράψουν από τη γη μας», είπε ο πατέρας Ηλίας, ένας ιερέας από μια πόλη κοντά στην Ιντλίμπ, ο οποίος κατέφυγε στη Δαμασκό μετά το κλείσιμο της εκκλησίας του από τις δυνάμεις του HTS. «Λένε ότι δεν υπάρχει θέση για τους Χριστιανούς στο όραμά τους για τη Συρία».
Διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία
Ως απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις, χριστιανοί και άλλες μειονοτικές ομάδες έχουν βγει στους δρόμους σε διάφορες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού, του Χαλεπίου και της Χομς. Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από πανό που έγραφαν «Σταματήστε τη δίωξη» και «Έχουμε δικαίωμα στη γη και την πίστη μας».
Οι διαδηλώσεις δεν έχουν περιοριστεί σε χριστιανικές κοινότητες. Μέλη άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Αλαουιτών, των Δρούζων και των Γιαζίντι, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας ότι οι παραβιάσεις κατά των Χριστιανών αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προτύπου συστημικών διακρίσεων και βίας κατά των μειονοτήτων στις περιοχές που ελέγχονται από το HTS.
Περιφερειακές και διεθνείς ανησυχίες
Η χριστιανική έξοδος της Συρίας έχει ασκήσει πίεση στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων. Ο Λίβανος, με τη λεπτή σεχταριστική του ισορροπία, έχει εκφράσει ανησυχίες για την εισροή Σύριων Χριστιανών, φοβούμενος δημογραφικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αναστατώσουν το πολιτικό του σύστημα.  
Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση της υποστήριξης των προσφύγων ενώ διαχειρίζονται τις δικές τους εσωτερικές σεχταριστικές εντάσεις. Επιπλέον, η απώλεια της χριστιανικής κοινότητας της Συρίας θα είχε ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις, αποδυναμώνοντας δυνητικά τη χριστιανική εκπροσώπηση στη Δυτική Ασία στο σύνολό της.  
Η κατάσταση των Χριστιανών της Συρίας έχει αντηχήσει πέρα από τα σύνορα της χώρας, προκαλώντας διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, η Ουάσιγκτον και το Σίδνεϊ. Οι συριακές χριστιανικές κοινότητες της διασποράς έχουν οργανώσει συγκεντρώσεις, καλώντας τις κυβερνήσεις που τους φιλοξενούν να αναλάβουν διπλωματικές και ανθρωπιστικές ενέργειες.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια στα δεινά των μειονοτήτων της Συρίας», είπε η Leila Haddad, μια διαδηλώτρια στο Βερολίνο. «Αυτό δεν είναι μόνο ένα συριακό ζήτημα. είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις καταχρήσεις στις περιοχές που ελέγχονται από το HTS. Σε κοινή δήλωση, προέτρεψαν τα Ηνωμένα Έθνη να αυξήσουν την πίεση στο HTS και τους υποστηρικτές του για να διασφαλίσουν την προστασία των μειονοτήτων.
Βασικές διεθνείς ανησυχίες  
Διατήρηση του θρησκευτικού πλουραλισμού: Διασφάλιση ότι η Συρία θα παραμείνει μια χώρα όπου πολλαπλές θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά.  
- Ανθρωπιστική βοήθεια: Παροχή στοχευμένης βοήθειας σε εκτοπισμένους χριστιανούς και ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κοινοτήτων.  
- Διπλωματική πίεση: Προτροπή των μελλοντικών συριακών κυβερνήσεων να τηρήσουν τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας.  
Προοπτική για το μέλλον
Η περίπλοκη γεωπολιτική δυναμική της συριακής σύγκρουσης έχει περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Παρά αυτές τις προκλήσεις, υπάρχουν δρόμοι που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τις προοπτικές για τους Χριστιανούς στη Συρία, ακόμη και υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.
Η παγκόσμια υπεράσπιση θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ώθηση του HTS προς τη μετριοπάθεια. Διπλωματικές προσπάθειες, ιδιαίτερα από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενδέχεται να αναγκάσουν την ομάδα να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες για τη θρησκευτική ελευθερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους, μπορούν να διευρύνουν το ζήτημα τεκμηριώνοντας παραβιάσεις και πιέζοντας το HTS να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Η οικοδόμηση τοπικής ανθεκτικότητας μέσω πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών προσφέρει έναν άλλο δρόμο για τη βελτίωση της κατάστασης. Η ενδυνάμωση των οργανισμών που προωθούν τη συνύπαρξη και την ανεκτικότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση διασπασμένων κοινοτήτων. Ο διαθρησκειακός διάλογος και οι πρωτοβουλίες εκπαίδευσης μπορεί σταδιακά να αμφισβητήσουν τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες, καλλιεργώντας μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού.
Η οικονομική στήριξη είναι εξίσου σημαντική. Η παροχή πόρων και τεχνικής βοήθειας στις χριστιανικές κοινότητες θα μπορούσε να μετριάσει τις οικονομικές τους πιέσεις και να τους επιτρέψει να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή.
Η μακροπρόθεσμη επιβίωση των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας εξαρτάται από μια ευρύτερη επίλυση της συριακής σύγκρουσης. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ή διεθνούς εποπτείας της προστασίας των μειονοτήτων.
Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία και την υποστήριξη των Χριστιανών, μια από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο μπορεί να εξαφανιστεί, αφήνοντας ένα κενό στην πλούσια πολιτιστική ταπετσαρία της Συρίας και αποδυναμώνοντας τη θρησκευτική ποικιλομορφία της περιοχής. 
Η επιβίωση της χριστιανικής κληρονομιάς της Συρίας εξαρτάται από την άμεση δράση από τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς. Η κατάστασή τους χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους των συγκρούσεων και της επείγουσας ανάγκης για λύσεις που να υποστηρίζουν τις αρχές της ένταξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: