«Ὁ γιός μου ἔχει
μιά σχέση»
Ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη
Ὁ Χριστός λέει: «Ὅποιος βλέπει γυναῖκα μὲ τὴ
διάθεση νὰ συνάψει μαζί της “σχέσεις”, ἤδη μοίχευσε ἐν διανοίᾳ» (Μτ. 5, 28).
Τουτέστιν, ὁ Χριστός, δὲν ἀνέχεται «σχέσεις» ἐκτὸς τοῦ γάμου, οὔτε ἐν διανοίᾳ. Μᾶς παραξενεύει; Μᾶς
φαίνεται ἀκατόρθωτο; Δηλαδή, ὁ Χριστός φορτώνει στούς ἀνθρώπους δυσβάστακτα φορτία;
Δέν ἔπλασε τόν ἄνθρωπο ἄλογο ὀνάριο· ἀλλά
τόν ἔπλασε μέ συνείδηση, λογική, θέληση, ἱκανό νά ξεχωρίζει ὄχι μόνο τίς
πράξεις του, ἀλλά καί τούς λογισμός του. Γι’αὐτό, δέν ἔχει ἀπαιτήσεις ἀπό τό ζῶο,
ἀλλά ἀπό τόν ἄνθρωπο.
Καί σήμερα, λοιπόν, ἀκοῦμε, ἀκόμα καί ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ συχνάζουν στίς ἐκκλησίες, νὰ λένε χωρὶς αἰδῶ: «Ὁ γιός μου ἔχει μιὰ σχέση». Κάτι πού, στήν ὀρθόδοξη, χριστιανική πατρίδα μας, μέχρι περίπου στή δεκαετία τοῦ 1970, θεωρεῖτο ἀδιανόητο. Ὁ γιὸς δὲν τολμοῦσε νὰ ἐμφανιστεῖ στὴν κοινωνία. Οἱ πρῶτοι ποὺ θὰ τὸν προπηλάκιζαν ἦταν οἱ ἴδιοι οἱ γονεῖς του· τὸ θεωροῦσαν ντροπὴ γιὰ τὴν οἰκογένειά τους. Σήμερα τὸ θεωροῦν καμάρι: «Ὁ γιός μου ἔχει σχέση μέ μιά καλή κοπέλα». Ἔχει χαθεῖ καί ἡ ἔννοια τοῦ καλοῦ ἀνθρώπου.
Καί ὅταν ἔρχονται οἱ γιορτές, λένε στὸ γιό τους: «Πήγαινε στὸν παπᾶ νὰ σοῦ
διαβάσει εὐχὴ καὶ νὰ κοινωνήσεις». Καὶ ἂν ὁ παπᾶς δὲν τοῦ ἐπιτρέψει νὰ
μεταλάβει, τά βάζουν μέ τόν παπᾶ, καί ὄχι μέ τό γιό τους· ὁ γιός τους πρέπει νά
μεταλάβει «γιά τό καλό». Ὅμως, καί οἱ Κορίνθιοι κοινωνοῦσαν, ἀλλά ἀρρώσταιναν καί πέθαιναν! ( Α΄Κορ. 11:30)
Ἄν τούς εἰπεῖς ὅτι μέ τή στάση τους αὐτή, γίνονται συνένοχοι στήν ἁμαρτία
τοῦ παιδιοῦ τους, καταφεύγουν (στό ἀπατηλό!) ἐπιχείρημα: «Ἄλλαξε ἡ ἐποχή!».
Ναί.
Μπορεῖ νά ἄλλαξε ἡ ἐποχή, ἀλλά αὐτό δέν σημαίνει, ὅτι καὶ ὁ Θεός ἄλλαξε
τίς ἐντολές Του!
Καὶ ἐπὶ Νῶε ἄλλαξε
ἡ ἐποχή· οἱ ἄνθρωποι δὲν ἔκαναν τίποτε ἄλλο ἀπὸ τὸ νὰ τρῶνε, νὰ πίνουν καὶ νὰ
κάνουν «ἔρωτα» (Μτ. 24:38). Καί τότε οἱ ἄνθρωποι ζοῦσαν στό ἀπόλυτο σκοτάδι·
δέν ὑπῆρχαν ἱερεῖς, ἐκκλησίες· οὔτε εἶχαν δοθεῖ οἱ Δέκα Ἐντολές.
Τό μόνο ξυπνητήρι πού ὑπῆρχε, ἦταν ἡ συνείδηση· σφύριζε, ἀλλά ἔβρισκαν
τρόπο νά τή φιμώσουν, καί συνέχιζαν τό «ἔργο» τους· «μέχρι ποὺ ἦλθε ὁ κατακλυσμὸς
καὶ τοὺς ἐξαφάνισε» (Μτ. 24: 39).
Τό δυστύχημα γιά τήν κοινωνία μας, δέν εἶναι ὅτι χάλασαν (μόνο) τά
παιδιά, ἀλλά χάλασαν oἱ μεγάλοι· οἱ γονεῖς, οἱ παππούδες· «ἐλέησον ἡμᾶς
Κύριε ἐλέησον ἡμᾶς». Ἀμήν.

25 σχόλια:
Η Εκκλησία ανέχεται την σχέση αυτή αφού ευλογεί το Γάμοβάπτισμα δόξα και τιμή χωρίς έστω μια συγνώμη στην Εκκλησία προ των Μυστηρίων. Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες.
Και τα εξώγαμα πληθαίνουν καί οι "γιαγιάδες"καμαρώνουν έχοντάς στα αγκαλιά στην εκκλησία..!
Να είναι καλά τα παιδάκια που δεν φταίνε σε τίποτα...
Οι επίσκοποι περί πολλών τυρβάζουν...ο Ορθόδοξος κόσμος "καίγεται"από την πλήρη εκκοσμίκευση και αυτοί ασχολούνται με συναυλίες...!
Επί τέλους βρέθηκε και ένας να μιλήσει γι αυτό το θέμα,, π. Βασίλειε υπάρχει τέτοια διαστροφή που θα δείτε σχόλια και θα λέτε προέρχονται απο χριστιανούς που πιστεύουν στο Ευαγγέλιο
Δεν γυρίζει ο Αχελώος ποταμός πίσω με το τσαπί !!
Η κοινωνία δεν σταματά στον κατήφορο πού πήρε... γιατί άλλο η συναίσθηση της αμαρτίας και άλλο ότι η εποχή άλλαξε και ότι όλα επιτρέπονται που ισχύει σήμερα....!
Η σχέση είναι το ελάχιστο η συγκατοίκηση είναι το συνηθισμένο με τις πλάτες και ανθρώπων που θρησκεύουν. Γίναμε Σόδομα και Γόμορρα κατά την ατάκα της Σαπφώς Νοταρά.
Σωστά τα λες και τα γράφεις αλλά ποιος σε ακούει. Χάλασαν οι καιροί διαλύθηκε η οικογένεια. Τουτέστιν τη διαλύσαμε εμείς.
Και βάπτιση παιδιού ομοφυλόφιλου ζευγαριού... Όχι ότι φταιει το παιδάκι, το πλάσμα αυτό είναι το μόνο αθώο κι ο Θεός να το ελεήσει.
Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος. Αργά ή γρήγορα θα γίνει αντιληπτό.
".... ζώντας την αποστασία από το Χριστό μας, ζώντας το θέλημα του χωρίς θεό κόσμου, οδηγούμαστε σε κοινωνία ζούγκλας, οδηγούμαστε σε χάος. Σήμερα ας αναδειχθούμε γνήσιοι ηρωικοί χριστιανοί. Μήν παίζουμε με τη σωτηρία μας. Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός..."( Μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς)
χωρίς ντροπή όλα επιτρέπονται....
Το κείμενο είναι όλα τραβηγμένο από τα μαλλιά. Καταρχήν ο Κύριος μιλάει για μοιχεία και όχι για πορνεία. Άρα αναφέρεται σε κάποιον που κοιτάζει με πόθο ερωτικό μία γυναίκα που είναι ήδη έγγαμη. Ο Κύριος δεν απαγορεύει επιθυμία για μία γυναίκα η οποία είναι φυσική. Ήδη λοιπόν το ξεκίνημα του κειμένου είναι προβληματικό. Αυτά όλα έχουν γραφτεί εξηγηθεί και συζητηθεί ο πατήρ βασίλειος γράφει σαν να μην υπήρξαν καθόλου
Σε αυτούς που χάλασσαν είναι και οι ιερείς πνευματικοι οι οποίοι με πολύ συγκατάβαση βλέπουν την αμαρτία και την προσπερνούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα ότι η εποχή άλλαξε και άλλαξε την στιγμή κατά την οποία οι πνευματικοί δεν έχουν καμία σχέση με την αγία γραφή και τους ιερούς κανόνες δεν είναι μετατόπιση ευθύνης αλλά είναι μία πραγματικότητα και αυτή όταν ο πνευματικός δεν μπορεί να διδάξει και να κατοχυρώσει τα πιστεύω της εκκλησίας τότε αρχίζει ο λάθος δρόμος και τότε αρχίζουνε οι ιερείς να βάζονται νερό στο κρασί της αλήθειας.
Καλά τα λόγια του Ευαγγελίου όμως η πραγματικότητα είναι πώς το παιδί μου έχει μία τέτοια σχέση με μία κοπέλα εδώ και καιρό στην αρχή δεν το δεχόμουνα στο σπίτι μετά άλλαξα και εγώ άποψη δεν μπορούσσ να τα διώξω. Προτίμησα σαν τον πατέρα του ασώτου να τον δεχθώ στο σπίτι αν και δεν έχει μετανοήσει για την απόφαση του αυτή αποφασίσαμε με την σύζυγο μου να έρχεται στο σπίτι για να μην αποκοπή εντελώς από τους γονείς του. Τα πράγματα είναι δύσκολα η εποχή μας θέλουμε η δεν θέλουμε έχει αλλάξει δεν το λέω για να δικαιολογήσω εμένα αλλά ρίχνοντας για ματιά βλέπω ότι παντού επικρατεί να υπάρχουν σχέσεις εκτός γάμου να συζούν και γιατί όχι και να έχουν και παιδιά τι μπορεί να κάνει ένας γονιός σε αυτή την κατάσταση;
Στα ερείπια σεισμικών δονήσεων στην θεολογία της εποχής μας μην ψάχνουμε να βρούμε τι ήθελε χθες και σήμερα η εκκλησία δεν έχει ο γνώμονα το Ευαγγέλιο αλλά την κοινωνία της αρέσει να είναι καλή με τον κόσμο και όχι αυτή να οδηγεί τον κόσμο.
Η κατά Τρεμπέλα ερμηνεία του στίχου Ματθαίου 5,28 είναι η εξής. «Καθένας που βλέπει γυναίκα δια να την επιθυμήσει προς αμαρτίαν, ήδη με την εμπαθή αυτήν ματιά εμοίχευσεν αυτήν μέσα εις την καρδιά του». Δεν λέει. «Όποιος είδε γυναίκα, κι ένιωσε μέσα του-ένιωσαν αμοιβαία- πως οι δυο τους μπορούν να κάνουν σπιτικό-οικογένεια … εμοίχευσεν ! Τα παραπέρα είναι περιττά, και όχι μόνο ! Αθανάσιος Κοτταδάκης
Σεβαστέ πατέρα,
Το άρθρο σας θίγει ένα αναμφίβολα σοβαρό ποιμαντικό ζήτημα: τη σταδιακή εξοικείωση της σύγχρονης κοινωνίας, ακόμη και εκκλησιαζόμενων ανθρώπων, με μορφές σχέσεων που δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στο ορθόδοξο ήθος του γάμου, της εγκράτειας και της υπεύθυνης προετοιμασίας για τη Θεία Κοινωνία. Η επισήμανσή σας ότι η αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων δεν συνεπάγεται και αλλαγή των εντολών του Θεού είναι, ως γενική αρχή, ορθή και αναγκαία.
Ωστόσο, με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό, ορισμένες βιβλικές αναφορές του άρθρου φαίνεται να χρησιμοποιούνται με τρόπο που υπερβαίνει ή και αλλοιώνει τη συγκεκριμένη συνάφειά τους.
Καταρχάς, ο λόγος του Χριστού στο Ματθ. 5,28 —«πᾶς ὁ βλέπων γυναῖκα πρὸς τὸ ἐπιθυμῆσαι αὐτήν»— δεν αναφέρεται γενικά στη σύναψη οποιασδήποτε «σχέσης», αλλά στο βλέμμα που αποβλέπει συνειδητά και εκούσια στην εμπαθή επιθυμία. Ο Χριστός ασφαλώς μεταφέρει την ηθική ευθύνη από την εξωτερική πράξη στην καρδιά του ανθρώπου· δεν ταυτίζει όμως κάθε γνωριμία ή συναισθηματικό δεσμό με τη μοιχεία. Η φράση «να συνάψει μαζί της σχέσεις» δεν αποτελεί ακριβή απόδοση του ευαγγελικού κειμένου, αλλά μια αρκετά ευρεία ερμηνευτική προσθήκη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία αποδέχεται αδιακρίτως κάθε μορφή προγαμιαίας συμβίωσης ή σεξουαλικής σχέσης. Σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε, μόνο από τη φράση «ο γιος μου έχει μια σχέση», να γνωρίζουμε το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της σχέσης, ούτε να εξάγουμε χωρίς άλλη διάκριση συμπέρασμα για την πνευματική κατάσταση συγκεκριμένων ανθρώπων. Άλλο μια γνωριμία με προοπτική γάμου και άλλο μια σχέση που βασίζεται στην εκμετάλλευση, στην ανευθυνότητα ή στην περιφρόνηση του μυστηρίου του γάμου.
Ανάλογη προσοχή χρειάζεται και στην επίκληση της Α΄ Κορ. 11,30. Ο απόστολος Παύλος εκεί πράγματι προειδοποιεί για την ανάξια συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία. Η συγκεκριμένη όμως συνάφεια αφορά τις διαιρέσεις, την περιφρόνηση των φτωχών, την ιδιοτελή συμπεριφορά και την έλλειψη εκκλησιαστικής συνείδησης μέσα στην κοινότητα της Κορίνθου. Δεν αναφέρεται ειδικά σε προγαμιαίες σχέσεις. Επομένως, το χωρίο δεν θα ήταν ορθό να λειτουργεί ως άμεσος υπαινιγμός ότι ένας νέος που «έχει σχέση» ενδέχεται, κοινωνώντας, να ασθενήσει ή να πεθάνει.
Iδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η απόδοση του Ματθ. 24,38. Το ευαγγελικό κείμενο λέει ότι οι άνθρωποι «ἦσαν τρώγοντες καὶ πίνοντες, γαμοῦντες καὶ γαμίζοντες». Δηλαδή έτρωγαν, έπιναν, παντρεύονταν και πάντρευαν. Δεν λέει ότι «έκαναν έρωτα». Το νόημα των λόγων του Χριστού δεν είναι η καταδίκη του γάμου ή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αλλά η πνευματική αμεριμνησία των ανθρώπων, οι οποίοι ήταν απορροφημένοι στην καθημερινότητα και δεν αντιλαμβάνονταν την επικείμενη κρίση. Αυτό γίνεται ακόμη σαφέστερο στην αντίστοιχη περικοπή του Λουκά, όπου αναφέρονται επίσης οι αγορές, οι πωλήσεις, οι φυτεύσεις και οι οικοδομές.
Θα ήταν επίσης σκόπιμο να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη η εξιδανίκευση της κοινωνίας πριν από τη δεκαετία του 1970. Το γεγονός ότι ορισμένες συμπεριφορές τότε δεν εμφανίζονταν δημόσια ή θεωρούνταν κοινωνικά ντροπιαστικές δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι δεν υπήρχαν.
Μερικοί διαβάζουν άλλα αντ άλλων. Ο π. Βασίλειος γράφει ¨ «Ὅποιος βλέπει γυναῖκα μὲ τὴ διάθεση νὰ συνάψει μαζί της “σχέσεις”, ἤδη μοίχευσε ἐν διανοίᾳ» (Μτ. 5, 28).
Σήμερα που οι γυναίκες κυκλοφορούν σχεδόν ημίγυμνες, ειδικά το καλοκαίρι, είναι δυσκολότερη η κατάσταση εν σχέσει με την εποχή του Κυρίου, που ήταν σκεπασμένες.
Άλλαξαν οι καιροί καί πάμε από το κακό στο χειρότερο... χάος και ζούγκλα όπως σωστά έλεγε ο μακαριστός Επίσκοπος Κοσμάς..
Ο Χριστός χθές και σήμερον ο Αυτός...
Τα άλλα είναι δικαιολογίες..
Η γύμνια μπήκε στους Ναούς και οι επίσκοποι καμία εγκύκλιο...για μπες με παπούτσια σε τζαμί...!
"Ο γιος μου και ή κόρη μου έχει μία σχέση"-εμείς σαν γονείς έχω έναν προβληματισμό μεγάλο, δεχόμαστε τα παιδία μας στο σπίτι τους ή τους κλείνουμε την πόρτα;... Το δεύτερο είναι εύκολο να το κάνουμε δεν γνωρίζουμε όμως αν είναι το σωστό.
Ας μας απαντήσει κάποιος που ξέρει.
Είτε μου αρέσει είτε όχι, για τον εαυτό μου μόνο μιλώ, το μυστήριο του γάμου στην ορθόδοξη πίστη έχει ξεχωριστό νόημα και σκοπό. Άλλοι αρμοδιοτεροι εμού ας το αναλύσουν. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω είναι κατανοητή και σκόπιμη η γνωριμία δύο νέων για εύλογο χρονικό διάστημα. Νομίζω όμως άλλο η γνωριμία και άλλο η σεξουαλική σχέση, η οποία πιστεύω έχει ειδική βαρύτητα και στην οποία συμμετέχει και η ψυχή και όχι μόνο το σώμα. Αν δηλαδή η γνωριμία δείξει ασυμβατότητες μεταξύ τους, η λύση της είναι πολύ πιο ανώδυνη αν δεν έχουν προηγηθεί τα περαιτέρω... Οι νέοι όμως σήμερα, τουλάχιστον αρκετοί, δε θέλουν γνωριμία με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας, όπως ομολογούν, θέλουν να ... περνούν καλά για όσο κρατήσει. Θεωρώ ότι εδώ αναφέρεται το κείμενο. Τι κάνει ο γονιός; Κατά τη γνώμη μου, με διάλογο διερευνά τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς του νέου, τον κάνει να αναλογιστεί τις πιθανές συνέπειες και προσεύχεται θερμά στην Παναγία να φωτίσει το παιδί του να βρει τον δρόμο του Θεού εξετάζοντας παράλληλα και τον εαυτό του να δει πού έχει φταίξει.
Σε παρακαλώ βοήθησε με. Που έχει γραφτεί ότι επιτρέπει ο Χριστός τις προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις;
Ένας επώνυμος σε μια συνέντευξή του είπε ότι συζεί με μία εδώ και είκοσι χρόνια ,αλλά φοβάται να έλθει εις γάμον κοινωνία . γιατί θα χωρίσει Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ. Δυστυχώς την σήμερον ημέρα το έχω σχέση=συζώ και κατεπέκταση γυναικτονίες.<<Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος εστί. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
Θέλω να πω στα σημερινά κορίτσια τούτο. Αν δεν τους αρέσει η λεγόμενη ηθική του κατηχητικού, ας σκεφτούν τουλάχιστον το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους, που είναι να κρατήσουν τη θέση τους και να δοκιμάζουν αυτούς που τις πλησιάζουν αν τις αγαπούν αληθινά και τίμια ή όχι. Να προσέχουν η εμφάνιση τους να δείχνει αρχοντιά, γνωρίζοντας πως ό, τι προβάλλεις αυτό και προσελκύεις. Και ο έχων νουν νοείτω. Να διαβάσουν τέλος τον διάλογο του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα για να καταλάβουν πως το πέταγμα από εδώ κι από κει μόνο την ψυχούλα τους τραυματίζει. Κοριτσάκια μου, να αγαπηθείτε θέλετε αλλά το ξεγυμνωμα δεν είναι ο τρόπος να το πετύχετε.
Δημοσίευση σχολίου