Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Απάντηση π. Βασιλείου Θερμού προς το σχόλιο του ‘Σωτήρος’.


11 Δεκεμβρίου 2017

Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε. Επειδή το σχόλιο το οποίο μέ αφορούσε ήταν ανυπόγραφο, κατ’ ανάγκην απευθύνομαι σε ολόκληρη την αδελφότητα.
Την επιστολή αυτή συντάσσει ένας παλαιός ‘Χαρούμενος Αγωνιστής’, ο οποίος διατηρεί ζωηρές αναμνήσεις από τις Λειτουργίες που ετελούντο στον ‘Μέγα Βασίλειο’. Τα βιώματα αυτά υπήρξαν και ένας από τους λόγους που μέ οδήγησαν να αγαπήσω την ορθόδοξη λατρεία. Είναι κρίμα που η πρώτη μετά από 41 χρόνια «επαφή» μας γίνεται για να επικριθώ. Σας είμαι πάντως ευγνώμων για την ευγενή διακριτικότητά σας να αποφύγετε να μέ κατονομάσετε.
Κατ’ αρχήν, για τον απληροφόρητο αναγνώστη του σχολίου σας δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει ποιος ξεστόμισε στην εκδήλωση της Πάτρας τις σκληρές εκφράσεις που αναγράφετε. Δεν τού γίνεται αμέσως σαφές ότι δεν είμαι εγώ. Πράγματι, ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει έντονους χαρακτηρισμούς, ακόμη και για όσους μέ πολέμησαν λυσσαλέα.

Θα ήταν, όμως, σκόπιμο, νομίζω, και θα προσφέρατε υπηρεσία προς την αλήθεια, αν είχατε διευκρινίσει ότι κακοχαρακτηρίσθηκαν έτσι από τον ένα εισηγητή, όχι όσοι απλώς διαφωνούν με εμένα, όπως γράφετε, αλλά όσοι ανώνυμα εξαπέλυσαν τις προηγούμενες από την εκδήλωση μέρες επιθετικά σχόλια, με λοιδορίες και αφορισμούς. Αυτό δεν είναι διαφωνία που βασίζεται σε επιχειρήματα, αλλά διαδικτυακό λυντσάρισμα, από το οποίο έχω συγκεντρώσει άφθονη εμπειρία επί 18 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, αδελφοί, κατά το οποίο βάλλομαι δημοσίως με αγριότητα και με ψεύδη, δυστυχώς δεν είδα να εκδηλώνεται η (επαινετή κατά τα άλλα) ευαισθησία σας για το ήθος της ασκουμένης κριτικής.
Για το αν η εκδήλωση είχε «χαμηλὸ επίπεδο» ίσως θα ήταν καλό να αναζητήσουμε τα σχόλια όσων τήν παρακολούθησαν, τα οποία βρίσκονται στη σχετική ανάρτηση (http://anastasiosk.blogspot.gr/2017/11/blog-post_450.html
Ως προς την ουσία του ζητήματος, σκέφτομαι ότι πιθανόν να διαφέρει η αντίληψή μας περί θεοπνευστίας. Όσον μέ αφορά, δεν θεωρώ ότι το Άγιο Πνεύμα υπαγόρευε και οι ιεροί συγγραφείς συνέγραφαν. Ο θεόπνευστος απαρτισμός της Αγίας Γραφής, φρονώ, αποτελεί ένα θεανθρώπινο έργο, στο οποίο ο συγγραφέας παραμένει ένα ‘παιδί της εποχής του’, αλλά εξαγιασμένο. Προφανώς δεν συμβουλεύετε τις γυναίκες σήμερα να φορούν μαντήλι στη λατρεία, ούτε αποδοκιμάζετε τις κυρίες κάποιας ηλικίας που δεν διατηρούν μακριά κόμη, άρα και σεις ακόμη, όπως όλοι μας, αποκλίνετε και στα δύο από τον απόστολο Παύλο. Επίσης φαντάζομαι ότι επιδοκιμάζετε την μακρά κόμη των κληρικών, σε αντίθεση πάλι με τον ίδιο απόστολο που δεν την εγκρίνει για τους άνδρες. Για να μην μνημονεύσω πληθώρα επιστημονικών ζητημάτων στα οποία οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής είχαν εσφαλμένες απόψεις (π.χ. ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη γη, ότι το έμβρυο υπάρχει εν δυνάμει μέσα στο σώμα του άνδρα και απλώς αναπτύσσεται όταν τοποθετηθή στο σώμα της γυναίκας, ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε πριν από πέντε χιλιάδες και κάτι χρόνια κ.ά.), κάτι που όμως δεν τούς εμπόδισε να αποτελούν υποδείγματα αγιότητας και αρετής.
Στο πρώτο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους η ομοφυλοφιλία συνδέεται με μια γενικότερη στάση ανταρσίας εναντίον του Θεού· ο αυτονομημένος άνθρωπος επαναστατεί συνειδητά και στρέφεται στα είδωλα («σεβάστηκαν και λάτρεψαν την κτίση αντί για τον Κτίστη»), οπότε ο Θεός τόν εγκαταλείπει στα ποικίλα δεινά, μεταξύ των οποίων και η ομοφυλοφιλία. Η εντύπωση που ένας Χριστιανός αποκόμιζε από τους τότε ομοφυλόφιλους ήταν ότι επρόκειτο για ακραία διεφθαρμένους· η άστατη και προκλητική ζωή τους, καθώς και η παράδοσή τους στις απολαύσεις μέσα στην ειδωλολατρική συνάφεια στην οποία ανήκαν, δημιουργούσαν αβίαστα την αίσθηση ότι ως ομάδα αποτελούσαν κοινωνικό και ηθικό περιθώριο.
Τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς αν προσέξει το εξής απόσπασμα από την εν λόγω περικοπή: «(Οι αποστατήσαντες εκ του Θεού) είναι γεμάτοι από κάθε λογής αδικία, πορνεία, πονηρία, πλεονεξία, κακία. Είναι γεμάτοι φθόνο, φόνο, φιλονικία, απάτη και κακοήθεια. Κακολογούν και κατηγορούν ο ένας τον άλλο, μισούν τον Θεό, είναι κακοποιοί, υπερήφανοι, αλαζόνες, σκέφτονται μόνο πώς θα βλάψουν τους άλλους, είναι ανυπάκουοι στους γονείς τους. Άνθρωποι χωρίς σύνεση, δεν κρατούν τον λόγο τους, δεν έχουν στοργή, διαλλακτικότητα, και έλεος». Υπάρχει σήμερα κάποιος Χριστιανός, έστω και συντηρητικός, ο οποίος να θεωρεί πως οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν την επιτομή όλων αυτών των θλιβερών παθών;
           Για τον απόστολο Παύλο είναι προφανές ότι το κύριο θέμα του δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι. Αντικείμενό του είναι η νοοτροπία και η συμπεριφορά του ανθρώπου της αποστασίας εν γένει· βλέποντας τι συμβαίνει γύρω του παρατηρεί πως οι διεφθαρμένοι της εποχής ανήκουν στους ειδωλολάτρες, οπότε περιγράφει τις άφθονες πτυχές της διαφθοράς τους (αναπτύσσω το θέμα στο νέο βιβλίο μου Σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου: οι απαντήσεις …και οι άνθρωποι, σ. 46-63). Έτσι λοιπόν, αν προσκαλέσετε έναν σημερινό ομοφυλόφιλο να διαβάσει το πρώτο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους, αναμφίβολα θα δυσκολευθή να αναγνωρίσει σε αυτό τον εαυτό του. Και ξέρετε, ένας τέτοιος άνθρωπος ενδέχεται να είναι το παιδί μιας χριστιανικής οικογένειας, ένα κατηχητόπουλο˙ ή, όσο και αν σάς σοκάρει, ένας ομαδάρχης! Σας βεβαιώνω υπεύθυνα πως η ομοφυλόφιλη έλξη έχει «χτυπήσει την πόρτα» διπλανών μας, φυσιολογικών ανθρώπων, ακόμη και εργατών της Εκκλησίας, εκ των οποίων κάποιοι είναι αξιόλογοι.
Όσο για την άποψή μου πως η ομοφυλοφιλία δεν έχει κοινά με τα υπόλοιπα πάθη, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να εντάσσεται μεταξύ αυτών, εκθέτω λεπτομερώς το σκεπτικό μου στο βιβλίο Έλξη και πάθος, σ. 439-441. Δεν θα επεκταθώ επ’ αυτού˙ θα αναρωτηθώ, όμως, γιατί γράφετε ωσάν να διέφυγε της προσοχής σας ότι το εν λόγω βιβλίο μου καταλήγει, διεξοδικά και με απόλυτη σαφήνεια, σε θεολογική απόρριψη της ομοφυλοφιλίας! Μέσα από την πατερική θεολογία αποδεικνύω ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή, γι’ αυτό άλλωστε και την αποκαλώ σοβαρό ποιμαντικό πρόβλημα, μάλιστα δε σταυρικό˙ αν την είχα αποενοχοποιήσει, απλώς δεν θα υπήρχε ποιμαντικό θέμα.
Αντ’ αυτού τιτλοφορείτε το σχόλιό σας «Αποενοχοποίηση της ομοφυλοφιλίας», δημιουργώντας δύο προβλήματα στον αναγνώστη: τόν εξωθείτε να πιστέψει ότι εγώ θεολογικά δήθεν τήν αποδέχομαι, ενώ ταυτόχρονα τόν αφήνετε να υποθέσει ότι και μόνη η ομοφυλόφιλη έλξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ενοχή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν συμμερίζεσθε μια τέτοια απάνθρωπη στάση, ότι δηλαδή δεν διατηρείτε την πεπλανημένη αντίληψη πως η ομοφυλοφιλία αποτελεί ελεύθερη επιλογή, αφού στην πραγματικότητα ουδείς είναι ο δημιουργός της ομοφυλόφιλης έλξης του. Ενοχή έχει νόημα να υφίσταται όπου υπάρχει ελεύθερη επιλογή, ή έστω αμέλεια.
Σχετικά με την «ρύπανση την οποία έχει υποστεί η Εκκλησία μας», πάλι ο αναγνώστης δεν αντιλαμβάνεται σαφώς ότι δεν μίλησα για ρύπανση εκ προσώπων˙ μια τέτοια ιδέα θα μέ κατέτασσε στους φαρισαίους ή στους πουριτανούς, και αμφότερα μέ απωθούν σφόδρα. (Άλλωστε εγώ ο ίδιος ρυπαίνω τη ιερωσύνη). Όπως φαίνεται σαφώς από τα συμφραζόμενα, μίλησα για «ρύπανση» εννοώντας το πλήθος των σφαλερών, έως και επικίνδυνων, δοξασιών, στάσεων, πρακτικών κ.ο.κ. οι οποίες εμφιλοχωρούν σε κάποιους κληρικούς και λαϊκούς. Αυτό ασφαλώς δεν περιμένατε από εμένα να τό ακούσετε. Ενδεικτικά σάς θυμίζω τον μακαριστό μητροπολίτη Κοζάνης Διονύσιο που είχε γράψει πώς στην λατρεία μας έχει εισχωρήσει πολλή «σκουριά» και τον επίσης αείμνηστο π. Γεώργιο Καψάνη που δημοσίως είχε δηλώσει «δεν είναι ορθά όλα όσα παραλάβαμε στην λατρεία από τους παλαιότερους στο Άγιον Όρος». Επίσης τον καθηγητή Γεώργιο Μαντζαρίδη που ασφαλώς υπονοεί σφάλμα στο οποίο υποπίπτουν πολλά στελέχη της Εκκλησίας μας όταν γράφει πως «η παράδοση είναι κίνηση καί ζωή, γι’ αυτό καί δέν καλλιεργείται μέ τήν συντήρηση, αλλά μέ τή διαρκή αναδημιουργία... Όταν ἡ παράδοση ταυτίζεται μέ τήν συντήρηση, χάνει τήν ταυτότητά της καί νεκρώνεται». Προφανώς θα συμφωνείτε ότι αυτοί δεν προτεσταντίζουν. Άλλωστε και οι χριστιανικές οργανώσεις τί άλλο παρά «αποκάθαρση» της Εκκλησίας από μακραίωνη «ρύπανση» ιδεών και νοοτροπιών επετέλεσαν, όταν παρέλαβαν ένα εκκλησιαστικό σώμα που θεωρούσε αυτονόητη, ακόμη και ενδεδειγμένη, την αραιή και απροϋπόθετη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία, και επιδόθηκαν σε συστηματική διόρθωση των εσφαλμένων αντιλήψεων και στάσεων προωθώντας την συχνή και κατόπιν προετοιμασίας προσέλευση στο Μυστήριο;
Αν με την φράση «τὰ κάστρα πέφτουν πάντα ἀπὸ μέσα» εννοείτε ότι αποτελώ κίνδυνο για την Εκκλησία, η κατηγορία είναι πολύ βαρειά, αδελφοί μου. Ίσως θα χρειασθή να το ξανασκεφθήτε. Μάλλον θα διαφωνήσουν μαζί σας πολλοί, μεταξύ των οποίων ιεράρχες και πρεσβύτεροι. Τα πολύ περισσότερα επαινετικά σχόλια που έχω λάβει για το βιβλίο αυτό εύλογα δεν τά έχετε υπόψη. Μια ιδέα, όμως, λαμβάνετε στην ανάρτηση από την οποία παρακολουθήσατε την εκδήλωση˙ (επί τη ευκαιρία, ας ρίξετε μια ματιά και στο σχόλιο της 8ης Δεκεμβρίου, 11.18 μ.μ).
Πατέρες και αδελφοί, συγχωρήστε με, αλλά δεν μέ γνωρίζετε. Αν έχετε την εντύπωση ότι ασεβώ προς την Αγία Γραφή, μάλλον αγνοείτε το βιβλίο μου για τους Ψαλμούς, όπως αγνοείτε και ότι επί σειρά ετών συντονίζω ομάδα μελέτης Αγίας Γραφής. Λογικό είναι, επίσης, να μην έχετε υπόψη σας τις ώρες τις οποίες έχω αφιερώσει συζητώντας με αιρετικούς ή πλανεμένους για να ανασκευάσω παρερμηνείες τους της Αγίας Γραφής. Επίσης δεν γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με κάποιους, μερικά από τα καλύτερα κηρύγματά μου τα έχω κάνει επί παυλείων αποστολικών αναγνωσμάτων, καθώς και το γεγονός ότι, όταν ο μητροπολίτης Μεσογαίας ζήτησε από όσους κατοικούμε σε μια συγκεκριμένη περιοχή να προτείνουμε στο όνομα τίνος να αφιερωθή ο νέος ναός που ανεγειρόταν, πρότεινα τον απόστολο Παύλο!
Ξέρετε, ο σχολιασμός επικαίρων θεμάτων παρουσιάζει εκ φύσεως ένα μειονέκτημα. Επειδή κατ’ ανάγκην επισκοπεί εις πλάτος, κινδυνεύει να υστερεί εις βάθος. Αυτό φαίνεται ότι συνέβη προ πολλών ετών στην στήλη σας «Απόψεις και σχόλια»: όταν ξέσπασε εκείνη η τραγική υπόθεση των σατανιστών της Παλλήνης, ένα σχόλιο αναρωτιόταν αν είναι σύμπτωση ότι τα τηλέφωνα της περιοχής άρχιζαν από 666…!
Είμαι βέβαιος ότι τώρα ουδείς εξ υμών συμμερίζεται μια τέτοια ιδέα. Και θέλω να πιστεύω, κατά παρόμοιο τρόπο, ότι μετά από κάποια χρόνια ουδείς εξ υμών θα συμμερίζεται το συγκεκριμένο σχόλιο που μέ αφορούσε. Το σφάλλειν ανθρώπινον. Παρακαλώ να εύχεσθε για την μετάνοιά μου και για την αποφυγή σφαλμάτων.
Επειδή το σχόλιό σας αναρτήθηκε και εξ αυτού αναδημοσιεύθηκε σε άλλους ιστότοπους και δέχθηκε σχόλια αναγνωστών, αισθάνομαι ότι δεν έχω άλλη επιλογή παρά να κοινοποιήσω και εγώ την απάντησή μου αυτή, στην προσπάθειά μου να διορθώσω εσφαλμένες εντυπώσεις. Ελπίζω να τό αντιλαμβάνεσθε. Ζητώ συγγνώμη αν αυτό θα σάς λυπήσει.
Ευλογημένο άγιο Δωδεκαήμερο σάς εύχομαι. Να έχετε πλούσιο τον φωτισμό του Παρακλήτου στα ιεραποστολικά και ποιμαντικά σας έργα
Με σεβασμό και αγάπη,
πρωτ. Βασίλειος Θερμός

130 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς και στον εκκλησιαστικό χώρο π. Βασίλειε πολλοί αδελφοί ακολουθούν την εύκολη κριτική χωρίς την επιμελή ανάγνωση των όσων γράφουν οι άλλοι. Είναι αυτό που λέει ο λαός «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Μια μερίδα διαμαρτυρομένων γράφει επί 18 και πλέον χρόνια εναντίον σας. Αυτός που συνέταξε το σχόλιο μπορεί και να μην έχει διαβάσει το βιβλίο. Αρκέστηκε σε όσα οι άλλοι είπαν και έγραψαν κατακρίνοντας το πρόσωπό σας οι «ανώνυμοι» και επώνυμοι. Το βιβλίο σας ως ορθά λέτε «καταλήγει, διεξοδικά και με απόλυτη σαφήνεια, σε θεολογική απόρριψη της ομοφυλοφιλίας!». Λυπήθηκα για το σχολιασμό του περιοδικού διότι τον βλέπω άδικο.
Πέτρος Γούναρης

Ανώνυμος είπε...

Δεν την γνώριζα την παρέμβαση του «Σωτήρα» τώρα την διάβασα. Δεν θα κρίνω. Η απάντηση είναι διαφωτιστική. Θα ευχόμουν η παρεξήγηση να είναι απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου. Το θέμα είναι επίκαιρο. Οι αφορισμοί και οι καταδίκες δεν βοηθούν.

Ανώνυμος είπε...

Άστους να λένε πατέρα Βασίλειε. Η γιαγιά μου που διαβάζει το περιοδικό δεν τα πιάνει αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
Ξεκάθαρες οι απόψεις σας. Αν οι άλλοι δεν μπορούν να τις καταλάβουν π. Βασίλειε είναι δικό τους πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν στα 1980 κατηγόρησαν άδικα τον Σωτήρα σε μια τηλεοπτική εκπομπή έγραψαν ολόκληρο βιβλίο και κυκλοφόρησαν δωρεάν σε χιλιάδες αντίτυπα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους οι Σωτηρικοί.
Κατά καιρούς έχουν δεχθεί λάσπη. Τώρα γιατί έκαναν το λάθος να αναμιχθούν σε κάτι που έχουν άδικο παίρνοντας αυτί το φτυάρι;

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάζω την ευγένεια αλλά και την επιχειρηματολογία!

Ανώνυμος είπε...

Στον Σωτήρα δεν μου άρεσε η αμνήστευση των συκοφαντών που ανώνυμα σπιλώνουνε προσωπικότητες. Η απάντηση του π. Θερμού με ικανοποίησε και χρειαζόταν για να μην παίρνουν θάρρος οι λίγοι που κάνουν θόρυβο.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω σε άλλα ιστολόγια να σας λένε κακόδοξο αλλά γενικά και αόριστα. Το ίδιο έκανε και το περιοδικό αυτό. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο από την απάντηση ρίχνω δίκιο σε σας. Η παράθεση σελίδων από το βιβλίο σας και απαντήσεων είναι πειστική.
Έχω διαβάσει τα πνευματικά σας βιβλία και έχω θαυμάσει την σκέψη σας και την θεολογία σας που προσεγγίζει το σήμερα. Σωστή η αναφορά σας στο κλείσιμο της απαντήσεως για το ερμηνευτικό θεολογικό σας λόγο.
Άκουσα τώρα και την επίμαχη εκδήλωση για να έχω άποψη. Με τον εισηγητή περί αρουραίων του διαδικτύου συμφωνώ αν η αδελφότης ακούσει τον ομιλητή και διαβάσει τα όσα όχι στο ιστολόγιο αυτό έγραψαν αλλά σε άλλα είπαν για σας, τον εισηγητή και τον ιστολόγο τότε μπορώ να πω ότι και λίγα είπε. Η αμνήστευση αυτών των συκοφαντών είναι αντιχριστιανικού πνεύματος.
Στα υπόλοιπα με καλύπτει η απάντησή σας.
Μάριος Καρακατσάνης
Βιολόγος - Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια δεν μπορεί να σπιλωθεί. Αφήστε τους να λένε π. Βασίλειε έστω και συνεσκιασμένα σας κάνουν διαφήμιση. Η αρνητική διαφήμιση γυρνά ως μπούμερανγκ σε αυτούς που στοχεύουν και ωφελούν τους δήθεν κατηγορούμενους. Οι μετοχές σας ανεβαίνουνε όταν σας ονειδίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ στο τόπο μου λένε: περσινά ξινά σταφύλια. Το θέμα αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο π. Θερμός με παλαιότερη δήλωση την οποία δεν έχει αναιρέσει και τώρα την επικυρώνει ξανά «Δήλωση π. Βασιλείου Θερμού http://anastasiosk.blogspot.gr/2016/02/blog-post_804.html» /όλα αυτά τώρα τα γράφουν για να βρισκόμαστε σε κουβέντες.

Ανώνυμος είπε...

Η διελκυστίνδα θα τραβήξει μακριά;;;;;
Η εκατέρωθεν διχογνωμίες δεν μας ωφελούν αλλά μας μπερδεύουν.

Ανώνυμος είπε...

Ταπεινά σας συγχαίρω για το ήθος της απαντήσεως και την πειστικότητα των επιχειρημάτων σας. Ο Κύριος να σας φωτίζει και η Θεοτόκος να σας προστατεύει.
Με αγάπη
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ να σταματήσουν και οι δύο πλευρές ως εδώ. Δεν κάνει καλό αυτή η αντιπαράθεση.

Ανώνυμος είπε...

Πληροφοριακά θα αναφέρω, ότι στο βιβλιοπωλείο του Σωτήρα στη Θεσσαλονίκη, στη θέση όπου υπάρχουν τα βιβλία των εκδόσεων Εν Πλω, το βιβλίο "Έλξη και Πάθος", από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε έως προ 3 εβδομάδων περίπου που το επισκέφθηκα, ΔΕΝ υπάρχει. Φαντάζομαι ότι το ίδιο συμβαίνει και στα αντίστοιχα βιβλιοπωλεία τους και στις άλλες πόλεις. Σύμπτωση; Δεν νομίζω. Μελέτησαν το βιβλίο οι Σωτηρικοί και, έχοντας γνώση του περιεχομένου του, το απέρριψαν; Η απάντηση προφανής: Όχι. Απλά δια τον φόβον των γνωστών φονταμενταλιστικών κύκλων που λυμαίνονται το διαδίκτυο (και όχι μόνο), προτίμησαν τη σιγουριά να μην το βάλουν στα βιβλιοπωλεία τους. Ίνα μη μιανθώσι...

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος εκπέμπει θερμότητα και ο σχολιαστής του Σωτήρα από την υπερβολική δόση θερμότητας έγραψε τα «θερμά» του λόγια. Ας τον συγχωρέσουμε επί τη εορτή των Χριστουγέννων.

Ανώνυμος είπε...

Επιστροφή στην γνησιότητα την Αποστολική. Οι γυναίκες να φορούν μαντήλι στην Εκκλησία και οι κληρικοί να μην έχουν μακριά μαλλιά και οι άνδρες να μην έχουν μουστάκια αλλά γένια. Α!!! και οι γυναίκες να μην μιλούν στην Εκκλησία (Κατηχητικά-Κύκλους κλπ) Να υπάρξει συνέπεια στα όσα λέει ο Απόστολος Παύλος. Γιατί οι νεοτερισμοί το έχουν παραξηλώσει το όλο σύστημα.
ΥΓ. Οι απαντήσεις του π. Β.Θ. εξαιρετικά πειστικές. Να ομολογεί πάντα την αλήθεια έστω και αν τον πολεμούν αυτοί που είναι μέσα στα κάστρα ως αδελφοί....

Ανώνυμος είπε...

τοσο μενοσ για το ΣΩΤΗΡΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

"Μη πλανασθε, ούτε πόρνοι ούτε μοιχοί, ......, ούτε αρσενοκοιται βασιλείαν Θεού ού κλρονομήσουσιν".
Το θέμα είναι καθαρά σωτηριολογικό. Δεν έχει σημασία ποιός είναι ο π. Βασίλειος και πόσες μετεκπαιδεύσεις έχει, ούτε αν ο "Σωτήρας" είναι καλός ή κακός, ούτε αν το Κράτος νομοθετεί αλλαγή φύλου στα 15.
Ο Κληρικός οφείλει να ακολουθεί και να κηρύσσει τα δόγματα της Εκκλησίας του. Αν θέλη να λέει άλλα πράγματα, ας αφήσει το ράσο και μετά ας λέει ότι θέλει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λέει ο π. Βασίλειος Θερμός διάβασα την απάντηση αλλά ο Σωτήρας πάντα έχει δίκιο. Είναι άνθρωποι που αφιερώθηκαν στον Θεό και υπηρετούν την Αλήθεια του Ευαγγελίου. Αφού τα λένε οι Θεολόγοι του Σωτήρος τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

Αριστοτεχνική απάντηση. Με το γάντι λέει πολλά. Είναι πανέξυπνος και περνά τις απόψεις του κατοχυρωμένες. Στα σημεία και στην ουσία κερδισμένος ο π. Βασίλειος. Περιμένω την απάντηση του περιοδικού όχι με γενικότητες αλλά με στόχευση.

Ανώνυμος είπε...


«Μακάρια τα παιδιά που έχουν γεννηθεί «εκ κοιλίας μητρός» άγια, αλλά μακαριότερα είναι αυτά που γεννηθήκανε με όλα του κόσμου τα κληρονομικά πάθη και αγωνισθήκανε με ιδρώτες και τα ξεριζώσανε και κληρονομήσανε την Βασιλεία του Θεού εν ιδρώτι του προσώπου.» (Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης)

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει...το σχόλιο σου 4:28....με ξεπερνάει...!!! Άφωνος....
Μα είναι δυνατόν;;;; Έλεος όμως...!!!

Ανώνυμος είπε...

Καιρό έλεγαν και έγραφαν πολλοί διάφορα στον χώρο του διαδικτύου εναντίον των θέσεως του π. Βασιλείου σχετικά με αυτό το βιβλίο. Ο πόλεμος από μέρους τους ήταν ανέντιμος. Δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση αυτή ο π. Β.Θ. με αυτή την απάντηση η οποία είναι καταπέλτης σε όσους τον συκοφαντούν. Παρακολούθησα την εκδήλωση στην Πάτρα και είναι ντροπή να λένε αυτοί που ούτε από έξω δεν πέρασαν για το επίπεδό της. Ο Κύριος είπε το έρχου και είδε ας τολμούσαν να έλθουν και να μιλήσουν. Τα πισώπλατα ανώνυμα μαχαιρώματα δεν αρμόζουν στους χριστιανούς. Αφού δεν τόλμησαν να τον αντιμετωπίσουν προσωπικά καλό θα ήταν να σιωπήσουν αυτοί που μόνιμα απουσιάζουν από κάθε δημόσιο διάλογο. Τους αρέσει ο μονόλογος μέσα στο βήμα τους και στους οπαδούς τους. Ας το καταλάβουν ότι οι καιροί πέρασαν.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η καταδίκη. Τώρα περιμένω θέση επί του φλέγοντος θέματος. Ποιά η ποιμαντική των κληρικών της Αδελφότητας σας. Αυτή πότε θα την διατυπώσει το περιοδικό;

Ανώνυμος είπε...

Από πότε ο Σωτήρας έχει το "αλάθητο"; Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι κατηγορούμε τους άλλους (τους παπικούς εν προκειμένω)κι εμείς εντελώς αβίαστα, επιπόλαια και αντιθεολογικά αποδεχόμαστε τέτοιες αντιλήψεις όταν προκειται για ΕΜΑΣ. Πάντως δεν είναι μεμονωμένη αυτή η στάση. Πολύ συχνά σε αυτούς τους κύκλους ακούς τέτοια παρόμοια: "Το είπε ο π. Τάδε ..." και αυτό είναι νόμος. Δυστυχώς ο πονηρός καραδοκεί και βρίσκει τρόπους να τρυπώνει παντού. Είναι κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

Με ανάπαυσε η απάντηση σας πάτερ. Συνεχίστε την προσφορά σας.

Ανώνυμος είπε...

Είσθε απολαυστικός διότι υπερασπίζεστε την αλήθεια και ο λόγος σας ο γραπτός και ο προφορικός έχουν το άρωμα της γνώσεως την Αγίας Γραφής σύμφωνα με την Πατερική παράδοση. Μην πτοείσθε πάτερ το μέλλον θα σας δικαιώσει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που ως τώρα έγραφαν στο διαδίκτυο σιωπούν. Τους αποστόμωσε η απάντησή σας. Την έστειλα με mail σε φίλους και γνωστούς. Οι απόψεις σας πρέπει να ακουσθούν.

Ανώνυμος είπε...

Διαδικτυακο λιτσαρισμα.Ακριβως ετσι το βρισκω και εγω! Το ζητουμενο ειναι πως ακουνε τα αυτια την πειρα των υψηλων ,που τετοια αυτια εχουν οι περισσοτεροι,οταν αδυνατουν να δουν μεσα απο το μυστηριο της διδασκαλιας, επειδη δυσκολευονται να αποδεχτουν ο,τι θεσπιστηκε αγιοπνευματικα κ κοροιδευουν αυτο που ακουσαν γιατι μερικες αληθειες τους φαινονται τοσο δυσκολομεταχειριστες,που φθανουν κ στο σημειο να κοροιδευουν οσους ειδαν κ ακουν πλεον καθαρα κ καποιοι αλλοι που βλεπουν,δεν ανεχονται τον ασθενη ουτε κ το γιατρο δεν αργουν να δυσφημιζουν,νομιζοντας πριν καλα καλα επεξεργαστουν τα οσα ειπε η εγραψε ουτε διαλογο ειναι σε θεση να κανουν αν κ οι ιδιοι ισως τα ιδια αυτια ειχαν καποτε,μονο θελουν να δημιουργουν θορυβο.Βεβαιως κ το πραγμα δεν ειναι ευκολο.Ο Κυριος μιλουσε με παραβολες σε οσους αδυνατουσαν να καταλαβουν,στους μαθητες του εξηγουσε βαθυτερα.
Δεν μου αρεσουν εκφρασεις οπως ακουω σε αλλα ιστιολογια .Οταν κληθεις σε τραπεζι,δεν θα περιμενες κ τον αλλον που αργησε;
Ο τιτλος του εργου,ειναι της εποχης. Δεν ξερω η ιστορια θα αποφανθη καποτε.Δεν ψαχνω ενοχους,Τον Χριστο αναζητω και για τους πλησιον δια της κατηχησεως και οχι δια της συγχυσεως.
''δικο μου εργο ειναι να τα λεω ειπε καποιος αγιος,δικο σου εργο ειναι να εχεις την καλη προθεση να ακουσεις και Του Θεου εργο ειναι να κανει τελεια τη σωτηρια.Διοτι τελειος πιστος μπορεις να γινεις εαν δωσεις ολη την καρδια σου στον Χριστο.''
Ομως επειδη υπαρχουν θεωρηματα και η πλανη διαχεεται παντου,χρησιμο ειναι να λεμε την αληθεια,εαν ελπιζουμε σε αιωνια πραγματα.
Τα ζηηματα αυτα θελουν μεγαλη προσοχη,στου πως θα απορριψει κανεις τις κηλυδες των παθων με την εξομολογηση,με τον βιο τον χριστιανικο,με τη νηστεια [το κατα δυναμιν]με την προσευχη κ με την φιλανθρωπια κ τα εργα μετανοιας ετσι ωστε να ενερησει η Χαρις!
Τα βιβλια του π.Βασιλειου δεν τα εχω διαβασει.Σιγουρα ειναι η εποχη τετοια που χρειαζεται πολλη προσοχη .
Ποιος ομως ειναι ο βασιλευς της Δοξης;Καθεται πανω σε γαιδουρακι η σε αρμα;
Αν Τον γνωριΖαν θα Τον σταυρωναν;Α Κρν 2-8]

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα την απάντησή σας η οποία και με ικανοποίησε. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το επίπονο έργο σας και την τόλμη σας να συγγράψετε ένα τέτοιο πόνημα για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει ως γονείς. Άκουσα την παρουσίαση και διαπίστωσα ευπρέπεια από όλους τους ομιλητές και σοβαρή αντιμετώπιση από την δική σας πλευρά πατέρα Βασίλειε. Έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς και τελευταία την πολεμική εναντίον σας. Θα επαναλάμβανα τους λόγους νομίζω του Κολοκοτρώνη πως πέτρες πετούν στην καρύδια που έχει καρύδια. Για όλα όσα κάνετε πάτερ σας ευχαριστούμε. Οι Θεολόγοι του Σωτήρα βλέπουν το θέμα από μακριά εμείς ως γονείς από κοντά. Με ευχαριστίες
Μ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Την παρακολούθησα και εγώ διαδικτυακά μετά τον θόρυβο-διαφήμιση του περιοδικού ΄΄Σωτήρ΄΄ την εκδήλωση αυτή. Άκουσα για ένα ποιό συνοπτικό βιβλίο από τον π. Βασίλειο. Επιθυμώ να πληροφορηθώ πότε θα κυκλοφορήσει για να το αναζητήσω. Με ενδιαφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει τη σφιγκα σφίγγεται...και όποιος οποιος τη μύγα μυγιαζεται...δεν υπάρχει πιο ορθόδοξο περιοδικό από το "ΣΩΤΗΡΑ"..δεν καταλαβαίνω αυτούς που υποστηρίζουν ή τον ένα ή τον άλλο..εχουν κάτι να χωρισουν;;Αλλά για να απαντάει ο π.Βασιλειος χωρίς να τον ονομάσουν..καποιος νιώθει τύψεις..

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος παραπέμπει
«(επί τη ευκαιρία, ας ρίξετε μια ματιά και στο σχόλιο της 8ης Δεκεμβρίου, 11.18 μ.μ).»
Έριξα μια ματιά στο σχόλιο το οποίο γράφει
«Ανώνυμος είπε...
Την διαφήμιση-δυσφήμηση σήμερα την παρέλαβαν άλλοι. Κρίμα διότι κάποτε είχαν μια ευπρέπεια στην κριτική τους και στα γραφτά τους. Τώρα νέοι διευθυντές νέα νοοτροπία. Δεν γράφω ονόματα αφού και αυτοί ανώνυμα έγραψαν….
Ακροατής της εκδήλωσης και αναγνώστης του περιοδικού με το νέο ήθος…
8 Δεκεμβρίου 2017 - 11:18 μ.μ.».
Με προβλημάτισε αυτό το σχόλιο. Θα παρακαλούσα να το προσέξουν και στον Σωτήρα. Υπάρχει μια ιστορία ετών. Θα τους παρακαλούσα να μην παρεκκλίνουν της πορείας των. Αν δεν παρεκκλίνουν και συνεχίζουν την πεπατημένη ζητώ συγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά που γράφεις 10.23 μ.μ. φταίει που απαντά με σεβασμό και παρρησία ο π. Βασίλειος; Γράφεις ότι απαντά χωρίς να τον ονομάζουν μα τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Τον ζωγράφισαν πλήρως και τον κτύπησαν άνανδρα και αυτός με την ευγένεια που διαθέτη απαντά. Δεν θα κριθεί εδώ το αν υπάρχει πιο ορθόδοξο περιοδικό από τον "ΣΩΤΗΡΑ" σου το λέω και εγώ ότι είναι ΟΡΘΟΔΟΞΟ αλλά θα κριθεί αν στον σχολιασμό του υπήρχε η χριστιανική δεοντολογία. Το βιβλίο του παπά Θερμού, ούτε το διάβασα, ούτε θα το διαβάσω, διότι το θέμα δεν με αφορά. Την παρέμβαση όμως αυτή του περιοδικού την καταδικάζω διότι μου θύμισε τις κατινιές κοσμικών κυριών που θάβουν με αρχοντιά όσες βάλουν στο μάτι.

Ανώνυμος είπε...

Το περιοδικό μέχρι στιγμής πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένο. Στα περισσότερα από όσα γράφει έχει άδικο. Για να μην πω ότι βλέπω και ένα πάθος από μέρος του εναντίον του πρώην ομαδόπουλου τους.

Ανώνυμος είπε...

Που θα γίνει η επόμενη παρουσίαση π. Βασίλειε. Σας παρακαλώ να προγραμματισθεί και να ανακοινωθεί για να δουν οι πολέμιοι σας ότι ο λόγος του Θεού δεν μπορεί να δεθεί με σχόλια του ποδαριού.

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη απάντηση θα ήταν η περιφρόνηση από μέρους σας π. Βασίλειε. Γιατί να χάνετε τον χρόνο σας με απαντήσεις σε ανθρώπους που κατέχουν το αλάθητο; Τα πάντα γνωρίζουν αυτοί και την αλήθεια κατέχουν εμάς μας θεωρούνε δευτέρας και τρίτης ποιότητας. Ας ζουν στον κοσμάκη τους με τον κόσμο τους.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι δεν αναφέρει το όνομά του είναι το πρόβλημα φίλτατε 10:23 και όχι το αντίθετο που πιστεύεις...επί της ουσίας ο ΣΩΤΗΡΑΣ θα απαντήσει;;; Έχει διαβάσει κάνεις από τους θεολόγους τους το εν λόγω βιβλίο; κάποιο πουλάκι μου είπε ότι κάποιος το διάβασε και δεν βρήκε κάτι το μεμτό...αληθεύει; κι αν ναι...τότε πώς εξηγείται αυτό το σχόλιο που δημοσίευσαν; σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά .... Ξέρετε...υπάρχει και η λέξη "συγγνώμη"...δεν ειναι κακό να αναγνωρίζουμε κάποιο σφάλμα μας...κανείς δεν είναι αλάνθαστος...ούτε ακόμα και ο ΣΩΤΗΡΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος Θερμός τρέχει με Ferrari και οι άλλοι με ποδήλατο του 60.

Ανώνυμος είπε...

Τα άλλα ιστολόγια τα αντιθερμικά δεν αντιδράσανε ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

κ. Αναστάσιε θέλω να μας πεις τον αριθμό των επισκέψεων σε αυτή την ανάρτηση. Στο facebook που έκανα ανάρτηση μπήκαν ως τώρα σε μένα 387 (μου αρέσει 295 τέλειο 88 λυπάμαι 4). Το είδα ως θέμα παρουσίασης σε πολλούς φίλους μου. Ο π. Βασίλειος Θερμός είναι αγαπητός. Τον πάω με χίλια και η απάντησή του ήταν σούπερ.

Ανώνυμος είπε...

Με θλίψη διαπιστώνω ότι οι χριστιανοί άλλα δείχνουν… άλλα κάνουν… άλλα ακούνε… και άλλα γράφουν….
Το συμπέρασμα γράφτους και εσύ παππούλη μου.

Ανώνυμος είπε...

Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο που παλεύουν με τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Η πραγματικότητα είναι πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ασθενείς, και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη χρειάζεται θεραπεία σε κάποιο τομέα της ψυχής του. Ασθενής είναι και ο λαίμαργος, ο γυναικάς, ο εγωιστής, ο νάρκισσος, ο οργίλος, κλπ... Η Εκκλησία προσκαλεί όλους τους ανθρώπους στο πνευματικό της ιατρείο να θεραπευθούν. Όσοι θέλουν, καλούνται να αγωνισθούν ενάντια σε όσα πάθη τους υποδουλώνουν. Και όσοι ομοφυλόφιλοι δεν καταφέρουν να σωθούν, δεν θα είναι από την ομοφυλοφιλία...

Ανώνυμος είπε...

Το ότι ένιωσε την επιθυμία να λύσει το θέμα αυτό με δημόσιο διάλογο δείχνει τον εγωισμό του ο π.Θερμός. Τουλάχιστον αυτό μου βγάζει εμένα. Ας έστελνε ιδιωτική επιστολή στον Σωτήρα και να μην έκανε όλο αυτό που μόνο κακό κάνει. Δίκιο άδικο δεν ξέρω αν έχει στο θέμα συγκεκριμένα αλλά σίγουρα περισσότερο εγωισμό και έπαρση απ τους σωτηρικούς σίγουρα έχει.

Καλή μετάνοια και ταπείνωση σε όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα Βασίλειε,εάν δευτερολογήσετε, θα ήθελα να απαντήσετε σε δύο ερωτήματα:
1. η ομοφυλοφιλία ανήκει μόνο στα δεινά ή και στα δεινά αμαρτήματα;
2. Γιατί παραλείψατε να απαντήσετε στην επισήμανση του ΣΩΤΗΡΟΣ για τα Σόδομα;
( Στον ΙΕΖΕΚΙΗΛ κεφ ΙΣΤ στίχ.49-50 γράφεται ο λόγος της καταστροφής:αμάρταναν καυχώμενοι...)
Πατέρα Βασίλειε ως ιερέας είστε, πρέπει να είστε εκφραστής του νόμου του ΘΕΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Αναστάσιε ζητώ συγγνώμη για την ανωνυμία μου, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας.....!
Είμαι πεπισμένος οτι οι εκκλησιαστικές οργανώσεις, προκαλούν περισσότερη ζημιά, παρά όφελος. Ας μου απαντήσει κάποιος, γιατί οι γνωστές οργανώσεις "ΣΩΤΗΡ" και "ΖΩΗ" είχαν διαφορές; Δίδασκε η μια κάτι διαφορετικό από την άλλη;
Γιατί π.χ. υπάρχουν τόσες οργανώσεις στη πόλη μας;
Τι διαφορερικό προσφέρουν, από αυτό που προσφέρει ο Επίσκοπος και οι ιερείς του;
Το μονο που δεν αποδέχομαι είναι να μου απαντήσει κάποιος ότι "...λαμβάνουν την ευλογία του Επισκόπου..."!!!
Ο Αγιος Θεός, ας με συγχωρέσει....

Ανώνυμος είπε...

Από την άλλη 12.49 θα σου έλεγα και εγώ γιατί ο Σωτήρας δεν έστειλε μια προσωπική επιστολή στον π. Βασίλειο Θερμό από το να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του για μια εκδήλωση στην οποία δεν συμμετείχε. Το διαδίκτυο έχει εκατοντάδες εκδηλώσεις γιατί δεν παρεμβαίνει σε όλες ο Σωτήρας;
Κάλλιστα έπραξε ο π. Βασίλειος και απάντησε αφού δημόσια και με απρεπή τρόπο τον έθιξαν. Αν δε απαντούσε τότε εσύ ο ίδιος θα έλεγες ότι δεν απαντά διότι έχει την φωλιά του λερωμένη.
Η μετάνοια και η ταπείνωση ας είναι και από τις δύο πλευρές και περισσότερο από αυτή που άρχισε….

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 12,49
όποτε εξυπηρετηθείς μου δανείζεις σε παρακαλώ το εγωιστόμετρο; Είναι ακριβείας απ ότι βλέπω Α και καλή μετάνοια(έτσι σαν φιογκος στο δωράκι)

Ομοφυλοφιλία.gr είπε...

Φοβούμαι ότι η βάση των παρεξηγήσεων είναι κυρίως θέμα ορολογικό. Η Αγία Γραφή δεν αναφέρεται πουθενά στην ομοφυλοφιλία ως κατάσταση, αλλά στην αρσενοκοιτία ως πράξη. Καλό είναι να κάνουμε επιμελώς τη διάκριση αυτή, για να είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι θέσεις που υποστηρίζουμε. Αλλιώς οι τοποθετήσεις μας εκατέρωθεν θα οδηγούν σε σύγχυση. Περισσότερη ανάλυση στο https://omofylofilia.gr/2015/08/γιατί-ομοφυλοφιλία-δεν-είναι-αμαρτία/

Ανώνυμος είπε...

Μου προξενεί εντύπωση αυτό που λέει π. Βασίλειος, ότι δηλαδή ο απόστολος Παύλος είναι ένα "παιδί της εποχής του" και συνεπώς ασπάζεται τις ιδέες της εποχής του περί της ομοφυλοφιλίας, λες και ο π. Βασίλειος δεν είναι "παιδί της εποχής του" και δεν είναι επηρεασμένος από τις "μοντέρνες" θεωρίες περί της ομοφυλοφιλίας!

Ανώνυμος είπε...

Ιδιωτικά απαντά κανείς σε κατηγορίες που του απευθύνονται επίσης ιδιωτικά.
Σε δημόσιες κατηγορίες απαντά κανείς δημόσια.
Ο Χριστός και ο απόστολος Παύλος απαντούσαν ιδιωτικά στις κατηγορίες που τους προσήπταν οι Φαρισαίοι και οι ιουδαΐζοντες, αντίστοιχα; Ήταν και εκείνων οι δημόσιες απαντήσεις ένδειξη θιγμένου εγωισμού και προκαλούσαν σκανδαλισμό;
Ναι,καλή μετάνοια σε όλους μας.
Και πριν ακόμα από αυτή, ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ!...

Ανώνυμος είπε...

Οποιος συμπορευεται με το πνευμα της εποχης, λαμβανει "ευγε" και "συγχαρητηρια".
Οποιος θελει να ακολουθη τις παραδοσεις, λαμβανει περιφρονηση και απαξιωση.
Μεγαλο αγωνα κανουν οι ΜΚΟ, οι Συλλογοι ομοφυλοφιλων, οι LGBT, οι συμμετεχοντες στα gay - pride, οι προσφευγοντες στα Ευρωπαικα Δικαστηρια για να αναγνωρισουν "γαμο" και "υιοθεσια" παιδιων.
Ας ελπισουμε οτι δεν θα βρεθουν κληρικοι να τους υποστηριξουν.

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση του π. Βασιλείου με κάλυψε. Νομίζω ότι διευκρίνισε όλα όσα του πρόσαψε το σχόλιο του περιοδικού. Το ζήτημα είναι σοβαρό και θα πρέπει η Εκκλησιαστική ηγεσία να το συζητήσει και να βρει μια ποιμαντική. Οι πειραματισμοί διαφόρων κληρικών πνευματικών μεμονωμένα δεν προσφέρει λύση στο ακανθώδες πρόβλημα. Με το να εθελοτυφλεί η Εκκλησία κακό προσφέρει. Ο π. Θερμός με τις δυνάμεις του προσπάθησε και προσπαθεί να ανοίξει δρόμο ποιμαντικό αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι τρικλοποδιές που του βάζουν δεν βοηθούν. Οι καταγγελίες είναι εύκολες οι θέσεις δύσκολες. Παρακαλώ και εγώ την αδελφότητα που έχει προσφέρει πολλά επί 100 χρόνια να το δει το θέμα όχι αφοριστικά άλλα με συμπόνια να κάνει σύναξη των πνευματικών της και να προτείνει κάτι. Αφού δεν το τολμά η διοικούσα Εκκλησία ας αναλάβει πρωτοβουλία αυτή. Τέλος οφείλω να καταθέσω εδώ ότι αυτό το κείμενο της αδελφότητας με στενοχώρησε. Δεν το περίμενα γνωρίζοντας την διάκριση των μελών της και ιδικά των ευλαβών κληρικών της.
π. Γ.

Ανώνυμος είπε...

Παίρνω αφορμή από αυτά που έγραψε ο π. Γ για να γράψω και εγώ ότι είναι από τα φλέγοντα θέματα τα οποία όλο και συχνότερα τα συναντώ στην ιερά εξομολόγηση. Είναι εύκολο να μιλάς γενικά δύσκολο να αντιμετωπίζεις το πρόβλημα με κάποιον ή κάποια που κάνει αγώνα και ζητά την συμπαράσταση και την βοήθεια της ποιμένουσας Εκκλησίας. Συλλαμβάνω το εαυτό μου πολλές φορές να πρώτη το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε» . Αυτός ο αυτοσχεδιασμός όμως αδελφοί και πατέρες έχει να κάνει με έναν αδελφό που είναι μια ιδική προσωπικότητα και περιμένει την βοήθεια της Εκκλησίας. Οι αφορισμοί των ομοφυλοφίλων στα κηρύγματα είναι εύκολοι αλλά όταν αυτά τα παιδιά του Θεού καταφεύγουν στην Εκκλησία δια της Εξομολογήσεως τα πράγματα αλλάζουν. Κρίνω το εαυτό μου ανεπαρκή να βοηθήσω. Ζητώ τον φωτισμό του Θεού αλλά θα επιθυμούσα να δω και ποια η στάση της Εκκλησίας στο σύγχρονο αυτό θέμα.
Ιερέας

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα το ότι κτυπούν έναν εργάτη της Εκκλησίας που με τις γνώσεις του προσπαθεί να συμβάλει στο μέγα αυτό ζήτημα. Να σταματήσουν οι πολεμικές και να συνασπιστούν όλοι για να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος. Ο παπά Βασίλης προσπαθεί και κατέθεσε τον οβολό του οι άλλοι καλό θα κάνουν αν δεν μπορούν να καταθέσουν κάτι τι να σταματήσουν τον πόλεμο που μου θυμίζει τους διαχρονικούς φαρισαίους που πολεμούν οτιδήποτε το καλό.

Ανώνυμος είπε...

Την παρακολούθησα την παρουσίαση μετά από την γκρίζα διαφήμιση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για να την αξιολογήσω και εγώ και την είδα σε υψηλό επίπεδο από τους παρουσιαστές αλλά και από τους ακροατές που έλαβαν μέρος. Χαμηλού επιπέδου η κριτική του περιοδικού. Δεν θέλω να κατεβώ στο επίπεδο αυτού που έγραψε το απαράδεκτο σχόλιο. Συγχαίρω όλους όσους συμμετείχαν και θα ευχόμουν σε παρουσιάσεις βιβλίων να υπάρχει αυτό το υψηλό επίπεδο παρουσιαστών και συμμετεχόντων.

Ανώνυμος είπε...

Τσούζει η απάντηση του π. Θερμού και γιαυτό την έχουν αποκλείσει άλλα ιστολόγια. Τώρα ποιούν την πάπια γιατί δεν τους συμφέρει να ακουστή ο αντίλογος η άλλη άποψη. Θέλουν τα γνωστά μονόπαντα ιστολόγια να περνούν τις δικές τους απόψεις. Κρίμα διότι τελικά δεν αναζητούν την αλήθεια αλλά μόνο της επιβεβαίωση των αλάθητων απόψεών τους. Ότι και αν κάνουν ο λόγος του Θεού δεν μπορεί να μποϊκοταριστεί υπάρχουμε και εμείς ο πιστός λαός για να την διαδώσουμε μέσα από τα δικά μας μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα για όλους μας, να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας την έννοια της θεοπνευστίας της Αγίας Γραφής.
Είναι άραγε ο,τιδήποτε υπάρχει στις Γραφές εμπνευσμένο από το Πνεύμα το Άγιο;
Υπάρχει θεοπνευστία ακόμα και στο γράμμα της παραμικρής διατύπωσης, ακόμα και στα σημεία στίξης;
Έδρασε ο Παράκλητος, όπως χαρακτηριστικά έλεγε κάποιος ιεροκήρυκας, σαν κάποιον που πιάνει το χεράκι ενός μικρού παιδιού και γράφει, οπότε φαινομενικά τα γραπτά είναι του παιδιού ενώ, ουσιαστικά, είναι του ενήλικου που έπιανε το χεράκι του;
Η επιφοίτηση του Πνεύματος του Αγίου και η επενέργειά Του, τόσο στους Αποστόλους, όσο και στους Αγίους, τους ισοπεδώνει τις προσωπικότητές τους και τους καθιστά άβουλα όργανά Του;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ! Η ισοπέδωση της προσωπικότητας είναι ο τρόπος επενέργειας των πονηρών πνευμάτων, όταν αυτά εισέλθουν και κυριαρχήσουν στον άνθρωπο. Όχι του Πνεύματος του Αγίου, που σέβεται την ελευθερία και την προσωπικότητα του ανθρώπου και δεν την καταργεί, καθιστώντας τον ένα άβουλο ενεργούμενό Του! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Παράκλητος αποκαλύπτει στον ιερό συγγραφέα ή τον Άγιο θεολογικές αλήθειες, προφανώς αιώνιες και αναλλοίωτες, χωρίς ωστόσο να ενδιαφέρεται να αναιρέσει ταυτόχρονα επικαιρικές κοινωνικές ή επιστημονικές δοξασίες, οι οποίες αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων και, ασφαλώς, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη θεοπνευστία των ιερών κειμένων. Τέτοιου είδους δοξασίες είναι η διατήρηση μακριάς κόμης από τις γυναίκες, η κάλυψη της κεφαλής τους κατά τις λατρευτικές συνάξεις, η απαγόρευση της ομιλίας τους σε αυτές κ.λπ., ΚΑΙ η απλουστευτική και μονοσήμαντη θεώρηση της ομοφυλοφιλίας ως εκούσιας επιλογής κάποιου, στην κατεύθυνση της μανιώδους και αχαλίνωτης αναζήτης σεξουαλικής ηδονής!

Ο π. Βασίλειος Θερμός, προτού γράψει το 650 σελίδων βιβλίο του "Έλξη και Πάθος: μια διεπιστημονική προσέγγιση της Ομοφυλοφιλίας", διεξήλθε μια αχανή διεθνή διακλαδική επιστημονική βιβλιογραφία, η οποία και παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, καταλαμβάνοντας περίπου 35 σελίδες (!) αν κάτι μας λέει αυτό... Παραθέτει ό,τι πιο αξιόλογο διέκρινε στις έρευνες και τα συμπεράσματα, τόσο των πιο συντηρητικών, όσο και των πιο φιλελεύθερων επιστημόνων. Ο αναγνώστης έχει τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβει κριτικά όλες τις παρατιθέμενες απόψεις, άλλοτε συμφωνώντας και άλλοτε διαφωνώντας με κάποιες από αυτές. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο π. Βασίλειος, παραθέτοντας όλες τις απόψεις, ΔΕΝ επιδιώκει να κατευθύνει προς μια ορισμένη κατεύθυνση τα συμπεράσματα των αναγνωστών του, αν και η δική του τοποθέτηση, είναι συχνά ευδιάκριτη και, τελικά, τοποθετείται και ο ίδιος.

Το σημαντικό είναι πως, όπως τονίζει και στον πρόλογο του βιβλίου, επιχειρεί να τοποθετηθεί θεολογικά, έχοντας προηγουμένως λάβει υπ' όψιν του τι ισχύει σήμερα επιστημονικά για την ομοφυλοφιλία. Νομίζω πως αξίζει, στο σημείο αυτό, να τονίσουμε, πως κάτι ανάλογο ισχύει και για άλλα σημαντικά θέματα. Με χαρακτηριστικότερο αυτό της Πτώσης των πρωτοπλάστων και της συνεπακόλουθης φθοράς που υπεισήλθε σε ολόκληρη τη Δημιουργία του Θεού: πριν την Πτώση υπήρξε σύμπασα η Κτίση σε μια παραδείσια κατάσταση αφθαρσίας, από την οποία απουσίαζε ο θάνατος και μόνο μετά την Πτώση εμφανίστηκε με τη μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα, όπως πιστευόταν επί αιώνες, και αποδεχόταν και οι μεγάλοι ερμηνευτές της Γραφής και Πατέρες της Εκκλησίας;

Από την προσωπική μου εμπειρία, καλώ όσους έχουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, να μπουν στον κόπο να μελετήσουν το βιβλίο του π. Βασιλείου Θερμού και τότε θα διαπιστώσουν εξ ιδίας πείρας πόσο σοβαρές και βάσιμες είναι οι αιτιάσεις των εύκολων επικριτών του, που ΔΕΝ διάβασαν το βιβλίο...

Ανώνυμος είπε...

"Δεν θα συνουσιαστείς με άντρα, όπως συνουσιάζεσαι με γυναίκα. Είναι βδέλυγμα" (Δευ. 18:22)

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΗ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ.ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ.

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ ωραίο το σχόλιό σου 14/12/17 12:20. Πολύ σωστά τα θέτεις. Ελπίζω και εύχομαι απ' όλη αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε να βγει Επιτέλους κάτι καλό. Τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους τους σκέπτεται κανείς; είναι τραγικό να παίζουμε με την αγωνία τους. Ας βάλουμε λίγο τον εαυτό μας στη θέση τους. Ρο παιδί μας, τον αδελφό μας κλπ. Αυτό που λείπει ειναι η ΑΓΑΠΗ. Λίγο αγάπη να είχαμε όλα θα είχαν λυθεί. Αγαπάτε Αλλήλους.

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν έχει βρεθεί κάποιο γενετικό υπόβαθρο για την ομοφυλοφιλία, παρόλα αυτά, οι όποιες "κληρονομικές" τάσεις, ροπές και έξεις, δεν μπορούν να θεωρηθούν αναπόδραστες για τον άνθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος Θερμός ομιλεί απλά και κατανοητά. Γιατί μια μικρή μερίδα συνανθρώπων μας χριστιανών δεν μπορούν να τον καταλάβουν και παραποιούν τα όσα με τόση απλότητα εκφράζει.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι από αυτούς 12.20 που δεν διάβασαν το βιβλίο και γι’ αυτό σιωπώ. Άκουσα την παρουσίαση και ενθουσιάστηκα από τα όσα είπαν εκεί. Χωρίς να γνωρίζω νομίζω ότι αυτός που κρίνει τον π. Βασίλειο όχι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο αλλά ούτε το έχει ξεφυλλίσει. Μετά από τα όσα άκουσα από τον δεύτερο παρουσιαστή της εκδήλωσης και από αυτά που εσύ έγραψες σε πληροφορώ ότι το απόγευμα θα πάω να αγοράσω το βιβλίο. Όχι για να κοσμήσει την βιβλιοθήκη αλλά για να το μελετήσω. Θα μου πάρει βέβαια χρόνο πιστεύω από εσωτερική πληροφόρηση ότι θα ωφεληθώ.
Όσο για τον π. Βασίλειο θα του έλεγα «άστους να λένε» μην τον επηρεάζουνε οι πολέμιοι αλλά να συνεχίζει την προσφορά του όλοι εμείς έχουμε ανάγκη να πάρουμε από τα χαρίσματα που πλουσιοπάροχα του χάρισε ο Θεός και αυτός τα αξιοποιεί.

Ανώνυμος είπε...

Μα ήταν δυνατόν να το έχουν στο βιβλιοπωλείο τους οι σωτηρικοί (13 Δεκ. 12:31 μ.μ.). Αυτά τα βιβλία κάνουν τζιζ και τα αποφεύγουν ως ο διάβολος το λιβάνι. Για αυτούς είναι αμαρτία μόνο να δουν βιβλία με τέτοια θέματα όχι να τα προβάλουν σε προθήκες και να τα διαδίδουν. Στα βιβλιοπωλεία τους υπάρχει επιλογή. Μόνο αν έχουν την έγκριση το πουλούν. Εδώ δεν έχουν βιβλία που έχουν γράψει συνεργάτες τους. Άστα να πάνε… νυχτερίδες και αράχνες….

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι δυνατόν να δεχθή κανείς ότι είναι "επικαιρική δοξασία", σαν την μακριά κόμη, "η θεώρηση της ομοφυλοφιλίας, ως εκούσιας επιλογής .....αναζητησης σεξουαλικής ηδονής", όπως αναφέρει ο 12 - 20.
Οταν η μόνιμη και διαχρονική (όχι επικαιρική) παράδοση της Εκκλήσίας καταδικάζει ως Φιληδονία την "μανιώδη και αχαλίνωτη αναζήτηση σεξουαλικής ηδονής", ακόμη και όταν αυτή γίνεται μεταξύ ετεροφύλων, (όπου η έλξη είναι φυσιολογική), είναι δυνατόν να μήν καταδικάση διαχρονικά την αναζήτηση ομοφυλοφιλικής ηδονής ?

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι ο «Νεονικολαϊτισμός» θέριεψε στην Εκκλησία της Ελλάδος και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Ιερά Σύνοδο, πριν μεταδοθεί η «μόλυνση» και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 12:03 π.μ. ο Νόμος του θεού δεν προσαρμόζεται ανάλογα με τα Like της κάθε εποχής.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι έχεις δίκιο αδελφέ 4-19, είναι αστείο το επιχείρημα του πατρός Βασιλείου που ταυτίζει την μακριά κόμη και την χρήση της μαντίλας με τις ηθικές παρεκτροπές.

Ανώνυμος είπε...

«Αλλά και εάν ημείς, ή άγγελος εξ ουρανού ευαγγελίζηται υμίν παρ' ο ευηγγελισάμεθα υμίν, ανάθεμα έστω.» (Γαλ. α,8)

Ανώνυμος είπε...

αν ο σωτηρας εχει αδικο, εχω την πεποιθηση οτι θα ταπεινωθει και θα το διορθωσει. αν ο σεβαστος π. βασιλειος φτανει στο ορθο τερμα, αλλά μεσα απο δρομακια και απο ατραπους υψηλης σκεψεως, ας δεχτει οτι κάποιοι αδελφοί του που εργαζονται στον ίδιο με αυτον αμπελώνα δεν μπόρεσαν να τον ακολουθήσουν στο πέταγμά του. καλά εκανε νομίζω και απολογηθηθηκε με τη ευγενική επιστολή,ας τους αγκαλιασει και να συνεχισει το πεταγμα του! για το θεο δυλευουμε και αυτος ειναι που εταζει καρδιας και νεφρους

Ανώνυμος είπε...

Να μην επανερχόμαστε στα ίδια. Ο νόμος του Θεού πράγματι δεν μεταβάλλεται. Όχι όμως και η ερμηνεία του, ιδίως όταν το λεκτικό του περίβλημα, δηλαδή ο τρόπος διατύπωσης και έκφρασής του, αποτελούν συνάρτηση των κοινωνικών και κοσμολογικών δεδομένων της εποχής, τα οποία, όπως απέδειξε η εμπειρία των παρελθόντων αιώνων, ναι, μεταβάλλονται! Και ο ίδιος ο Χριστός άφησε να εννοηθεί το ίδιο πράγμα, όταν έλεγε: "τὸ πνεῦμά ἐστι τὸ ζωοποιοῦν, ἡ σὰρξ οὐκ ὠφελεῖ οὐδέν" (Ιω. 6,63), όπου "πνεύμα" το περιεχόμενο του λόγου του Θεού και "σαρξ" ο τρόπος της λεκτικής του διατύπωσης. Πιο λιανά δεν γίνεται. Όποιος δεν εννοεί να καταλάβει, ας μη καταλάβει.

Ανώνυμος είπε...

Ας γράφουν και ας λένε ότι θέλουν ο π. Βασίλειος Θερμός ως καλός κληρικός προσφέρει την αγάπη του και την γνώση την επιστημονική, ιατρική, θεολογική, ποιμαντική κλπ. σε όλους μας. και είμαστε πολλοί αυτοί που τον αγαπούμε και τον έχουμε στην καρδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, αγαπητέ 9 - 17, όταν ο Απόστολος Παύλος λέγει ότι, οι αρσενοκοίται δέν θα κληρονομήσουν την Βασιλεία του Θεού, η σύγχρονη ερμηνεία με τα "κοινωνικά και κοσμολογικά δεδομένα" της σημερινής εποχής, λέγει ότι θα την κληρονομήσουν ?

Ανώνυμος είπε...

Κρυστάλλινος ο λόγος ο θεολογικός και επιστημονικός του σεβαστού π. Βασιλείου Θερμού. Η εδώ απάντησή του δείχνει και το άρτιο του χαρακτήρα του. Έδωσε με πληρότητα απαντήσεις στην αδικαιολόγητη επίθεση της Αδελφότητας του Σωτήρος προς το πρόσωπο του.

Ανώνυμος είπε...

Η σύγχρονη ερμηνεία με τα "κοινωνικά και κοσμολογικά δεδομένα" της σημερινής εποχής δεν θεωρεί υπεραπλουστευτικά και μονοσήμαντα, όπως πριν 2000 χρόνια έως και πριν λίγες δεκαετίες, ότι η ομοφυλόφιλη έλξη είναι εκούσια επιλογή ενός μανιώδους και ακόρεστου ηδονοθήρα, ο οποίος θεωρεί ότι οι γυναίκες πλέον δεν του παρέχουν αρκετή δόση σεξουαλικής ικανοποίησης και επομένως στρέφεται στους άνδρες (αντίστοιχα στις γυναίκες). Πώς λοιπόν ερμηνεύεται το φαινόμενο; Η απάντηση στο βιβλίο του π. Βασιλείου. Απλά εδώ θα αναφέρω ότι πρόκειται για πολυσύνθετο φαινόμενο και δεν υπάρχει μία, αλλά διάφορες μορφές ομοφυλοφιλίας. Αν λοιπόν ΔΕΝ πρόκειται για συνειδητή επιλογή, τότε το συγκεκριμένο χωρίο που αναφέρετε, υποχρεούμαστε εκ των πραγμάτων να μην το γενικεύσουμε σε όλους ανεξαιρέτως τους ομοφυλόφιλους. Επειδή ακριβώς ΚΑΝΕΙΣ δεν ισχυρίζεται ότι το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας είναι συμβατό με το θέλημα του Θεού, γι' αυτό και προκύπτει ποιμαντικό πρόβλημα με όσους ομοφυλόφιλους πιστεύουν στο Θεό, δεν επιθυμούν να κόψουν τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και η έλξη τους δεν αποτελεί συνειδητή τους επιλογή. Αν τώρα εσείς εξακολουθείτε να επιμένετε ότι όλα είναι απλά και η όλη συζήτηση περιττή και εκ του πονηρού, συνεχίστε να ορθοτομείτε το λόγο του Θεού κατά την κρίση και τη συνείδησή σας.

Ανώνυμος είπε...

Έλπίζω ότι το εκλεκτό περιοδικό δεν θα ανταπαντήσει στον π.Βασίλειο πέφτοντας στο "επίπεδο" των περί "μαντίλας" επιχειρημάτων του τελευταίου...

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο π.Βασίλειος Θερμός στο βιβλίο "Χριστιανική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις", εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ, τα εξής: «Ὅλα τὰ πάθη διακρίνονται ἀπὸ μικρὴ ἢ μεγάλη ἐγωκεντρικότητα, ἡ ὁποία ἐμποδίζει τὴν ἀγάπη. Πῶς μποροῦμε νὰ καταλογίσουμε ἐγωκεντρικότητα σὲ ἕναν ὁμοφυλόφιλο, ὁ ὁποῖος ἀγαπᾶ τὸν σύντροφό του μὲ πιστότητα καὶ ἀφοσίωση; Καὶ σὲ ἀντίθεση μὲ τὰ ἐκκλησιαστικὰ στερεότυπα, αὐτοὶ ὑπάρχουν […] Ἡ πνευματικὴ ἔννοια τοῦ πάθους δὲν μπορεῖ νὰ χρησιμεύσει γιὰ νὰ ἀποδώσει τὴν ἀνθρωπολογικὴ πραγματικότητα τῆς ὁμοφυλοφιλίας. […]» (σελ. 158- 159).
Αν η πνευματική έννοια του πάθους δεν μπορεί να χρησιμεύσει για να αποδώσει την ανθρωπολογική πραγματικότητα της ομοφυλοφιλίας τότε ποια η αξία και η χρησιμότητά της;
Ποια η οντολογική σημασία της και ποιες οι συνέπειες για την πνευματική ζωή των πιστών; Ποια η σωτηριολογική της διάσταση;
Είναι ορθόδοξη θεολογική τοποθέτηση αυτή από την πλευρά του συγγραφέα;

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι κομπλεξικοί που υπήρξαν παιδιά του Σωτήρα βγάζουν τώρα τα κόμπλεξ τους και κατηγορούν την αδελφότητα.. Όταν ευεργεντηθηκαν από αυτή ήταν καλά.. ας μην πω αλλά..

Ανώνυμος είπε...

Πολύ φυσιολογικά αυτά που γράφω.. τι δεν καταλαβες;;γίναμε όλοι νεωτεριστες και το παίζουμε σύγχρονοι.. Η απάντηση του π.Βασιλειου δεν ειναι κατινια;;;

Ανδρέας Μάστορας είπε...

Αυθαίρετες απόψεις της "φεμινιστικής φιλοσοφίας" και της "μεταμοντέρνας υποκειμενικής εμπειρίας" περί της φύσεως του ανθρώπου, παρουσιάζονται από τον βασιλειο θερμο, ως σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις οι οποίες μάλιστα αγνοούνταν από τους αγίους, τους αποστόλους ακόμα και από τον Λόγο του Θεού!!!
Όπως λοιπόν στο μεσαίωνα οι ιεροεξεταστές έκαιγαν στην πυρά όποιον πίστευε στο φυσικό νόμο: κίνηση πλανητών- Γαλιλαίος, έτσι και τώρα οι βατικάνειοι ψυχοχειρούργοι διώκουν ως επικίνδυνους ψυχοπαθείς όσους πιστεύουν στο φυσικό νόμο: "ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτοὺς".

Ανώνυμος είπε...


Αγαπητέ (15 Δεκεμβρίου 2017 - 10:08 π.μ.), ο άνθρωπος λειτουργεί μεν με τα γονίδια των χαρακτηριστικών του, αλλά είναι ελεύθερος από την σκλαβιά της νομοτέλειας του γονιδιώματός του.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ υποφέρεις από τρικυμία εν κρανίω! Ο πατήρ Βασίλειος- και μάλιστα μου κάνει εντύπωση ότι παραλείπεις στον τίτλο του!-άλλα λέει! Είναι προφανές ότι δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο του καθώς και το ότι επειδή δεν σου έβγαινε η επιχειρηματολογία αντέστρεψες τα γεγονότα: παραλείποντας ότι Καθολική Εκκλησία ήταν αυτή που υποστήριζε ότι είναι πάνω από το φυσικό νόμο και όποιον διαφωνούσε μαζί της τον έκαιγε στην πυρά!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, έχεις υπ' όψη κάποιο κείμενο του π. Βασιλείου, στο οποίο ο ίδιος να διατείνεται ότι η ομοφυλοφιλία έχει κάποια αξία και χρησιμότητα, ή κάποια οντολογική ή σωτηριολογική σημασία; Ή τέλος πάντων να την καταξιώνει ως φαινόμενο καθ' οιονδήποτε τρόπο; Εσύ αυτό κατάλαβες ότι είναι το σημείο αντιδικίας και τριβής σε όλη αυτή την συζήτηση; Ειλικρινά λυπάμαι...

Ανώνυμος είπε...

"Οταν η μόνιμη και διαχρονική (όχι επικαιρική) παράδοση της Εκκλήσίας καταδικάζει ως Φιληδονία την "μανιώδη και αχαλίνωτη αναζήτηση σεξουαλικής ηδονής", ακόμη και όταν αυτή γίνεται μεταξύ ετεροφύλων, (όπου η έλξη είναι φυσιολογική), είναι δυνατόν να μήν καταδικάση διαχρονικά την αναζήτηση ομοφυλοφιλικής ηδονής ?"

Αυτό που γράφετε όντως ισχυεί και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί. Η ένσταση του π. Βασιλείου είναι στην άποψη πως ΟΛΟΙ οι ομοφυλόφιλοι είναι μανικοί με το σεξ και σκέφτονται μονάχα αυτό. Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν αγαπητικά χωρίς σεξουαλικές ακρότητες (βέβαια ο ίδιος ο π. Βασίλειος στο βιβλίο χαρακτηρίζει αυτές τις περιπτώσεις ως το λιγότερο κακό, δεν τις θεωρεί ούτε αυτές φυσιολογικές).
Σύμφωνα με τον π. Βασίλειο το θέμα είναι πρωτίστως συναισθηματικό και μετέπειτα σαρκικό. Η απάντηση των ομοφυλοφίλων σε όσους αναφέρονται μονάχα στο σεξουαλικό κόμματι είναι "Μα εγώ δεν είμαι σαρκολάγνος-η , ερωτευμένος είμαι με τον (αν είναι αντρας)/την (αν είναι γυναίκα) τάδε. Οπότε η συζήτηση γύρω από την ομοφυλοφιλία θα πρέπει να αρχίζει από αυτό που θεωρούν αυτοί ως έρωτα (σας παραπέμπω στον λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου ο οποίος γράφει πως η ερωτική έλξη των ομοφυλοφίλων δεν είναι στην πραγματικότητα έρωτας αλλά πλάνη) και μετά να πηγαίνει στο σεξουαλικό.
Α και κάτι τελευταίο. Ο π. Βασίλειος δεν αποδέχεται την ομοφυλοφίλια. Απλά αντί να χρησιμοποιήσει γραφικά επιχειρήματα περί τεκνογονίας ή να κάνει copy paste τα αγιογραφικά χωρία περί δημιουργίας άντρα και γυναίκας ή τα περί αρσενοκοιτίας, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα έναντι των ομοφυλων σχέσεων και κυρίως του ομοφυλου γάμου τη διδασκαλία του Μάξιμου Ομολογητή περί Γάμου, σύμφωνα με την οποία μέσα στον γάμο τα δυο φύλα συμπληρώνουν και προσλαμβάνουν το ένα το άλλο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια ομόφυλη σχέση όσο αγάπη και αν υπάρχει σε αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

Η ένσταση του π. Βασιλείου είναι στην άποψη πως ΟΛΟΙ οι ομοφυλόφιλοι είναι μανικοί με το σεξ και σκέφτονται μονάχα αυτό. Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν αγαπητικά χωρίς σεξουαλικές ακρότητες (βέβαια ο ίδιος ο π. Βασίλειος στο βιβλίο χαρακτηρίζει αυτές τις περιπτώσεις ως το λιγότερο κακό, δεν τις θεωρεί ούτε αυτές φυσιολογικές).
Σύμφωνα με τον π. Βασίλειο το θέμα είναι πρωτίστως συναισθηματικό και μετέπειτα σαρκικό. Η απάντηση των ομοφυλοφίλων σε όσους αναφέρονται μονάχα στο σεξουαλικό κόμματι είναι "Μα εγώ δεν είμαι σαρκολάγνος, ερωτευμένος είμαι τον (αν είναι αντρας)/την (αν είναι γυναίκα) τάδε. Οπότε η συζήτηση γύρω από την ομοφυλοφιλία θα πρέπει να αρχίζει από αυτό που θεωρούν αυτοί ως έρωτα (παραπέμπω στον λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου ο οποίος γράφει πως η ερωτική έλξη των ομοφυλοφίλων δεν είναι στην πραγματικότητα έρωτας αλλά πλάνη) και μετά να πηγαίνει στο σεξουαλικό.
Α και κάτι τελευταίο. Ο π. Βασίλειος δεν αποδέχεται την ομοφυλοφίλια. Απλά αντί να χρησιμοποιήσει γραφικά επιχειρήματα περί τεκνογονίας ή να κάνει copy paste τα αγιογραφικά χωρία περί δημιουργίας άντρα και γυναίκας ή τα περί αρσενοκοιτίας, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα έναντι των ομοφυλων σχέσεων και κυρίως του ομοφυλου γάμου τη διδασκαλία του Μάξιμου Ομολογητή περί Γάμου, σύμφωνα με την οποία μέσα στον γάμο τα δυο φύλα συμπληρώνουν και προσλαμβάνουν το ένα το άλλο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μια ομόφυλη σχέση όσο αγάπη και αν υπάρχει σε αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

Έγινε μια εκδήλωση. Το λάθος του περιοδικού ήταν η δημόσια καταδίκη διότι έδωσε την ευκαιρία της απάντησης. Όταν φτάσει και τυπωμένο τότε θα το μάθουν και οι μη ασχολούμενοι με το διαδίκτυο. Ναι! Είναι αποδεδειγμένο ότι η γκρίζα διαφήμιση ενεργεί υπέρ του θιγόμενου. Αυτό το λάθος έκανε το περιοδικό. Αν δεν έπαιρνε θέση δεν θα γινόταν τίποτα «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Τώρα που δουλεύσαν τα λαϊκ. το έλαβα και εγώ και χιλιάδες άλλοι σαν εμένα.

Ανώνυμος είπε...

ΒΓΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΚΥΘΗΡΩΝ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ, ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΤΕΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ. ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.
ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ Κ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ Ο "ΣΩΤΗΡΑΣ" ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΩΡΑΣ- ΟΥΤΕ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΑ ΒΙΒΛΙΑ.
3 ΛΕΞΟΥΛΕΣ:ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ!
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Όλους όσους τάραξαν τα νερά της συντήρησης τους πολέμησαν και τους καταδίκασαν. Στο τέλος όμως οι θεολογικές απόψεις τους αποτέλεσαν πηγή ανεξάντλητη θεολογικού λόγου. Έτσι και σήμερα όσους παράγουν κάτι τα νέο όπως ο Περγάμου Ιωάννης ο π. Βασίλειος Θερμός κλπ τους πολεμά λυσσασμένα το φαρισαϊκό σημερινό κατεστημένο. Όσο και να τους πολεμούν οι αλήθειες που εκφράζουν θα ζήσουν και θα επηρεάσουνε θετικά την θεολογία της Αγίας Ορθοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα Αναστάσιε. Δεν το περίμενα αυτό από εσένα. Έχουν δίκιο τελικά όσοι υποστηρίζουν ότι λογοκρίνεις. Δεν έχεις αναρτήσει την άποψη μου.
Σου δίνω μια ευκαιρία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 3:26 δεν απαντησες επί της ουσίας του σχολίου μου. Η ερώτησή μου ήταν σαφής. Ξαναδιάβασέ την προσεκτικά λοιπόν.
Ο ανώνυμος 10:33 π.μ. 15/12.

Ανώνυμος είπε...

Άστο καλύτερα, μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Όσοι μας διαβάζουν ας κρίνουν αν σου απάντησα και, κυρίως, τι κατάλαβες ο ίδιος από το απόσπασμα που παρέθεσες.

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα ειναι τοσο πολυπλευρο που να θελει χειρισμους τετοιους που να μη στιγματιζει ,να μη θιγει;;;
Θα μπορεσει κανεις να απαντησει που συγκαταλεγεται αυτος που αμαρτανει θανασιμως;Στους πιστους η στους απιστους;
Πως μπορω να θεωρησω τον εαυτον μου πιστο,οταν δεν δεχομαι ο,τι διδαξαν οι αγιοι Πατερες,οι αγιοι Αποστολοι;
Επειτα μιλαμε συνεχως για τη μετανοια.Ομως πως γινεται μετανοια χωρις ορθοδοξο φρονημα;
Γνωριζουμε φυσικα πως αδικα τρεχει αυτος που αποφασισε απο μονος του,με τις δικες του δυναμεις να νικησει την σαρκα του,χωρις την τελεσιδικη αποφαση να αγωνισθη με την βοηθεια κ την ενισχυση της Χαριτος..


''Ειμαστε σταλμενοι απο Τον Θεο να καταστρεψουμε τουτον τον τοπο,επειδη οι φοβερες ανομιες των κατοικων κραυγαζουν ως τα ουρανια'' ειπαν οι αγγελοι στον Λωτ για την κατασταση στα Σοδομα.

Θεωρειται απο τους αγιους Πατερες α σ ε β ε ι α ,,,,, στον Θεο.
Αυτο πρεπει να εχουμε υπ'οψιν.


Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια αξίζουν τα περισσότερα, γιατί συμβάλουν στο όλο θέμα. Να που δόθηκε η ευκαιρία να εκφρασθούμε και ΕΜΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Βασίλειος Θερμός έναι ένας αξιόλογος κληρικός και όλη αυτή η διαμάχη νομίζω ότι οφείλεται σε εκατέρωθεν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Είναι φανερό από την απάντηση του ότι δεν θεωρεί την ομοφυλοφιλία ώς αποδεκτή σεξουαλική συμπεριφορά. Απλώς θέτει κάποια ερωτήματα και κάποιους προβληματισμούς όσον αφορά κυρίως την ποιμαντική αντιμετώπιση της.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας σε άλλο ιστολόγιο την κριτική της Αδελφότητας Θεολόγων ο «Σωτήρ» θορυβήθηκα διότι έχω κατά καιρούς διαβάσει βιβλία του Πρωτ. π. Βασιλείου Θερμού. Το προμηθεύτηκα και άρχισα την ανάγνωση. Οπότε ήλθε και η απάντηση του υπό κρίση συγγραφέα εδώ.
Είναι βιβλίο το οποίο ο εκλεκτός επιστήμονας συγγραφέας το προετοίμασε συστηματικά παίρνοντας στοιχεία από την παγκόσμια βιβλιογραφία εκατοντάδων βιβλίων και χιλιάδων άρθρων. Όλα αυτά μας τα προσφέρει στο σύγγραμμά του αυτό «Έλξη και πάθος, Μια διεπιστημονική προσέγγιση της ομοφυλοφιλίας» που ξεπερνά τις 700 σελίδες
Αυτό το βιβλίο με μια μονοκονδυλιά κάποιο από τα μέλη της Αδελφότητας το καταδικάζει χωρίς ίσος να το έχει διαβάσει. Είναι μια επιπόλαια πράξη που δεν συνάδει με την αδελφότητα των Θεολόγων επιστημόνων που εκπροσωπεί και την διαχρονική της ιστορία στα πνευματικά αυτού του τόπου. Διάβασα την κριτική του Πρωτ. π. Ιωάννη Φωτόπουλου. Καμία σχέση με την επιπολαιότητα της κριτικής του Σωτήρα.
Αν σε κάποιο άλλο έντυπο έγραφαν κάτι για τα βιβλία του Σωτήρα θα γινόταν επανάσταση από τους κατευθυνόμενους συνεργάτες. Τώρα -το επαναλαμβάνω- με επιπολαιότητα κάποιος γράφει χωρίς να εξετάζει σε βάθος αλλά επιδερμικά. Αν μπάζει νερά η θεολογία, ή η ιατρική, του Πρωτ. π. Βασιλείου Θερμού να γίνει μια συστηματική κριτική και όχι γενική καταδίκη.
Δεν έχω τις γνώσεις να κάνω βιβλιοκρισία. Από την ανάγνωση ωφελήθηκα και δεν διεπίστωσα τίποτα από όσα προσάπτουν στον συγγραφέα.
Θα το προτείνω στο Σύλλογο των Καθηγητών καθώς και των Γονέων διότι είναι αναγκαίο για μας τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Τέλος θα είναι το δώρο μου σε φίλους και γνωστούς στις επικείμενες εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Θα παρακαλούσα την Αδελφότητα να επανεξετάσει περισσότερο ώριμα το θέμα ξεπερνώντας εμπάθειες.
Ευχαριστώ
Περικλής Μαραγκουδάκης
Μαθηματικός

Ανώνυμος είπε...

Στον εκκλησιασμό τον σημερινό στην Πάτρα συζήτησα για αυτό το θέμα (για το άρθρο του Σωτήρα και την απάντηση). Κανένας δεν μπορούσε να δώσει απάντηση στο γιατί αυτή η επίθεση. Πολύ περισσότερο άνθρωποι του έργο δεν εκφράσθηκαν. Να υποθέσω ότι δεν υιοθετούν αυτές τις απόψεις. Το μέλλον θα δείξει…..

Ανώνυμος είπε...

"Θα το προτείνω στο Σύλλογο των Καθηγητών καθώς και των Γονέων διότι είναι αναγκαίο για μας τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς".
Tότε θα φέρεις και την ευθύνη για την πνευματική ζημιά στις εύπλαστες ψυχές των παιδιών κύριε εκπαιδευτικέ! Ταλαίπωρη ελληνική εκπαίδευση!

Ανώνυμος είπε...

Στον χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ακούσουν πολλά όσοι προσπαθούνε να δημιουργήσουν. Αν ο π. Βασίλειος έκανε τις ακολουθίες μόνο και έλεγε τα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα πνευματικά νερόβραστα θα ήταν στάρετς. Ο άνθρωπος θέλησε να προσφέρει κάτι παραπάνω και τα ακούει από κάθε τυχόντα. Νομίζω ότι όσοι τον κατηγορούν διαφήμιση θετική του κάνουν να δοξάζει τον Θεό και να έχει υπομονή διότι όσο θα προσφέρει τόσο θα του ψάλουν τον αναβαλλόμενο οι συντηρητικοί.

Ανώνυμος είπε...

Κάνοντας περιήγηση στις εκδόσεις «Εν Πλω» είδα ότι κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του π. Βασιλείου που ανακοίνωσε στην παρουσίαση στην Πάτρα.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ
Οι απαντήσεις... και οι άνθρωποι

• 63 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ
• 10 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
Μέσα από πλήθος ερωτήσεων και απαντήσεων, αλλά και μέσα από τη μελέτη αληθινών παραδειγμάτων, το βιβλίο αυτό επιχειρεί μοναδικές προσεγγίσεις και ποιμαντικές προτάσεις σε ένα από τα πιο σύνθετα και πολυσυζητημένα ζητήματα της εποχής μας.
Συχνά θεωρούμε ότι αλήθεια είναι μόνο ό,τι προβάλλεται στην τηλεόραση και εμπιστευόμαστε καφενειακού τύπου συζητήσεις όπου κυριαρχούν οι «ξερόλες». Γενικά, θα έχετε παρατηρήσει ότι διατηρούμε κάποιες απόψεις για διάφορα θέματα, μέχρι τη στιγμή που θα προκύψει το συγκεκριμένο θέμα για εμάς ή κάποιο δικό μας πρόσωπο. Τότε, ξαφνικά, διαπιστώνουμε πως η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή που τόσο καιρό νομίζαμε.
Έτσι συμβαίνει και με την ομοφυλοφιλία. Καθένας έχει τις απόψεις του και τους μύθους του, μέχρι να συμβή αυτό στο παιδί του ή σε άλλο κοντινό του πρόσωπο. Τότε οι μύθοι καταρρέουν και έρχεται κανείς σε επαφή με την πραγματικότητα που είναι τόσο διαφορετική…

Ανώνυμος είπε...

Аξιοθρήνητη η δήθεν απάντηση του παπα-Θερμού στις αιτιάσεις του περιοδικού της αδελφότητας σε βάρος του. Δεν απάντησε κατ ευθείαν και πειστικά. Ύψωσε το ανάστημά του υπεράνω των αγίων πατέρων που ερμήνευσαν τον αγιογραφικό λόγο. Και κατέφυγε σε ευτελέστατα "επιχειρήματα" του τύπου "μανδήλας" και "τηλεφώνων της Παλλήνης".
Γιατί έγραψε σε προγενέστερο βιβλίο για ""διάχυτη εκκλησιαστική προκατάληψη πὼς ἡ ὁµοφυλοφιλία πρέπει νὰ ἀντιµετωπίζεται ὡς πρωτίστως σεξουαλικὸ πάθος”; Επίσης και για "εκκλησιαστικό χώρο γνωστό για μακραίωνη καταπίεση του σώματος";
Επιτρέπεται να γράφει τέτοια πράγματα ορθόδοξος παπάς;

Ανδρέας Μάστορας είπε...

Ο Λόγος του Θεού λέει ότι είναι προτιμότερο να κόψουμε μέλη του κορμιού μας προκειμένου να αποφύγουμε τις επιθυμίες της σάρκας. Ο π. Βασίλειος Θερμός λέει ότι είναι προτιμότερο να κόψουμε μέλη του κορμιού μας προκειμένου να απολαύσουμε τις επιθυμίες της σάρκας!!!
Εδω ισχύει: "εἴ τις ὑμᾶς εὐαγγελίζεται παρ' ὃ παρελάβετε, ἀνάθεμα ἔστω."

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΕ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.ΜΗ ΒΑΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΣΥΜΦΑΙΡΕΙ.Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 12:29ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ.ΓΙ ΠΡΟΣΕΧΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΙ ΛΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε να μας παραπέμψεις συγκεκριμένα και επακριβώς, σε ποιο βιβλίο ή άρθρο του έγραψε ο π. Β.Θ. αυτό το τερατώδες που ισχυρίζεσαι. Αν δεν το κάνεις είσαι ένας αδίστακτος ψεύτης και ένας αθεόφοβος συκοφάντης!

Ανώνυμος είπε...

Από όσα μπορώ να καταλάβω ο π. Βασίλειος ποτέ δεν υπερασπίσθηκε την ομοφυλοφιλία αλλά προσπαθεί να θεραπεύσει τις παθογόνες καταστάσεις. Αν πάει ένας ομοφυλόφιλος σε πνευματικό του Σωτήρα θα έχει την αντιμετώπιση του κειμενογράφου του περιοδικού. Δεν θέλω να υποθέσω ότι αυτό το κείμενο το έγραψε κληρικός με πνευματική πατρότητα. Ούτε να περάσει από το μυαλό μου κάτι τέτοιο. …

Ανώνυμος είπε...

Στο 19ο κεφάλαιο της Γένεσης και στους στίχους 4-9 περιγράφεται λεπτομερώς η συμπεριφορά των κατοίκων των Σοδόμων. Η προσεκτική μελέτη αυτής της περικοπής φανερώνει το πάθος από το οποίο διακατείχοντο οι Σοδομίτες: Ήταν κυριευμένοι από λύσσα και μανία ομοφυλοφιλίας, που έφτανε μέχρι ιταμότητας, ασέβειας και βίας, ψυχολογικής και σωματικής. Και μάλιστα το πάθος αυτό δεν χαρακτήριζε μεμονωμένους κατοίκους αλλά το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού, από τον νεώτερο έως τον γεροντότερο, όπως λέει χαρακτηριστικά το ιερό κείμενο.
Με την περιγραφή αυτή η Παλαιά Διαθήκη-χωρίς να το αναφέρει κατά λέξη- υπαινίσσεται σαφώς ότι η καταστροφή της πόλης από τον Θεό έγινε εξαιτίας αυτού του ιδιώματος των κατοίκων της. Πιθανώς και για άλλους λόγους, κυρίως όμως λόγω της ομοφυλοφιλίας τους.
Ο π. Βασίλειος Θερμός κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στην Πάτρα ισχυρίστηκε με τρόπο κατηγορηματικό ότι η καταστροφή των Σοδόμων δεν έγινε λόγω της ομοφυλοφιλίας των Σοδομιτών,αφού πουθενά η Αγία Γραφή δεν λέει κάτι τέτοιο. Νομίζουμε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πατέρας Βασίλειος έμεινε στο γράμμα και δεν μπόρεσε να δει το πνεύμα, το βαθύτερο νόημα του κειμένου.

Ανδρέας

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕ ΜΟΥ 9:57 ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ "ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΑ" ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ-ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ - ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΑ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΝΕΙ ΑΓΝΩΜΟΝΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα Μάστορα μπήκα στο κανάλι σου στο youtube είδα τα 2 πρώτα βίντεο που ερμηνεύεις την Αποκάλυψη (!!!!) και βεβαιωθηκα για την τρικυμία εν κρανιω που σε κατέχει. Εύχομαι υπέρ ελευθερωσεως σου!
w

Ανώνυμος είπε...

Ως προς την λογοκρισία είναι θέμα του υπευθύνου 9.37. Ας σου απαντήσει ο ίδιος.
Ως προς το κομπλεξικά δεν με ενδιαφέρει.
Ως προς την ευεργεσία θα σου πω ότι έχω ωφεληθεί. Αυτή όμως δεν έχει ωφεληθεί και από την δικιά μας προσφορά. Η αγνωμοσύνη είναι μόνο δικιά μας. Μερικά είναι αμφίδρομα.

Ανώνυμος είπε...

Σε μια ομιλία του ο Πειραιώς Καλλίνικος Καρούσος είχε πει ότι η Εκκλησία για αυτόν είχε συμπεριφερθεί ως μητριά. Και είχε δίκιο. Ας το δουν αυτό το περί μητριάς και κάποιοι άλλοι... για την συμπεριφορά προς τα παιδιά τους.

Ανώνυμος είπε...

Τι ζητάω στους χώρους των υπερσυντηριτικών που συχνάζω;
Τίποτα δεν με ενώνει με αυτούς.
Μάλλον θα είναι κάποιες φιλίες που έχω κάνει.
Αξίζει όμως μόνο για τους λίγους φίλους να συχνάζω στα κτίριά τους που ασφυκτιώ από την πνευματική καταπίεση.
Πρέπει να το πάρω απόφαση.
Θα τους αγαπώ μεν από μακριά δε.
Δεν αξίζουν οι καθοδηγητές τους να με θεωρούν κα εμένα δεδομένο.

ΥΓ. Αυτές τις σκέψεις έκανα από μια περιδιάβαση σε διάφορα σκληροπυρηνικά ιστολόγια που πήρα την πέτρα εναντίον του π. Βασιλείου Θερμού χωρίς να σκεφθούνε τις δικές τους αμαρτίες.

Ανώνυμος είπε...

Τόσο πάθος έχουν εναντίον αυτού του σπουδαίου συγγραφέα που πήραν από εδώ τα σχόλια για να τον πολεμήσουν. μα είναι τόσο ανόητοι οι φαρισαίοι του σήμερα που παίρνουν τα ανώνυμα σχόλιά μας για να κατασκευάσουν κατηγορητήριο;
Χριστέ σε αγαπώ και σε λατρεύω διότι ανέχεσαι τόσους βλαμμένους στην Εκκλησία. Εγώ μόνο που ακούω τις βλακείες τους μου ανεβαίνει η πίεση στο δόξα πατρί.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα αυτή τη πολεμική από μια απλή παρουσίαση. Προσπάθησαν τα όργανα του ψεύδους και της συκοφάντησης από την μύγα να βγάλουν ξίγκι για να πολεμήσουν τις απόψεις ενός ακαδημαϊκού με περγαμηνές όχι μόνο πτυχίων αλλά και ζωής.
Πέρασαν 20 αιώνες παρουσίας του Χριστού και της διδασκαλίας του και όμως οι θρησκευόμενοι παραμένουν οι ίδιοι. Και σήμερα πολλοί Άννες και Καγιάφες προκειμένου να καταδικάσουν τον αθώο εργάτη της Αλήθειας.

Ανώνυμος είπε...

"Ἡ Ἐκκλησία εἶναι σοβαρὰ ὑπεύθυνη γιὰ τὰ σόκ αὐτὰ τὰ ὁποῖα προκαλεῖ καὶ ὀφείλει νὰ ἀλλάξει ἀμέσως. Πρῶτα εἶναι ἐνδιαφέρον ὅτι δὲν ὑφίσταται καμία ἐπαρκὴς ἐξήγηση στὴν πατερικὴ γραμματεία γιὰ τὴν ἀποδοκιμασία τῆς ὁμοφυλοφιλίας, προφανῶς ἐπειδὴ στὴν πατερικὴ ἐποχὴ ἐθεωρεῖτο προδήλως καταδικαστέα καὶ παραβιάζουσα τὴν πνευματικὴ τάξη. Ἀλλὰ ἂς μὴ λησμονοῦμε ὅτι ὁ προνεωτερικὸς ἄνθρωπος δὲν ἐνδιαφερόταν γιὰ ἐξηγήσεις. Τοῦ ἀρκοῦσε νὰ ὑπακούει στὴν αὐθεντία τῆς Ἐκκλησίας. Ὁ σύγχρονος ἄνθρωπος, ὅμως, δικαιολογημένα ἀπαιτεῖ νὰ ἀκούσει ἕνα σκεπτικό. Μάλιστα δὲ ἕνα σκεπτικό, τὸ ὁποῖο νὰ ἐξηγεῖ ἐπαρκῶς γιατί ἀποδοκιμάζει ἠθικὰ μία κατάσταση, τὴν ὁποία δὲν δημιούργησε ὁ ἴδιος.
Πρόκειται γιὰ τὸ σκεπτικὸ ἐκεῖνο τὸ ὁποῖο θεωρεῖται αὐτονόητη ἀπαίτηση, ὅταν πρόκειται νὰ διατυπωθεῖ ἠθικὴ κρίση, δεδομένου ὅτι κάθε ἠθικὴ ἀξιολόγηση προϋποθέτει τὴν ἐλευθερία. Τὸ ἀξίωμα αὐτὸ εὑρίσκεται σὲ ἀμηχανία ἐνώπιον τῆς ὁμοφυλοφιλίας, ἀφοῦ ὁ φορέας της δὲν διαθέτει σχεδὸν καθόλου (sic!) ἐλευθερία γιὰ τὸ ἂν θὰ δημιουργήσει αὐτὴν τὴν κατάσταση στὸν ἑαυτό του ἢ ὄχι. Τέτοιο σκεπτικὸ σήμερα δὲν ὑπάρχει. Ὁ λόγος τῆς Ἐκκλησίας περὶ ὁμοφυλοφιλίας στερεῖται πειστικῶν θεολογικῶν ἐπιχειρημάτων ποὺ θὰ ἐξηγήσουν στὰ ὁμοφυλόφιλα παιδιά της γιατί ἁμαρτάνουν. […](σελ. 172)
(από το βιβλίο του π.Βασιλείου Θερμού "χριστιανικη ζωη και σεξουαλικες σχεσεις").
Είναι άραγε συμβατές με τη θεολογία της Εκκλησίας οι παραπάνω απόψεις;

Ανώνυμος είπε...

Άφες αυτοίς π. Βασίλειε ζούσαν… ζουν… και θα συνεχίσουν να ζουν τον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ας γυρίσουν πίσω να δουν αυτοί που κατηγορούν τον π. Θερμό τα λάθη που έχουν κάνει και αφού κάνουν την αυτοκριτική τους και ζητήσουν συγνώμη για τα όσα κακά έχουν επιφέρει στην εκκλησιαστική κοινότητα με τα λάθη τους μετά ας αρχίσουν την κριτική σε άλλους εργάτες του Αμπελώνα του Κυρίου. Ο π. Θερμός είναι ευγενικός διότι κάποιος άλλος θα άρχιζε με ένα κατηγορώ τους κατήγορούς μου για να πει αυτά που ήθελε.
Να γνωρίζουν οι οργανωσιακοί ότι η σιωπή είναι χρυσός….

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Μεγαλε Τιμητη των παντων!!! Να μαντεψω οτι εισαι αντιοργανωσιακος;;;;;;;
Εσυ τι καλο εχεις προσφερει στην εκκλησιαστικη κοινοτητα;Τα πικροχολα σχολια σου;;;; Οι οργανωσιακοι ξερουν ποτε η σιωπη ειναι χρυσος.Εσυ ποτε θα το μαθεις;;;;;;;;;
Αντι να σχολιαζουμε ας διαβασουμε λιγη Αγια Γραφη.Δεν κανει κακο!!!Καληνυχτα σε ολους!

Ανώνυμος είπε...

12.58
Ας υποθεσουμε πως αυτο ειναι ενα κειμενο αγνωστου συγγραφεως.Καταργει η δεν καταργει το Ευαγγελιο;
Μηπως Ο Θεος δεν ειναι αληθης εις τους λογους Του;
Ειναι βλασφημια και ασεβεια στον Θεο και μαλιστα το βρηκα σε καποια πατερικα κειμενα ...Δηλαδη την εκφραση ....''....παρα φυσιν ασελγεια....''....Σεν τα λεμε εμεις,τα λενε οι α γ ι ο ι Π Α Τ Ε Ρ Ε Σ!

Αλλα μηπως αυτα δεν συνεβαιναν και συμβαινουν και στους νεους και νεες που συναπτουν δεσμους;
Μη με εχθρευεσθαι,Ο Θεος ειναι αληθης και στα εργα Του και ο,τι ειπε δεν μπορουμε να το διαστρεψουμε.

Ειναι αναγκη δε,να διαχρισουμε την θεση μας,σε βαθμο πλεον πιστων κ απιστων.
Αν λοιπον πιστευεις,πρεπει να πιστευεις κ ο,τι θεσπισε η Εκκλησια απο αρχης της.
Εαν παλι δεν πιστευεις,εχει καλως,συνεχισε να σκεφτεσαι πως θα κατατροπωσεις τα τεκνα της Εκκλησιας κ το λεγω αυτο κ σε πολλους συγγενεις μου κ οικειους κ φιλους κ φιλες.
Ξερειςπου ειναι το προβλημα ;
Το οτι οι αρχαριοι εχουν αναγκη βιας επι του εαυτου των,οπως αλλωστε και υπομονη με την βια κατορθουται και στον ησυχασμο βια κατορθουται και αν εις τους Πατερες οχι τα λογια αλλα η πειρα ηταν ο διδασκαλος των, οι περισσοτεροι απο ολους εμας ουτε αρχαριοι θελουμε να ειμαστε και στα δυσκολα που μας φαινονται βουνο,τα παραταμε.Αποφασιζουμε δε,οποιος δεν ειναι με μας να τον κατασυκοφαντησουμε σαν πωρωμενο ταλιμπαν η να βρουμε αλλου ειδους τυραννια να τον κανουμε ιδιο με μας,ακριβως αυτο!
Μιλησε ο αγιος ημων Πατηρ της Ορθοδοξου Εκκλησιας και ειπε και το εχονεψα καλως,πως
''....ημεις, δεν θεωρησαμε ποτε πως το σ ω μ α ειναι π ο ν η ρ ο ν ,αλλα τα σ α ρ κ ι κ α φρονηματα του ΝΟΥ...ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΡΟΝ ΚΑΚΙΑΣ Η ΔΕ ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΝΑ λοιπον ποια ειναι η σχεση νου,σαρκος,και αμαρτιας.
Ας αφησουν λοιπον αυτοι που κακολογουν οσους γινονται εποπτες του νου και χοροφυλακες της καρδιας τους και αν μπορεσουν με τις δικες τους δυναμεις να κοψουν τους σαρκικους λογισμους και να μη καταλαβαινουν τι και οι ιδιοι λεγουν και κυριως τι πραττουν ,θα ερθει το γηρας κ ακομα θα εχουν αυτες τις αποψεις,τις οποιες σεβομαστε μεν αποστρεφομαστε δε.Πως γινεται αυτο;
Διοτι η αγαπη το καλει κ η ανοχη,πληνδεν μπορουμε να υποταχθουμε σε κατι που δεν το εχουν πει οι α γ ι ο ι Π α τ ε ρ ε ς
Η αγαπη Του Θεου βρισκεται πανω απο ολας τας αγαπας Του Κοσμου τουτου λεγει ο αγιος Γρηγοριος!
Επομενως,δεν συμφωνω με το κειμενο απο οπου και αν προερχεται κι αν ακομα το ειχε γραψει και ο Μεγας Βασιλειος,που δεν το πιστευω πως θα το ειχε ποτε μια τετοια αγια προσωπικοτης να μη θελει να ομολογησει την αληθεια.
Παιδεια ανεξελεγκτος πλαναται! Παροιμ.ι 17].-

Ανώνυμος είπε...

Συνεχεια του προηγουμενου σχολιου μου,ευχομαι Καλα Χριστουγεννα!!!

Ανώνυμος είπε...

Και η διαμάχη καλά κρατάει. Αντί η Αδελφότητα να σταματήσει ως εδώ είδα απάντηση. Συμπεραίνω ότι κάτι απωθημένα έχει επί του θέματος και επί του κληρικού. Γράφουν ότι δεν κρίνουν το βιβλίο αλλά την παρουσίαση. Γιατί να κάνουν επιλογή μόνο σε αυτή την παρουσίαση; Έχουν γίνει πολλές και όμως δεν έγραψε ποτέ τίποτα…. Την βλέπω να δίνει μάχη για την ομοφυλοφιλία άραγε αυτό είναι το φλέγον πνευματικό θέμα που στέλνει στην κόλαση ψυχές; Θα μπορούσα να της απαριθμήσω πολλά.
Θα συνιστούσα στους αρθρογράφους που απηχούν την Αδελφότητα του Σωτήρα να γράφουν θέματα και να κριτικάρουν με την αρχοντιά της ευγένειας που είχαν και δι’ αυτής να μας διδάσκουν. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν είναι σωστές.
Εις τον π. Βασίλειο Θερμό θα συνιστούσα να μην συνεχίσει. Τον χρόνο του να τον αξιοποιήσει καλύτερα από το να δίνει απαντήσεις στου «κουφού την πόρτα» διότι «μωράς δε ζητήσεις και γενεαλογίας και έρεις και μάχας νομικάς περιΐστασο· εισί γαρ ανωφελείς και μάταιοι».

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε , 29/Δεκ.17/ 8.19πμ

Δεν έχεις το θάρρος να αναρτήσεις και την τεκμηριωμένη απάντηση της Αδελφότητας, του Σωτήρος , κάνεις και ανώνυμα , ατεκμηρίωτους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, που μάλλον κάτι άλλο προδίδουν.....

Ανώνυμος είπε...

Ας αφήσει τις αβρότητες π. Β. Θερμός και ας απαντήσει όπως αρμόζει σε όσα εν νέου έγραψαν μόνο για την εκδήλωση αφού δεν τολμούν να μιλήσουν για την ταμπακέρα του βιβλίου σε αυτούς που νομίζουν ότι μονοπωλούν την ευσέβεια και την πληρότητα της αλήθειας.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι η ομοφυλοφιλία, έχουν γράψει πολλοί πολλά. Ο καθένας παίρνει αυτό που τον συμφέρει. Το πρόβλημα είναι οι ομοφυλόφιλοι. Για αυτούς δεν βλέπω από μερίδα αυτοαποκαλούμενων ευσεβών σπλάχνα οικτιρμών. Όπως ο Πάπας υπόγραφε τα συχωροχάρτια άλλοι σήμερα τους παρέχουν μονομιάς διαολοχάρτια και τους στέλνουν πιξ-λαξ στην κόλαση. Όταν τους στέλνεις στην κόλαση δεν τους δίνεις καμιά σανίδα σωτηρίας. Είναι σαν να τους λένε για σας δεν υπάρχει ομοφυλόφιλοι σωτηρία από το πάθος σας το πυρ της κόλασης σας προσμένει….

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Λαυρέντιος Farley αντιγράφει από εγκύκλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική
«Οι άντρες και οι γυναίκες με ομοφυλόφιλες επιθυμίες και συναισθήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την κατανόηση, την αποδοχή, την αγάπη, τη δικαιοσύνη και την ευσπλαγχνία, που οφείλονται σε όλους τους ανθρώπους… Πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους έρχονται σε επαφή με πρόσωπα ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να βοηθήσουν τους τελευταίους όσον αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειές τους σχετικά με την ομοφυλοφιλία».

Ανώνυμος είπε...

Γράφουν πολλά και βέβαια όλα σοφά οι Θεολόγοι του Σωτήρα. Προ ετών που κυριαρχούσε ο αντίχριστος μας έγραφαν για το ηλεκτρονικό barcode τώρα το χρησιμοποιούν στα βιβλία τους. Μας έγραφαν και για τις κάρτες με το ηλεκτρονικό χρήμα αποτρέποντάς μας στην χρήση του διότι έχει το 666. Τώρα το χρησιμοποιούν στα βιβλία βιβλιοπωλεία τους και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο τους. Ο καιρός έχει γυρίσματα. Μετά από χρόνια θα μας λένε άλλα και για την ομοφυλοφιλία.

Ανώνυμος είπε...

Αυτές τις μέρες που είχα χρόνο άκουσα την εκδήλωση που προκάλεσε την διαμαρτυρία της Αδελφότητας Σωτήρ. Τα όσα έγραψε στο περιοδικό της είναι γραμμένα με θερμότητα και κατά συνέπεια άστοχα τα όσα γράφει για τον Θερμό. Τώρα που πέρασαν οι μέρες ας τα ξανασκεφτούνε με νηφαλιότητα. Σήμερα δε εορτή των Φώτων να φωτίσει ο Θεός και τους θερμόαιμους Σωτηρικούς και τον π. Θερμό.
Ο Θεός βοηθός μας. .

Ανώνυμος είπε...

Οι του Σωτήρα συνεχίζουν να επιμένουν. Μπορούν να κάνουν όποιο αγώνα θέλουν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Οι οργανώσεις πάντα πρόσεχαν τα πάθη από την μέση και κάτω και όχι αυτά που εμφωλεύουνε στον νου και κατατρώγουν την ψυχή. Χωρίς να αμνηστεύω τα της μέσης και κάτω. Δεν είναι δικαίωμά τους να παραπληροφορούν και να παραποιούν τα όσα είπε στην εκδήλωση αυτή ο π. Β. Θερμός. Από το να μας πουν που έχουν αντίθετη άποψη στα όσα καταγράφει ο π. Θερμός στο βιβλίο του μας μιλούν για την Εκδήλωση. Έχουν σκεφθεί άραγε όπως σε συζήτηση στο παιδαγωγικό συνέδριο έλεγε φίλος του ‘’πηγαδιού’’ το εάν ενδεικτικά πάρει κάποιος ομιλίες των Πατέρων και Αδελφών του Σωτήρα πόσα λάθη θα βρεθούν. Θα τους άρεσε άραγε μια τέτοια καταγραφή;
Θα τους επαναλάμβανα τους λόγους του Κυρίου ‘’Ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω’’ καθώς και το “Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν”.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που σπουδάζουν επί δεκαετίες την λογοκρισία……
μιλούν και κατηγορούν για λογοκρισία….
O tempora, o mores! (Ω καιροί, ω ήθη!).

Ανώνυμος είπε...

Μακάριοι έστε, όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσιν και ειπωσιν παν πονηρόν ρήμα καθ' υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού. Χαίρετε και άγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ούρανοίς (Είστε μακάριοι, όταν σας χλευάσουν και σας καταδιώξουν και σας κακολογήσουν με ψεύτικες κατηγορίες για χάρη μου).

Ανώνυμος είπε...

Ἂς μᾶς ἀπασχολήσει ἡ μικρὴ αὐτὴ φράση τοῦ ἁγίου Ἀποστόλου, τὸ «Ἀπολεῖται ὁ ἀσθενῶν ἀδελφός… δι᾿ ὃν Χριστὸς ἀπέθανε», καὶ ἡ λεπτὴ ἀλλὰ σοβαρὴ ὑπόδειξη ποὺ περιέχει. Καὶ ἂν τυχὸν βλέπουμε ὅτι ἀφορᾶ σ’ ἐμᾶς, ἂς φροντίσουμε νὰ δείξουμε ὅτι εἴμαστε μαθητὲς τοῦ Ἐσταυρωμένου ὄχι μὲ τὴ γνώση μας ἀλλὰ μὲ τὴν ἀγάπη μας, ποὺ συνίσταται καὶ στὴ θυσία τῶν νόμιμων δικαιωμάτων μας γιὰ τὴν ὠφέλεια τῶν ἀδελφῶν μας.
Ἀποστολικό Ἀνάγνωσμα Κυριακῆς 11 Φεβρουαρίου 2018, τῆς Κρίσεως.