Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Πηνεία : ένας τόπος με πολύχρονη ζωή και μεγάλη Ιστορία - Γεώργιος Σταυρόπουλος

Μία σπουδαία συγγραφική προσπάθεια του Γεωργίου Σταυρόπουλου
Η Πηνεία : ένας τόπος με πολύχρονη ζωή και μεγάλη Ιστορία
Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος είναι ένας από τους Ηλείους πολίτες που θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την πορεία και την δράση του καλύπτει πλήρως την έννοια του ενεργούς πολίτη : με συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρόνια (διετέλεσε για τετραετίες Πρόεδρος της Κοινότητος Οινόης Πηνείας ), με παρουσία στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου του και με έντονη παρέμβαση στον Τύπο για πολλά χρόνια έχει δώσει αρκετά δείγματα αληθινού και δημιουργικού ενδιαφέροντος του για την Οινόη ,την Πηνεία και την Ηλεία .

Μία από τις πολλές αρετές του , που επιβεβαιώνει και την εν γένει δημιουργική του πορεία , είναι το αξιόλογο συγγραφικό του έργο. Αυτό καλύπτει την Λογοτεχνία (με διακρίσεις από πολλά σημεία της Χώρας και συμμετοχή σε λογοτεχνικά σωματεία και συνέδρια ) και την Ιστορία και την Λαογραφία .Στον τελευταίο τομέα πρόσφατα σχετικά ανήκε το βιβλίο του για το χωριό του ,την Οινόη (Κούλουγλι ) .Σήμερα όμως έρχεται πάλι να δώσει το «»παρών» στον τομέα αυτόν με το νέο του βιβλίο.
Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «Η ΠΗΝΕΙΑ : Πολύχρονη ζωή –Μεγάλη Ιστορία» και τόπο έκδοσης την Πηνεία .Πρόκειται για τον Α’ Τόμο μιας προσπάθειας να καταγραφεί η Ιστορία του ιδιαιτέρου τόπου του (που αποτελούσε ξεχωριστό Δήμο ,όταν είχε εφαρμοστεί η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση με το όνομα «Ιωάννης Καποδίστριας ») .
Στις 200 σελίδες του βιβλίου ο Γεώργιος Σταυρόπουλος πραγματοποιεί μία περιήγηση στα χωριά της Πηνείας παρουσιάζοντας ιστορικά ,κοινωνικά και λαογραφικά στοιχεία ,πολλά από α οποία για πρώτη φορά καταγράφονται σε ένα τέτοιο βιβλίο. Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρεται από δύο σπουδαίους Ηλείους ενεργούς πολίτες ,τον δικηγόρο και λογοτέχνη Στάθη Δάγλαρη και τον βιβλιοπώλη και αρθρογράφο Τάκη Αντωνακόπουλο ,η σημαντική συγγραφική μελέτη που επιχειρείται με το βιβλίο αυτό. Ο πρώτος τονίζει ότι «είναι ένα λεύκωμα με ελκυστικές εικόνες από το παρελθόν ,που άλλες είναι ευχάριστες , άλλες συγκινούν και άλλες προβληματίζουν» .Ο δε δεύτερος επισημαίνει για τον τρόπο έρευνας του συγγραφέως : «Περιηγήθηκε όλη την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή ,ως άλλος Παυσανίας και με επιμονή και υπομονή αντιπαρήλθε τις ποικίλες δυσκολίες ,εκμαιεύοντας ,από κάθε πηγή πληροφορίες .Κατέγραψε τη ζωή απ’ άκρου εις άκρον στην Πηνεία ,όπως εξελίσσετο από το απώτατο παρελθόν ίσαμε σήμερα ,με σαφήνεια και ακρίβεια. Μέσα από τα κείμενα του , μας ζωντανεύει οικισμούς και χωριά με τις εκκλησίες και τα σχολεία τους ».
Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζονται στοιχεία από την Ιστορία και την Λαογραφία , αλλά και από την κοινωνική ,εκκλησιαστική και οικονομική ζωή των χωριών της Πηνείας .Καταγράφονται τα χωριά (με αλφαβητική σειρά όπως και στο βιβλίο): Άγναντα (Συνούζι),Αγραπιδοχώρι, Βάλμη ,Ανθώνα (Τατάραλη) ,Καλό Παιδί , Αυγή (ή Κάτω Λουκάβιτσα),Βελανίδη ,Σούλι ,Βουλιαγμένη (ή Μπουρυδάνου),Εφύρα (ή Ντελίμπαλη),Πυρί ,Κάμπος (ή Άνω Λουκάβιτσα) , Λαγανά ,Λάττα, Λουκά , Μαζαράκι ,Πρόδρομος (ή Χαλαμπρέζα) ,Απιδούλα (ή Κακαρούχα), Οινόη ,Ροδιά (ή Νεοχώριο ή Τριχώριο) ,Μπέχρου (ή Ακροποταμιά) , Σιμόπουλο ,Χατζήδες (ή Άγιος Νικόλαος Σιμόπουλου) και Σκλίβα.
Μέσα από τοπικές μελέτες και με την συνδρομή ανθρώπων από τα χωριά, όπου υπηρέτησαν ως δάσκαλοι ή είναι οι γενέτειρες των μελετητών ή διετέλεσαν τοπικοί άρχοντες αντλείται πληθώρα στοιχείων που προσφέρουν στον αναγνώστη ιστορικά και λαογραφικά δεδομένα αλλά και την δημογραφική πορεία μιας από τις ωραιότερος περιοχές της Ηλείας .
Ακόμη και αν δεν είναι ισοδύναμες οι πληροφορίες για όλα τα χωριά (αυτό δικαιολογείται και από την ελλιπή ενασχόληση πολλών ως σήμερα με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ) ,το βιβλίο είναι πολύτιμο διότι γράφεται σε μία εποχή κατά την οποία η έντονη αστυφιλία (πολλά από τα χωριά αυτά έχουν ερημώσει από νέους ανθρώπους ,καθώς αυτοί αναζητούν επαγγελματικές και οικογενειακές διεξόδους στα αστικά κέντρα της Ηλείας αλλά και άλλων περιοχών της Χώρας ) απομάκρυνε τους Έλληνες από την ελληνική επαρχία . Μέσα στις σελίδες του βιβλίου διασώζονται πληροφορίες που θα χάνονταν διότι χάνονται βιολογικά και οι φορείς της ,όλοι αυτοί που από τα νεανικά τους χρόνια έχουν βιώσει από κοντά την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου τους .
Οι νεότερες γενεές ,κατά πλειονότητα , βλέπουν σαν επισκέπτες τα χωριά τους , τους τόπους των προγόνων τους .Και για αυτόν τον βασικό λόγο όσα στοιχεία διασώζονται ως γραπτή μαρτυρία μέσω αυτών των βιβλίων είναι πολύτιμα και μετατρέπουν αυτά τα βιβλία της τοπικής ιστορίας σε έναν αξιόλογο θησαυρό.
Σήμερα η Πηνεία είναι τμήμα του καλλικρατικού Δήμου Ήλιδας .Τα χωριά της καλούνται να συνεχίσουν την οικονομική και την κοινωνική τους πορεία μέσα από μεγάλες δυσκολίες που τις επιτείνει η οικονομική κρίση.
Στην αρχή του βιβλίου ο Γεώργιος Σταυρόπουλος παρουσιάζει τις προσωπικές του εμπειρίες από την περιοχή και το χωρίο του την Οινόη ,ενώ ξεχωριστή μνεία γίνεται σε πηνειώτες που διακρίθηκαν στην Επιστήμη ,την Πολιτική ,την Οικονομική και την Πολιτική ζωή .Και έτσι μαθαίνουμε για προσωπικότητες που ανεδείχθησαν από αυτήν την ελληνική επαρχία ,όπως συνέβαινε πολλές φορές κατά το παρελθόν ,όταν η δύσκολη ζωή του αγροτοκτηνοτροφικού χώρου ωθούσε πολλούς να βρουν διεξόδους σε πνευματικές ενασχολήσεις . Πολλοί από αυτούς τους πηνειώτες υπήρξαν άξιοι και λαμπροί εκπρόσωποι στον ελλαδικό χώρο όχι μόνο των χωριών τους αλλά και όλης της Ηλείας.
Σημαντική βοήθεια στην έκδοση του βιβλίου (που είναι αφιερωμένο στην σύζυγο του συγγραφέως ,την αείμνηστη Μαρία Σταυροπούλου, που προ 5 ετών έφυγε από την ζωή) προσέφερε ο τελευταίος Δήμαρχος Πηνείας Βασίλειος Παπαδόπουλος ,που παρείχε και πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα ,όπως τις αεροφωτογραφίες (πολλές από τις οποίες κοσμούν και το εξώφυλλο αυτού του Α’ Τόμου ) .
Ως επίλογο σε αυτήν την παρουσίαση θέτουμε τις σκέψεις του επίτιμο Αντιδημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας και πνευματικού δημιουργού κ. Θουκυδίδη Κοσμόπουλου που σημειώνει για τον συγγραφέα : «Τον θαυμάζω για την δύναμη της θέλησης του ,για την αποφασιστικότητα του ,και το κουράγιο του , να σκιαγραφήσει με αδρά χρώματα όλο αυτό το φυσικό και κοινωνικό τοπίο του Καποδιστριακού Δήμου της Πηνείας ,με τα πάμπολλα χωριουδάκια με τα παραδοσιακά ονόματα τους ,στολίδια κάθε περιοχής ,και με προέχουσα θέση την πρωτεύουσα θα λέγαμε το Σιμόπουλο ,που αποτελεί κόμβο συγκοινωνιακό , Σταυροδρόμι για την Πάτρα ,την Αμαλιάδα ,τον Πύργο και την Τρίπολη».
Αυτή η εργασία είναι μια μικρή ψηφίδα στην μεγάλη Ιστορία της Ηλείας και μία πρώτη μεγάλη προσέγγιση στην ζωή και την ιστορική πορεία της Πηνείας .Και ο αναγνώστης θα κερδίσει πολλά από την μελέτη ενός τέτοιου έργου. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για να ευχηθούμε στον ακούραστο συγγραφέα να συνεχίσει την πολύτιμη για τον ηλειακό χώρο προσπάθεια του.
Γεώργιος Διον . Κουρκούτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: