Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ: «Με όπλο τον Σταυρό στα πεδία των μαχών»

Ξεκίνησαν οι διαλέξεις στη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014. Πρώτος ομιλητής του διμήνου ο στρατιωτικός ιερέας Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Κουράκλης με θέμα: «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ: Με ό­πλο τον Σταυ­ρό στα πε­δί­α των μα­χών». Μία εκδήλωση α­φιε­ρω­μέ­νη στην προ­σφο­ρά των στρα­τιω­τι­κών Ιε­ρέ­ων κα­τά τους Βαλ­κα­νι­κούς πο­λέ­μους 1912-΄13.
Στο εκλεκτό ακροατήριο της Διακιδείου, τον γνώ­στη, ε­ρευ­νη­τή και με­λε­τη­τή του θέ­μα­τος π. Μελέτιο, παρουσίασε ο πρόεδρος της Σχολής κ. Ιωάννης Αθανασόπουλος, ενώ η επισφράγιση της άκρως ενδιαφέρουσας εκδηλώσεως έγινε από τον Δ/ντή των στρατιωτικών Ιερέων ΓΕΕΘΑ – Πατρινό στη καταγωγή – Αιδεσιμολογιώτατο π. Νικόλαο Γουρδούπη. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι το παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας.
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών, εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος. 
Παρευρέθησαν επίσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο Δήμαρχος Δύμης κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΤχ Ταξίαρχος Λαμπρινάκης Χρ., ο Αστυνομικός Δ/ντής Αχαϊας Ταξίαρχος, Κυριακόπουλος Κων., ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος Υποστράτηγος Ματσίκας Αθανάσιος, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος κ. Αρ. Μπουχάγιερ, η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Βίβιαν Σαμούρη, κ.α.
Ο ομιλητής έ­χο­ντας α­να­δι­φή­σει αρ­χεί­α και α­ντλώ­ντας υ­λι­κό α­πό ποι­κί­λου γραμ­μα­το­λο­γι­κού εί­δους πρω­το­γε­νείς ι­στο­ρι­κές πη­γές πα­ρου­σί­α­σε στην α­ξιό­λο­γη διά­λε­ξή του την προ­σφο­ρά των στρ. Ιε­ρέ­ων κα­τά το 1912-13. Οι στρ. Ιε­ρείς ε­τί­θε­ντο είπε, πολ­λά­κις οι ί­διοι στα πρό­σω των ε­πι­χει­ρή­σε­ων, προ­κιν­δυ­νεύ­ο­ντες, συ­γκα­κου­χού­με­νοι, α­γιά­ζο­ντες, πα­ρη­γο­ρού­ντες, ε­νι­σχύ­ο­ντες η­θι­κώς και υ­λι­κώς τους μα­χη­τές, πε­ρι­ποιού­με­νοι τραυ­μα­τί­ες ή και προ­πέ­μπο­ντες στην αιω­νιό­τη­τα τα παλ­λη­κά­ρια του Ελ­λη­νι­κού Λα­ού, που θυ­σιά­ζο­νταν για να διαπλαστεί η Ελ­λά­δα.
Με στό­χο την προ­σφο­ρά πνευ­μα­τι­κού και ποι­μα­ντι­κού έρ­γου προς τους α­γω­νι­ζό­με­νους ΄Ελ­λη­νες, που πά­λευαν για την υ­λο­ποί­η­ση της με­γά­λης Ι­δέ­ας η Εκ­κλη­σί­α ε­πι­στρά­τευ­σε Ιε­ρο­κή­ρυ­κες για να «με­τα­δί­δουν -  ό­πως εί­πε ο ο­μι­λη­τής – στα κη­ρύγ­μα­τά τους τον παλ­μό και τη συ­γκί­νη­ση των υ­ψη­λών ι­δα­νι­κών και ο­ρα­μά­των και να ε­νι­σχύ­ουν το φρό­νη­μα και την αυ­το­πε­ποί­θη­ση των μα­χη­τών».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο π. Μελέτιος ανέφερε, ότι δεν ή­ταν πο­λε­μό­χα­ροι οι στρ. Ιε­ρείς, αλλά, προετοίμαζαν με την Ε­ξο­μο­λό­γη­ση, τη Θ. Κοι­νω­νί­α και την Προ­σευ­χή τους στρα­τιώ­τες.
Ο π. Μελέτιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Αντώνιο που με επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο, έκανε γνωστό τους Ιερείς της Μητροπόλεώς μας που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Ακόμη, ανέγνωσε εκθέσεις Στρατιωτικών Διοικητών για τη μεγίστη – θυσιαστική προσφορά του μακαριστού στρατιωτικού Ιερέως π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου.
Ε­πει­δή η ο­μι­λί­α του π. Με­λε­τί­ου ή­το σύ­ντο­μη πε­ρί­λη­ψη μιας  ευ­ρύ­τε­ρης με­λέ­της του για την ε­θνι­κή, αν­θρω­πι­στι­κή κλπ  προ­σφο­ρά των στρατ. Ιε­ρέ­ων κα­τά το 1912-13 θα έ­χει  εν­δια­φέ­ρον να δια­βά­σου­με  ο­λό­κλη­ρη τη με­λέ­τη, ό­ταν εκ­δο­θεί τύ­ποις (με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου η έκδοση θα είναι επιμέλειας των τυπογραφείων του στρατού).  Πρέ­πει να ση­μειω­θεί ό­τι δεν ή­ταν οι μό­νοι Ιε­ρείς οι στρα­τιω­τι­κοί που συμ­με­τεί­χαν στην εκ­στρα­τεί­α του 1912-13. Αλ­λά ο λό­γος στην εκ­δή­λω­ση ή­ταν μό­νο γι΄ αυ­τούς, πολ­λοί απ΄ τους ο­ποί­ους ε­τι­μή­θη­σαν απ΄ την πο­λι­τεί­α, κά­ποιοι και α­πό την Εκ­κλη­σί­α προ­α­γό­με­νοι σε Μη­τρο­πο­λί­τες και κά­ποιοι έ­μει­ναν στην ι­στο­ρί­α για την α­γιό­τη­τα του βί­ου τους, ό­πως ο Γερ­βά­σιος Πα­ρα­σκευό­που­λος. Ας εί­ναι αιω­νί­α η μνή­μη  αυ­τών των στρ. Ιε­ρέ­ων, που με το δι­κό τους τρό­πο συ­νέ­βα­λαν στον θρί­αμ­βο της Ελ­λη­νι­κής πα­τρί­δας.  

Αλέξανδρος Κολλιόπουλος
Εκδότης  Εφημερίδας "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ"







4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Μελέτιος είναι από τους εκλεκτότερους κληρικούς του Ελληνικού Στρατού. Λυπήθηκα που δεν είχα μάθει για την ομιλία αυτή ώστε να πάω να τον ακούσω και εγώ. Τώρα το πληροφορήθηκα από το ρεπορτάζ αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ομιλίες με το θέμα αυτό χρειάζονται ιδιαιτέρως στην εποχή μας που τα πάντα είναι υπό αμφισβήτηση Όταν τις πραγματοποιεί κληρικός που είναι πολυγραφότατος ομιλητής ως ο π. Μελέτιος Κουράκλης προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στα όσα αναφέρει. .

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υφίσταται η θρησκευτική υπηρεσία στρατού για να μεταφέρει στις ψυχές των στρατευομένων Χριστό και Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος το φαντάζονταν όταν ξεκινούσε από την Πάτρα για τον στρατό ο π. Νικόλαος ότι θα είχε αυτή την εξέλιξη και ότι η παρουσία του στην υπηρεσία αυτή την εκκλησιαστική θα ήταν γονιμότατη. Τον βλέπω και τον θαυμάζω. Από παντού μόνο καλά λόγια ακούω για το ήθος και την αγάπη του προς τους στρατευμένους μας. Η παρουσία του κόσμησε την θρησκευτική υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ.
Τα ίδια ακούω και για τον π. Μελέτιο από νέους που έχουν απολυθεί και γνώρισαν τον π. Μελέτιο.