Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Καστελλόριζο: Κραυγή απόγνωσης από μητέρα


Του Λουκά Βελιδάκη

Η Παρασκευή 11/9/15 ήταν μία ακόμα ημέρα ντροπής για την ελληνική Παιδεία. Η νέα σχολική χρονιά άρχισε με 6.000 κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε πολλά σχολεία έγινε ο αγιασμός... και οι μαθητές συνέχισαν τις διακοπές τους.
Το ίδιο έγινε και στο ακριτικό Καστελλόριζο, όπου το Νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό, το Δημοτικό άνοιξε μόνο με την σχολική σύμβουλο και το Γυμνάσιο-Λύκειο μόνο με την Διευθύντρια.
Οι μαθητές του νησιού προσήλθαν, όπως και διάφοροι αξιωματούχοι. Ο αγιασμός έγινε. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν ήταν εκεί. Για ακόμα μία φορά.
Το nooz.gr μίλησε με την Ελισάβετ Νίτη, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου- Λυκείου Μεγίστης. Μητέρα τριών παιδιών η ίδια, έχει επιλέξει συνειδητά να ζει στο Καστελλόριζο. Και εκφράζει την οργή της διότι τα δικά τους παιδιά, όσον αφορά στην εκπαίδευση, μετατρέπονται σε παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της:
Σήμερα στις 08:30 κτύπησε το κουδούνι στο ένα και μοναδικό σχολείο του ακριτικού μας νησιού. Ένα ιστορικό κτίριο, η Αστική Σαντραπεία Σχολή, δωρεά του αλησμόνητου πατριώτη και ευεργέτη Λουκά Σαντραπέ. 
Το σχολείο μας στεγάζει το Προνήπιο και Νηπιαγωγείο (1 τμήμα), το διθέσιο Δημοτικό και το Γυμνάσιο-Λύκειο. 
Τα παιδιά ενθουσιασμένα προσήλθαν με τους γονείς για τον καθιερωμένο Αγιασμό και την έπαρση της Σημαίας. Δυστυχώς όμως δίχως εκπαιδευτικούς!!!! 
Στον Αγιασμό παρόντες ήταν ο Πάτερ-Γεώργιος, η Σχολική Σύμβουλος που ήρθε χθες από την Πρωτοβάθμια της Ρόδου για να ανοίξει το σχολείο, η Διευθύντρια του Γυμνασίου-λυκείου, η καθαρίστρια του σχολείου μας, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, ο Ταγματάρχης της ΔΑΝ Μεγίστης και φυσικά οι μαθητές με τους γονείς τους. 
Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε πως το Νηπιαγωγείο θα παραμείνει κλειστό (μέχρι τις εκλογές φαντάζομαι), η ίδια η σχολική σύμβουλος θα κρατήσει τα παιδιά του δημοτικού μέχρι και την Τετάρτη (καθώς Τετάρτη βραδυ θα πρέπει να φύγει και εκείνη να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα). Όσο για το Γυμνάσιο και Λύκειο, απο Δευτέρα έρχονται με απόσπαση ο Γυμναστής, ένας μαθηματικός και η Γαλλικός. 
Και αναρωτιέται κανείς: πού είναι η δωρεάν παιδεία για όλους; Για ποιον λόγο κάθε μα κάθε χρόνο πρέπει να παρακαλάμε με έγγραφα, με τηλεφωνήματα, με άρθρα στις τοπικές εφημερίδες για το δικαίωμα των παιδιών μας για το αυτονόητο: την μόρφωση. 
Γινόμαστε γραφικοί με το να παρακαλάμε τον κάθε προϊστάμενο, τον κάθε Περιφερειάρχη, τον κάθε Υπουργό Παιδείας το ίσο δικαίωμα που έχουν τα δικά μας παιδιά με τα παιδιά της υπόλοιπης Ελλάδας: δασκάλους και καθηγητές στην θέση τους αλλά και στην ώρα τους. 
Και εμείς Έλληνες φορολογούμενοι είμαστε, πληρώνουμε ακριβώς τους ίδιους φόρους με την υπόλοιπη Ελλάδα, με ένα λίγο ακριβότερο κόστος ζωής λόγω της απόστασης που μας χωρίζει με την υπόλοιπη Ελλάδα. 
Τα έσοδα των φορολογουμένων είναι ανταποδοτικά, άρα θεωρητικά η δωρεάν παιδεία είναι ουσιαστικά πληρωμένη από όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. Κάθε χρόνο καθυστερούν οι πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών για να γίνουν προσλήψεις ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Το κράτος όμως έχει χρήματα να κάνει εκλογές κάθε έξι  μήνες. 
Ευελπιστώ πως την επομένη των εκλογών ΠΡΩΤΟ μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι να τοποθετήσει και να προσλάβει εκπαιδευτικούς και να ξεκινήσουν επιτέλους τα παιδιά μας το σχολείο.
* Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Νίτη είχε αποστείλει και πέρυσι επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Δωδεκανήσιος βουλευτής είχε κάνει επερώτηση στη Βουλή με βάση τη συγκεκριμένη επιστολή.




Την ίδια ώρα, το ΔΣ της  Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρόδου, με ανακοίνωση του, τονίζει:
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 235 με 237 κενά δασκάλων, με πρόβλημα στελέχωσης κυρίως στα χωριά και στα γύρω νησιά. 
Επίσης λείπουν 77 νηπιαγωγοί, 70-72 καθηγητές αγγλικών, 68 γυμναστές, 25 πληροφορικής, 17 θεατρολόγοι και 13 γαλλικών και γερμανικών. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι έχουμε χωρίς καθόλου δάσκαλο τα σχολεία στην Κρητηνία, Διαφάνι Καρπάθου, στο Καστελλόριζο, στην Τήλο, στην Τέλενδο, στο Αγαθονήσι στους Αρκιούς και στους Κάμπους Καλύμνου, ενώ χωρίς νηπιαγωγό παραμένουν τα νηπιαγωγεία Λάρδου και Καλάθου! 
Μάλιστα οι ελλείψεις στα νηπιαγωγεία είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη φοίτηση νηπίων εκ περιτροπής για λόγους ασφαλείας!
Το τοπίο στη Δευτεροβάθμια είναι ακριβώς το ίδιο: μόνο στη Ρόδο υπάρχουν 22 κενά φιλολόγων, 16 κενά μαθηματικών, 11 κενά φυσικών κλπ. 
Στο Καστελόριζο το γυμνάσιο είναι κλειστό ενώ στο Αγαθονήσι, στη Χάλκη και στην Τήλο υπάρχει μόνο ο διευθυντής και ένας γυμναστής!   

Πηγή: ΝΟΟΖ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η Ελλάδα. Αδρανεί για την νεότητα. Εγκαταλείπει τα νησιά. Οι εκλογές και τα μνημόνια μας νοιάζουν και όχι τα μαύρα μας τα χάλια.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά τα ρεζιλίκια. Ποτέ δεν θα γίνει κράτος με διοίκηση η Ελλάδα. Το να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί στο Καστελόριζο είναι ΑΙΣΧΟΣ. Να φύγουν όλοι οι αρμόδιοι ανίκανοι υπάλληλοι του υπουργείου ΤΩΡΑ.