Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Πρεσβ. Βασίλειος Σιγάλας: Η αιτία και η ρίζα των περισσοτέρων ασθενειών, είναι η αμαρτία

Ο παραλυτικός ζητούσε την σωματική του υγεία, αλλά ο Κύριος του χαρίζει την ψυχική υγεία. Ενώ τα λόγια Του γιάτρευαν την ψυχή του, συγχρόνως του έδιναν και την υγεία του σώματος.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας

Στην 2η θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή 12 Μαρτίου, Β’ Νηστειών, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρεσβύτερος Βασίλειος Σιγάλας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Βασιλείου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».
Στην θεία Λειτουργία έψαλλε το Εκκλησιαστικό τμήμα της Ιστορικής Χορωδίας Νικαίας υπό την διεύθυνση του Γερασίμου Κασφίκη.

Καθ’ όλη την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

Στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την θεραπεία του παραλυτικού που περιγράφει, επικέντρωσε τον λόγο του ο π. Βασίλειος. Η ζωντανή πίστη δεν γνωρίζει εμπόδια και δεν υπολογίζει θυσίες και κόπους, είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι φίλοι και συγγενείς του παραλυτικού, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τον Χριστό.
Ώστε έφτασαν στο σημείο να ανοίξουν τρύπα στην στέγη του σπιτιού που δίδασκε ο Κύριος και να κατεβάσουν από εκεί το κρεβάτι με τον παραλυτικό.
Ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίον υποβλήθηκαν σε τόσους κόπους; Τι άλλο εκτός από την υγεία του. Πίστευε ακράδαντα ο παραλυτικός, ότι και μόνο το θείο πρόσωπο του Κυρίου να αντίκριζε, θα έπαιρνε την υγεία του.
Ο Κύριος τον παρακολουθεί με συμπάθεια και αποφασίζει να του χαρίσει την υγεία. Πρώτα όμως του αναγγέλλει μία χαροποιό είδηση, ότι του συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες.
«Ο παραλυτικός ζητούσε την σωματική του υγεία, αλλά ο Κύριος του χαρίζει την ψυχική υγεία. Ενώ τα λόγια Του γιάτρευαν την ψυχή του, συγχρόνως του έδιναν και την υγεία του σώματος.
Τα λόγια όμως του Κυρίου, φανέρωναν ότι η αιτία της φοβερής του ασθένειας, ήταν η αμαρτία στην οποία δούλευε από τη νεότητα του. Αποκόπτει και εξαφανίζει λοιπόν ο παντοδύναμος και φιλάνθρωπος Κύριος την ρίζα της ασθενείας, την αμαρτία, για να εξαφανιστούν και οι καρποί της.»
Είναι άραγε η αμαρτία, αιτία σωματικών νόσων και ασθενειών, συνέχισε  ο π. Βασίλειος. Το αψευδές στόμα του Κυρίου το βεβαιώνει. Αλλά και η πείρα της καθημερινότητας, επικυρώνει την αλήθεια αυτή. Ότι δηλαδή η αιτία και η ρίζα των περισσοτέρων ασθενειών, είναι η αμαρτία.
Στη συνέχεια ανέφερε κάποια παραδείγματα αμαρτίας, που προξενούν σωματικές βλάβες και ασθένειες στο ανθρώπινο σώμα.
Η λαιμαργία είναι ένα ψυχικό πάθος, το οποίο υποβιβάζει τον άνθρωπο στην τάξη των αλόγων κτηνών και γίνεται πρόξενος ασθενειών του στομάχου και της κυκλοφορίας του αίματος.
Η φιλοποσία είναι ένα πάθος το οποίο γίνεται η αιτία μεγάλης ψυχικής φθοράς. Αλλά και ασθενειών, όπως του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών, εξάντληση του νευρικού συστήματος, παραλυσία και παραφροσύνη και κάποιες φορές οδηγεί και στο θάνατο.
Υπάρχουν όμως και οι ρυπαρές και ανήθικες αμαρτίες, συνέχισε, που διαφθείρουν την καρδιά και ρυπαίνουν και σαπίζουν και το σώμα. Αποκτηνώνουν τη διάνοια και διασαλεύουν το λογικό του ανθρώπου.
Γι’ αυτό και σημείωσε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του:
«Είναι λοιπόν αναγκαίο όλοι μας να κατανοήσουμε ότι η αμαρτία, καταστρέφει συνάμα και το σώμα και είναι πρόξενος πολλών ασθενειών. Και σε αυτό φαίνεται η ευεργετική δύναμη της Ορθοδόξου πίστεως μας. Η οποία υπόσχεται και πραγματοποιεί ευτυχία ατελεύτητη και παντοτινή, πέραν του τάφου. Μας χαρίζει όμως και στην παρούσα ζωή όλη τη δυνατή ευδαιμονία.
Ο βίος ο αγνός, ο ήρεμος, ο καθαρός, ο χριστιανικός, μας εξασφαλίζει από την αμαρτία και τις συνέπειες της, μία από τις οποίες είναι και οι σωματικές ασθένειες


Δεν υπάρχουν σχόλια: