Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τιμή στον ήρωα Χρήστο Πραντούνα και τους Μακεδονομάχους - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Ομιλία που εκφωνήθηκε στα Λεχαινά την  Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Τιμή στον ήρωα Χρήστο Πραντούνα και τους Μακεδονομάχους

Κυρίες και κύριοι,
ευρισκόμεθα για μία ακόμη φορά  ενώπιον της προτομής ενός αληθινού ήρωα, που προ 111 ετών πολέμησε και έπεσε για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της τότε σκλάβας Μακεδονίας. Καθώς αντικρίζουμε την μορφή του γλυπτού που απεικονίζει τον Χρήστο Πραντούνα, βλέπουμε  το βλέμμα της αποφασιστικότητας ενός νέου Αξιωματικού των αρχών του 20ου αιώνος, που άφησε την ησυχία και την γαλήνη της ζωής στα μετόπισθεν, για να βρεθεί κοντά στον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Μακεδονίας. Έναν Ελληνισμό που από τα τέλη του προηγούμενου αιώνος αντιμετώπιζε κίνδυνο επιβίωσης.
Η Ελλάς από το 1897 και την ήττα στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο υποχρεώνεται να κλειστεί στον εαυτό της. Να τεθεί υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και οι υπόδουλοι Έλληνες των τουρκοκρατούμενων περιοχών βρέθηκαν έτσι μακριά από την μέριμνα του  αθηναϊκού Κράτους. Από το 1844 ήδη με την Μεγάλη Ιδέα είχε ξεκινήσει η προσπάθεια εθνικής ολοκλήρωσης με στόχο να απελευθερωθούν οι σκλάβοι Έλληνες που το 1821 δεν μπόρεσαν να γευτούν την Ελευθερία.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν πολλά απελευθερωτικά κινήματα σε Κρήτη, Μακεδονία και αλλού. Στην Μακεδονία κυριαρχούσαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, αλλά είχε ξεκινήσει ο Πανσλαβισμός το σχέδιο του να κυριαρχήσει. Με αιχμή του δόρατος τους Βουλγάρους, οι Σλάβοι επεδίωκαν την κυριαρχία στην περιοχή μετά την εκδίωξη των Τούρκων.
Οι Έλληνες της Μακεδονίας αντιμετώπισαν μία εκστρατεία εκφοβισμού, δολοφονιών και αφελληνισμού. Σε αυτήν την οδυνηρή κατάσταση θα αντιδράσει η Ελεύθερη Ελλάς μέσα από την συγκρότηση ενόπλων τμημάτων, των Μακεδονομάχων. Σε αυτά ηγέτες θα είναι Έλληνες Αξιωματικοί, που πιστοί  στον όρκο στην Πατρίδα θα γίνουν η παρηγοριά των Ελλήνων της Μακεδονίας. Μέσα σε εχθρικό περιβάλλον, σε χιόνια, βουνά και λίμνες, Έλληνες από όλα τα ελεύθερα τμήματα του Ελληνισμού, με την καθοδήγηση Ιεραρχών και Διπλωματών πατριωτών θα προσφέρουν ελπίδα και φωνή αντιστάσεως. Θα κρατήσουν την φλόγα της Απελευθερώσεως ζωντανή μέχρι τους νικηφόρους Πολέμους 1912-1913, οπότε το μέγιστο τμήμα της Μακεδονίας θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος.
Ανάμεσα σε αυτούς τους Αξιωματικούς ήταν και ο Χρήστος Πραντούνας. Ο Χρήστος Πραντούνας γεννήθηκε το 1873 στα Λεχαινά του νομού Ηλείας όπου ο πατέρας του Αντώνιος από την Νάξο υπηρετούσε σαν Ειρηνοδίκης. Ακολούθησε σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοίτησε 2 χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι σπουδές αυτές δεν τον «γέμιζαν» και το 1893 κατετάγη εθελοντικά στο ιππικό. Στον πόλεμο του 1897 ήταν λοχίας και έγινε γνωστός για τις ανδραγαθίες του στις μάχες. Το 1898 μπήκε πρώτος στην Σχολή Υπαξιωματικών από όπου μετά από τρία χρόνια βγήκε ανθυπίλαρχος.
Την ευαίσθητη ψυχή του και τον φλογερό πατριωτισμό του συγκίνησε η υπόθεση της Μακεδονίας , ο Ελληνισμός της οποίας στέναζε από τις επιδρομές και τις ωμότητες των Βουλγάρων κομιτατζήδων και την ανοχή και την αδιαφορία των Τούρκικων αρχών. Πρωτοπόρος του Μακεδονικού Αγώνα μαζί με τον Παύλο Μελά , στα 1905 και 1906 , ήταν και ο Χρήστος Πραντούνας που διάλεξε για κωδικό όνομα το καπετάν Καψάλης σε ανάμνηση του προπάππου του (από την μεριά της μητέρας του) ήρωα της εξόδου του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη .

Η αποστολή που ανέλαβε ήταν η πιο επικίνδυνη και αποσκοπούσε στην εκκαθάριση της λίμνης των Γιαννιτσών από τους κομιτατζήδες , που την είχαν ορμητήριο των επιτηρήσεων τους . Η τελική του επιχείρηση εναντίον τους έγινε τη μοιραία γι αυτόν 21η (ή κατά άλλους 28η) Απριλίου 1906 , που με την παλληκαριά του και τους Έλληνες οπλαρχηγούς της περιοχής άρχισε την επίθεση εναντίον εχθρού επταπλάσιου σε αριθμό . Η μάχη γινόταν πάνω σε βάρκες. Ο Πραντούνας πλησίασε πάρα πολύ τους Βούλγαρους και τους πολεμούσε όρθιος παρά τις προτροπές του υπαρχηγού του και του βαρκάρη να προστατεύσει τον εαυτό του . Η φονική σφαίρα τον βρήκε στο μέτωπο και οι τελευταίες λέξεις που πρόλαβε να πει πριν ξεψυχήσει ήταν ‘’ΖΗΤΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ ‘’ .

Σε λίγα χρόνια οι λοιποί Έλληνες θα πολεμήσουν εκεί στα εδάφη που έβαψαν με το αίμα τους ο Μελάς, ο Κώττας, ο Άγρας, ο Πραντούνας και οι άλλοι Ήρωες. Και θα προσφέρουν την Ελευθερία για την οποία πολέμησε και έπεσε ο Πραντούνας το 1906 στην λίμνη των Γιαννιτσών.

Αλλά οι περιπέτειες για την Μακεδονία μας δεν θα τελειώσουν. Μέσα στον 20ο αιώνα θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιδιώξουν την απόσπαση της Μακεδονίας μας από τον εθνικό κορμό. Με απόπειρες τεμαχισμού της στους 2 Παγκοσμίους Πολέμους και μέσα στην δεκαετία του 1940. Με την δημιουργία μίας νέας μορφής Μακεδονικού ζητήματος, που αφορά την κατασκευή ενός νέου Έθνους- Λαού με το όνομα Μακεδονικός, με ανάλογη Γλώσσα και την αρπαγή της Ελληνικής Ιστορίας. Με πρώτο εμπνευστή τον σκοτεινό Τίτο από το 1944, θα δημιουργηθεί στα βόρεια σύνορα μας μία κατάσταση, που με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας θα γίνει ορατή από όλους.

Και θα ξεκινήσει από τον Οικουμενικό Ελληνισμό, έστω αργοπορημένα, μία προσπάθεια υπερασπίσεως της Μακεδονίας μας, της Ιστορίας, του Ονόματος, του Πολιτισμού  μας απέναντι στους παραχαράκτες των Σκοπίων που με θράσος μιλούν για Μακεδονικό Έθνος και Μακεδονική Ιστορία και ότι οι ένδοξοι Βασιλείς Φίλιππος και Αλέξανδρος  δεν ήσαν Έλληνες.

Κοντά σε αυτούς και πολλοί, ακόμη και στην Ελλάδα μας, πράκτορες Ξένων Δυνάμεων (ακόμη και σε Ελληνικά Πανεπιστήμια), που θέλουν μία Ελλάδα χωλή και αδύναμη. Μιλώ για αυτούς που τα τελευταία χρόνια δυσφημούν τον αγώνα των Μακεδονομάχων, αποκαλώντας τους Τζιχαντιστές, και οι ίδιοι δεν ενοχλούνται από τον Ιμπεριαλισμό των Σκοπίων, που βρίσκει πρόθυμους Συμμάχους σε ανιστόρητους και καιροσκόπους. Πρόσφατο κρούσμα είναι η αναφορά από ηγέτη Ευρωπαϊκής Δύναμης ότι οι Φωτιστές των Σλάβων από την Θεσσαλονίκη, οι Κύριλλος και Μεθόδιος, ήσαν …Σκοπιανοί.

Εμείς επιμένουμε στην Αλήθεια χωρίς να κουραζόμαστε. Δεν ξέρουμε αν στο τέλος θα βγούμε νικητές. Το βέβαιο όμως είναι πως θα έχουμε το θάρρος να αντικρίζουμε τους ήρωες, τα αγάλματα των ηρώων χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις ότι προδώσαμε τον αγώνα και το αίμα που έχυσαν για τον Ελληνισμό και την Μακεδονία. Και αυτή είναι μία υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε και σήμερα μπροστά στην προτομή του ήρωα των Λεχαινών, του καπεταν Καψάλη, του Χρήστου Πραντούνα.

Αθάνατη η Μνήμη του….

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: