Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ανδριάνα Τσαγκάρη, Τραγουδά για την παράδοση και υμνεί... τον Θεό

Ανδριάνα Τσαγκάρη 

Τραγουδά για την παράδοση 
και υμνεί... τον Θεό

Το εκκλησιαστικό περιβάλλον της οικογένειας της έπαιξε καθοριστικό ρόλο  στην ενασχόλησή της με την βυζαντινή μουσική. Ο λόγος για την Ανδριάννα Τσαγκάρη της οποίας η ερμηνεία τόσο στην βυζαντινή μουσική όσο και στο παραδοσιακό τραγούδι (το οποίο "μελετά" από πολύ μικρή ηλικία) είναι καθηλωτική. Η Ανδριάννα Τσαγκάρη, είναι πτυχιούχος ανθρωπολογίας με μεταπτυχιακό στην συμβουλευτική, εργάζεται σαν κοινωνική επιστήμων σε ένα ίδρυμα της Πάτρας, παράλληλα όμως πραγματοποιεί συχνά εμφανίσεις με σπουδαίους καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής λαμβάνοντας τις καλύτερες κριτικές. Τι πιο ωραίο, να βλέπεις τη νέα γενιά να διατηρεί πιστά την παράδοση του τόπου μας...
 Πως ξεκίνησε η ασχολία σας με την Βυζαντινή μουσική και πως με το παραδοσιακό τραγούδι;
Το οικογενειακό περιβάλλον έχει σημείο αναφοράς  το παραδοσιακό τραγούδι . Από μικρό παιδί θυμάμαι τον παππού να τραγουδά αυτά τα τραγούδια, τα οποία  μετέδωσε στον πατέρα μου και αυτός με την σειρά του σε εμένα και τον αδερφό μου. Αυτό άλλωστε σημαίνει ¨Παράδοση¨ ,η διαφύλαξη της ζωντανής μας κληρονομιάς, μια ασπίδα κεντημένη από ιστορίες και τραγούδια.
Η ενασχόληση λοιπόν ξεκίνησε απο πολύ μικρή ηλικία. Η βυζαντινή μουσική ήρθε στη ζωή μου σχεδόν νομοτελειακά, ακολουθώντας τα βήματα  του πατέρα μου και αργότερα του αδερφού μου, μαθητή του Μεγάλου δασκάλου κ.Δημητρίου Γαλάνη.
 Ενδεχομένως ο πατέρας σας ο οποίος είναι ιερέας, έπαιξε ρόλο στην απόφαση σας να ακολουθήσετε και την Βυζαντινή μουσική; Τον συμβουλευτήκατε;
 Σαφέστατα! Όπως προανέφερα έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ωστόσο μόνο σε επίπεδο έμπνευσης. ‘Έσπειρε μέσα μου την αγάπη για την βυζαντινή μουσική. Δεν χρειαζόταν η συμβουλή του σε λεκτικό επίπεδο, αλλά το παράδειγμά του και η γενικότερη στάση ζωής ήταν ανώτερα από όποια άλλη συμβουλή .
 Από μικρό παιδί τι ακούγατε στο σπίτι; Είχατε επικεντρωθεί στο παραδοσιακό ή ακούγατε κι άλλα πράγματα;
Η μουσική  υπάρχει στο σπίτι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου .Η παραδοσιακή μουσική, αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς ,στοιχείο συγκρότησης της ταυτότητάς μας. Ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, τροφή συζήτησης, πηγή αναζήτησης, και δυνατό στοιχείο αναμνήσεων. Παρωπίδες δεν υπήρξαν ποτέ, εκτιμώ τα περισσότερα είδη μουσικής και σέβομαι όποιον με ήθος και αγάπη προσεγγίζει την τέχνη.



Παράλληλα, έχετε αναλάβει την χορωδία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος Γλαύκου και κάθε Μ.Παρασκευή ψέλνετε τα εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου και συγκλονίζετε με την χροιά της φωνής σας. Μία εικόνα που δεν την βλέπουμε συχνά στις εκκλησίες. Ποια τα συναισθήματά σας εκείνη την στιγμή;
 Την χορωδία αυτή την δημιούργησε ο  πατέρας μου π. Αδαμάντιος Τσαγκάρης πριν απο 27 χρόνια. Δεν ξέρω αν τα συναισθήματα λεκτικοποιούνται, σε μια απόπειρα όμως, θα τολμήσω να πω, πως γίνεται κατάθεση ψυχής’, η συγκίνηση και η κατάνυξη βοηθούν να σταθείς εκείνη τη στιγμή στο ύψος που αναλογεί στην περίσταση. Να μετέχεις στον επιτάφιο θρήνο, εσύ ο ίδιος και ταυτόχρονα να  αγγίξεις τις ψυχές των πιστών, μέσα απο αυτό το ποιητικό ανθολόγιο’.
Εάν σας έλεγαν να επιλέξετε ανάμεσα στο παραδοσιακό τραγούδι και την βυζαντινή μουσική, τι θα διαλέγατε και γιατί;
Αγαπώ και μελετώ και τα δύο, γι’ αυτό και δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω . Συνυπάρχουν μέσα μου,γι’ αυτό και πολλές φορές ο διαχωρισμός τους είναι δύσκολος αλλά ίσως και αναίτιος.


 Το ενδιαφέρον του κοινού για την Βυζαντινή Μουσική παραμένει ζωντανό;
Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας, φροντίζει να ‘ποτίζει’ το δέντρο που λέγεται παράδοση, ώστε να μπορούμε να το βλέπουμε να ανθίζει μέσα στους αιώνες. Για εμένα κοιτώντας γύρω μου, αποτελεί θαύμα η επιβίωση της μέσα στη γεμάτη κρίση ταυτότητας εποχή που ζούμε.
 Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, τείνει θεωρείτε να εκλείψει;
Είμαι αισιόδοξη, δεν θεωρώ πως τείνει να εκλείψει αλλά πως το ‘βάρος’ που έχουμε είναι πολύ μεγάλο. Οφείλουμε, έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε την μουσική μας παράδοση. Υπάρχει κόσμος που ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι, σπουδαίοι δάσκαλοι και αξιόλογες σχολές. Τέτοια παραδείγματα είναι το λιγότερο ελπιδοφόρα.

 Ποια η γνώμη σας για τα πανηγύρια εκεί όπου κυριαρχεί το παραδοσιακό τραγούδι ή μήπως όχι;
Δεν θεωρώ πως κυριαρχεί το παραδοσιακό τραγούδι πια, αλλά ένα συνονθύλευμα τραγουδιών πάνω στην ίδια μελωδική γραμμή, με όργανα ξένα ως προς το είδος και χωρίς ‘σεβασμό’ στην προέλευση του. Υπάρχουν  όμως και τόποι, ‘πονεμένοι’, ακριτικές περιοχές που έχουν έμφυτη την ανάγκη να διαφυλάξουν την παράδοση τους κι εκεί τα πανηγύρια έρχονται πιο κοντά στη λαϊκή έκφραση που είναι και ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας τους.


Οι συνεργασίες σας με σπουδαίους καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, πολλές, ποια η καλύτερη σας στιγμή μέχρι σήμερα;
Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια ,διότι αυτόματα θα αδικήσω κάποια άλλη. Απ όλες τις μέχρι τώρα συνεργασίες έχω τις καλύτερες εμπειρίες και τις πιο όμορφες αναμνήσεις
 Για το μέλλον τι εμφανίσεις έχεις προγραμματίσει;

Το καλοκαίρι έχουμε κανονίσει μια σειρά εμφανίσεων με την ορχήστρα του χορευτικού του δήμου Πατρέων με την μαέστρο κ. Δήμητρα Αψώμοτου στην πόλη μας και κάποιες εμφανίσεις με τον πατρινό συνθέτη-κιθαριστή κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο .Είναι μια περίοδος αρκετά γόνιμη και δημιουργική.

 Πηγή: dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: