Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η εορτή του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Μετόχι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Παντανάσσης στο Earlwood του Σύδνεϋ.

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η εορτή του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, στο φερώνυμο παρεκκλήσιο, στο Earlwood του Σύδνεϋ, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Παντανάσσης. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο οποίος συγκινημένος μοιράστηκε με τους πιστούς τη συγκλονιστική εμπειρία της πρώτης «γνωριμίας» του με τον Άγιο Αρσένιο.
Ήταν το έτος 1989, όταν πήγαινε για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος, για να γνωρίσει τον μαθητή του, τον Πατέρα Παΐσιο. Καθ’ οδόν προς το «Περιβόλι της Παναγίας», είχε την τύχη να συναντήσει και να ανοίξει συζήτηση με έναν Τούρκο, που του συστήθηκε ως «παιδί ενός Αγίου που γεννήθηκε στην Καππαδοκία». Αναφερόταν στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.





 Ο κ. Μακάριος άκουσε τον άνθρωπο αυτό να του περιγράφει τα πολλά θαύματα που είχε κάνει ο Άγιος – όχι μόνο στους Ρωμιούς, αλλά και στους Τούρκους. Ένα από τα θαύματα αυτά ήταν και η γέννηση του ιδίου, όπως εξήγησε, καθότι η μητέρα του, η οποία δεν μπορούσε να κάνει παιδί, είχε απευθυνθεί στον Πατέρα Αρσένιο και την είχε ευλογήσει.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τούρκος συνταξιδιώτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είχε νοιώσει την ανάγκη να μεταβεί στο Άγιον Όρος και να γνωρίσει τον Πατέρα Παΐσιο, τον μαθητή του Αγίου Αρσενίου.
Μετά από αυτήν την συγκινητική εξομολόγηση για την πρώτη «γνωριμία» του με τον Άγιο Αρσένιο, ο κ. Μακάριος μίλησε στους πιστούς για την «καρδιακή» διδασκαλία του, ενώ εστίασε στην απλότητα και την ταπεινότητα που τον διέκρινε. Δεν παρέλειψε, επίσης, να μνημονεύσει μία φράση, την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά όταν υποδεχόταν Ρωμιούς: «Την πίστη μας δεν την αλλάζουμε με τίποτα».
Καταληκτικά, αφού παρατήρησε ότι ο Άγιος Παΐσιος «είναι ένα μέρος της τοπικής μας Εκκλησίας», επισήμανε ότι «κατ’ επέκτασιν, θεωρώ και τον Άγιο Αρσένιο ως δικός μας Άγιο, αφού αυτός ανέδειξε και κατά κάποιον τρόπο εδίδαξε τον Άγιο Παΐσιο».
Κλείνοντας, λοιπόν, την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος παρότρυνε πατρικά τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τη ζωή του Αγίου Αρσενίου και να είναι απλοί, καθώς επίσης να μην ξεχνούν ότι «την πίστη μας δεν την αλλάζουμε με τίποτα».















 









1 σχόλιο:

Αναστάσιος είπε...

Κατά την παραμονή μου στην Αυστραλία είχα την ευλογία να γίνω μέτοχος της μεγάλης αγάπης της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Παντανάσσης, ιδιαίτερα του Γέροντα της Μονής π. Στεφάνου και του Ηγουμένου π. Ευσεβίου. Η Μονή είναι κοντά στον τόπο διαμονής των αδελφιών της μακαριστής μητέρας μου. Ερχόταν μέσα στα μεσάνυχτα 3 πρωινή ο π. Αρσένιος (τα έτη του πολλά) για να εκκλησιασθώ και να επικοινωνήσω πνευματικά μαζί τους. Είναι μια όαση το Μοναστήρι στην περιοχή του Σύδνεϋ με σπουδαία πνευματική, λειτουργική και ιεραποστολική εργασία σε όλη την Αυστραλία.
Τις φορές που τους είδα με δίδαξαν πολλά και τους ευχαριστώ. Τους ευγνωμονώ και για την φροντίδα την αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνουν στην ασθένεια του θείου μου και στις θείες μου.