Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Εορταστική Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στο Αγρίνιο

 Την καθιερωμένη κεντρική εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το τοπικό παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ).


Ομιλητής ήταν ο ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Σπανός, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η διαχρονικότητα του έργου και της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών».

Εισαγωγικά, ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Π.Ε.Θ. κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, καλοσόρισε τους παρισταμένους και αναφέρθηκε στην εν γένει προσφορά και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον συντονισμό είχε η Θεολόγος κα Θεοδώρα Τσίγκα, καθηγήτρια του Γυμνασίου Αιτωλικού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Θεολόγων.
Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σπανός, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην έννοια της διαχρονικότητας που ταυτίζεται με την έννοια της επικαιρότητας του μηνύματος των Τριών Ιεραρχών. Έκανε μια συνοπτική αναφορά στον καθένα από τους Τρείς Αγίους Πατέρες, τονίζοντας τα μοναδικά χαρίσματα του καθενός και τα κοινά τους χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε την σύνδεσή τους με την σημερινή πραγματικότητα.
Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε ένας έξοχος κοινωνικός εργάτης, πρωτοπόρος στο έργο του, αλλά παράλληλα και ο εξαίρετος οργανωτής του μοναχικού βίου. Είχε μοναδικά διανοητικά χαρίσματα που τα έθεσε στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του λαού. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος υπήρξε πρότυπο πνευματικού ανθρώπου, υπόδειγμα ταπεινώσεως. Νους θεωρητικός που αφιερώθηκε στις πνευματικές θεωρίες. Δεν υπάρχει αναφορά στα δόγματα της Εκκλησίας και ειδικά στο τριαδολογικό, χωρίς τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Ο Ιερός Χρυσόστομος ήταν ο αγωνιστής για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θεούμενος άνθρωπος που αγωνίστηκε ενάντια στους ισχυρούς της εποχής του. Ο έλεγχος που άσκησε στους αυτοκράτορες υπήρξε παροιμιώδης.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο καθηγητής κ. Σπανός αναφέρθηκε στα χαρίσματα εκείνα που ήταν κοινά και στους Τρεις Αγίους Πατέρες, κάνοντας παράλληλα αναφορές και συγκρίσεις με το σήμερα.
Υπήρξαν γόνοι υποδειγματικών οικογενειών. Ο οικογενειακός θεσμός είναι αξεπέραστος. Από τις οικογένειές τους πήραν τις ρίζες, το όραμα, την καλλιέργεια, την πνευματικότητα. Πώς είναι όμως η οικογένεια σήμερα; Η σημερινή οικογένεια παραπαίει. Η ποικιλόμορφη κρίση ξεκινάει πρωτίστως από την οικογένεια κάτι που φαίνεται και στην σχολική κοινότητα και στην κοινωνία ολόκληρη.
Επίσης, ένα κοινό χαρακτηριστικό, στο οποίο αναφέρθηκε ο ομιλητής, ήταν η κοινωνική τους ευαισθησία και ο τρόπος προσέγγισης των συνεργατών τους. Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό τους έργο, τόνισε,  υπήρξε τεράστιο. Αντίστοιχα σήμερα η Εκκλησία είναι ο μόνος θεσμός που έμεινε αλώβητος μέσα στην κρίση που έπληξε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η Εκκλησία με ένα μοναδικό τρόπο αγκαλιάζει εκατοντάδες εθελοντές που προσφέρονται για να στηρίξουν το προνοιακό της έργο και να ανακουφίσουν τον συνάνθρωπο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κ. Σπανός, επεσήμανε ότι οι Τρεις Ιεράρχες είχαν το χάρισμα να συναιρούν τα διεστώτα, αλλά και να εκχωρούν το εγώ τους ώστε να προχωρούν στην συναίρεση και την σύνθεση. Και σήμερα, στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου, χρειάζεται μια ψύχραιμη αξιολόγηση των πραγμάτων και μια σύνθεση με μοναδικό κριτήριο τον άνθρωπο και την αξία του προσώπου. Ποιός θα συνθέσει, όμως, σήμερα; Ποιός θα μπει στη μέση, για να ενώσει; Ποιός θα επιβάλλει τις ισορροπίες και θα αναγνωρίσει τις αξίες; Το έργο των Αγίων Τριών Ιεραρχών, όπως αποτυπώνεται και στα συγγράμματά τους, προσφέρει αυτές τις δυνατότητες γιατί είναι «άνθη βίου πρακτικού»!
Στο δεύτερο μέρος της εορταστικής εκδήλωσης, η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «ΔΑΥΙΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως, απέδωσε θαυμάσια ύμνους και ψαλτοτράγουδα, υπό την διεύθυνση του καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Λανάρα.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τον αξιότιμο ομιλητή για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ευχήθηκε όλοι να εφαρμόσουμε αυτά που ακούστηκαν για τους τιμωμένους Αγίους, τα οποία ήταν τόσο επίκαιρα και αναγκαία, απεικονίζοντας την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Μεταξύ του ακροατηρίου και των πολλών εκπαιδευτικών, παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Κολόβος και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Βετσόπουλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: