Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Συναίσθηση ἤ ἀναισθησία; - π. Βασιλείου Μπακογιάννη


Συναίσθηση ἤ ἀναισθησία;

ὑπό ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

      Οἱ Πατέρες τῆς Ἱ. Μονῆς Ὁσίου Σάββα (Ἱεροσόλυμα)  μέχρι πρίν δέκα-δεκαπέντε χρόνια,  κοινωνοῦσαν ἀνά δεκαπέντε μέρες, χωρίς νά διαμαρτύρονται, «ὅτι στερούμαστε τόν Χριστό» καί νά λένε «τί πράγματα εἶναι αὐτά;!». Γιατί,  ἤδη ἔπαιρναν δύναμη ἀπό τίς ὁλονύκτιες προσευχές,  ἀπό τίς ξηροφαγίες, καί ὅλα τά σχετικά, καί ἔτσι δέν ἔμεναν χωρίς Χριστό.   Ἀκόμα καί σήμερα πού ἄλλαξε τό «τυπικό», οἱ παλαιότεροι Μοναχοί κοινωνοῦν ἀνά δεκαπέντε μέρες! 

Ὅμως, μερικοί ἐν τῷ κόσμῳ χριστιανοί, χωρίς νά ζοῦν τήν ἀσκητική ζωή τῶν Πατέρων τῆς Μονῆς, δέν «ἀντέχουν» τή στέρηση τῆς  Θ. Κοινωνίας, θέλουν, εἰ δυνατόν, νά κοινωνοῦν καί κάθε μέρα!

  Τώρα  πού ἔκλεισαν οἱ ἐκκλησίες,   ἔφθασαν στό σημεῖο νά κοινωνοῦν (ἀλειτούργητοι) κρυφά  στίς ἐκκλησίες, εἴτε νά πηγαίνει ὁ Ἱερέας στά σπίτια τους καί νά τούς κοινωνεῖ.  (Ἀλειτούργητους!). Ἄραγε, γιατί; Γιατί αὐτή ἡ βιασύνη; Τί θά πάθαιναν ἄν ἔμεναν μερικές  μέρες ἀκοινώνητοι;      Θά ἔχαναν μήπως τήν ψυχή τους; Κανένας δέν κολάζεται, ἐπειδή δέν κοινωνεῖ  πάλιν καί πολλάκις, ἀλλά, ὅσοι κολάζονται, κολάζονται, εἴτε  γιατί ἀθετοῦν τίς ἐντολές τοῦ Χριστοῦ καί τῆς Ἐκκλησίας Του,  εἴτε ἐπειδή κοινωνοῦν ἀνάξια...! 


«Μά εἶχαν πόθο γιά νά κοινωνήσουν». Καί τί σόϊ πόθος εἶναι αὐτός; Μά καί ἕνας νεαρός πού ἔχει προγαμιαῖες σχέσεις,   ἔχει  πόθο νά κοινωνήσει, καί (φεῦ!) κοινωνεῖ! Λοιπόν; Πῶς ἀπό τή μιά μεριά   ποθεῖ  τό Χριστό,  καί ἀπό τήν ἄλλη Τόν σταυρώνει μέ τήν ἁμαρτία του;! (Ἑβρ.6:6). Ὑπάρχει  ἄραγε  συναίσθηση;   Ὁ πόθος  γιά  Θ. Κοινωνία δέν εἶναι (πάντα) δεῖγμα εὐλαβείας, ἀλλά εἶναι καί  δεῖγμα ἀναισθησίας...! Ὅταν   κοινωνοῦμε, λέει ὁ Ὅσιος Ἰωάννης τῆς Κλίμακος, καί νιώθουμε σάν νά  τρῶμε ψωμί καί νά πίνουμε κρασί,  χωρίς, δηλαδή,  νά νιώθουμε  στήν καρδιά μας τήν (πραγματική)  παρουσία τοῦ Χριστοῦ εἶναι δεῖγμα ἀναισθησίας...! Λέει καί τό ἄλλο: Ἡ ψευτοευλάβεια  εἶναι σφιγκτά ἀγκαλιασμένη μέ τήν ἀναισθησία...! (Λόγος ΙΖ,5).

   Ἄς μήν ἔχουμε, λοιπόν, αὐταπάτες, ὅτι ποθοῦμε τόν Χριστό, τή στιγμή πού ἡ καρδιά μας εἶναι ἀλλοῦ δοσμένη! (Μτ. 6:21. 15:7-8). Ὅταν αὐτό τό συνειδητοποιήσουμε (ἐν ταπεινώσει!),  ἤδη ἐρχόμαστε σέ συναίσθηση, νικώντας τήν ἀναισθησία,  ἀποκτώντας ταυτόχρονα καί (γνήσια)  κοινωνία μέ τό Χριστό, γιατί ὁ  Χριστός δέν μπαίνει στήν καρδιά μας, ἀνοίγοντας ἁπλά τό στόμα μας...

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...



Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΗ

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, αυτό το κοινωνώ και ταυτόχρονα έχω προγαμιαίες σχέσεις, ή συζώ και το γνωρίζει ο ιερέας ο οποίος με εξομολογεί και μου δίνει το ελεύθερο να κοινωνώ ειλικρινά δε το καταλαβαίνω. Θα πει κάποιος γίνονται οικονομίες κλπ, οι εντολές είναι σαφείς, δε χωρούν παρεκκλίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Εύστοχο ερώτημα, υγιής προβληματισμός, σωστές επισημάνσεις. Ευχαριστούμε πολύ.

(αντισυμβατικός σχολιαστής)

Ανώνυμος είπε...

Παίζουμε με τα Θεία...
Αλοιμονό μας ... τώρα ανοίξαμε και συζήτηση αν μεταφέρει μικρόβια ή θ.Κοινωνία καί αν θά πρέπει νά αλλάξουμε τρόπο μετάδοσης!!!
Ω βλασφημία.....
Σωστά ο π.Βασίλειος μας θέτει πρό τών ευθυνών μας, απέναντι στο Άγιο Ποτήριο..

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε π. Βασίλειε για την ενημέρωσή σας αυτή την οποία επικυρώσατε στην πρακτική των ασκητών και στην αγιογραφική κατοχύρωση.
Στην Εκκλησία δεν επικρατή η λογική αλλά από πολλούς άγευστους κληρικούς η αυταπάτη.

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη π.Βασίλειε από την γενέτειρά σας, την Κυπάρισσο Παρακαμπυλίων Αγρινίου...

Ανώνυμος είπε...

Μα πως θα δείξουν ευλάβεια οι κληρικοί (για τα μάτια του κόσμου) αν δεν τελέσουν την Θ. Λειτουργία ή πως θα φανούν ομολογητές (αν δεν κοινωνήσουν κρυφίως τους πιστούς) για να φανούν καλύτεροι από τους υπάκουους στην εντολή της Ι.Σ.
Όλος ο ευσεβισμός στο μεγαλείο του!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχουν οι ασκητές με εμάς τώρα δεν καταλαβαίνω..να θυμίσω στον π.Βασιλειο οι εκκλησίες ήταν κλειστές 2 μήνες όχι 15 μέρες..

Πληροφοριοδότης είπε...

Κληρικός τις που Λειτουργούσε άπαξ της εβδομάδος την Κυριακή για να βγάλει και το κήρυγμα. Δεν άφησε εορτή και εορτούλα που να μην λειτουργήσει στην ομάδα του. Ο ευλογημένος ίδρωσε στο ‘’καθήκον’’ για να δείξει καλός.

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ να γράφεις συχνότερα διότι έχουν ανάγκη από μαθήματα εκτός από μας τον λαό περισσότερο οι αστοιχείωτοι κληρικοί.

Ανώνυμος είπε...

Οι μοναχοί μένουν κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή 5.39 σχεδόν δύο μήνες 50 μέρες χωρίς να κοινωνήσουν και να Λειτουργηθούν φεύγοντας από την Μονή για μέρος ερημικό. Εσάς σας έπιασε ο πόνος περισσότερο από αυτούς που ζουν με τον Χριστό και δια τον Χριστό;

Ανώνυμος είπε...

Η ψευτοευλάβεια είναι κάτι το οποίο κυριαρχεί στους χώρους μερίδας χριστιανών. Η αδελφή μου συμμετέχει σε κάποιο σύλλογο. Για να δείξει το ενδιαφέρον της είπε στον ιερέα του συλλόγου, που έκανε λειτουργίες, σε κάποιο χώρο ότι επιθυμεί να εκκλησιαστή. Αυτός ένα βράδυ αργά της τηλεφώνησε και της λέει να έλθεις αύριο πρωί έτσι και έτσι. Τι να κάνει πήγε. Όταν τους είδε να κοινωνούν οι φιλενάδες της ένιωσε άσχημα. Πήρε την απόφαση να πάει να κοινωνήσει για να μην την κακολογήσουν ο ιερέας και οι φιλενάδες της. Το φυσάει και δεν κρυώνει. Περιμένει να πάει στον πνευματικό της να πει την «αμαρτία» της. Για μας όλους αυτή η περίοδος ήταν σαν να είμαστε το σακί του μποξ. Άλλοι ιερείς και επίσκοποι άλλα και άλλοι άλλα. Δεν θα της μεταφέρω αυτή την σωστή γνώμη του π. Βασιλείου διότι θα αισθανθεί άσχημα. Ευτυχώς που δεν χρησιμοποιεί διαδίκτυο και δεν τα διαβάζει όλα αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Βασίλειος ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα ομολογώντας αλήθειες που άλλοι ή δεν γνωρίζουν ή δεν τολμούνε να τις πούνε για να αρέσουν στο κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

αυτή είναι η χειρότερη ασθένεια: να βάλλουν οι χριστιανοί είτε κληρικοί είτε λαϊκοί εναντίον άλλων χριστιανών κληρικών ή λαϊκών... ήθελες να μη Λειτουργήσεις καθόλου πάτερ; καλά έκανες! μη τα βάζεις με εκείνους που Λειτουργούσαν έστω μυστικά... ήθελες να Λειτουργείς πάτερ και Λειτούργησες; καλά έκανες!! μην τα βάζεις με εκείνους που δεν ήθελαν να Λειτουργούν!!.... ποια υπακοή και σε ποια Εκκλησία; η υπακοή είναι πρώτα στις εντολές του Θεού και μετά στην ηγεσία της Εκκλησίας που φάνηκε πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών του λαού... Τον λαό διακονεί η Εκκλησία, όχι την ηγεσία της ή την ηγεσία της Πολιτείας!! μη τα μπερδεύουμε...σε κάθε περίπτωση μη βάλουμε οι μεν εναντίον των δε, όλους θα μας κρίνει ο Θεός, ας μένουμε αγαπημένοι εμείς όμως!!! όλοι μέλη Του είμαστε, παρακαλώ όμως μη θεωρούν κάποιοι εαυτούς πιο μέλη από άλλα μέλη!! χαίρετε!!!

ένας πάτερ!

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστέ π. Βασίλειε σας παρακαλώ για περισσότερες κατατοπιστικές δημόσιες παρεμβάσεις σας. Είναι ωφέλιμες.

Δημήτρης Ρόδης είπε...

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: όταν καλώς και αξίως μεταλαμβάνουν το ιερό και πανάγιο Σώμα του Κυρίου μας, αυτό γίνεται όπλο για όσους πολεμούνται...

Και επαναστροφή για όσους έχουν απομακρυνθεί από τον Θεό. Ενδυναμώνει τους ασθενείς, ευφραίνει τους υγιείς, θεραπεύει τις ασθένειες, διαφυλάσσει την υγεία.

Με τη Θεία Μετάληψη διορθωνόμαστε ευκολότερα και γινόμαστε περισσότερο μακρόθυμοι και υπομονετικοί στους πόνους και στις θλίψεις. Μας καθιστά περισσότερο θερμούς στην αγάπη, λεπτούς στη γνώση, πρόθυμους στην υπακοή, οξείς και γρήγορους στην ενέργεια των χαρισμάτων.

Ὁ Μέγας Βασίλειος μαρτυρεῖ ὅτι οἱ χριστιανοί τῆς ἐποχῆς του κοινωνοῦσαν τακτικῶς τέσσερες φορές τήν ἑβδομάδα, δηλαδή τήν Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο καί Κυριακή (ἐπιστολή 93).

Χαρακτηριστικό δε, της μεγάλης ωφέλιας της συχνής μεταλήψεως, είναι οτι στήν ευχή προ της θείας Κοινωνίας ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ζητά το έλεος του Θεού, γιατί γνωρίζει ότι η θεία Κοινωνία ενεργεί ανάλογα με την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου, ήτοι καθαρίζει, λαμπρύνει (φωτίζει) και θεοποιεί . . .

Η όποια επιθυμία ή αμαρτία ενός πιστού ή περισσοτέρων, δεν δικαιολογεί την επιβολή της νέας τάξης για το κλείσιμο των εκκλησιών. Ούτε την υπακοή της ιεραρχίας σε πράξεις αντίθετες των Αγίων Πατέρων επι δυο χιλιάδες χρόνια.


Σχετικά και ωφέλιμα περί του σημαντικού αυτού θέματος: Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης: "Περί συνεχούς Θείας Μεταλήψεως"

https://pneumatoskoinwnia.blogspot.com/2015/07/blog-post_14.html



Ανώνυμος είπε...

Χριστος Ανεστη!
Τις ημερες του Πασχα ολος ο κοσμος θελει να κοινωνησει.Δεν ειναι θεμα εθιμου ο ποθος,ειναι πως εχει μεινει και κατι μεσα σε αυτο το λαο ανεξαρτητως αν την αλλη ωρα τσακωνεται με τον διπλανο του γιατι π.χ του επιασε την θεση με το αυτοκινητο του ,στο πεζοδρομειο του,αφου ο ιδιος εβαλε καρεκλα εκει και μαδερια για να μην πλησιαζει κανεις,παρα μονον αυτος ,αυτα ομως τα βαθια πνευματικα δεν τα πολυγνωριζει,τι να κανουμε τωρα,γιατι ποιος ειναι τελειος στη γνωση,ας σηκωσει το χερι του.

Σιγα σιγα ολοι πρεπει να συνελθουμε καπως σας παρακαλουμε ολους!
Και ναι ,το να συζεις και να κοινωνας,των Αχραντων Μυστηριων,δεν ειναι σωστο.
Θυμηθηκα καποιον ο οποιος συζουσε,και δεν παντρευοταν.Οταν ηρθε να μας φτιαξει τα ηλεκτρολογικα ,στη συζητηση τον εστειλα σε εναν πολυ σκληροπυρηνικο ιερεα να εξομολογηθη.
Εκεινος ειπε θα παει γιατι ηθελε και να κοινωνησει[βλεπετε,το βαπτισμα ,,,,η χαρις].
Στη συνεχεια μου ειπε την περιπετεια.Τον εβαλε ποστα ο πνευματικος και τον ρωτησε εαν θελει να παντρευτει και αυτος ειπε ναι και γιατι δεν το κανει,γιατι δεν εχει λεφτα ,οχι για αλλο λογο,που λενε μερικοι γιατι δεν μου αρεσει ο γαμος,γιατι δεν εχω εμπιστοσυνη ,γιατι κανεις δεν παντρευεται σημερα,γιατι ολοι ειναι για τα ''μπαζα'' ,γιατι ολοι ετσι κανουν κλπκλπ.
Οποταν οταν θελεις να κοινωνησεις ,φερε και την κοπελια να εξομολογηθειτε και να πατε στην ευχη του Θεου,να βαλετε εμπρος για να παντρευτειτε και για να ειστε ευλογημενοι να μην εχετε σχεσεις πριν γαμου.
Και οντως ,ετσι και εγινε και ηρθε το παλικαρι και μου ειπε πως παντρευτηκε φτωχικα,δεν εχει καμμια σημασια και ζει μιαν αλλη ζωη.
Απευθυνομαι στον 3.57.
Δηλαδη αν με βρει ο θανατος ,οταν αμαρτανω,ειναι σιγουρη η σωτηρια μου επειδη με βολεψε ο πνευματικος μου και μαλιστα καποια αμαρτηματα ειναι θανασιμα,οπως δεν γνωριζουν πολλοι.
Τωρα οσον αφορα τα τυπικα των μοναστηριων απο χωρα σε σχωρα και απο τοπο σε τοπο.
Καποιοι λενε ετσι καποιοι αλλοι αλλιως.
Υπαρχουν λαικοι που διακονουν τρεις κ τεσσερεις γεροντες.
Ειχαμε εναν ταχυδρομο,ο οποιος ειχε 4 θειους γεροντες χωρις παιδια.Μετα την δουλεια του,περνουσε απο εναν εναν και τους φροντιζε.Αυτος ο ανθρωπος,δεν προλαβαινε να παει στην εκκλησια.
Και υπαρχουν πολλοι που νοιωθουν την αιχμαλωσια αυτη,οτι δηλαδη,επειδη δεν μπορουν να πανε γιατι τις ωρες αυτες πρεπει να δωσουν φαρμακα,να αλλαξουνε πανες ,να πληνουν τον ασθενη πατερα η μητερα τους,και δεν εχουν ανθρωπους να αναλβουν εστω μια στις τοσες να πανε κ αυτοι να κοινωνησουν.
1

Ανώνυμος είπε...

2
Οσον αφορα την συχνη η αραιη Θ.Κοινωνια,απ'ο,τι γνωριζω δλδ, ο Ι.Χρυσοστομος λεγει πως πολλοι κοινωνουν τα Μυστηρια μια φορα το ετος,αλλοι δυο φορες ενω αλλοι περισσοτερες.
Ο λογος Του Θεου απευθυνεται σε ολους,οχι μονον στους εδω κατοικουντας αλλα και στους ασκουμενους στην ερημο.

Ο λ ο ι.Ειναι δ ε κ τ ο ι !!!
Και αυτοι που εκοινωνησαν μια φορα και οι αλλοι με περισσοτερες φορες.

Αυτοι που εχουν με επιγνωση καθαρη την σκεψη τους,
Αυτοι που εχουν αμολυντη Ζωη και αυτοι,,,,,,,,,,που μενουν σε αυτη την κατασταση παντοτε,,,,,,να πλησιαζουν σ υ χ ν α .
Ενω αυτοι που δεν ειναι αυτης της κατηγοριας,
Να μην πλησιαζουν ποτε.
Γιατι,γιατι τους περιμενουν τιμωρια,βασανα και παιδευσεις.

Σε αλλο κειμενο σημειωνει ο ιερος πατηρ πως δεν κανουν αξιους τους Χριστιανους τα Χριστουγεννα κλπ αλλα η καθαροτης κ αγνοτης της ψυχης...

,,,,,

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ είπε...

Πολύ εύστοχο το άρθρο αυτό του Π. Βασιλείου. Πιο παλιά πριν 30χρονια περίπου δεν μας περνούσε καν από το μυαλό μας να κοινωνουμε συχνά. Ήταν αδιανόητο. Αυτό το φρόνημα επικρατούσε. Αν πάμε πιο παλιά το φρόνημα των χριστιανών μπροστά στην Θεία κοινωνία ήταν ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟ.Νεοι με προγαμιαίες σχέσεις δεν πλησιάζαμε καν. Αισθανομασταν ντροπή να κοινωνησουμε.Τωρα άλλαξε το φρόνημα. Καλό είναι να μας τα υπενθυμίζει κάποιος..... Όπως σωστά τα περιγράφει ο Αρχ. Π. Βασ. Μπακογιαννης.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό! Οι προγαμιαίες σχέσεις για την Εκκλησία δεν διαφέρουν απο τις πορνικές και έχουν το ίδιο βαρύ επιτίμιο της αποχής πολλών ετών απο την Θ. Κοινωνία αφού σταματήσουν τις προγαμιαίες σχέσεις.

Χριστιανός Ορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ 22 Μαΐου 2020 - 5:21 μ.μ.
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!
Τά "στοιχεῖα" σας...!
Θερμές εύχές
πΒ

Ανώνυμος είπε...

Μπροστά στα πάθη και τον ευσεβισμό κυριάρχησε ο εγωισμός και το ότι ''Ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων''. Τους έλαχε τώρα να ομολογήσουν για το θεαθήναι την πίστη τους. Όχι γιατί το πίστευαν άλλα έπρεπε να το αποδείξουν στους άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Πού κολλάει το σχόλιο 5:34 μ.μ.;
Ασχετο εντελώς!