Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Περιβάλλον: Δραματική η μείωση του πληθυσμού των πτηνών του πλανήτη

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για το Καθεστώς Διατήρησης των Πουλιών στον Κόσμο που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την Birdlife International, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου, καθώς περίπου ένα στα δύο είδη πουλιών παγκοσμίως μειώνεται, ενώ ένα στα οχτώ απειλείται με εξαφάνιση, την ώρα μάλιστα που οι σημαντικότεροι βιότοποι στον πλανήτη μας βρίσκονται σε μία δυσμενή κατάσταση διατήρησης.

Αναφορικά με την τάση αύξησης του πληθυσμού σε ορισμένα είδη, αυτή η παράμετρος αγγίζει μόλις το 6%. Αυτό το οποίο τονίστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης που δημοσιεύτηκε, είναι ότι τα πτηνά και το μέλλον αυτών αποτελούν βαρόμετρο για την «υγεία» και την επόμενη μέρα του πλανήτη και του περιβάλλοντος.

Κλιματική κρίση και ακραία καιρικά φαινόμενα οι σημαντικότεροι παράγοντες

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης προσδιορίζονται οι βασικότεροι παράγοντες που έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό των πτηνών σε μία σταδιακή μείωση ή ακόμα και σε «αφανισμό» σε πολλά είδη. Από τη μία υπογραμμίζεται η έντονη αγροτική δραστηριότητα και η κλιματική κρίση, με επίκεντρο ακραία καιρικά φαινόμενα, και από την άλλη η ανθρώπινη δραστηριότητα, με ενέργειες όπως η ρύπανση, η λαθροθηρία και η οικιστική επέκταση να βρίσκονται στη σχετική λίστα.

Στο μέτωπο τώρα των περιοχών παγκοσμίως που βρίσκονται στο «κόκκινο», το πρόβλημα φαίνεται να μην περιορίζεται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική αλλά επεκτείνεται και σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κένυα.

Στο επίκεντρο η διαφύλαξη περιοχών βιοποικιλότητας

Η επιστημονική κοινότητα που βρίσκεται πίσω από τη δημοσιοποίηση των βασικών στοιχείων της παραπάνω έρευνας, προτείνει τη λήψη άμεσων ενεργειών που βασικό στόχο θα έχουν τη διαφύλαξη και την ορθή διαχείριση περιοχών που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές για τα πτηνά και τη βιοποικιλότητα. Μέχρι και σήμερα, 450 περιοχές σ’ όλο τον κόσμο έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες, με τις κατά τόπους αρχές να έχουν επωμιστεί το βάρος της εφαρμογής των μέτρων προστασίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη είναι ορατά σε είδη όπως ο αργυροπελεκάνος, ο πληθυσμός του οποίου -εντός των προστατευόμενων περιοχών- έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: