Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Οι χριστιανοί αποτελούν πλέον μειονότητα στην Αγγλία και την Ουαλία – Αυξάνονται οι άθρησκοι


  Λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους στην Αγγλία και την Ουαλία πρσδιορίζονται ως χριστινοί, σύμφωνα με πρόσφατη απογραφή, ενώ οι άθρησκοι αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό

Λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους στην Αγγλία και την Ουαλία δηλώνουν χριστιανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που δόθηκαν την Τρίτη, 29/11, στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας μια πολύ σημαντική μετατόπιση προς την πολυπολιτισμική Βρετανία.

Για πρώτη φορά η επίσημη θρησκεία της χώρας ακολουθείται από τη μειοψηφία του πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα της δεκαετούς απογραφής, που πραγματοποιήθηκε το 2021, ήρθαν στη δημοσιότητα, σχεδόν ένα μήνα μετά την άνοδο του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν πολύ μεγάλη αύξηση στον μουσουλμανικό πληθυσμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πιο δημοφιλής απάντηση μετά τον χριστιανική θρησκεία ήταν η επιλογή «καμία θρησκεία», όπως γνωστοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που δείχνει ότι το ποσοστό των μη θρησκευόμενων αυξάνεται σημαντικά.

Περίπου το 46,2% του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας περιέγραψε τον εαυτό του ως χριστιανό την ημέρα της απογραφής του 2021, σε σχέση με το 59,3% μια δεκαετία νωρίτερα. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξήθηκε από το 4,9% στο 6,5%, ενώ το 1,7% χαρακτήρισε τον εαυτό του ως ινδουιστή, από 1,5%.

Περισσότεροι από 1 στους 3 ανθρώπους – 37% – δήλωσαν ότι δεν έχουν κάποια θρησκεία, σε σχέση με το 25% το 2011.

Οι ακτιβιστές υπέρ της κοσμικότητας δήλωσαν ότι η μετατόπιση αυτή θα πρέπει να προκαλέσει μια επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο η θρησκεία εδραιώνεται στη βρετανική κοινωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κρατικά χρηματοδοτούμενα σχολεία της Εκκλησίας της Αγγλίας, οι Αγγλικανοί επίσκοποι κάθονται στο ανώτερο τμήμα του Κοινοβουλίου και ο μονάρχης είναι «υπερασπιστής της πίστης» και ανώτατος κυβερνήτης της εκκλησίας.

Ο Αντριου Κόπσον, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Humanists U.K.», δήλωσε ότι «η δραματική αύξηση των μη θρησκευόμενων» έχει καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «σχεδόν σίγουρα μία από τις λιγότερο θρησκευόμενες χώρες στη Γη».

Ο Αρχιεπίσκοπος της αγγλικής πόλης, Υόρκης, Στίβεν Κοτρέλ, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους κληρικούς της Εκκλησίας της Αγγλίας, δήλωσε ότι τα στοιχεία «δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη», αλλά αποτελούν πρόκληση για τους Χριστιανούς να εργαστούν σκληρότερα για την προώθηση της πίστης τους.

«Εχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή που πολλοί άνθρωποι σχεδόν αυτομάτως προσδιορίζονταν ως Χριστιανοί, αλλά άλλες έρευνες δείχνουν σταθερά ότι οι ίδιοι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν πνευματική αλήθεια και σοφία και ένα σύνολο αξιών για να ζήσουν», τόνισε.

Σχεδόν το 82% των ανθρώπων στην Αγγλία και την Ουαλία χαρακτηρίστηκαν λευκοί στην απογραφή, από 86% το 2011. Περίπου το 9% δήλωσε ότι είναι Ασιάτες, το 4% μαύροι και το 3% από «μικτές ή πολλαπλές» εθνοτικές ομάδες, ενώ το 2% ταυτίστηκε με άλλη εθνοτική ομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας στις υπόλοιπες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία δημοσιεύονται ξεχωριστά.

Πηγή: ΕΡΤ    

Δεν υπάρχουν σχόλια: