Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ
Νεκτάριος
Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της Προβατικής Κολυμβήθρας, της Βηθεσδά.
Η πρώτη δεξαμενή νερού στην περιοχή δημιουργήθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και λειτουργούσε ως υδροταμιευτήρας.
Στα 200 π.Χ. ο Αρχιερέας Σίμων ο Β᾽ κατασκεύασε δεύτερη δεξαμενή με βάθος 13 μέτρα. Σε αυτή την δεξαμενή λέγεται ότι πλένονταν τα πρόβατα τα οποία προορίζονταν για θυσία και έκαμαν τελετουργικούς καθαρμούς οι Εβραίοι.
Στα χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού, στις παρακείμενες σπηλιές κατασκευάστηκαν μικρότερες δεξαμενές και λουτρά για να εξυπηρετήσουν Ασκληπιείο και Ναό της θεάς Τύχης (Φορτούνα). Για αυτό και μαζεύονταν εκεί δεκάδες άρρωστοι.
Εικάζεται ότι αυτές οι δεξαμενές κατασκευάστηκαν από τους Ρωμαίους για να τις χρησιμοποιούν και ως άμυνα στο παρακείμενο Φρούριο Αντόνια.
Ο Ηρώδης Αγρίππας επέκτεινε τα τείχη της πόλης και συμπεριέλαβε εντός των τειχών τις δεξαμενές. Αυτός πρέπει να κατασκεύασε και τις πέντε στοές με πέντε δεξαμενές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι πέντε στοές κατασκευάστηκαν από τον Ηρώδη τον Μεγάλο.
Ο Αυτοκράτορας Αδριανός στο χώρο των δεξαμενών έκτισε μεγάλο ναό αφιερωμένο στον Ασκληπιό και τον Σέραπι.
Τον 5ο αιώνα μ.Χ κτίσθηκε μεγαλοπρεπής βυζαντινός ναός αφιερωμένος στην Παναγία (μάλλον στο Γενέθλιο της Παναγίας), ο οποίος καταστράφηκε έναν αιώνα μετά από τους Πέρσες.
Η παράδοση της εκκλησίας των Ιεροσολύμων διασώζει ότι κοντά στην Προβατική Πύλη και στην Κολυμβήθρα ήταν η οικία του Ιωακείμ και της Άννης. Εκεί γεννήθηκε η Παναγία και εκεί τάφηκαν οι γονείς της. Τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν αργότερα στον Ναό που στέγαζε τον τάφο της Παναγίας στην Γεσθημανή.
Σχόλιο: νομίζω εάν λάβουμε υπόψιν ότι στα χρόνια του Χριστού στην Προβατική Πύλη συνυπήρχαν οι εβραϊκές δεξαμενές για τους καθαρμούς και τα ειδωλολατρικά ιερά μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Χριστός δεν χρησιμοποίησε κάποιο υλικό στοιχείο για την τέλεση του θαύματος όπως π.χ έκαμε με τον εκ γενετής τυφλό. Εδώ δίνει διαταγή στον παραλυτικό να σηκωθεί. Φανερώνει την εξουσία Του ως Θεός. Δεν είναι όμοιος με τον Ασκληπιό ή τις άλλες ρωμαϊκές θεότητες. Δεν χρειάζεται λουτρά και ιαματικά ύδατα. Θεραπεύει μόνο με τον λόγο Του. Ή αν θυμηθούμε όσα ανέφερε στην Σαμαρείτιδα, Αυτός είναι το ύδωρ το Ζων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου