Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Τεχνητή Νοημοσύνη | Οι μηχανές δεν έχουν ιδέα τι είναι τα νοήματα και αυτό είναι επικίνδυνο | Βασ. Πετρουλέας | Σοφία Χατζή


Τεχνητή Νοημοσύνη | Οι μηχανές δεν έχουν ιδέα τι είναι τα νοήματα και αυτό είναι επικίνδυνο | Βασ. Πετρουλέας | Σοφία Χατζή
 
Θα καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει την ανθρώπινη;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας ανόητος κλητήρας. Οι μηχανές δεν έχουν ιδέα τι είναι τα νοήματα και αυτό είναι επικίνδυνο
2ο μέρος συνέντευξης με τον Βασίλειο Πετρουλέα, τέως διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου.
______
Ξεπερνά η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη;
Ο άνθρωπος κατασκεύασε μηχανές που ανταγωνίζονται τις διανοητικές του ικανότητες. Οι υπολογιστές μας ξεπέρασαν.
Πάντα κατασκευάζαμε μηχανές που μας ξεπερνούσαν με τη βοήθεια της νοημοσύνης. Μηχανήματα πολύ πιο δυνατά, πιο γρήγορα, γερανούς, πυραύλους, πλοία, αεροπλάνα, μικροσκόπια.
 
Ρώτησα την τεχνητή νοημοσύνη σε τι διαφέρει από την ανθρώπινη.
Η απάντηση δόθηκε από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης chat gpti που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο 2022.
"Διαφέρουν από πολλές απόψεις. Η ανθρώπινη αναφέρεται στη διανοητική ικανότητα και συμπεριλαμβάνει τη βιωματική αντίληψη, τον συλλογισμό, την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητα.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα των μηχανών και των υπολογιστικών προγραμμάτων να εκτελούν εργασίες που τυπικά θα απαιτούσαν ανθρώπινη νοημοσύνη. Βασίζεται στη χρήση αλγορίθμων και υπολογιστικών μοντέλων που προσομοιώνουν ανθρώπινες γνωστικές διαδικασίες, όπως η μάθηση, η συλλογιστική και η λήψη αποφάσεων.
Η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να μάθει και να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνο, ενώ η τεχνητή περιορίζεται από τον προγραμματισμό της και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εντός των παραμέτρων που έχουν καθορίσει οι σχεδιαστές της.
Η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι εκ φύσεως κοινωνική και συναισθηματική, ενώ η τεχνητή δεν είναι. Τα ανθρώπινα όντα έχουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις και συναισθηματικές εμπειρίες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων και οι παράγοντες αυτοί δεν μπορούν επί του παρόντας να αναπαραχθούν πλήρως από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης".
 
Το chat gpt
Η δοκιμαστική εφαρμογή chat gpt μπορεί να εγκατασταθεί ελεύθερα στο κινητό τηλέφωνο. Από το ξεκίνημα τον Δεκέμβριο 2022 σε 2 μήνες το κατέβασαν 100 εκατομμύρια χρήστες και πλέον μπορούμε να πούμε ότι το χρησιμοποιεί όλη η ανθρωπότητα. Είναι εφαρμογή της κατηγορίας chat bot (ρομπότ συζήτησης).
Το πρόγραμμα αυτό ξέρει πάρα πολλά, δίνει απαντήσεις σε όποιο ερώτημα του θέσουμε, σε απλές ερωτήσεις μέχρι και σύνθετα επιστημονικά θέματα. Είναι εντυπωσιακό, μετά από 70 χρόνια ανάπτυξης των πρώτων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, το ότι οι εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας έχουν συγκεντρώσει στα κέντρα δεδομένων (Microsoft, Google, Apple) όλη την ανθρώπινη γνώση. Τα προγράμματα αυτά εκπαιδεύονται στις λέξεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δηλαδή σε τρις εκατομμύρια λέξεις. Το πρόγραμμα αυτό είναι ταχύτατο, εκπαιδεύτηκε μέσα σε περίπου πέντε χρόνια και μπορεί να δώσει την απάντηση εκείνη τη στιγμή σε κάθε θέμα και πραγματικά δίνει υπεύθυνες απαντήσεις, χωρίς να αποκλείονται σε λίγες περιπτώσεις τα λάθη.
Οι εγκυκλοπαίδειες έχουν αντικατασταθεί πλέον από τις μηχανές αναζήτησης και αν κάποτε το διαδίκτυο κοπεί δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουμε με τη γνώση. Δίνουμε στις μηχανές αναζήτησης ένα λήμμα και εντοπίζουν ταχύτατα χιλιάδες άρθρα σχετικά με αυτό, τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε και να επιλέξουμε την απάντηση που κρίνουμε κατάλληλη. Ενώ το chat gpt διαβάζει τα άρθρα για μας και μας δίνει έτοιμη τη σύνοψη σε όποιο επίπεδο θέλουμε, από απλό κείμενο για μικρά παιδιά έως και λογοτεχνικό αριστούργημα.
 
Έχουν κρίση οι μηχανές αυτές;
Σχηματίζουμε την εντύπωση ότι αυτές οι μηχανές έχουν κρίση και έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τη γνώση, η οποία είναι το ζητούμενο.
Η αλήθεια είναι ότι μαθαίνουν να συνδυάζουν τις λέξεις, χωρίς να έχουν επίγνωση των νοημάτων. Διαπιστώνουμε αυτό όταν χρησιμοποιούμε τον διορθωτή κειμένου που προτείνει την επόμενη λέξη και όλα αυτά με απίστευτη ταχύτητα.
Οι επιπτώσεις στις κοινωνίες είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι φανταζόμαστε.
Οι φοιτητές άρχισαν αμέσως να το χρησιμοποιούν το chat gpt για τις εργασίες τους. Προς το παρόν ανατρέχει πρωτογενώς και επεξεργάζεται πληροφορίες και άρθρα στα αγγλικά. Στη Νέα Υόρκη απαγορεύτηκε η χρήση στα σχολεία. Δοκιμάστηκε σε μάθημα Βιολογίας και βαθμολογήθηκε με 98%. Σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο το πρόγραμμα είχε επιτυχία υψηλότερη από τον μέσο φοιτητή.
Είναι μεγάλος ο κίνδυνος στην εκπαίδευση και ίσως θα πρέπει να προστατευτεί ή να αλλάξει η μέθοδος εκπαίδευσης, αφού ο φοιτητής μπορεί να διαβάζει μόνο από αυτό ή και να υποκατασταθεί ο καθηγητής από το πρόγραμμα.
Απειλούνται διάφορα επαγγέλματα και απολύονται μεγάλοι αριθμοί υπαλλήλων από τις γιγαντιαίες ψηφιακές εταιρείες, από τις Τράπεζες και αντικαθιστούν το Προσωπικό με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Απειλούνται πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως η διοίκηση επιχειρήσεων και η δημοσιογραφία. Στη Σαουδική Αραβία σε τηλεοπτικό σταθμό παρουσιάζεται μια όμορφη εικονική παρουσιάστρια, ενώ πίσω της είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Στην Ιαπωνία κατασκευάζονται ρομπότ που ειδικεύονται στην παρουσίαση ειδήσεων, ώστε να διαθέτουν το παρουσιαστικό που ταιριάζει και τις κατάλληλες εκφράσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια γυναικεία παρουσία που όταν μιλά προσομοιάζει πολύ με πραγματικό πρόσωπο. Συνδέεται με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο επεξεργάζεται πληροφορίες και διαμορφώνει τις ειδήσεις.
Σε διαδικτυακό site αποδείχθηκε ότι ένα μέρος από την αρθρογραφία είχε γραφεί από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.
Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υποκαταστήσουν τεχνικές δεξιότητες όπως η δημιουργία κώδικα προγραμματισμού, δημιουργία ιστοσελίδων και άλλα. Μπορούν να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν μουσική, βίντεο, να γράφουν μυθιστορήματα, σενάρια, αστεία και όλα αυτά φαίνονται αυθεντικά.
 
Ανησυχίες και κίνδυνοι
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ταχύτητα εξέλιξης. Η κοινωνία δεν προλαβαίνει να ωριμάσει, να αποφασίσει τι θα δεχθεί και πως θα ελεγχθεί αυτό. Είναι πιθανό ένα τέτοιο πρόγραμμα, που μπορεί να κάνει προγραμματισμό, εάν πληγεί από κακόβουλο λογισμικό και αλλοιωθούν οι προδιαγραφές του, να κάνει κάτι άλλο από αυτό για το οποίο έχει προγραμματιστεί. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε σημείο που ο Λευκός Οίκος κάλεσε κορυφαίες εταιρείες να συζητήσουν και πολλοί ειδικοί ζήτησαν να ανασταλεί η ανάπτυξη του chat gpt και γενικότερα της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ ισχυρό οικονομικό όπλο, βιομηχανικό και πολεμικό και αφορά όλα τα κράτη, όλη την ανθρωπότητα.
Είναι αναμενόμενο να δημιουργηθεί νομοθεσία, όμως οι διαδικασίες είναι πολύ αργές, δεν προλαβαίνουν την ταχύτατη ανάπτυξη και τα κράτη έχουν διαφορετικές συνταγματικές αρχές και φυσικά  ανταγωνισμό.
 
Ηθικοί κίνδυνοι
Γενικότερα, η παραπληροφόρηση έχει βρει ένα εκπληκτικό όχημα. Τα fake news αλλοιώνουν τις πληροφορίες και τις εικόνες που βλέπουμε και τελικά την αλήθεια.
Με φωνητική εντολή είναι δυνατόν να δημιουργούνται βίντεο σε μερικά δευτερόλεπτα. Είναι εύκολη πλέον η χειραγώγηση και παραποίηση της αλήθειας από μεγάλες εταιρείες και κράτη.
Η αλήθεια κινδυνεύει να γίνει ένα δυσεύρετο αγαθό.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μπει στη θρησκευτική μας ζωή; Θα μπορούσε να κηρύττει, βασιζόμενη στα πατερικά κείμενα και την αγία Γραφή.
Άλλη χάρη έχει ένας λόγος, μια συμβουλή από ένα άγιο άνθρωπο.
Η κάθε νέα γνώση γίνεται κτήμα όλων των μηχανών ταυτόχρονα.
Έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως μεγάλο ρεύμα για το όραμα του "μετανθρωπισμού" ή "υπερανθρωπισμού".
Ο άνθρωπος έχει συνειδητότητα, συνείδηση της ύπαρξής μας και ότι η ζωή μας είναι μια συνέχεια, μέρα με τη μέρα. Έχει την αίσθηση του ωραίου, της ηθικής, του αυτεξουσίου, την ανάταση προς τον Θεό. Η νοημοσύνη μας ακουμπά στο θρόνο του Θεού. "Ενεφύσησε το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής".
 
Η νοημοσύνη μας δεν περιορίζεται στον εγκέφαλο
Η κύρια νοημοσύνη σχετίζεται με το άυλο τμήμα του ανθρώπου.
Βλέπουμε ότι ακόμη και τα ζώα έχουν την πιστότητα απέναντι στο αφεντικό τους, κάτι που είναι κάτι ανώτερο από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο άγιος Μάξιμος μας λέει ότι τα φυτά και τα ζώα έχουν ψυχή, δηλαδή κάτι άυλο μέσα τους, το οποίο όμως είναι φθαρτό.
Ενώ ο άνθρωπος έχει αθάνατη ψυχή, ο εγκέφαλος φθείρεται και θα καταστραφεί. Τα μηχανήματα, αναφέρει διακεκριμένος φυσικός, είναι σαν ένας ανόητος κλητήρας που βάζει με μεγάλη ταχύτητα τους φακέλους στα ράφια, αλλά δεν έχει ιδέα τι περιέχουν οι φάκελοι. Δεν έχουν ιδέα τι είναι τα νοήματα και αυτό είναι επικίνδυνο.
Η κακή τους χρήση μπορεί να μας κάνει μεγάλο κακό.
Ο Ψαλμωδός μας λέει "άνθρωπος εν τιμή ών συνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ομοιώθη αυτοίς", ενώ πλέον πάει να ομοιωθεί με την άψυχη ύλη, περιμένει τη σωτηρία του από αυτήν, να τους κάνει αθάνατους.
___
Ραδιοπαραμυθία 09.05.2023 - Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM
Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή δείτε περισσότερες εκπομπές στο Youtube, στο playlist:
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz
Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS
δημιουργία βίντεο: kkaratz@gmail.com  
#sofiachatzi


Δεν υπάρχουν σχόλια: