Η τοιχογραφία η οποία καταμαρτυρεί τη προσπάθεια εκλατινισμού των
Ορθοδόξων Κυπρίων
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
________________________
Στο ορεινό χωριό Καλοπαναγιώτης, της Επαρχίας Μαραθάσας της Κύπρου,
βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή.
Το κτίσιμο του Μοναστηριού, ανάγεται στην περίοδο μεταξύ 10ου και
12ου αιώνα. Βόρεια του Μοναστηριού, είναι κτισμένο το
Καθολικό του Μοναστηριού, αποτελούμενο από τρεις ναούς. Αρχικά με την ίδρυση του Μοναστηριού κτίστηκε ο εγγεγραμμένος σταυροειδής μετά τρούλλου, ναός του Αγίου Ηρακλειδίου. Βόρεια του ναού αυτού, αρχές του 12ου αι. κτίστηκε ο καμαροσκεπής μονόχωρος ναός του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Στη βόρεια πλευρά του ναού Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, είναι κτισμένο το Λατινικό παρεκκλήσιο, ένας μονόχωρος καμαροσκεπής ναός δίχως αψίδα.
Η Φραγκοκρατία η οποία αρχίζει το έτος 1191 μ.Χ. γίνεται απαρχή πολλών δεινών για τον Ορθόδοξο λαό της Κύπρου. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο κατά την περίοδο αυτή, να κτίζονται δίπλα σε κάποιους Ορθόδοξους ναούς, Λατινικά παρεκκλήσια, για τον ευκολονόητο λόγο, του εκλατινισμού των Ορθοδόξων Ελλήνων της Κύπρου. Τέτοια περίπτωση είναι και το Λατινικό παρεκκλήσιο στον Καλοπαναγιώτη.
Το Λατινικό παρεκκλήσιο, αποκαλείται «παρεκκλήσιον του Ακαθίστου Ύμνου», γιατί είναι ζωραφισμένοι οι Οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου, χωρίς αυτό να μαρτυρεί την ονομασία του παρεκκλησίου αυτού κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Δεν υπάρχει καμιά ιστορική πληροφορία για την ονομασία «παρεκκλήσιο του Ακαθίστου Ύμνου». Η ονομασία «παρεκκλήσιο του Ακαθίστου Ύμνου», δόθηκε ως δεύτερη ονομασία μετά τον 20ον αιώνα, από την τοιχογραφία με τους Οίκους του Ακαθίστου Ύμνου. Η θεματολογία των τοιχογραφιών, στο Λατινικό παρεκκλήσιο, είναι κατά κύριο λόγο αυτή που συνηθίζεται στους ναούς των Ορθοδόξων.
Στην προσπάθεια εκλατινισμού των Ορθοδόξων Ελλήνων της Κύπρου, συνέβαλαν και τα Λατινικά μοναχικά τάγματα τα οποία ήρθαν στην Κύπρο, όπως οι Βενεδικτίνοι, οι Δομινικανοί, οι Καρμελίτες, οι Ιωαννίτες, οι Φραγκισκανοί κ.ά.
Τα δύσκολα εκείνα χρόνια της Λατινοκρατίας στην Κύπρο (1191-1571 μ. Χ), ο Ορθόδοξος λαός της Κύπρου υπέμεινε πολλά δεινά. Υπήρξε βίαιη αρπαγή της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και προσπάθεια να εκλατινιστεί ο Ορθόδοξος λαός της Κύπρου. Με την Bulla Cypria το έτος 1260 μ.Χ., ο Πάπας Αλέξανδρος ο Δ΄, κατάργησε τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο και οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι περιορίστηκαν σε τέσσερις.
Με την κληρικολαϊκή συνέλευση των Λατίνων ‘’επισκόπων’’ το έτος 1200 μ.Χ. και την αντίστοιχη της Αμμοχώστου το έτος 1222 μ.Χ., έγινε προσπάθεια να υπαχθούν οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι, στους Λατίνους ‘’επισκόπους’’.
Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο Λατινικό παρεκκλήσιο, είναι εικονογραφημένη η κατακλείδα των Οίκων του Ακαθίστου, ο 24ος Οίκος, με τη σκόπιμη διαφορά ότι, σ’ αυτή την τοιχογραφία είναι ζωγραφισμένοι Λατίνοι ‘’επίσκοποι’’. Εκ παραδρομής έχουν ζωγραφιστεί;
5 σχόλια:
Δυστυχώς μετά από 900 χρόνια η προσπάθεια εκλατινισμού συνεχίζεται.
Αυτή τη φορά όμως δέν αφορά μόνον την Κύπρο, αλλά όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, με το πρόσχημα του "διαλόγου" καί της "αγάπης".
Καί τα χρόνια της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο μαζί μέ τα δεινά που συνέβησαν τότε δέν αναφέρονται καθόλου πλέον.
Εχουν παραδοθεί στη λήθη, καί ίσως αργότερα να διαγραφούν τελείως καί από την ιστορία, για νά μήν εμποδίζουν την "ένωση των εκκλησιών".
ΥΓ. Μόλις χθές η Εκκλησία της Αλβανίας κατήγγειλε, ότι ένας νέος Επίσκοπος Αλβανικής καταγωγής, που χειροτονήθηκε στο Φανάρι για να αναλάβει βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, την ώρα της χειροτονίας του απήγγειλε το Πιστεύω με το Filioque !
https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/58011-ekklisia-tis-alvanias-protofanis-epivravefsi
Το ΥΓ είναι ένα ψέμα μεγάλο. Να παρακολουθήσουν την χειροτονία και μετά να μιλήσουν. Ντροπή όλα στα εθνοφυλετικά συμφέροντα. Θέλει τώρα ο Τυράννων Αναστάσιος να το παίξει ανεξάρτητος μεμονωμένος. Κάποτε θα έλθει η στιγμή που τα ΜΜΕ θα τον παρατήσουν και τότε θα φανερωθεί η εκκλησιαστική πολιτική του συμπροέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που είναι ο χρηματοδότης στο μεγαλύτερο μέρος των έργων του στην Αλβανία.
Σωστά όλα τα όσα αφορούν τους Λατίνους στην Κύπρο και την πολεμική τους κατά των Ορθοδόξων. Ευτυχώς που ο Χρυσόστομος Β έκανε Σύνοδο πέρα των 4αρων μητροπολιτών που είχαν επιβάλει οι Λατίνοι.
Είδα την εικόνα και δεν διακρίνω Λατίνους επισκόπους τους βλέπω να φορούν φελόνι και ωμοφόριο την κανονική ενδυμασία των ορθοδόξων αρχιερέων. Αν πειράζει το κάλυμα της κεφαλής τους είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετασθεί τι είναι το σωστό αυτό ή τα αυτοκρατορικά στέμματα που επέβαλε στον Γεννάδιο ο Μωάμεθ ο πορθητής και τώρα το φοράνε όλοι οι επίσκοποι.
Που υπαρχει στο διαδικτυο η χειροτονια του Επισκοπου αυτου στην Αμερικη;
ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΑΠΗΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΙΟΚΒΕ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.
Ε. Π.
Δημοσίευση σχολίου