Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

O Πρωθυπουργός της Αυστραλίας στη Θεία Λειτουργία επί τη λήξει της 12ης Κληρικολαϊκης Συνελεύσεως

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, τελέστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ. Η λατρευτική αυτή σύναξη αποτέλεσε ένα ιστορικού χαρακτήρα γεγονός για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας, αφενός διότι σηματοδότησε την κορύφωση και ολοκλήρωση της ιστορικής, 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, αφετέρου επειδή εψάλη, για πρώτη φορά, το Απολυτίκιο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, προσφάτως ανακηρυχθέντος σε προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το οποίο εφεξής θα ψάλλεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της τοπικής Εκκλησίας στην πέμπτη ήπειρο.

Κατά το Συλλείτουργο, στο οποίο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Anthony Albanese, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο συλλειτούργησαν οι επιφανείς εξ Ελλάδος Αρχιερείς, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.
 
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτας, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ο οποίος απηύθυνε στο εκκλησίασμα λόγους πνευματικής οικοδομής, εστιάζοντας σε πτυχές του βίου, της προσωπικότητος και της διδασκαλίας του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Νικήτας δήλωσε ευγνώμων προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, όσο και προς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, για την πολλή αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν και για τη θερμή φιλοξενία που του προσέφεραν κατά το διάστημα της παραμονής του στο Σύδνεϋ. Διαβεβαίωσε δε ότι, επιστρέφοντας στην έδρα της Αρχιεπισκοπής του, θα παραμείνει κοντά με όλους νοερώς και προσευχητικώς «διότι είμαστε μια οικογένεια, είμαστε τα παιδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρεταννίας καλωσόρισε και εκ μέρους του Παναγιωτάτου και της Μητρός Εκκλησίας τον Πρωθυπουργό της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα και την ευχαριστία του για τον επιστηριγμό που έχει δείξει στην Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας.
 
Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ανταπέδωσε τους θερμούς αδελφικούς λόγους, ευχαριστώντας εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, όπως και τους Σεβασμιωτάτους εξ Ελλάδος Αρχιερείς, οι οποίοι ελάμπρυναν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε την τιμητική παρουσία του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, κ. Anthony Albanese, για τον οποίο αναγνώρισε ότι έχει αποδείξει πολλάκις και εμπράκτως τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου. «Η παρουσία σας σήμερα ανάμεσά μας δεν είναι τυχαία», υπογράμμισε, «ούτε οι κατά καιρούς συμμετοχές σας σε μεγάλες εκδηλώσεις του Ελληνισμού και της Εκκλησίας. Αντιθέτως, καταδεικνύουν ότι αναγνωρίζετε τη μακρόχρονη παρουσία και την τεράστια συμβολή του Ελληνισμού στη διαμόρφωση της σύγχρονης αυστραλιανής κοινωνίας. Επιβεβαιώνουν επίσης την αρμονική συνύπαρξη της πίστης και της διακυβέρνησης στο Έθνος μας, αλλά και την ειλικρινή έκφραση φιλίας εκ μέρους σας προς το ταπεινό πρόσωπό μου, φιλίας που έχει εκφραστεί από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς μου στην Αυστραλία». Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων προς τον Αυστραλό Πρωθυπουργό για τη διαρκή υποστήριξη, την οποία παρέχει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της χώρας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για τη διατήρηση αυτής στο μέλλον, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της άνθισης του ελληνικού πολιτισμού στην αυστραλιανή γη.
 
Στην αντιφώνησή του, ο κ. Albanese αναφέρθηκε με εξίσου θερμούς λόγους αφενός προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, αφετέρου προς την τοπική Εκκλησία και την ελληνική κοινότητα της χώρας. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι μία εμβληματική προσωπικότητα και πιστός φίλος του ιδίου, που επιτελεί υποδειγματικό έργο στην Αυστραλία, ενώ υπογράμμισε ότι συγκινείται από το πνεύμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εμπνέεται από αυτό κατά την εκτέλεση των πρωθυπουργικών καθηκόντων του υπέρ του αυστραλιανού Έθνους. Παράλληλα, επισήμανε πως αισθάνεται σαν να αποτελεί μέλος της ελληνικής κοινότητας, παρόλο που δεν έχει ελληνική καταγωγή. Ο Σεβασμιώτατος αποκρίθηκε καταφατικά, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας δικαιούται να αισθάνεται πως ανήκει στην ελληνική κοινότητα, ενώ και οι παριστάμενοι πιστοί συνηγόρησαν με ένα θερμό χειροκρότημα και αναφωνώντας «Άξιος».
 
Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των αρχιερατευσάντων, ιερατευσάντων και διακονησάντων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και πάντων των προαπελθόντων μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και των Κληρικολαϊκῶν Συνελεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: